dinsdag 24 mei 2011

Bloeddruk verlagen – 5 natuurlijke manieren



Overgewicht en zwaarlijvigheid gaan vaak gepaard met een verhoogde bloeddruk (hypertensie). Indien er sprake is van een ernstig verhoogde bloeddruk, dan zul je daarvoor medicijnen moeten slikken. Er zijn echter ook natuurlijke manieren om je bloeddruk onder controle te krijgen. Hieronder vind je 5 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen. Door je leef- en eetgewoontes aan te passen is het goed mogelijk dat je na verloop van tijd geen medicatie tegen een verhoogde bloeddruk meer nodig hebt!

Bloeddruk verlagen m.b.v. lichaamsbeweging
Door dagelijks 30 minuten lichamelijk actief te zijn, kun je je bloeddruk verlagen. Zoek dus een cardiosport die je leuk vindt en ga aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld gaan:

•Wandelen
•Hardlopen
•Zwemmen
•Fietsen
•Roeien
•Crosstrainen


Gebruik niet te veel zout
Eet je momenteel veel zout? Dan is er een goede kans dat je je bloeddruk aanzienlijk kunt verlagen door simpelweg een stuk minder zout te nuttigen. Houd er rekening mee dat veel kant-en-klaar producten enorme hoeveelheden zout bevatten. Gebruik bij voorkeur dus onbewerkte producten en voeg geen (keuken)zout toe aan je maaltijden.

Bloeddruk verlagen door stress te verminderen
De aanwezigheid van stress in je leven is van grote invloed op je bloeddruk. Probeer stress daarom te verminderen als je je bloeddruk wilt verlagen. Neem regelmatig een moment voor jezelf, krop ergernis en woede niet op en probeer te relativeren. Extra tip: ga op yoga of volg een cursus mediteren als je veel stress ervaart.

Vermijd overmatig alcoholgebruik
Het is geen probleem om zo nu en dan eens een glaasje wijn te drinken. Overmatig alcoholgebruik werkt een verhoogde bloeddruk echter in de hand. Let dus op je alcoholinname en drink zeker niet meer dan twee glazen alcoholhoudende drank per dag.

Eet regelmatig een banaan
Kalium heeft een bloeddrukverlagende werking. Kalium vermindert namelijk de bloeddruk-verhogende invloed van sodium (zout). Bananen zijn een uitstekende bron van kalium. Ook aardappels met schil, sinaasappelsap en magere yoghurt bevatten aanzienlijke hoeveelheden kalium.