Familie van de ui en dat proef je. Een lekker pittige groente, die goedkoop is, in Nederland wordt geteeld en het hele jaar door verkrijgbaar is. Wat wil je nog meer? Nu is de stevige, blauwgroene winterprei in de winkel. Gebruik prei in een soep, in een hartige taart, in een vegetarische preistamppot of roergebakken met paprika en taugé.
Prei kennen we in drie variaties. We hebben de zomer-, de herfst- en de winterprei. De zomerprei heeft
een lange, dunne, witte stengel met geelgroen blad. De herfstprei heeft een veel stevigere, witte
stengel met grijsgroen blad. De Winterprei is net zo grof als de herfstprei maar heeft donkerder blad.
Prei bewaren
Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomermaanden is de aanvoer wel iets kleiner en vooral in de wintermaanden is de prijs het laagst. Prei moet bij aankoop stevig aanvoelen, fris van kleur zijn en geen beschadigde plekken hebben. Meestal is kwaliteitsverlies het eerste te zien aan de bladpunten.
Doordat prei het gehele jaar door verkrijgbaar is en over het algemeen heel betaalbaar heeft het weinig zin om prei in te vriezen.
Prei bereiden (de basis)
Als u prei serveert als gekookte groente moet u rekening houden met 400 tot 500 gram per persoon. Als u prei rauw serveert in bijvoorbeeld een salade heeft u aan 100 gram voldoende.
Snijdt de worteltjes van de prei en verwijder het buitenste blad, snijdt de prei in stukken afhankelijk van het recept. Begin bij het snijden onderaan en snijdt zoveel mogelijk groen blad mee (hierin zitten de meeste mineralen), was de prei goed en laat ze uitlekken.
Prei wordt in 10 tot 15 minuten in weinig water met een klein beetje zout gaar gekookt.
De gebruiksmogelijkheden van prei zijn eindeloos. Koken, bakken, stoven en rauwe verwerking in bijvoorbeeld
salades? Het is allemaal mogelijk
Prei is ook goed tegen verkoudheid.
Prei bevat veel vitamine B en C.
Met Prei kun je heel veel varieren.
Heb je een lekker recept met Prei breng het mee naar de cursus en we kunnen er samen naar kijken.
Prei kennen we in drie variaties. We hebben de zomer-, de herfst- en de winterprei. De zomerprei heeft
een lange, dunne, witte stengel met geelgroen blad. De herfstprei heeft een veel stevigere, witte
stengel met grijsgroen blad. De Winterprei is net zo grof als de herfstprei maar heeft donkerder blad.
Prei bewaren
Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomermaanden is de aanvoer wel iets kleiner en vooral in de wintermaanden is de prijs het laagst. Prei moet bij aankoop stevig aanvoelen, fris van kleur zijn en geen beschadigde plekken hebben. Meestal is kwaliteitsverlies het eerste te zien aan de bladpunten.
Doordat prei het gehele jaar door verkrijgbaar is en over het algemeen heel betaalbaar heeft het weinig zin om prei in te vriezen.
Prei bereiden (de basis)
Als u prei serveert als gekookte groente moet u rekening houden met 400 tot 500 gram per persoon. Als u prei rauw serveert in bijvoorbeeld een salade heeft u aan 100 gram voldoende.
Snijdt de worteltjes van de prei en verwijder het buitenste blad, snijdt de prei in stukken afhankelijk van het recept. Begin bij het snijden onderaan en snijdt zoveel mogelijk groen blad mee (hierin zitten de meeste mineralen), was de prei goed en laat ze uitlekken.
Prei wordt in 10 tot 15 minuten in weinig water met een klein beetje zout gaar gekookt.
De gebruiksmogelijkheden van prei zijn eindeloos. Koken, bakken, stoven en rauwe verwerking in bijvoorbeeld
salades? Het is allemaal mogelijk
Prei is ook goed tegen verkoudheid.
Prei bevat veel vitamine B en C.
Met Prei kun je heel veel varieren.
Heb je een lekker recept met Prei breng het mee naar de cursus en we kunnen er samen naar kijken.