zaterdag 19 maart 2011

Avocado: hoe gezond is dit fruit


Ja, je leest het goed, de avocado is een vrucht. Maar het gaat er natuurlijk niet om of een avocado groente of fruit is maar wat het voor je lijf doet. Gelukkig alleen maar goede dingen. Je kunt de avocado zelfs rekenen tot één van de meest belangrijke fruitsoorten voor je gezondheid.

Een avocado is een echte smulvrucht. Snijd een avocado door de helft, een beetje peper, zout en limoensap erop en lepelen maar. Maar de vrucht combineert ook in heerlijk in allerlei gerechten en salades, kan verwerkt worden in salsa’s of functioneren als broodbeleg. Daarom is het ook zo fijn dat avocado’s supervoedzaam zijn. Je maakt je lichaam erg blij met een paar avocado’s per week.

Cholesterol
De avocado staat bekend als een “vette” vrucht, maar dit is juist een goede zaak. Het bevat namelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren die je beschermen tegen een hoog cholesterol. Specifiek gezegd zijn avocado’s rijk aan bètasitosterol. Deze stof vangt het overtollige slechte cholesterol (LDL) af en verhoogt weer het goede cholesterol (HDL). Een hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten, een TIA, beroerte of hartinfarct.

Afvallen
Er kan niet genoeg benadrukt worden dat vette voeding niet per se slecht is. Je lichaam heeft vetten juist nodig voor allerlei belangrijke processen, maar wel de goede vetten. Een avocado levert die bij uitstek. Ook als ja wilt afvallen kun je avocado’s blijven eten, ondanks het relatief hoge caloriegehalte. Een vetarm dieet blijkt namelijk niet meer gewichtsverlies te geven, dan wanneer je met mate goede vetten blijft eten. Uiteindelijk draait het om het juiste aantal calorieën.

Diabetes en bloeddruk
Avocado’s vormen een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je beschermt tegen hoge bloeddruk. Ook heeft de groene vrucht een gunstige invloed op de insulineproductie, die bij veel Nederlanders te hoog ligt. Door haar afremmende werking heb je minder kans om suikerziekte te krijgen.

Sportvoeding
Avocado’s stimuleren de maagzuurproductie voor een betere eiwitvertering. Dit komt vooral van pas bij mensen met een traag werkende maag. En ook sporters hebben hier baat bij. Bovendien is de avocado vezelarm, dus geschikt om te eten voor een training of marathon. Dan kun je beter alle producten mijden die het maagslijmvlies irriteren. De snelle koolhydraten en eiwitten en het hoge mineralengehalte in de vrucht zorgen na het sporten voor snel herstel. Verder bevat ze antioxidanten die spierschade tegengaan.

Huidmasker
Door de goede voedende eigenschappen van de avocado wordt ze ook in allerlei cosmetische producten verwerkt, met name voor huid en haar. Je kunt ook zelf een huidmasker van avocado maken: prak een halve avocado en meng dit met één eetlepel yoghurt, één eetlepel vloeibare honing en enkele druppels citroensap. Breng het mengsel aan op een gereinigd gezicht, laat het 15 minuten inwerken en spoel af met lauwwarm water. Je kunt het mengsel ook in je haar smeren, maar dan zonder de honing en citroensap en één eetlepel yoghurt meer. Laat het haarmasker 20 minuten inwerken en spoel uit met shampoo.