dinsdag 6 maart 2012

Vocht



Vocht is enorm belangrijk voor je lichaam… Vooral ook als je veel sport en/of wilt afvallen. Water is allereerst nodig om uitdroging te voorkomen, maar ook om optimaal afvalstoffen te kunnen afvoeren. Een glas water doet het altijd goed, maar er zijn méér manieren om je lichaam van het broodnodige vocht te voorzien.

De hoeveelheid waterrijk voedsel die we eten is niet toereikend om te kunnen stoppen met drinken. Toch heeft vochtrijk voedsel een belangrijk pluspunt ten opzichte van drinkwater. Vocht in voedingsmiddelen wordt namelijk langzaamaan vrijgemaakt, waardoor je lichaam langdurig gehydrateerd wordt. Een glas water wordt daarentegen nagenoeg direct in de bloedbaan opgenomen en verwerkt. Hierbij 6 voorbeelden van vocht-inbrengende voedingsmiddelen…

1. Watermeloen
Groenten en vruchten bestaan al gauw voor 90% uit water. De naam geeft het al weg, maar watermeloen is een uitstekend voedingsmiddel dat langdurige vocht-inbrenging verwezenlijkt. Daarnaast bevat watermeloen bètacaroteen, lycopeen en vitamine C. Deze stoffen komen – net als water – ten goede aan je huid.

2. Komkommer
Komkommers zijn uitstekende vochtinbrengers. Een komkommer is niet alleen uitermate geschikt om je lichaam van binnenuit van het nodige vocht te voorzien. Komkommer wordt ook vaak in schijfjes gesneden en op de huid gelegd om als vocht-inbrengend masker te dienen. Komkommer bevat namelijk de vitamines A, C en E en bovendien cafeïnezuur.

3. Havermout
Als je een schaaltje havermout kookt, dan zuigen de vezels in de havervlokken een enorme hoeveelheid vocht in zich op. Zodoende kan haver meer vocht bevatten en afgeven dan sinaasappels of komkommers. Bovendien heeft havermout nog veel meer gezondheidsbevorderende eigenschappen. Havermout wordt ook vaak als gezichtsmasker gebruikt.

4. Vlees
Vlees is niet de meest voor de hand liggende vocht-inbrenger, maar ook vlees bestaat grotendeels uit water. Zo bestaat een biefstuk voor meer dan 50% uit water. De vitamines, mineralen en aminozuren in mager vlees zijn bovendien erg heilzaam!

5. Appel
Appels en appelmoes behoren beide tot de voedingsmiddelen die vertraagd water afstaan aan je lichaam. Eet een appel voordat je gaat sporten, en de kans is groot dat je beter presteert vanwege de vocht-afgifte en de fruitsuikers. (bron)

Heb jij er weleens bij stilgestaan dat water uit voedsel minstens zo bevorderlijk is voor afvallen en fitness als drinkwater?