Voor een land dat aan zee ligt eten wij Nederlanders maar weinig vis: gemiddeld 70 gram per week. Dit komt overeen met eens in de 2 weken een stukje vis. En dat terwijl vis onmisbare voedingsstoffen bevat en meestal weinig calorieën. Dus doe je figuur en je gezondheid een plezier en zet wat vaker vis op tafel.
Mager én vet
Er zijn twee soorten vis: magere vis en vette vis. Probeer ze allebei minstens één keer per week te
eten. Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog,
victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïne en
bevatten weinig vet en calorieën.
De vette, olierijke vissen als ansjovis, haring, makreel, zalm, sardine, sprot, tonijn en forel zijn wellicht nog belangrijker voor je gezondheid. Deze vissoorten bevatten de goede vetsoorten die ervoor zorgen ervoor dat je lijf gezond blijft en je bloedvaten schoon. Ook zorgen ze voor een goede cholesterolverhouding.
Lekker vers
Koop vis altijd van een goede visboer, van een supermarkt met een
visafdeling of uit het vriesvak. Leg de vis thuis direct in de koelkast en
bereid het nog dezelfde dag. Om te controleren of de vis gaar is, kun je het
best een scherp mes in het dikste gedeelte van de vis steken. Als je mes er
gemakkelijk doorheen gaat en de vis uit losse delen bestaat, is het gaar.
Gebakken vis verliest zijn doorzichtige kleur en wordt massief wit of roze.
Volop variatie
Veel mensen vinden het lastig om vis klaar te maken en laten het
daarom links liggen. Ga eens zoeken op internet naar lekkere visrecepten en je
zult zien dat het best meevalt. Er is veel variatie in slanke recepten. Kies dan
wel voor een magere bereidingstechniek zoals roerbakken, bakken in de oven of
grillen. Paneer de vis liever niet, dan zuigt hij extra veel vet op. Laat de
kibbeling en lekkerbekjes dus maar even staan. Vis kan ook goed in de oven
worden gemaakt, bijvoorbeeld in een pakketje. Daar is weinig extra vet voor
nodig. Dat geldt ook voor stomen en bereiden in de magnetron.
Risico’s
Er
zitten ook enkele risico’s aan het eten van vis, zo meldt het Voedingscentrum.
Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis, zoals
dioxines, PCB’s en toxafeen. Het Voedingscentrum adviseert daarom niet meer dan
4 porties vette vis per week (maximaal 600 gram) te eten. Vis kan bovendien
besmet raken met listeria, een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangere
vrouwen en ouderen. Zij kunnen beter geen voorverpakte gerookte vis eten, zoals
gerookte zalm, forel, paling of makreel.
Smakelijk eten
Toch wegen de nadelen niet op tegen de grote voordelen van vis. Wat
denk je, vanavond een stukje zalm of toch maar kabeljauw uit de oven? Eet
smakelijk in ieder geval.