vrijdag 3 juni 2011

Hoe gezond zijn wortels?


Arme peentjes, ze worden voornamelijk geassocieerd met chagrijnig hongerlijden tijdens een afslankdieet. Maar wortels zijn meer dan alleen een magere groente. Ze zijn hartstikke lekker en reuze gezond. Hoe gezond? Lees het hier.



Het hoogseizoen der wortels is tussen april en juli, dus de oranje rakkers zijn momenteel volop verkrijgbaar. Verse wortels zijn feloranje met een pluim van frisgroen loof bovenop. Als de wortels aan de bovenkant nog wat groen zijn, betekent dit dat ze nog niet helemaal rijp zijn. Als het onderste gedeelte gerafeld is, betekent dit dat je ze minder lang kunt bewaren.

Ogen
Het meest bekende gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A wat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis. Nachtblindheid kan dus het gevolg zijn van een langdurig en ernstig tekort aan vitmine A. Vitamine A komt overigens ook voor in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, melk en eidooier.

Darmwerking
Betacaroteen doet trouwens nog meer goede dingen. Je krijgt er een mooie huid van als je op regelmatige basis wortels eet. Maar overdrijf niet, dan zit je straks met een geeloranje teint opgescheept.
Ook je darmwerking krijgt een boost van wortels. Dit komt niet alleen door de betacaroteen, maar ook door het hoge vezelgehalte in wortels. Als klap op de vuurpijl werken peentjes cholesterolverlagend.

A,B,C,E
Wortels bevatten tal van vitaminen. Om precies te zijn vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt. Wortelen hebben een positieve werking op je hart en stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.

Bewaren
Wortels kun je het beste in de groentebak bewaren. Je kunt ze beter niet bij fruit of groenten bewaren die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappels, omdat ze daardoor sneller oud en bitter worden. Wil je optimaal van al het goeds van wortels profiteren? Eet ze dan rauw. Met koken en persen gaan er wat voedingsstoffen verloren.