vrijdag 3 juni 2011

Komkommers niet de bron van besmetting EHEC-bacterie


De Nederlandse groenten noch de Spaanse komkommers zijn verantwoordelijk voor de EHEC-uitbraak, waardoor al zestien mensen om het leven zijn gekomen. Daarmee blijft de bron van EHEC onbekend.



Uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit is gebleken dat de EHEC-bacterie niet afkomstig blijkt te zijn van Nederlandse groenten. De dienst nam 168 proefmonsters bij supermarkten, groothandelaren en telers ter controle op de aanwezigheid van de EHEC-bacterie. Naast komkommers, zijn ook paprika's, aubergines, tomaten en sla gecontroleerd. Op geen van die producten werd de gevaarlijke bacterie aangetroffen.

Spaanse komkommers
En ook de Spaanse komkommers blijken vrij van blaam. De Duitse autoriteiten wezen twee Spaanse telers aan als de bron van de EHEC-bacterie. Maar de Frankfurter Allgemeine meldt dat de EHEC-besmetting niet uit Spanje afkomstig is. Dat zou laboratorium-onderzoek hebben uitgewezen. Daarmee blijft de bron van de EHEC-bacterie ongeïdentificeerd, wat slechts nieuws is.