EGA BOXMEER & MILSBEEK Je wilt gezond leven, er beter uit zien en meer zelfvertrouwen krijgen? De EGA-afslankmethode is veilig en volkomen verantwoord. Met de EGA eetwijzer leer je hoe je op een gezonde manier je eetwijze kunt aanpassen, we hebben allemaal een stok achter de deur nodig en met steun van je leidster en je medecursisten voel je die steun. Ik wil je daar graag bij helpen.
donderdag 20 januari 2011
Zuivel voor iedereen Brandstof voor het lichaam
Goede voeding is de brandstof voor het lichaam. Een glas melk bij het ontbijt, een plakje kaas op de boterham bij de lunch, yoghurt als toetje na het avondeten; zuivel is al sinds oudsher ingeburgerd in het gezinsleven.
Eigenlijk is zuivel goed voor iedereen. Er zitten zoveel verschillende voedingstoffen in, dat elk lichaam eruit kan halen wat hij of zij nodig heeft. En iedereen heeft een andere hoeveelheid zuivel nodig. Hieronder vind je een overzicht van wat zuivel doet voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, volwassenen en ouderen.
Gezond zwanger
Jouw baby is tijdens de zwangerschap afhankelijk van wat jij eet. Als je een baby in je buik draagt, is het dus zaak gezond te eten. Zo krijgt de baby de juiste voedingsstoffen binnen en blijft de gezondheid en conditie van zowel baby als moeder goed.
Deze voedingsstoffen uit zuivel hebben jij en je baby nodig.
Kalk (calcium): zwangere vrouwen hebben dagelijks 1000 milligram calcium nodig. Haal dit vooral uit melk, melkproducten en kaas. Het is goed voor de botopbouw van je baby.
Eiwit: eiwit is nodig voor de groei van de baarmoeder, de placenta, de borsten en voor de groei van de baby. Over het algemeen krijg je voldoende eiwitten binnen uit melk(producten), vlees, vis, kip, noten en eieren.
Foliumzuur: extra foliumzuur is nodig voor het centrale zenuwstelsel van je baby. Aangeraden wordt dagelijks 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur te slikken. Begin met foliumzuur een maand voordat je gaat stoppen met de pil of andere voorbehoedsmiddelen. Blijf foliumzuur slikken tot je 2 maanden zwanger bent.
Vitamine D: deze vitamine zorgt ervoor dat de calcium uit voedsel beter wordt opgenomen door je lichaam. Nodig voor moeder én baby voor sterke botten. Als je zwanger bent, heb je extra vitamine D nodig.
Andere voedingsstoffen die je nodig hebt, zijn vitamine C, vezels en ijzer die uit groente, fruit, vlees en granenproducten komen.
Opgroeiende kinderen
Kinderen groeien het snelst tot hun vierde jaar. Kinderen in de groei hebben voldoende bouwstoffen nodig voor sterke botten en tanden. Calcium (kalk) is zo'n bouwstof en komt voor in alle melkproducten.
Maar in melk zitten nog meer onmisbare voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld eiwitten en de vitamines B2 en B12. Daarom wordt melk ook wel 'basisvoedsel' genoemd.
Tot aan het dertigste levensjaar wordt er in het lichaam gebouwd aan botopbouw. Het is belangrijk om in de jeugd een zo hoog mogelijke botmassa op te bouwen, om botverlies op oudere leeftijd te beperken.
Kinderen groeien zo snel dat ze meer eiwit nodig hebben in verhouding tot hun lichaamsgewicht dan volwassenen. Dit heeft een kind nodig aan calcium (één glas melk bevat 185 mg):
Volwassenen en ouderen
In principe is de calciumbehoefte van mensen tussen de zes en zestig jaar ongeveer gelijk. Dat heeft de natuur prima geregeld.
Botontkalking
Hoe ouder je wordt, hoe brozer je botten worden. Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen. Bij osteoporose (botontkalking) is de botdichtheid zo laag, dat er gemakkelijk botbreuken kunnen optreden. De meest voorkomende breuken als gevolg van osteoporose zijn pols-, heup- en wervelbreuken.
Botontkalking is niet te voorkomen, maar wel te remmen. Een gezonde leefstijl is daarbij zeer belangrijk. Dat betekent: voldoende beweging, genoeg calcium en regelmatig buiten komen
Zuivelproducten zijn bij uitstek geschikt om de botten zo sterk mogelijk te maken én te houden. Melk(producten) en kaas zijn immers de enige voedingsmiddelen die een goede bron zijn van zowel calcium en fosfor als vitamine D.
Ook in onze eetwijzer is zuivel te vinden. een Halve liter perdag. Maak er wat lekkers van. Je kunt zoveel doen met de zuivel.