vrijdag 27 december 2013

Heerlijke alcoholvrije cocktails voor de jaarwisseling.

Mag of wil je geen alcohol drinken met oud en nieuw? Laat de kurk op de champagne zitten en probeer eens één van deze lekkere cocktails zonder alcohol. Zo ga jij verrassend fris het nieuwe jaar in.

Voor zwangere vrouwen en niet-drinkers is het de normaalste zaak van de wereld: geen druppel alcohol, ook niet met de jaarwisseling. Voor degenen die wel een glaasje drinken: Waarom niet een keer iets zonder proberen? Dan heb je gelijk een goede start gemaakt met gezonde voornemens voor 2013!
Gezonde cocktails

Speciaal voor de feestdagen hebben we 4 smakelijke alcoholvrije cocktails samengesteld. Superlekker en ook nog gezond. Ze bevatten namelijk weinig calorieën en er zit veel minder suiker in dan in bijvoorbeeld frisdranken of cocktails met alcohol.

Wil je weten hoeveel alcohol en calorieën er in je drankje zitten? Bekijk de tabel hieronder.

Drank Soort glas Hoeveelheid (ml) Energie (kCal) Alchohol (gram)
Water longdrinkglas 250 0 0
Alcoholvrije cocktail longdrinkglas 250 5 tot 60 0
Champagne champagneglas 85 57 8
Frisdrank longdrinkglas 250 102 0
Bier bierglas 250 112 10
Rode wijn wijnglas 150 123 15

Maak er een feest van

Deze alcoholvrije cocktails heb je in een handomdraai gemaakt. Zelfs kinderen kunnen meehelpen om ze te maken. Maak er een echt feest van: versier de glazen met een schijfje sinaasappel, een extra lang rietje of een parasolletje. Met zo’n mooie cocktail in je hand kan het aftellen tot 12 uur beginnen.

Risico’s van alcohol

Behalve dat alcohol veel calorieën bevat en je er flink ziek van kunt worden, verhoogt het drinken van meerdere glazen per dag al de kans op ziekten, zoals hoge bloeddruk, kanker, leveraandoeningen, hersenbeschadigingen en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. Bij mannen geldt dat vanaf 2 glazen per dag, bij vrouwen al bij meer dan 1 glas.

Alcholvrije cocktails: zo maak je ze!

Met deze alternatieve cocktails bouw je een topfeestje en ga je fris het nieuwe jaar in. Alvast een prettige jaarwisseling.

Mint cooler

Voor 4 glazen:

◾4-6 takjes munt
◾½ eetlepel citroensap
◾beetje zoetstof
◾½ l light frisdrank met citroensmaak
Was de takjes munt en doe ze in een kom. Voeg het citroensap, de zoetstof en ½ dl water toe. Kneus de muntblaadjes met een lepel en laat het een uur trekken. Verdeel de takjes munt en het vocht over de glazen. Vul de glazen verder met de up-drank.

Voedingswaarde per glas: 5 kcal

Gingerale

Voor 4 glazen:

◾100 gram gemberwortel
◾stuk citroenschil
◾zoetstof naar smaak
◾6 dl koolzuurhoudend water
Schil het stuk gemberwortel en rasp het grof. Breng 1 dl water aan de kook met de gember en een stuk citroenschil. Laat dit 20 minuten trekken. Zeef de massa en los de zoetstof er in op. Laat het afkoelen. Giet in ieder glas 2 eetlepels van gemberzoetstof en vul verder aan met koolzuurhoudend water.

Voedingswaarde per glas: 30 kcal

Pittig tomatensap

Voor 4 glazen:

◾1 stengel bleekselderij
◾½ bosuitje
◾1 worteltje
◾stukje komkommer
◾½ l tomatensap
◾1 dl groentebouillon
◾citroensap
◾Tabasco
Maak de groente schoon en snijd de bleekselderij, het bosuitje en het worteltje in stukken. Schil het stuk komkommer en halveer het in de lengte. Verwijder het zachte deel met zaad en snijd de komkommer in stukken. Pureer de groente met het tomatensap en de bouillon in een keukenmachine of met een staafmixer fijn. Maak het op smaak met wat citroensap en Tabasco.
(bron voedingscentrum) En EGA cursusleidster Anita van Eijk