Honing kent een lange medische geschiedenis. Al eeuwenlang wordt honing bijvoorbeeld gebruikt bij verkoudheid en bij het behandelen van wonden. Ook vandaag de dag zweren nog veel mensen bij honing. We hebben een aantal beweringen over honing voor je op een rijtje gezet.
Verkoudheid
Ben je verkouden? Of heb je een zere keel? Een lepel honing kan dan heerlijk verzachtend werken. Als je de honing in je thee doet, doe dat dan niet in kokend water, maar laat je thee eerst afkoelen. Dit omdat anders de geneeskrachtige werking verloren
Wonden
Honing werkt ook heel goed bij de behandeling van wonden. Door de anti-bacteriële werking van honing herstellen wonden sneller. Tot het midden van de vorige eeuw werd honing veel gebruikt bij de behandeling van geïnfecteerde wonden. Met de komst van antibiotica is honing op de achtergrond geraakt.
Brandwonden
Uit verschillende klinische studies is gebleken dat honing ook van waarde kan zijn bij het beperken en voorkomen van littekenweefsel bij brandwonden. Het belangrijkst in het wondhelingsproces is de antibacteriële werking van honing.
Medicinale honing
Pak nu niet meteen een pot honing uit de kast wanneer je een wond hebt. Het gebruik van consumptiehoning voor het behandelen van wonden is namelijk sterk af te raden. Alleen medicinale honing kan gebruikt worden voor de behandeling van wonden. Consumptiehoning is niet gezuiverd of gesteriliseerd en kan bacteriën bevatten die tot infecties kunnen leiden. Er zijn speciale wondproducten op de markt waarbij gebruik wordt gemaakt van antibacteriële honing.