EGA BOXMEER & MILSBEEK Je wilt gezond leven, er beter uit zien en meer zelfvertrouwen krijgen? De EGA-afslankmethode is veilig en volkomen verantwoord. Met de EGA eetwijzer leer je hoe je op een gezonde manier je eetwijze kunt aanpassen, we hebben allemaal een stok achter de deur nodig en met steun van je leidster en je medecursisten voel je die steun. Ik wil je daar graag bij helpen.
woensdag 1 december 2010
Zo kun je mozzarella, feta en olijven het beste bewaren
Lekker zo'n broodje mozzarella met tomaat, basilicum en pesto. Maar wat doe je met die overgebleven halve bol mozzarella. Of een half blok feta? In ieder geval niet weggooien...
Mozzarella bewaren
Probeer van te voren in te schatten of je alle mozzarella gaat gebruiken. Is dit niet het geval, giet dan eerst het vocht uit de mozzarellaverpakking in een klein bakje met een goed sluitend deksel. De resterende mozzarella moet in dit vocht bewaard worden. Bewaar de kaas niet te lang, hoogstens twee tot drie dagen. De kwaliteit gaat namelijk hard achteruit.
Leuk weetje, de naam mozzarella is afgeleid van het Italiaanse werkwoord mozzare dat afscheuren betekent.
Feta kaas bewaren
Fetakaas is heerlijk door de salade heen of op een pitabroodje met tomaat, komkommer en kruiden. Maar wat doe je met een resterend stuk feta? Je hoeft deze mediterraanse kaas niet direct in de prullenbak te gooien. Verse feta kun je ondergedompeld in de zoutoplossing van de verpakking in een afgesloten bakje zeker een week in de koelkast bewaren. Maar het lekkerst is de verse feta niet te lang te bewaren en meteen te gebruiken. Zonder de zoutoplossing is hij snel uitgedroogd.
Wil je de feta langer bewaren? Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.
Houdbaarheid olijven In sommige koelkasten staan wel 3 potjes geopende olijven, allemaal half gevuld. Zou je ze nog kunnen eten of niet? Over de houdbaarheid van olijven bestaat bij veel mensen onduidelijkheid. Geconserveerde olijven uit pot kun je na openen nog een maand bewaren. Verse of ambachtelijke olijven moeten binnen vier à tien dagen geconsumeerd worden.