maandag 14 maart 2011

Tomaten verkleinen risico op dodelijke ziekten


Het eten van tomaten kan helpen het risico op kanker, osteoporose en hart- en vaatziekten te verkleinen. Dat tonen Amerikaanse wetenschappers aan.

Volgens de wetenschappers zijn gekookte of verwerkte tomaten eigenlijk nog beter dan rauwe.

De onderzoekers ontdekten dat een tomaat de grootste bron van het krachtige antioxidant lycopeen is. In tegenstelling tot andere groenten en fruit hebben tomaten een grotere potentie nadat ze gekookt zijn.

Wetenschappers van het Nationaal Centrum voor Voedsel en Veiligheid in Illinois zeggen dat lycopeen beschermende mechanismen heeft die helpen ontstekingen en bloedstolsels te voorkomen.

Het onderzoek onderstreept de relatie tussen de consumptie van tomaten en een verminderd risico op kanker, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. ‘Het bewijs suggereert ook dat de consumptie van tomaten wordt aanbevolen vanwege de voedingswaarde en omdat het een eenvoudige en effectieve strategie kan zijn voor het verhogen van de totale groenteconsumptie’, aldus de wetenschappers.

gevonden op de site van www.healthylives.nl