zaterdag 9 maart 2013

Jambalaya

Recept van Top Chef de 12 provinciën, aangepast naar de EGA eetwijze

Ingredienten
• 350 gram kippen bouillon
• 150 gram tomaten
• 540 blokjes kipfilet
• 125 gr rode ui
• 0,5 stuk(s) rode paprika, brunoise
• (75 gram chorizo Voor de streefgewichters, )
• 4 el zonnebloemolie
• 0,5 eetlepel(s) paprikapoeder
• 1 theelepel(s) cayennepeper
• 2 takje(s) oregano, gerist
• 1 takje(s) tijm, gerist
• 1 teentje(s) knoflook, geraspt
• 160 gram rijst
• 1 stuk(s) blaadje laurier
• 5 takje(s) peterselie
• 1 snufje(s) zeezout
• 200 gram champignons
Bereiden
1. breng de bouillon tegen de kook aan en houd tegen de kook aan.
2. pliseer (ontvel) de tomaten, druk de zaadjes eruit en snijd in brunoise. (betekent kleine blokjes)
3. Snijdt de kip in reepjes of blokjes.
4. snipper de ui, snijd paprika (en chorizo in) brunoise (kleine blokjes).
5. Bak de kip op een panfitvel heel kort, haal uit de pan en zet apart.
6. Verwarm de olie
7. Smoor de ui glazig, voeg zout toe, daarna paprika, daarna paprikapoeder, cayennepeper en knoflook, en meng goed met elkaar.
8. voeg rijst toe en meng goed (pas op dat het niet te droog wordt,
9. voeg de tomaten toe en meng
10. voeg kippenbouillon, laurier, oregano en tijm toe en laat doorgaren.
11. pluk de peterselie en was in ijswater, droog en hak fijn.
12. verwijder de stelen en schil de velletjes van de champignons. Snijd de champignons in plakjes.
13. * vd streefgewichters voeg na 10 minuten de chorizo toe en meng. alleen voor streefgewichters
14. speel met de temperatuur, zorg dat de jambalaya niet verbrandt maar wel gaar wordt. Hoed roeren.
15. voeg na 5 minuten de kip toe en controleer of de jambalaya smeuig genoeg is, voeg eventueel nog wat bouillon toe. Breng op smaak met zout en peper en laat garen tot de rijst goed is. Voeg peterselie en champignons toe.
16. laat de jambalaya een paar minuten rusten van het vuur af, en serveer.