woensdag 23 maart 2011

Valkuilen van de supermarkt


Boodschappen doen kan een leuke bezigheid zijn. Bijvoorbeeld als je die tijd gebruikt om te kijken wat er te koop is en om alternatieve producten te zoeken voor de calorierijke producten die je wellicht gebruikt. Maar dat is natuurlijk een positieve benadering.
Voor veel mensen is boodschappen doen een noodzakelijk kwaad dat nog veel moeilijker kan worden als je wilt afslanken. Want winkeliers zijn er juist op gericht om veel te verkopen en om juist die producten te verkopen die je eigenlijk niet wilde hebben. Tegen die verleidingen moet je jezelf zien te wapenen.
Vooral in deze tijd van het jaar is dat lastig. De Paaslekkernijen liggen al weken in de winkel en het lijkt ook wel of het assortiment en de verpakkingen elk jaar groter worden. Wellicht is het u ook opgevallen ?


Enkele tips om de verleidingen in de supermarkt te weerstaan :
- Gouden regel die heel afgezaagd klinkt maar zeker waar is : ga nooit met een lege maag boodschappen doen. Als je al trek hebt is het bijna onmogelijk om de verleidingen te weerstaan !
- Maak een boodschappenlijstje en hou je daaraan. Neem desnoods bijna gepast geld mee zodat je ook niet meer kunt kopen. Laat de pinpas dan natuurlijk wel thuis !
- Laat iemand anders de boodschappen halen als je weet dat je zelf niet standvastig genoeg bent.
- Bekijk vooraf thuis wat er die week in de reclame is. Zo wordt je in de winkel niet overvallen door allerlei koopjes die je dan extra meeneemt.
- Sla de paden met lekkernijen over als je daar niets van nodig hebt. Als je het niet ziet is het beter te weerstaan !
- Ga lopend boodschappen doen. Zo kom je aan je dagelijkse beweging en weet je zeker dat je niet teveel meeneemt.
- Bedenk vooraf al wat je wilt kopen. Doe je dat pas in de supermarkt dan zie je waarschijnlijk zoveel dat je teveel koopt.
- Laat je niet verleiden als je voor de kassa staat te wachten, door alle lekkernijen die daar uitgestald liggen. De winkelier legt ze daar niet voor niets neer. Trap er niet in ! Kijk een andere kant op of maak een praatje terwijl je staat te wachten. Dat leidt af !
Ondanks al deze verleidingen kan een bezoek aan de supermarkt ook heel nuttig zijn. Wen jezelf bijvoorbeeld eens aan om verschillende producten met elkaar te vergelijken. Zo kun je ook een stuk wijzer worden en kan boodschappen doen ook leuk zijn.
Analyseer de komende week je eigen boodschap-gedrag eens en kijk of je daar nog wat aan zou kunnen veranderen, en hoe