
Van aardperen tot wortelpeterselie
Trek in
kool, knollen en co.? Misschien moet je naar sommige van onderstaande groenten
even zoeken. Maar het is zeker de moeite waard, want ze bevatten veel
goeds!
Aardperen
Aardperen
bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsvezels, maar nauwelijks
kilocalorieën (31 kcal per 100 gram). Aardperen bevorderen de calciumopname door
de botten en beschermen zo tegen
osteoporose.
Bloemkool
De
kleine
bloemkoolroosjes zijn rijk aan vitamine C en calcium. De
mosterdolieverbindingen, die voor de scherpe smaak zorgen, reduceren het
kankerrisico.
Boerenkool
Boerenkool
is - met vitamine C en E, bètacaroteen, ijzer en calcium - de gezondste
wintergroente. Bovendien zit het vol met vezels.
Koolraap
De
koolraap is rijk aan calcium, bètacaroteen, vitamine C en kalium. 100 gram
koolraap bevat slechts 0,2 gram vet en 22 kilocalorieën.
Pastinaken
Pastinaken
zitten vol met ijzer, kalium, calcium, etherische oliën, foliumzuur en vitamine
E, C en B. Etherische oliën verlichten maag- en darmklachten.
Prei
Prei
bevat provitamine A, vitamine B1, B2, C en E, kalium, natrium en fosfor.
Zwavelverbindingen remmen infecties. Prei bevordert de nieractiviteit en
voorkomt nierstenen.
Rode
kool
De anthocyanen (paarsrode kleurstoffen) in rode kool hebben een
ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Rode kool bevat rauw meer
vitamines dan gekookt. Ook zit er volop ijzer in.
Schorseneer
In
schorseneer zit kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer. Deze groente heeft
een ontspannende werking en bevordert de nachtrust.
Spruitjes
Spruitjes bevatten twee keer zoveel vitamine C als
sinaasappelen. Verder ook B-vitamines en mineralen.
Wortelpeterselie
Wortelpeterselie
is een variëteit van de peterselie. De smaak lijkt op pastinaak en knolselderij.
De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C. Versterkt het
immuunsysteem en voorkomt een vitamine C tekort.