woensdag 23 februari 2011

kidneybonen


















Kidneybonen


Kidneybonen of rode nierbonen zijn peulvruchten en ze worden gegeten als groente. Peulvruchten zijn eetbare plantenzaden. Ze groeien in een peul. Als de zaden rijp zijn en de peulen droog worden, is het tijd om ze te oogsten en te “doppen” (uit de peul halen). De kidneyboon komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. De keuken daar heeft vele traditionele gerechten waarin kidneybonen gebruikt worden.

Kidneybonen hebben een roodbruine kleur. De bonen hebben een licht zoete smaak. De boon heeft, uiteraard, de vorm van een nier. De Engelse naam “kidney”wordt meer gebruikt dan de Nederlandse “rode nierboon”. Er zijn witte, bruine en zwarte soorten, maar de rode kidneyboon is de meest geliefde. De bonen worden voornamelijk gedroogd of geconserveerd in blik of glas verkocht in de supermarkt, bij de groenteman en in de Oosterse supermarkt. Gedroogde bonen hebben een lange bereidingtijd. Ze moeten een dag van tevoren geweekt worden en vervolgens minimaal een uur gekookt. De voedingswaarde van bonen uit blik of glas is gelijk aan de gedroogde peulvruchten die worden geweekt en gekookt. Gedroogde bonen houdt u tot een jaar goed, mits u ze bewaart op een droge, donkere plaats. Bonen in blik of glas kunnen wel tot drie jaar bewaard worden. Raadpleegt u hiervoor de informatie op het etiket. In kidneybonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. De kidneybonen in pot, blik en in de diepvries zijn niet meer rauw en kunnen gewoon gegeten worden.

Kidneybonen of rode nierbonen zijn erg voedzaam en zijn door het aanwezige eiwit, ijzer, en vitamine B een goede vleesvervanger. Kidneybonen worden daarom ook veel toegepast in de vegetarische keuken.

een lekker recept
Chili con carne a la EGA

 200 gram kidney bonen heren 300 gram
 75 gram courgette
 50 gram ui en dan nog wat gedroogde uien
 1 teentje knoflook
 1 rode peper
 3 tomaten
 ¼ theelepel kaneelpoeder
 Zout
 Rode paprika
 Champignons

 Bak de groeten op het panfit vel
 Voeg de kruiden toe en de kidney bonen als laatste erdoorheen.
 Alles even mee warmen en eventueel 50 cc bouillon van poeder toevoegen.