Hygiënisch boodschappen doen en bewaartips
Op een veilige manier met eten omgaan is belangrijk, omdat het ziektes voorkomt. Veiligheid en hygiëne zijn niet alleen een issue als je eten gaat klaarmaken. Nee, voedselveiligheid begint al in de winkel.
Handen wassen voordat je eten gaat klaarmaken en voordat je gaat eten. Rauwe en al klaargemaakte voedingsmiddelen gescheiden houden. Vlees goed verhitten. Het is allemaal erg belangrijk in de strijd tegen voedselvergiftigingen en -infecties, die zo'n half miljoen keer per jaar voorkomen in Nederland en die erg vervelend zijn.
Maar jouw rol in het veilig omgaan met je voedsel begint al veel eerder, in de winkel om precies te zijn. Daar koop je je eten en daar begint jouw verantwoordelijkheid. En eenmaal thuis zorg je ervoor dat je je voedsel veilig bewaart.
Boodschappen doen
Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden als je boodschappen doet, om bederf te voorkomen.
Verpakking
Check altijd even de houdbaarheidsdatum op de verpakking, voordat je iets koopt. Als je inderdaad van plan bent om het product te gaan eten of drinken voordat de houdbaarheidsdatum verlopen is, dan kun je het product kopen. Bij twijfel: niet doen.
Koop bijvoorbeeld ook geen grote verpakkingen/porties als je denkt dat je die niet opkrijgt voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Dat is zonde, want je loopt dan het risico op een voedselinfectie, of je zult het product moeten weggooien. Een ander 'verpakkingspuntje': kijk goed of de verpakking van een product niet beschadigd is. Een beschadigde verpakking versnelt het bederf.
Gekoelde producten en diepvriesproducten
Hiervoor geldt: last in, first out. Met andere woorden, koop deze producten (vlees, vis, melk) pas aan het eind van je ronde door de supermarkt en doe ze het liefst in een koeltas. Eenmaal thuisgekomen moet je deze producten juist als eerste weer opbergen.
Ga na het boodschappen doen zo snel mogelijk naar huis en berg alle boodschappen thuis meteen op.
Bewaren
Ook opbergen en bewaren is belangrijk in het proces van veilig omgaan met je eten en drinken. Bewaaradviezen kun je op het etiket van een product lezen.
Hieronder staan verschillende plaatsen waar je je voedsel kunt bewaren. Bij alles geldt dat het erg belangrijk is dat die plaatsen stuk voor stuk schoon zijn en dat het voedsel goed is verpakt. Op die manier geef je bacteriën en insecten zo min mogelijk kans.