WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE STOELGANG.
Stoelgangproblemen komen veel voor. Obstipatie, diarree, buikkrampen enz. Problemen met de stoelgang zijn lastig, vervelend en soms pijnlijk. Tijdens het afvallen kunnen verschillende problemen optreden bijvoorbeeld :
* doordat je minder eet zijn er minder reststoffen en dus ook minder ontlasting.
* doordat je minder vet eet verloopt de ontlasting waarschijnlijk wat minder ‘gesmeerd’ daarom is het noodzakelijk om de 25 gram vetten die worden aangegeven in de eetwijzer ook echt te gebruiken. Let er daarbij op dat het volle producten moeten zijn en bijvoorbeeld geen halvarine of light dressing.
* tijdens het afslanken eten de meeste mensen vezelrijker (volkoren producten, meer groente en fruit). In het begin kunnen dan winderigheid en een opgeblazen gevoel optreden.
* als je vezelrijker eet moet je meer drinken, anders werk je obstipatie in de hand. 2½ liter per dag is aan te raden.
Wist u trouwens over de stoelgang dat…..
…..slappe thee en droge beschuiten bij diarree al lang achterhaald is ? Vezels en voldoende vocht blijken juist de darmwerking weer te normaliseren. Neem daarom liever een snee bruin brood met thee.
…..het geen wet is dat je dagelijks ontlasting moet hebben.
Iedereen heeft een eigen ontlastingspatroon. De een gaat 2 keer per dag, de ander twee keer per week. Zolang er regelmaat in zit en de ontlasting soepel is dan is er niets aan de hand.
…..bananen niet stoppend werken. Bananen bevatten voedingsvezels en andere nuttige stoffen. Ze hebben juist een positief effect op de ontlasting en gaan verstopping tegen.
…..laxeermiddelen niet lang achter elkaar gebruikt mogen worden.
Laxeermiddelen nemen de darmfunctie over waardoor de darmen op den duur zelf niet meer werken. Dat geldt ook voor de natuurlijke laxeermiddelen.
…..een gezonde darmflora positief werkt op de stoelgang?
De darmflora bestaat uit allerlei nuttige bacteriën. Ze bevorderen de opname van voedingsstoffen, produceren stoffen die de darmen stimuleren en elimineren slechte of ziekmakende bacteriën. Een gezonde darmflora krijg je door gezond te eten en voldoende te drinken. Onverteerbare koolhydraten (ofwel vezels) zijn een belangrijke voedingsbron voor die goede bacteriën. Door voldoende vezels te nemen blijft de bacteriesamenstelling in de darm gezond. Vooral oligosachariden (dit zijn koolhydraten welke zijn opgebouwd uit een klein aantal monosacharide (de eenvoudigste koolhydraten) (voor uitgebreidere informatie hierover verwijs ik u naar Wikipedia) en inuline (voedingsvezel) staan bekend om hun gunstige effecten. Ze komen voor in groente, fruit en volkorenproducten en in sommige voedingssupplementen.
…..er veel voedingsmiddelen zijn die bevorderend werken op de stoelgang?
Bv. zure melkproducten (bv. yoghurt), sinaasappel(sap) of grapefruit, kiwi, geweekte pruimen en zwarte koffie, bij voorkeur op de nuchtere maag. De darmen wennen snel aan een bepaald voedingsmiddel. Neem het enkele dagen en wissel het dan weer af met iets anders.
…..rust, ontspanning en op tijd naar het toilet gaan noodzakelijk zijn?
Neem de tijd en doe niet gehaast. Ga naar het toilet bij aandrang en blijf niet doorlopen. De darmen blijven dan vocht aan de ontlasting ontrekken waardoor het steeds dikker en harder wordt.
Rust en tijdig naar de wc gaan zijn heel belangrijk voor een gezonde en regelmatige stoelgang!
… Fibrex een uitstekend product is om de stoelgang te reguleren!! Zorg er wel voor dat hierbij voldoende wordt gedronken.
… Lecithine toevoegen aan yoghurt. Lecithine bestaat uit 98% vet en ondersteunt het zenuwstelsel. Daarbij zult u merken dat als u lecithine gebruikt uw stoelgang verbetert.