dinsdag 28 augustus 2012

Pak de draad weer op na de vakantie.

De vakantieperiode is voor de meeste mensen weer (bijna) voorbij.

Dat betekent dat het normale leven weer begint met de dagelijkse activiteiten van werk, sporten, huishouden, eten en boodschappen doen. De draad oppakken van het gewone en gestructureerde leven kan soms moeilijk zijn. Veel mensen hebben moeite om weer in het gewone ritme te komen en het eet- en leefpatroon weer in het gareel te krijgen.


Om verder gewicht te gaan verliezen is het wel noodzakelijk het dagelijkse ritme van een goed eetpatroon weer op te pakken. Maar wat houdt dat precies in ?

Hieronder staan een aantal belangrijke aspecten :


Eet regelmatig verdeeld over de dag. Een patroon van 3 maaltijden en de nodige tussendoortjes, zoals het EGA programma aangeeft, is prima. Dat activeert de stofwisseling, voorkomt snaaihonger en het biedt houvast.
Laat geen voedingsmiddelen weg. De voeding is dan niet meer volwaardig. Het lichaam komt tekort en het ontregelt de stofwisseling waardoor het afvallen zeker niet meer lukt.
Drink minstens 2,5 liter vocht per dag. Dat is o.a. nodig om afvalstoffen goed te kunnen afvoeren. Die 2,5 liter is inclusief koffie, thee en zuivel maar pas op met te veel koffie drinken! dit kan hoofd en maagpijn opwekken. Daarnaast kan je door te veel koffie drinken ook een gejaagd gevoel krijgen!
Sta weer eens stil bij de basis van gezond eten. Haalt u de hoeveelheden voedingsmiddelen die geadviseerd worden zoals boterhammen, fruit, zuivel en groenten ? Analyseer waar het aan ontbreekt en hoe dat in te passen is in je dagelijkse eetpatroon.
Sta eens stil bij de portiegroottes. Weeg als test eenmalig de hoeveelheden die u neemt bij de warme maaltijd. Eet u wel voldoende groenten en is het portie vlees echt niet meer dan 100 gram, ((rauw 135 gram) 150 gram voor heren (rauw 185 gram) ? En hoeveel rijst en deegwaren eet u ? Weet u nog hoeveel 100 gram ook alweer was?
Laat lekkernijen en alcoholische dranken staan. Het is heerlijk maar telt echt behoorlijk aan.



Als u moeite heeft weer in het ritme te komen bouw het dan langzaam uit. Pak bijvoorbeeld eerst de boodschappen aan. Koop weer bewuster in . Concentreer u op het drinken. Haalt u wel 2,5 liter vocht per dag ? Neem de dagen erna uw portiegroottes onder de loep. Weeg alles wat is aangegeven met hoeveelheden af. En zo gaat u verder. Op deze manier blijven de aanpassingen te overzien en komt u toch stap voor stap dichter bij uw doel.

zijn er nog meer vragen vraag het op de cursus wij kunnen er allemaal oplossingen voor vinden samen.