dinsdag 28 september 2010

verplichte groenten Schorseneren

De schorseneer is een plant . De plant wordt toegepast als groente die voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten werd maar na de oorlog in diskrediet is geraakt, mogelijk door zijn bewerkelijkheid. Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij. Dit feit heeft de groente de bijnaam "keukenmeidenverdriet" of "huisvrouwenleed" opgeleverd. Bijnamen die ook aan de verwante paarse morgenster of haverwortel worden gegeven.
Andere bijnamen zijn: 'winterasperge' of 'armeluisasperge' en winterstaaf. Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari.
De schorseneer wordt na het schillen in stukjes gesneden en gekookt, met een scheutje azijn om verkleuring tegen te gaan. In verband met het kleverige melksap worden bij het schillen keukenhandschoenen gedragen. Ze kunnen ook onder water met wat azijn geschild worden; dit voorkomt het uittreden van de melksap en dus verkleuring van handen en wortel.

Schorseneren worden vaak genoemd als vergeten groente. In de negentiende eeuw waren ze tamelijk populair, winterasperges heetten ze ook wel. Maar anders dan bij asperges, waarvan je eigenlijk de steel met knop eet, is het de wortel van de plant die wordt verkocht. Tegenwoordig zie je ze vrijwel niet meer, misschien wel omdat ze wat lastig te schillen zijn.
Middeleeuwse recepten voor schorseneren zijn er niet. Schorseneren zijn zelf namelijk pas sinds de zeventiende eeuw opvolgers van een andere in vergetelheid geraakte groente. Schorseneren hebben een hoge voedingswaarde, wat ze vroeger tot waardevol wintervoedsel maakte. Ze zijn verkrijgbaar van oktober tot maart.
Hoewel schorseneren als ze eenmaal zijn geschild wel wat van asperges weghebben, hebben ze toch een duidelijk andere smaak en een steviger substantie.




Leg de schorseneren vijf minuten in een ruime bak met water om de aarde los te weken, en boen ze daarna onder de kraan schoon. Doe schoon water in de bak en doe er een scheut azijn of citroensap bij. Dikke schorseneren schilt u met de dunschiller, dunne legt u even in kokend water en schrapt u vervolgens. Schil en schrap onder de kraan om het kleverige witte sap meteen weg te laten spoelen en snijdt de groente in kleine stukjes. Leg de zo behandelde schorseneren meteen in het azijnwater om verkleuren te voorkomen. Leg de schorseneren op een vergiet en spoel ze even met koud water af. Kook de schorsenen in een pan met water, 1 t zout en melk in ongeveer 25 minuten gaar. Laat dan de schorseneren uitlekken op een vergiet.