dinsdag 5 oktober 2010

BIETEN


BIETEN

Bieten zijn er in twee soorten, in de winterbiet en zomer biet.
In allebei zit heel veel ijzer en koolhydraten of goede suikers daarom zijn ze zeer geschikt voor de verplichte groente.
Het heeft het hoogste suiker gehalte bij de verplichte groenten.

Zomerbieten smaken wat zachter als de winterbiet.
Winterbiet moet ook langer koken zo`n 3 uur.
De zomerbiet gewoon als groente
Uit de pot mag ook lekker makkelijk en meteen te gebruiken.

Winterbiet heeft vaak nog een beetje zand smaak bij zich. Daarom vinden veel mensen bieten niet lekker.
Je kunt beide bieten zowel rauw als gekookt eten.

Bieten zijn sterk vochtafdrijvend dat zich concentreert op je lever en nieren.
Bieten spoelt dwalende vetdeeltjes uit je lichaam.

Bieten maken ook rode bloedlichaampjes aan geschikt dus ook als groente bij bloedarmoede.
Dus mensen met een te laag ijzer gehalte zouden dit vaker op het menu moeten zetten.

Bieten bevorderen ook de spijsvertering.

We gaan door met de rode biet en zijn inhoudstoffen: rode bieten bevatten kalium. Vitm a b1b2b3 vitc ijzer calcium niacine.
En ga zo maar door.
hier een paar uitgelicht.

kalium
- helpt de chemische balans van het lichaam te bewaren.
- is betrokken bij de regulering van de hartslag
- reguleert de bloeddruk
- is belangrijk voor de regulering van de vochthuishouding en werkt samen met natrium
- heeft een gunstig effect op de zenuwfunctie (overdracht zenuwimpulsen, spierbewegingen)
- is ook betrokken bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel
- helpt mee het zuur/base-evenwicht te reguleren
- bevordert de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam door stimulering van de nieren
Calcium
Een volgende inhoudstof van de rode biet is: calcium
Calcium is het mineraal waar onze botten en tanden uit bestaan en kan in het lichaan alleen goed worden opgenomen als er voldoende vitamine D in het lichaam aanwezig is.
De functie van calcium is:
- zorgt voor het behoud van krachtige botten en tanden (calcium en fosfor werken samen).
- zorgt voor het regelmatig kloppen van het hart (werkt samen met magnesium).
- heeft een gunstig effect op de bloeddruk.
- het voorkomt slapeloosheid.
- speelt een rol bij de stofwisseling van ijzer in het lichaam.
- helpt het zenuwstelsel (vooral bij het overbrengen van impulsen).
- is betrokken bij het reguleren van het zuur/base evenwicht.
De functie van niacine is:
- gunstig effect op het spijsverteringssysteem
- verbetert de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten
- zorgt voor een gezonde huid
- voorkomt of verlicht migraine
- verwijdt de bloedvaten
- verbetert de bloedsomloop
- gaat hoge bloeddruk tegen
- helpt duizelingen bij de ziekte van Menière te verminderen
- vermindert het cholesterolgehalte
klik op deze site en je kunt meer lezen over Bieten.
http://www.paradijsvogel.nl/rodebieten.htm