donderdag 23 december 2010

Hoe voorkom ik brandend maagzuur?


Vaak last van brandend maagzuur? Lees hier de tips van onze voedingsdeskundige om brandend maagzuur te voorkomen tijdens het kerstdiner.



Maagzuur kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Onder andere mensen die veel alcohol drinken, meer dan tien sigaretten per dag roken, te snel en te vet eten of gespannen zijn, hebben sneller last van brandend maagzuur.
Maar ook overgewicht is een groot risico voor brandend maagzuur. Overgewicht leidt namelijk tot meer druk op je buik, waardoor je maag omhoog geduwd wordt en het maagzuur gemakkelijker terug naar je slokdarm kan vloeien.

Hier een aantal tips over hoe je brandend maagzuur voor een groot deel kan voorkomen:

Eet niet te zwaar en te vet. Dit is misschien lastig met Kerst, maar je kan ook een aantal lichtere, minder vette gerechten koken. Neem dan iets meer van deze gerechten en minder van de vette gerechten.
Eet liever kleine beetjes dan één grote maaltijd. Neem van alle gerechten een klein beetje in plaats van je bord vol te scheppen.
Eet niet te snel, neem de tijd en kauw je eten goed.
Vermijd sterk gekruide gerechten (sambal, pepers).
Ook alcohol veroorzaakt brandend maagzuur, maar een wijntje tijdens het kerstdiner is toch wel erg lekker. Neem naast je glas wijn daarom ook een glas water, dan drink je minder snel.
Slaap eventueel op twee kussens, zodat je bovenlichaam hoger ligt.
Let goed op je houding, buk niet te vaak voorover, maar buig door je knieën.
Eet niet vlak voor het slapen gaan.
Ga niet gelijk liggen na het eten.
Draag geen strakke kleding.
Een glas melk drinken of een schaaltje vanillevla kan helpen als je brandend maagzuur hebt.
Stop met roken.
Ontspan! Spanningen werken sterk op de maag.

Jus of kopje thee?
Begin je de ochtend met jus of een kopje thee? Een snackje tussendoor? Wil jij weten welke invloed jouw leefritme en voedingspatroon op je maag hebben?
doe de test klik hier