zaterdag 1 december 2012

Praktische feestdagen tips


Tijdens de feestdagen wil je graag lekker eten maar ook genieten zonder schuldgevoel.
En je wilt zeker geen kilo’s erbij die er in januari toch weer af moeten.
Zonde van alle energie ! Hieronder volgen enkele praktische tips om de feestdagen zonder
schade door te komen.
- Bedenk ruim van te voren al wat je wilt gaan eten met kerst. Zo heb je de tijd om er over na te denken en geschikte slanke recepten te zoeken. Via internet of in allerlei bladen kun je rond kerst leuke recepten vinden die aangepast kunnen worden naar het EGA programma. De meest ideale manier om de kerst goed door te komen. Op het menu staat een heerlijke kerstdag beschreven en de moeite waard om hier aandacht aan te besteden Doe je inkopen ook zoveel mogelijk van tevoren en met een goed boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je straks allerlei dingen niet kunt krijgen en voor het blok staat om calorierijkere alternatieven te moeten kopen.
- Pas recepten aan om ze EGA proef te maken.
- Hou de keuzes beperkt tijdens de maaltijden. Hoe meer je neerzet, hoe meer je meestal ook
eet !
- Probeer een normaal eetritme aan te houden. Verdeel het eten goed over de dag en eet volwaardig. Laat groenten, fruit en zuivel die dagen niet weg.
- Let op de hoeveelheid drinken tijdens de feestdagen. Vaak schiet dat erbij in. Probeer gewoon 2 liter vocht te gebruiken en dan bedoelen we geen wijn !
- Maak bewuste keuzes tijdens de kerstdagen en met Oud en Nieuw.
- Ga vooral lekker bewegen. Veel activiteiten stoppen tussen kerst en oud en nieuw maar het bos is altijd open ! Ga ook tijdens de kerstdagen lekker naar buiten voor een flinke wandeling als dat kan. Je verbruikt meer energie en in de tijd dat je wandelt eet je niet !
Tips voor als u gaat steengrillen of gourmetten :
- Kies magere vlees- en vissoorten en koop redelijk afgepaste hoeveelheden. Vaak koop je teveel en dan blijf je toch eten.
- Pas op met stokbrood want daar blijf je vaak van eten.
- Maak ruim gebruik van groenten. Om mee te bakken (ui, champignons, paprika, courgette, ) of om tussendoor van te ‘snoepen’ (komkommer, cherrytomaatjes, wortel, amsterdamse ui, augurk).
- Gebruik geen olie of boter. Neem een goede anti-aanbakpan, of knip een panfitvelletje in de vorm van je gourmet pannetje. Het is vaak een gewoonte om er elke keer boter bij te doen terwijl het helemaal niet nodig is !
- Neem i.p.v. frites of aardappelsalade voorgekookte aardappelschijfjes en bak die mee.
- Fruit smaakt ook prima bij gourmet of steengrill. Je kun het meebakken (ananas, perzik), tussendoor eten (schijf meloen of mango) of als fruitsalade.
- maak sausjes van de 25 gram mayonaise met yoghurt en kruiden of mayonaise, yoghurt, tomaten puree en kruiden.
Veel succes!