woensdag 29 februari 2012

Je eet..........wijzer met de EGA eetwijzer.


In 1980 is Annie Disseldorp gestart met de
"Eerste Goudse Afslankclub" internationale club voor betere eetgewoonten.
Je mag gewoon eten wat je gewend bent, groente, vlees, vis, brood, aardappelen, melkprodukten, fruit enz, naar eigen keuze!!!
Iedere maaltijd is echter zo uitgebalanceerd dat je al vrij snel resultaten boekt, mits je je aan de eetwijzer houdt.
Deze EGA eetwijzer krijg je bij inschrijving.

EGA NEDERLAND

Gastenboek EGA Boxmeer Milsbeek


laat ook wat leuks achter in ons gastenboek

klik hier

dinsdag 28 februari 2012

Minestrone-maaltijdsoep



Recept voor 1 persoon





Recept voor 1 persoon.100 gr. Aardappel, 125 gr. samen ui / Peultjes / spruitjes (of doperwtjes), 1 wortel, ½ stengel bleekselderij, ¼ prei, stukje groene kool, 1 eetl. olie, 100 gram witte bonen, 50 gerookte kip, blikje tomaten stukjes uit blik, 3 dl. Kipbouillon, knoflookpoeder, peper & zout. kruidenbuiltje van laurier/thijm en rozemarijn.
Snipper de ui fijn, gerookte kip en aardappel in blokjes, snijd de wortel en selderij in kleine stukjes, de prei in dunne ringen en de groene kool in fijne reepjes.
Smoor in een wok met 1 eetl. olie de ui, voeg de gesneden groente, aardappel en tomaten toe en laat alles nog eventjes smoren.
Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze af. Doe de bonen, bouillon en kruidenbuiltje en de wokgroenten in de pan en roer het geheel door elkaar voeg de kip toe.
Laat de soep ± 15 minuten met een deksel op de pan zachtjes sudderen. Verwijder het kruidenbuiltje en breng de soep op smaak met knoflookpoeder peper & zout.

Weet jij alles over zout?




Zout is een smaakmaker. Het versterkt de natuurlijke smaak van producten en gerechten. We strooien dan ook rijkelijk met het zoutvaatje over ons eten. En door gewenning aan toegevoegd zout smaken aardappelen, groenten en vlees zonder zout ontzettend flauw. Maar dat beetje zout kan meer kwaad dan je denkt. Benieuwd naar je kennis over zout? Doe de quiz!






KLIK HIER

Waarom zijn vezels belangrijk?



De meeste mensen weten dat het belangrijk is om voedingsvezels te eten, maar weet je eigenlijk waarom en hoe?

Vezels zijn een verzamelnaam voor een aantal koolhydraten die niet, of slechts gedeeltelijk, verteerd worden. Ze spelen een belangrijke rol bij je gezondheid.


De redenen waarom vezels gezond zijn:

Vezels verteren niet in je lichaam, ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Mensen die problemen hebben met hun stoelgang moeten erop letten dat ze voldoende vezels binnen krijgen.
Voedingsvezels hebben een gunstige werking op het slechte cholesterol in je bloed. Met een goede cholesterolgehalte heb je minder kans op hart- en vaatziektes.
Vezels zorgen voor een langer gevuld gevoel. Ze leveren geen calorieën, maar wel vulling in je maag. Dit is vooral belangrijk als je aan het afslanken bent.
Vezels vertragen het voedseltransport door de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt, dit zou een positief effect kunnen hebben op het voorkomen van diabetes type 2, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond.
Vezels zijn er in vele verschillende soorten. Grofweg wordt er een onderscheid gemaakt tussen oplosbare (fermenteerbare) en onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels.



Oplosbaar en niet-oplosbaar
Oplosbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Ze dienen als voedsel voor 'goede' bacteriën in de darm, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Daarmee dragen ze bij aan een goede afweer, want deze bacteriën en darm(epitheel)cellen ondersteunen het immuunsysteem en zorgen ervoor dat ziekteverwekkers minder kans krijgen.

Niet-oplosbare voedingsvezels worden niet afgebroken door bacteriën. Ze blijven in tact en kunnen vocht opnemen. Zo vergroten ze het volume van de ontlasting en houden deze soepel. Op deze manier dragen ze bij aan een goede stoelgang.

Om gezonde voeding tot je te nemen en dus goed zorg te dragen voor je lichaam is het belangrijk om vooral te variëren. Omdat vezels in verschillende producten zitten, kun je makkelijk variëren en toch een heerlijke maaltijd samenstellen.


Uit welke producten kun je kiezen?

Alle soorten groente en fruit.
Alle volkorenproducten (volkorenbrood,- crackers, -ontbijtkoek, -beschuit).
Aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst.
Peulvruchten.
Noten en zaden.
Ontbijtgranen.
Per dag heeft een mens ongeveer 30-40 gram voedingsvezels nodig, dit is echter afhankelijk van je lengte, gewicht en geslacht. Je kunt ongeveer uitgaan van de formule 14,2 gram per 1000 calorieën.

wij eten ook vezels kijk in de eetwijzer hoeveel en wanneer je ze kunt eten.

9 tips om je snel fit te voelen


Verbeter je conditie
Heb je een matige conditie, ben je gauw moe, zie je er tegenop om dingen te ondernemen? Gebruik deze 9 tips om je snel fit te voelen.


1) Wandel na het eten
Word je fitter van een stukje wandelen? Een dagelijkse wandeling na de lunch of het diner doet meer voor je lichaam dan je denkt. 20 tot 30 minuten wandelen na het eten verbetert niet alleen je conditie en je bloedsuikerspiegel, je valt er ook nog van af. Uit onderzoek blijkt dat wandelen net zo effectief kan zijn als stevig sporten, mits je echt vijf tot zes keer per week wandelt.


2) Doe push-ups
Opdrukken is één van de beste en simpelste oefeningen die je kunt doen. Push-ups zijn niet alleen goed voor armen en benen, je versterkt er ook je buik- en borstspieren mee. En wist je dat je ook je bekken ermee traint? Is het in het begin te zwaar, hou je knieën dan op de vloer of druk jezelf op vanaf de bedrand.


3) Sport dagelijks 10 minuten
Je moet dagelijks een half uur flink bewegen, zo luidt de regel. Maar nieuwe onderzoeken tonen aan dat dagelijks tien minuten intensief sporten net zo goed werkt. Met intervaltraining wissel je korte, intensieve inspanningen van telkens één minuut af met korte periodes van rustig bewegen. Dat kun je bij elke vorm van sport toepassen.


4) Doe de 10 minuten work-out
Fitness-instructeur Nick Kempen uit Miami bedacht een 10 minuten work-out die in Florida snel populair is geworden. De dagelijks uit te voeren minitraining versterkt spieren en verbetert conditie. Je kunt de oefeningen thuis doen en je hebt er twee gewichten (dumbells) van 2 tot 3,5 kilo voor nodig.

1 minuut: Joggen op de plek waar je staat.
1 minuut: Pak de dumbells, hou ze verticaal in je handen, sta rechtop, armen gestrekt voor je. Doe nu alsof je langzaam gaat zitten op een stoel, blijf dan drie seconden in zithouding staan, ga langzaam recht staan en breng de gewichten naar je borst.
1 minuut: Sta in een lichte hurkstand, je armen hangen recht naar beneden, terwijl je de dumbells vasthoudt. Blijf in de hurkstand staan, hou je rug recht en breng de gewichten langzaam naar je borst en weer terug.
3 minuten: Met de dumbells in je handen sta je rechtop, zet met een been een stap naar voren en buig door je knieën. Nu breng je de dumbells naar je borst. Herhaal de oefening met je andere been en blijf zo 3 minuten lang afwisselen.
1 minuut: Druk jezelf op. Vrouwen mogen de knieën op de vloer houden.
3 minuten: Lig voorover op de vloer, steun alleen op je onderarmen en je tenen. Hou je rug recht en je buik in. Hou dit 1 minuut vol. Ontspan, trek je knieën onder je schouders en leg je armen gestrekt voor je. Herhaal de oefening.


5) Fitness in slowmotion
In 2002 baarde het boek 'The Once a Week Slow Motion Fitness Revolution' opzien met de bewering dat je fitter en sterker wordt door één keer per week 20 minuten langzaam te trainen met gewichten. De bedoeling is dat je heel langzaam met lichte dumbells traint.

Je tilt het gewicht in 10 seconden en laat het in 10 seconden weer zakken, waarna je weer tilt. Je spieren geef je tijdens de oefeningen bij voorkeur geen rustmomenten. De spierspanning blijft zo constant, waardoor de vetverbranding en het spierversterkende herstelproces optimaal zijn. Je gaat door tot je de handeling niet meer kan herhalen.

De methode is inmiddels ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Deze vorm van krachttraining moet je wel afwisselen met conditietraining.


6) Fit met yoga
Het aantal trainingsvormen lijkt met de week te groeien. Het voordeel is dat je uit alle fitnesstrends juist die training kan kiezen die het beste bij je past. Tien trainingsvormen op een rij.


7) Haal meer uit je leefstijl
Wie geen tijd heeft om te sporten, moet elke mogelijkheid aangrijpen om meer te bewegen. Eén paar keer per week de trap nemen in plaats van de lift helpt niet of nauwelijks, het gaat erom dat je bewegen onderdeel maakt van je leefstijl. En meestal doe je ongemerkt al dingen die gezond zijn. Geef die gewoontes voorrang.


8) Eet slim en voel je fit
Verkeerd eten kan je behoorlijk uitputten. Eet je veel zoete dingen, dan vertoont je bloedsuikerspiegel flinke pieken en dalen en dat is behoorlijk vermoeiend.

Begin je al met een ontbijt met witmeelproducten, vruchtensap en zoet beleg, dan kun je daar de hele dag last van houden. Als je lijf na zo'n ontbijt de piek aan suikers heeft weggewerkt, krijg je door de erop volgende lage bloedsuikerspiegel weer snel trek in iets zoets. Je krijgt meer energie door gezonder te eten en zoete dingen te laten staan. Met een goed ontbijt maak je al een prima start.


9) Pak stress aan
Chronische stress is op veel manieren slecht voor je lichaam en je wordt er onnodig moe van. Een meer ontspannen gevoel krijg je door de stress op meerdere fronten aan te pakken: met sporten, yoga, voldoende slaap, gezond eten en minder jakkeren kom je al een heel eind.

voor alle jarige in Maart




Maak er een hele fijne en leuke dag van
Proficiat

knolselderij salade


knolselderij
25 gram mayonaise
eetlepel yoghurt
beetje dyonmosterd
beetje citroensap
zout/peper

snij de knolselderij in schijfjes en schil hem.
maak er kleine blokjes van of doe hem in de keukenmachine.
sprenkel er wat citroensap over.
maak van de mayo en yoghurt en mosterd een sausje
schenk dat over de knolselderij
maak op smaak met zout/peper.

smakelijk eten

maandag 13 februari 2012

Valentijnsdag



Morgen Valentijns dag

veel liefs van de Valentijntjes
xxxx

zondag 5 februari 2012

Afvallen met je gezin


Tips om het makkelijker te maken
Overdag gaat het nog wel, maar het avondeten is voor veel afvallers een probleem. Want hoe pak je dat aan? Ga je apart koken of eet je gezin met je mee? Je huisgenoten schrikken waarschijnlijk van het idee dat ze light moeten gaan eten. Krijgen ze vanaf nu alleen nog maar rauwkost en blijft het wel gezellig? Zes tips om het gezond én leuk te houden.

Tip 1: ga voor gezond
Gezond eten is voor het hele gezin goed. Afvallen niet. Vertel je kinderen dat het tijd is om gezonder te gaan leven en leg niet teveel nadruk op je gewichtsverlies. Ze zouden het idee kunnen krijgen dat dit ook voor hen nodig is. Het is al lastig genoeg dat op televisie en in de bladen size zero de norm is. Kinderen krijgen hierdoor een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. En mag je familie ook best een paar pondjes kwijt, dan gebeurt dat vanzelf door je nieuwe manier van koken.

Tip 2: kies voor mager
Bewust boodschappen doen kan veel calorieën schelen, terwijl het je gezin waarschijnlijk niet eens zo opvalt. Kies voor magere yoghurt, magere vleeswaren, 30+ kaas, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Gebruik de oven in plaats van de friteuse. Vervang de mayo door halfvolle fritessaus of, nog beter, ketchup. Met kleine stapjes kun je veel bereiken en hou je het toch gezellig aan tafel.


Tip 3: variatie, variatie, variatie
Iedere dag roerbakgroente met kip. Geen wonder dat je gezin na een week iedere verdere lijnpoging saboteert. Koop een kookboek vol slanke én lekkere recepten en ga voor variatie. Zo wordt koken weer leuk en hou je het zelf ook beter vol.


Tip 4: pas de porties aan
De meeste diëten gaan uit van bepaalde hoeveelheden voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld 75 gram pasta en 200 gram groente. Voor je gezin gelden deze regels niet. Man en kinderen mogen wat extra aardappelen of rijst, zelf neem je wat meer groente of een bakje rauwkost.


Tip 5: zet geen pannen op tafel
Schep op wat je wil gaan eten en laat de pannen in de keuken staan. Zo kom je niet in de verleiding om nog een keer op te scheppen. En gooi kliekjes meteen weg. Paul de Leeuw vertelde ooit in een interview dat hij de kliekjes in de afvalbak overgoot met chloor, zodat hij zeker wist dat hij eraf zou blijven! Zo bont hoef je het natuurlijk niet te maken, maar als er regelmatig eten in de pan achterblijft is dat een signaal dat je de hoeveelheden kunt minderen.


Tip 6: kies gezonde tussendoortjes
Als de kinderen uit school komen is het een vast moment: thee met koekjes en even bijpraten over de dag. Een bijzonder ritueel dat natuurlijk moet blijven, ook al doe je aan de lijn. Maar die koekjes hoeven geen koeken te zijn. Het is even wennen, maar met twee volkorenbiscuitjes is het net zo goed feest. Ook nog eens goed vanwege het ijzergehalte. Of je maakt een lekkere fruitsalade. Wedden dat die stukjes appel, peer en mandarijn de smaak vallen?