zaterdag 14 mei 2011

vocht

Vocht vasthouden
Het lichaam bestaat voor een groot deel uit water.
Het is dan ook van levensbelang dat u voldoende drinkt zeker ook als u gewicht wilt verliezen.

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water. (ca. 70%)
Dagelijks verlies je automatisch een hoeveelheid vocht via de ontlasting, de urine, ademhaling en door transpiratie

Het vocht dat je verliest moet je weer aanvullen met het drinken van zo’n 2,5 liter per dag
Dagelijks verlies je zo’n 1 - 1 ½ liter vocht onder normale omstandigheden.
Als het erg warm is, of bij overmatig zweten door activiteiten verlies je meer vocht. Reden te meer om dit aan te vullen! Doordat je veel vocht verliest, verlies je ook zouten. Ook deze moeten dan weer worden aangevuld dmv een beker bouillon te gebruiken.

Drinken is dus heel erg belangrijk omdat:

In het lichaamsvet allerlei afvalstoffen opgeslagen zijn. Deze komen bij verbranding in het bloed terecht Deze afvalstoffen verlaten sneller het lichaam als er voldoende vocht aanwezig is. Bij te weinig vocht in het lichaam, blijven afvalstoffen achter en er ontstaan allerlei vage klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid en hoofdpijn.

Vocht is nodig voor een elastische huid.

Vocht noodzakelijk is voor een goede stoelgang. Vezels trekken in de darm vocht aan en vormen zo smeuïge ontlasting. Is er te weinig vocht dan wordt de ontlasting te hard en verloopt de stoelgang moeizamer.

Vocht de maag vult en waar vocht zit kan geen eten zitten ! Een glas drinken kan de honger stillen en een glas water voor de maaltijd zorgt dat de maag al wat gevuld is.

Vocht noodzakelijk is voor een aantal stofwisselingsprocessen. Met voldoende vocht verlopen allerlei lichaamsfuncties beter.

Aan te raden is om 2 ½ liter vocht per dag te gebruiken. Meer drinken mag wel maar hoeft niet. Te veel drinken kan de nieren overbelasten met alle gevolgen van dien.
Het drinken van alleen koffie is af te raden omdat je van alleen koffie drinken maag en hoofdpijn klachten kunt krijgen. Bij de 2 ½ liter vocht kunt u koffie, thee, bouillon en ook zuivel meetellen. Neem in ieder geval 6 – 8 glazen water per dag