donderdag 10 februari 2011

Salade van aardbeien met witlof en prei








Witlof behoort, samen met onder meer roodlof en andijvie, tot de familie van de cichorei-achtigen. De oorsprong van de bijzondere, licht bittere smaak van witlof ligt ook bij deze familie. Zijn mooie witte kleur krijgt witlof door de wortel van de
witlofplant in het donker te laten uitlopen.

Witlof werd bij toeval ontdekt door onze zuiderburen. In 1873 verscheen de groente op een tentoonstelling, doch het duurde tot 1913 voordat het product werd verkocht.
Pas na 1930 werd witlof wat bekender en vanaf 1945 kon men spreken van een zekere populariteit.

Witlof is jaarrond uit Nederland verkrijgbaar.

Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Witlof heeft langwerpige, gesloten, witte kroppen met een lichtgele bladrand.

Kwaliteit
Witlof hoort een gesloten, witte krop met een lichtgele bladrand te
hebben. De kwaliteit controleren door te kijken.

Bewaren & houdbaarheid
Witlof is een week lang lekker en vers te houden door de struikjes
in de koelkast te bewaren. Stel witlof in verband met verkleuring
zo min mogelijk bloot aan licht.

Schoonmaken
Verwijder alleen de buitenste bladeren en snijd het onderste stukje
weg. Als de pit erg groot is, deze ook verwijderen.

Smaak & toepassingen
De smaak van witlof is licht bitter. Rauw is witlof bitterder van smaak
dan gekookte. Het is een veelzijdige groente die gemakkelijk te
bereiden is. Leg de witlof in een pan met water en kook ze in 15 tot 20
minuten gaar. De nieuwste trend is roerbakken. Door het roerbakken in de wok keert de bittere smaak zich enigszins om naar zoet, waardoor ook kinderen het heel lekker vinden. Naast roerbakken kunt u witlof ook gebruiken voor salades en in oven- of grillschotels.

Advies
Witlof kan niet tegen licht! De witlofblaadjes verkleuren dan groen. Dek witlof dan ook zoveel mogelijk af.

hier een lekker recept met witlof.

voor 4 personen
1 doosje aardbeien
400 gram witlof
1 dunne prei
2 eetlepels balsamico-azijn
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepels roze peperbessen
2 theelepels vloeibare honing


Maak de aardbeien schoon, houdt enkele mooie exemplaren achter voor de garnering. Halveer de overige aardbeien of snijdt grote in vieren. Maak het witlof schoon en snijdt deze in smalle repen. Maak de prei schoon en snijdt deze in ringen. Klop voor de dressing de azijn, olijfolie zout, uitgelekte peperbessen en honing goed door elkaar. Meng de aardbeien met het witlof en prei en schenk de dressing over de salade. Meng luchtig en garneer met de achtergehouden aardbeien.

pas het recept aan onze EETWIJZER.