vrijdag 3 juni 2011

Gezonde tussendoortjes die toch niet zo gezond zijn


Ze doen het slim die voedingsfabrikanten, ze hullen een tussendoortje in een vrolijke wikkel, melden dat het ‘verantwoord’ is of ‘boordevol fruit’ zit en zo vliegen de Liga’s en Sultana’s de toonbank over. Maar zijn deze tussendoortjes echt zo gezond als producenten beweren? Vaak niet. Zo zit er volgens Foodwatch in FruitKick eXtra Framboos, de reep ‘vol fruit’, nauwelijks één framboos.



De FruitKick eXtra Framboos wordt gepresenteerd als een gezond tussendoortje. Maar Bart van Opzeeland, directeur van Foodwatch meent dat achter de FruitKick serieuze risico’s schuilen: ‘De glucosefructosestroop in FruitKick is discutabel. De langetermijneffecten van dit goedkope ingrediënt kunnen slecht uitpakken voor consumenten.’

Welgeteld één framboos
De producent van FruitKick, Kraftfood, meldt op de verpakking dat deze reep ‘46% fruitvulling’ heeft. Daarnaast noemt Kraft de Fruitkick een ‘heerlijk en verantwoord tussendoortje’ en prijst het aan met de woorden ‘vol fruit’. Volgens Foodwatch klopt deze informatie niet. Hij stelt dat het woord ‘fruitvulling’ niet bij de wet beschermd is en dat de vulling dus niet volledig uit fruit hoeft te bestaan.

‘Liga heeft in de ‘fruitvulling’ 6,7% fruitachtige producten (‘stukjes framboos’ ‘puree’ en ‘concentraat’) gestopt, maar de rest is vulmiddel, suiker en de glucose-fructosestroop’, aldus Foodwatch in zijn persbericht. ‘Een FruitKick bevat omgerekend 1,8 gram fruit, dat is net aan één framboos!’ aldus Foodwatch in zijn persbericht.

Obesitas
Ook legt Foodwatch in het persbericht uit dat de uit maïs gewonnen glucosefructosestroop nadelen heeft ten opzichte van suiker. Het stelt dat de goedkope stroop het hoofdingrediënt is van de fruitvulling, waarmee de fabrikant geld bespaart. ‘De suikers in de stroop bevatten niet minder calorieën maar stimuleren het verzadigingsgevoel pas laat, waardoor mensen er al gauw meer van eten. Onderzoek wijst uit dat fructose obesitas en extra buikvet veroorzaakt, wat een risicofactor is bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.’

Andere tussendoortjes
Van tussendoortjes als Wasa Sandwich of Sultana werd al een jaar eerder aangetoond dat ze minder verantwoord zijn als producenten beweren. De Consumentenbond nam 23 tussendoortjes van A-merken onder de loep. De producten werden vergeleken op basis van aantal calorieën en de aanwezigheid van slechte vetten, suiker, zout en voedingsvezels. Ook de informatievoorziening op de verpakking werd beoordeeld.

Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op. Verder scoorden Wasa Sandwich, Verkade Crunchsticks en Zonnatura Chocorijstwafels een onvoldoende op het gebied van verzadigde vetten.

Per drie verpakt
Veel tussendoorkoeken zijn dus niet zo gezond als ze in reclames worden neergezet. Bovendien zitten koeken zoals Liga, Evergreen of Sultana per twee of meer verpakt. Je eet automatisch zo’n heel pakje op, terwijl daarmee het hele idee van een tussendoortje eraan gaat. Één Sultanakoekje bevat zo’n 55 calorieën, dus een pakje Sultana levert 165 calorieën.

Wat is dan wel goed?
Je kunt het beste een boterham, een schaaltje yoghurt met cruesli of een stuk fruit als tussendoortje nemen. Deze voedingsmiddelen bevatten meer gezonde voedingsstoffen en minder calorieën dan bijvoorbeeld een pakje Sultana. Heb je daar geen zin in? Dan is er nog een lichtpuntje…
De test van de Consumentenbond wees ook winnaars uit. Zoals Snack-a-Jacks van Quaker. Per rijstwafel worden slechts 27 kilocalorieën geconsumeerd. Ook het suikergehalte is laag. Tevens zijn de Happers van Peijnenburg verantwoord. De snacks bevatten relatief weinig verzadigd vet en zouten. De Mueslireep van Ravensbergen was volgens de Consumentenbond de beste koop, gezien de lage prijs van 93 eurocent en het lage gehalte slecht vet en zout.