donderdag 10 maart 2011

Banaan: verboden voedsel?





Ik hoor regelmatig om me heen dat je tijdens een dieet geen bananen moet eten, want ‘er zitten zoveel calorieën in’. En hoewel er inderdaad zo’n 125 calorieën in één banaan zitten, is er eigenlijk geen beter tussendoortje te vinden, óók als je op dieet bent, of misschien zelfs juist als je op dieet bent.

De banaan heeft heel veel gezonde voordelen. In een banaan zitten namelijk drie soorten suikers: fructose, glucose en sucrose, gecombineerd met veel vezels. En juist die combinatie maakt de banaan gezond: je krijgt de energie van de suikers, maar de suikers worden niet zo snel als vet opgeslagen door de vezels.

Je lichaam moet ook veel moeite doen om de vezels te verteren. Daardoor verhoog je jouw stofwisseling die vervolgens de vetverbranding stimuleert.

Daarnaast bevatten bananen tryptofaan, een stof die in je lichaam omgezet wordt in serotonine. Serotonine op z’n beurt zorgt weer voor een opwekkend en positief gevoel. Vandaar dat ook veel antidepressiva het serotonine niveau in je hersenen verhogen.

Dus als je weer eens een lusteloos gevoel hebt tijdens het diëten: neem gerust een banaan per dag en luister niet naar de verhalen van anderen

Nog steeds denken veel mensen dat een banaan een verboden vrucht is. Alleen omdat een banaan nét even wat meer calorieën levert dan een sinaasappel of een kiwi. Onzin natuurlijk! Pel gerust een banaan als je daar trek in hebt. Een banaan is rijk aan kalium en vitamine B6 en is een fantastische snack voor of na het sporten.

Bij Ega kunnen we gewoon bananen eten.
60 gram banaan is 1 x fruit.

kijk in de EETWIJZER waar de banaan thuis hoort in groep 1 of groep 2.