vrijdag 14 januari 2011

Hoe gezond zijn bananen??


Bananen staan, net als aardappelen, onterecht bekend als dikmakers. Een banaan levert snel energie en bevat mineralen die een belangrijke rol spelen bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel en bij de regeling van de bloeddruk. Bovendien helpen ze tegen een kater en, raar maar waar, tegen wratten.

De banaan is na rijst, graan en mais het meest gegeten voedsel ter wereld. De bakbanaan, die meer zetmeel bevat, is in menig tropisch land basisvoedsel, zoals de aardappel dat is in West-Europa. Er zijn meer overeenkomsten tussen de aardappel en (bak-)banaan: je kunt beiden bakken en koken of frituren. Ook van bananen kun je chips maken. Bananen worden niet voor niets zoveel gegeten.
Zenuwstelsel
Net als aardappelen bevatten bananen vrij veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel en -samen met natrium- bij de regeling van de bloeddruk. Ook mineralen en vitamines als fosfor, ijzer, zink, vitamine C en foliumzuur zitten in een banaan.
Hormonen
De banaan is bovendien een nauwelijks te overtreffen bron van vitamine B6 (pyridoxine), dat onontbeerlijk is in tal van basisprocessen die in het lichaam plaatsvinden. Vitamine B6 is betrokken bij de werking van verschillende hormonen, speelt een rol in het afweersysteem en het zenuwstelsel en kan niet gemist worden bij de groei en de aanmaak van bloed.
Slecht voor de tanden
Voor wie snel veel energie nodig heeft, zoals bij intensief sporten of zware fysieke arbeid, is een banaan de ideale oplossing. Dit komt door het hoge suikergehalte van een rijpe banaan. Het suikergehalte kan bij een rijpende banaan stijgen van 1 tot meer dan 20 procent. Hier zijn je tanden weer minder blij mee, die worden aangetast door de suikers uit bananen. Op dat vlak verschilt een banaan niet veel van snoep.
Dikmakend?
Is een banaan dikmakend door het relatief hoge suikergehalte? Het is maar net hoe je het bekijkt. Een banaan is driekwart water, de rest bestaat grotendeels uit koolhydraten, waarbij tijdens het rijpen zetmeel wordt omgezet in glucose (druivensuiker). Honderd gram eetbare banaan is goed voor 88 kilocalorieën, dat is zo’n 114 kilocalorieën per hele banaan. Is dat veel? In vergelijking met de meeste andere fruitsoorten lijkt het van wel. Sinaasappels en appels bevatten zo’n 50 kilocalorieën per ons. Maar vergeleken met vele andere tussendoortjes is een banaan een lichte gezonde snack, want koek bevat gemiddeld meer dan 300 kilocalorieën per honderd gram. Dat is dus meer dan drie keer zoveel als een ons banaan.
Vezels
Bovendien bevatten bananen vezels, die je een vol gevoel geven maar niet dikmakend zijn. Ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed een beetje en ze zijn vooral goed voor darmflora en stoelgang: met voldoende vocht houden ze de ontlasting zacht.
In sommige tropische streken dienen onrijpe bananen als medicijn voor darmklachten. Een lokaal voorkomende onrijpe groene kookbanaan helpt jonge kinderen met hardnekkige diarree. Veel rauwe bananen bevatten ook leucocyanidine, dat slijmvliescellen doet groeien en zo maag en darmen beschermt tegen onder meer maagzweren en letsels die het gevolg zijn van geneesmiddelen zoals aspirine.
Wratten
Het klinkt raar, maar als je last hebt van een wratje op je voet kan een bananenschil je helpen. Plak de schil van een licht overrijpe banaan over de wrat en na een tijd zal ze verdwijnen. Aan de binnenkant van een bananenschil zit namelijk een antivirale substantie, die ervoor zorgt dat de banaan niet rot. Hoe rijper de banaan wordt, hoe sterker deze substantie wordt. Die antivirale substantie kan de virale structuur van een wrat aanpakken, waardoor de wrat kleiner wordt en zelfs kan verdwijnen. Bij erg volhardende wratten zal de methode niet werken, omdat hun virale structuur te ingewikkeld is.
Kater
Bananen zouden ook helpen tegen een kater. Het hoge gehalte aan magnesium in bananen zorgt er voor dat de bloedvaten zich kunnen ontspannen. Dat neemt de kloppende hoofdpijn die zo typisch is voor een kater weg. Bovendien geeft de combinatie van de drie natuurlijke suikers in bananen (fructose, sucrose en glucose) het lichaam een energieboost, wat altijd handig is bij een kater.

komt van de site leontien.nl