donderdag 21 februari 2013

Andijvie: stoer, maar kwetsbaar




Hoe gezond is deze bladgroente?


Het is een van de populairste groenten: andijvie. Lekker als stamp, maar ook smaakvol als sla. Je kunt het koken, smoren en roerbakken. Ook rauw is andijvie lekker. Deze ruig ogende en licht bitter smakende bladgroente is echter behoorlijk kwetsbaar.




Andijvie (cichorum endivia) is een robuuste plant en familie van de witlof. Krulandijvie en frisee zijn een variatie met meer gekrulde en gedeelde bladeren. De gewone andijvie heeft een ongedeeld blad (geen insnijdingen). Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, verlept de groente snel. Koop dus alleen frisse en stevige kroppen. De onderkant van de stronk mag ook niet bruin of vochtig zijn.

Door hetzelfde water kun je andijvie het beste zo snel mogelijk na aankoop eten. In de koelkast is het ongeveer twee dagen houdbaar. Als je de andijvie blancheert en goed verpakt, kun je het ook in diepvries bewaren. Reken per persoon ongeveer 350 gram rauwe andijvie om na bereiding aan de benodigde 200 gram te komen. Andijvie slinkt namelijk behoorlijk!

Gezond

Gemiddeld bevat andijvie meer mineralen dan andere groenten. Vooral het buitenste groene blad is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. Hierdoor is de groente gezond voor hart, maag en lever. Verder wordt gezegd dat andijvie vochtafdrijvend werkt en de lever ontgift. Ook zou het een positief effect hebben op de nieren en hersenen.






Nitraat

Net als spinazie en sla is andijvie een nitraatrijke groente. Het advies is om niet vaker dan twee keer per week van deze groentente eten. Daarbij mag je nitraatrijke groente soms ook niet voor een tweede keer opwarmen. Als je ze snel afkoelt en in de koelkast bewaart, kan opwarmen wel. Anders kun je ze beter meteen weggooien.



Het onschadelijke nitraat wordt dan namelijk omgezet in het schadelijke nitriet en uit nitriet kunnen kankerverwekkende nitrosamines ontstaan. Nitraatrijke groenten zijn rode bieten, snijbiet, andijvie, spinazie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, sla, spitskool en venkel.






Wanneer?

Andijvie is het hele jaar door verkrijgbaar. Alleen de Nederlandse variant kun je in januari en februari meestal niet krijgen.