donderdag 16 juni 2011

Veggie BBQ'en voor beginners


Als je vegetariër bent, kun je toch prima barbecuen! Groentespiezen zijn makkelijk om te maken, maar ook tofu kun je grillen. Lees onderstaande tips voor een geslaagde veggie BBQ.
Leg vleesvervangers zoals tofu, tempeh en seitan ongebakken in een marinade en dan op de BBQ.
Omdat groente, tofu en veggieburgers minder vet bevatten dan vlees, is het nodig om je rooster goed in te vetten. Doe dat met goede olie, zoals koud geperste olijfolie van tweede persing of kokosvet (ook koud geraffineerd).
Van seitan kun je lekkere spiezen maken. Wel eerst een nachtje marineren en dan roosteren.
Leg eens een maiskolf op de BBQ.
Veggieburgers en -worsten kun je meteen op de barbecue leggen. Kies wel stevige exemplaren, die niet uiteenvallen in de kolen. Of gebruik een visklem.
Maak verrassingspakketjes! Snij je favoriete groenten in stukken en mix ze met kruiden. Leg de groenten op een stuk aluminiumfolie en vouw het goed dicht, zodat je een pakketje krijgt. Laat één rand nog even open, zodat je er wat bouillon, witte wijn of olie bij kunt gieten. Vouw dan ook deze rand goed dicht. Leg het pakketje op de barbecue, zodat de groenten kunnen garen.
Rol kleine aardappelen in folie (elk apart) en leg ze in de hete kolen. Na een half uurtje zijn de aardappelen gaar. Prik voor de zekerheid even met een vork in de aardappel om te voelen of 'ie gaar is. Haal de aardappels uit de folie, snij ze half open en steek er een stukje kruidenboter in.
Ook heel lekker is deze geroosterde portobello!