maandag 4 juni 2012

Veelgestelde vragen

Is het slecht om groene tomaten te eten?

Het is verstandig alleen tomaten te eten die goed rijp zijn. Dat wil zeggen rood van kleur.
Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. Deze stof is verwant aan solanine en heeft een vergelijkbare werking. In grote hoeveelheden is solanine giftig voor de mens.
Te veel solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Niet iedereen is even gevoelig voor solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat. Tomaten moet je daarom alleen eten als ze rijp zijn.
 
 
Mag ik champignons rauw eten?
Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof is vooral in grotere hoeveelheden giftig voor de mens en is daarnaast mogelijk kankerverwekkend.
Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar bij grotere hoeveelheden geldt het advies paddenstoelen te verhitten. Door paddenstoelen te verhitten, zoals bij smoren, stoven en bakken, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken.
Ook door paddenstoelen te bewaren in de koelkast daalt het gehalte agariti