donderdag 29 september 2011

Jarig in Oktober

De leukste krabbel en krabbels voor je Hyves pagina - Gefelicteerd

EEN HELE FIJNE DAG TOEGEWENST

dinsdag 20 september 2011

Zelf je bloeddruk verlagen


Goed voor je hart

Een hoge bloeddruk is niet goed voor je hart en bloedvaten. Soms zijn medicijnen noodzakelijk, maar vaak kun je er zelf ook wat aan doen door je leefstijl aan te passen.
Er is niet één specifieke oorzaak voor een hoge bloeddruk. Vaak is het een combinatie van erfelijkheid en leefstijl. Aanpassingen in je dagelijkse gewoontes kunnen dus helpen om de bloeddruk te verlagen.

Afvallen en sporten
Bij één op de vijf mensen met een hoge bloeddruk is overgewicht de oorzaak. Volgens overheidsinstelling RIVM leidt gewichtsverlies van één kilo al tot een afname van de bovendruk met 1,6 mmHg en een daling van 1,3 mmHg op de onderdruk.

Voldoende beweging kan ook de bloeddruk helpen verlagen. Dit betekent niet dat je meteen de sportschool in hoeft. Vaker een blokje om en boodschappen doen op de fiets kunnen al veel verschil maken.

Volgens de Beweegnorm zouden we vijf dagen per week 30 minuten moeten bewegen. Wie daar aan gewend is, kan de beweging nog wat opschroeven en af en toe wat meer inspanning leveren op bijvoorbeeld de tennisbaan of in het zwembad.


Minder alcohol
Matig drinken kan voordelen hebben, maar wanneer je meer dan drie alcoholische consumpties per dag nuttigt, verhoog je daarmee je bloeddruk en de kans op een hartinfarct. Kijk dus eens kritisch naar wat je precies per dag drinkt en zorg dat het binnen de perken blijft.

Ook voor je bloeddruk zit je bij EGA Nederland op het juiste adres.
www.eganederland.nl

Vitamines op een rij

Van A tot K
In fruit zit veel vitamine C, dat is algemeen bekend. Maar welke vitamines zijn er nog meer? Waar zitten ze in en waarvoor heb je ze nodig? Hieronder staan ze allemaal op een rij.


Vitamines zijn onmisbaar voor je lichaam. Ze helpen je gezond te blijven. Maar je lichaam maakt de meeste vitamines niet zelf aan. Dat betekent dat je ze via gezonde voeding en eventueel via voedingssupplementen moet binnenkrijgen.



Dertien vitamines
Er bestaan dertien verschillende vitamines. Vier vitamines die oplosbaar zijn in vet en negen vitamines die oplosbaar zijn in water. De vetoplosbare vitamines zijn A, D, E en K. Die kunnen in je lichaam worden opgeslagen.

De wateroplosbare vitamines zijn B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Je lichaam kan deze stoffen niet goed vasthouden en daarom moet je ze dagelijks aanvullen.

De hoeveelheid vitamines die je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Zo zijn je leeftijd, ziekte en zwangerschap bijvoorbeeld van invloed.


Vitamine A
Vitamine A zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed functioneert. Daarnaast is vitamine A goed voor je huid, haar en tandvlees en voorkomt het nachtblindheid. Je haalt deze vitamine uit vis, lever, melkproducten (zoals vla, yoghurt) en halvarine en margarine.


Vitamine B1
Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B bestond. Maar er blijken verschillende B-vitamines te zijn die voor hun werking deels van elkaar afhankelijk zijn.

B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten. Daardoor krijgt je lichaam energie. Het speelt ook een rol bij de geleiding van zenuwprikkels. Bij een tekort krijg je last van vermoeidheid, depressiviteit en een gebrek aan eetlust. B1 zit vooral in varkensvlees, graanproducten en peulvruchten.

EGA op TV


EGA Nederland nu op tv met spotjes.
Kijk op RTL lounge en Fox
daar komt het elke dag een paar keer voorbij.
Zeg het ook tegen andere mensen.

zondag 18 september 2011

Bloemkoolsoep voor 2 pp


Ingrediënten
1 bosuitje
stukje bloemkool
mespunt kerriepoeder
½ eetlepel vloeibare margarine
1½ dl groentebouillon
1 dl halfvolle melk


Bereiding
1.Maak het bosuitje schoon en snijd het klein.
2.Maak de bloemkool schoon en snijd het in stukken.
3.Fruit het witte deel van het bosuitje met wat kerrie zacht in de margarine.
4.Voeg de bloemkool en de bouillon toe en kook de bloemkool in 10 minuten gaar.
5.Pureer de groente met een staafmixer of in de keukenmachine.
6.Verdun de soep met de melk en breng het weer tegen de kook aan.
7.Roer er de groene ringetjes bosui door.
8.Verdeel de soep over 2 borden.

Pas het even aan onze EETWIJZER. vooral de hoeveelheden.
Smakelijk

woensdag 14 september 2011

Marktplaats


Ega Boxmeer en Milsbeek staat op Marktplaats
klik op de link en je komt erop.

link naar site

dinsdag 13 september 2011

Wanneer is fruit rijp?


weet jij wanneer het fruit op het lekkerst is.
Ja als het lekker rijp is.
soms is het fruit dan lekker en soms ook niet dat is bij iedereen smaak verschillend.
hier onder lees je wanneer een paar vruchten op het lekkerst zijn.

Als fruit rijp is, smaakt het het best. En: het zit dan vol met vitamines. Als het te lang blijft liggen, gaat een deel van de gezonde stoffen verloren.

De lekkerste appels en peren pikken de meeste mensen er op de groente- en fruitafdeling zo uit. Toch zijn er een paar soorten die vaak voor twijfel zorgen.


Ananas
Een ananas is goed als de bladeren nog groen zijn. De kleur van de schil moet helder zijn. Ruik aan de onderkant of hij daar nog fris en fruitig ruikt. Als de ananas een beetje licht aanvoelt voor de grootte, dan is hij waarschijnlijk al op zijn retour. Hoe zwaarder, hoe sappiger!


Kokosnoot
Een kokosnoot kun je eten als hij heel jong is, maar ook nog na enkele maanden. Optimaal is hij als het vruchtvlees lekker zacht en sappig is. De ideale kokosnoot klotst als je 'm heen en weer schudt. Hij voelt een beetje zwaar en heeft een mooie, gelijkmatige bruine kleur. De drie donkere 'ogen' hebben alledrie dezelfde tint, die donkerder is dan de rest van de schil. Bovendien zitten er geen gaatjes of zwakke plekken in.


Watermeloen
Een watermeloen zoek je uit op stevigheid, een frisse geur en een onbeschadigde schil. Het is hier ook een goed teken als de vrucht een beetje zwaar aanvoelt voor het formaat. De plek waar de vrucht aan de steel zat, moet egaal oranje zijn.

Als je een smartphone hebt, kun je ook even op zoek gaan naar een 'Watermelon App'. Je tikt dan simpelweg met je mobiel op de watermeloen en hij 'hoort' of de vrucht rijp is.


Andere soorten
Heb je twijfels bij ander fruit? Beoordeel de rijpheid door goed te kijken naar de kleur van de vrucht. Ook als je er zacht in knijpt en eraan ruikt, weet je vaak snel of het een goed moment is om de vrucht te kopen. Beschadigingen zorgen dat fruit snel in kwaliteit afneemt. Kies dus bij alle soorten niet alleen op rijpheid, maar ook op gaafheid.


Fruit kopen en bewaren
Sommige soorten kun je al kopen voordat ze lekker zijn om te eten. Een watermeloen, perzik, banaan en ander zacht, zoet fruit kunnen thuis nog wat narijpen. Andere soorten, zoals appels, kun je het beste rijp kopen.

Het meeste fruit kun je het beste in de koelkast bewaren. Tropische soorten als mango en ananas bewaar je buiten de koelkast. Maar als je goed, vers fruit hebt gevonden, is het allerbeste natuurlijk: meteen lekker opeten!

Verkeerd afvallen: 9 valkuilen

Te weinig eten, jojo'en en niet bewegen

Afvallen en diëten volgen: zeker de helft van de afvallers behaalt niet het gestelde doel. Dat komt door het verkeerde dieet of door veel te snel afvallen. Wie wil slagen weet de tegenvallers rondom afvallen te vermijden. De negen valkuilen van verkeerd afvallen.




1. Geen plan hebben
De kans dat je na een tijdje afhaakt als je zomaar lukraak gaat afvallen is groot. Afvallen en daarna weer aankomen maakt het daarna alleen maar moeilijker om weer af te vallen. Dus kies een goede strategie. Hou jezelf gemotiveerd en zorg dat je het juiste voedingspatroon kiest en niet valt voor verkeerde diëten. Doorbreek ongezonde eetgewoonten met

2. Het jojo-effect
Een ontmoedigend maar leerzaam feit uit wetenschappelijk onderzoek: de helft van de mensen die afvallen is na vier jaar nog zwaarder dan voordat ze op dieet gingen. Oorzaak: het jojo-effect. De vetcellen van ons lichaam zijn sterk geprogrammeerd om vet te blijven stapelen, zo blijkt onder meer uit Nederlands onderzoek. Na een periode van afvallen komen we toch weer aan. Het enige wat helpt: val niet te veel af. Volgens hoogleraar Jaap Seidell is 5 tot 10 procent gewichtsverlies al een grote winst. Zorg dat je langzaam en verstandig lijnt met behulp van een permanent aangepast voedings- en bewegingspatroon.een actieplan.

3. Te weinig eten
Wie ineens erg weinig gaat eten zet zijn lichaam in de ‘spaarstand’. Op korte termijn verlies je er wel gewicht door, maar je lichaam is erg zuinig geworden met de beschikbare energie. Eet je daarna weer gewoon dan kom je meteen flink aan, het al eerder genoemde jojo-effect dus. De kans dat je uiteindelijk meer weegt dan toen je begon is groot. Afvallen is een kwestie van blijven eten, maar wel door slim en gezond te eten.


4. Niet bewegen
Dagelijks sporten helpt flink bij het afvallen. Dagelijks een half uur wandelen is al heel goed. Maar juist de mensen die willen afvallen bewegen het minst. Dat bleek onlangs uit de European Health & Nutrition Survey van TNS NIPO. Mensen die op gewicht willen blijven of willen aankomen bewegen meer dan mensen die kilo’s hopen kwijt te raken. Negen tips om je snel fitter te voelen.


5. Alcohol drinken
Dat glaasje wijn is lekker, maar werkt je op twee manieren tegen. Alcohol levert niet alleen zelf veel calorieën maar versterkt ook nog je eetlust. Zo maak je het jezelf wel erg moeilijk om hapjes te laten staan.


6. Een vitaminetekort oplopen
Flink afvallen kan je snel tekorten aan vitaminen en mineralen bezorgen. Juist als je minder eet is het heel belangrijk te letten op wat je nog wel binnenkrijgt. Daarom zijn fruit, yoghurt en volkoren producten als tussendoortjes aan te raden. Eén van de eerste vitaminen die bij afvallen het onderspit delven is vitamine D. En dat is volgens Amerikaans onderzoek nu juist een vitamine die je hard nodig hebt om succesvol van overgewicht af te komen. Vitamine D zit in eieren, zuivel en margarine.


7. Stoppen met vet
Het lijkt een logische gedachte: "Ik moet van mijn vetrollen af, dus stop ik met vet." Maar een mager dieet waaruit alle vetten zijn verdwenen is helemaal niet gezond. Je lichaam heeft goede vetten nodig om er bepaalde vitaminen en hormonen van te kunnen maken. Slecht vet uit koekjes en verzadigd vet kun je missen als kiespijn, maar goede onverzadigde vetten uit vis, noten en olijfolie helpen je gezond te blijven.


8. Te weinig nachtrust
Te weinig slaap en onrustige nachten leveren indirect een bijdrage aan gewichtstoename. Een slaaptekort verstoort de hormonen die betrokken zijn bij de stofwisseling, met als resultaat dat je overdag vaker zin hebt in eten.


9. Slecht eten in huis hebben
Alle zakken chips, drop, snackrepen en kroketten die je in huis hebt lijken om aandacht te schreeuwen als je maar even een beetje trek hebt. Zorg er gewoon voor dat je die spullen niet hebt. Elke keer als je die lekkernijen bij de supermarkt koopt, vullen ze niet alleen je buik maar ook je schuldgevoel. Overwin jezelf en koop het gewoon niet. Heb je zin aan een tussendoortje? Vecht er niet tegen en eet slimme snacks.

Daarom kom naar EGA Nederland en laat je adviseren over een goed eetpatroon

Recept van Susan Boddeûs

Dit Recept is afkomstig van een mede cursusleidster Susan Boddeûs.

Zoetstof van EGA


KAÁ HEÉ
KAÁ HEÉ is een natuurlijk kruidenzoet dat afkomstig van een plant behorend tot de plantenfamilie der Chrysanten. Het oorspronkelijke thuisland van deze plant is het Noordoosten van Paraguay, alwaar zij bij de autochtone bevolking de Guarani Indiaan al honderden jaren bekend is als KAÁ HEÉ. Door deze bevolkingsgroep wordt deze zoet smakende plant als volksmedicijn gebruikt en als zoetstof voor diabetes patiënten toegepast.

KAÁ HEÉ bladeren worden in Paraguay overal op de markt (vers of gedroogd) aangeboden en worden onder meer gebruikt om de nationale drank MATE de zoete smaak te geven. De werkzame bestanddelen (elk naarmate klimaat en bodemeigenschappen) uit KAÁ HEÉ zijn glycol diterpeen verbindingen welke in het blad geproduceerd en opgeslagen worden. Hieruit kan het natuurlijke kruidenzoet gewonnen worden welk ongeveer 300 maal zoeter smaakt dan suiker, maar wel caloriearm is. KAÁ HEÉ heeft geen invloed op de bloedspiegel en het insulinegehalte. KAÁ HEÉ voorkomt cariës en wordt in Japan, Korea en China in de levensmiddelenindustrie gebruikt voor het zoeten van tandpasta, softdrinks, Cola Light, kauwgum, banketwaren, diepvriesproducten en andere caloriearme producten.

Gebruik
Als een product puur natuur is, dan is dit het wel. Het biedt u niet alleen de mogelijkheid om op een verantwoorde wijze uw maaltijden en toetjes een zoete smaak te geven maar biedt u ook het 'zoetje' in de koffie of thee. Dit zonder bijwerkingen en met een zuivere zoete smaak.

Waarom?
Op grond van het zich sterk ontwikkelende gezondheidsbewustzijn neemt de behoefte aan natuurlijke producten toe. Dergelijke producten worden in onze gemeenschap steeds meer gevraagd en KAÁ HEÉ is een goed alternatief voor de huidige chemische zoetstoffen, met al hun gevaren en beperkingen. KAÁ HEÉ is niet laxogeen en bevat geen fenylalaline. Een natuurlijk kruidenzoet voor al diegenen die hun gewicht en welzijn belangrijk vinden.

Voordelen
KAÁ HEÉ heeft geen calorische waarde. Mensen die zich bewust zijn van hun gezondheid, realiseren zich dat KAÁ HEÉ een perfecte vervanger is voor de huidige, niet ongevaarlijke, chemische middelen zoals o.a. aspartaam. KAÁ HEÉ is hittebestendig en is prima geschikt voor bakken, braden en koken. Het kruidenzoet wordt in Europa meer en meer bekend. Sinds kort bestaat een groeiende interesse voor toepassingsmogelijkheden in de levensmiddelenindustrie en de farmacie.

Onze betrokkenheid
De EGA KAÁ HEÉ producten worden op traditionele wijze door kleine boeren in Paraguay verbouwd, waardoor u over de beste kwaliteit ter wereld kunt beschikken en u bovendien deze boeren in hun ontwikkeling ondersteunt. In samenwerking met firma Guaran’ Botanicals (GBI) biedt EGA u de volgende KAÁ HEÉ producten aan:
� KAÁ HEÉ extract (samenstelling per applicatie) t.b.v. industriële toepassing
� KAÁ HEÉ extract (verkrijgbaar in dozen van 5 kilogram)
� KAÁ HEÉ vloeibaar als smaakmaker voor o.a. aardbeien, tomaten, pannenkoeken enz. (250 ml)
� KAÁ HEÉ tabletten (speciaal ontwikkeld door EGA, te gebruiken in de koffie of de thee), KAÁ HEÉ tabletten zijn verkrijgbaar in potten van 300 tabletten en in emmers van 12 kg)

Voor meer spullen van EGA Nederland klik hier

vrijdag 9 september 2011

Yoghurt & bacteriën: onafscheidelijk duo


Waarom levende yoghurtbacteriën goed zijn
Zuivelproducten met toegevoegde bacteriën voor een goede spijsvertering. Sommige mensen griezelen van het idee. Maar weinig mensen realiseren zich dat er in bijvoorbeeld yoghurt van nature al levende bacteriën zitten. En die zijn goed voor onze darmflora.


We willen allemaal gezond en gevarieerd eten. Zuivel mag in een gezond voedingspatroon zeker niet ontbreken. Een schaaltje yoghurt draagt bij aan het gevoel van 'lief zijn voor je lijf'. En terecht, want yoghurt is leverancier van tal van gezonde voedingsstoffen. En - van nature - ook van goede bacteriën.


Yoghurt is een melkproduct dat op gecontroleerde manier gefermenteerd en verzuurd is. Het woord komt van het Turkse yoğurt dat samenhangt met het bijvoeglijk naamwoord 'yoğun' ('dik') en het werkwoord yoğurmak, dat 'kneden' betekent.


Gefermenteerd
Yoghurt is gefermenteerd. Dat wil zeggen dat de lactose door melkzuurbacteriën is omgezet in melkzuren. Hierdoor is het wat makkelijker te verteren, wat gunstig is voor de darmflora en de darm. De fermentatie van de yoghurt gebeurt door het toevoegen van twee melkzuurbacteriën, de zogenaamde levende yoghurtcultuur:

- De staafvormige Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
- De bolvormige Streptococcus salivarius ssp. thermophilus

Als er teveel of te weinig van één van bovenstaande stoffen in zit, dat wordt het gefermenteerde melk of gefermenteerde melkdrank genoemd en mag het eindproduct geen yoghurt heten.


Makkelijker te verteren
Zoals gezegd is yoghurt makkelijker te verteren dan bijvoorbeeld melk, dit komt door de werking van beide bacteriën in de yoghurt. Yoghurt bevordert de vertering van lactose of melksuiker bij personen met melkintolerantie. Dat niet alleen, want het versnelt ook de maaglediging en stimuleert de darmpassage. En als laatste ondersteunt yoghurt het werk van de darmflora.


Wat zijn probiotica?
De term probiotica komt uit het Grieks. Het komt van 'pro bios' en betekent 'ten gunste van het leven'. Probiotica worden aan zuivelproducten toegevoegd om de darmflora te verbeteren. Tot deze groep behoren Bifidusbacteriën, Streptococcus enLactobacillussoorten die van nature ook in de darm van de mens voorkomen. Van deze bacteriën wordt gezegd dat ze beter overleven in het menselijk spijsverteringsstelsel dan yoghurtbacteriën. Ook prebiotica en synbiotica worden aan sommige van deze gefermenteerde melkproducten toegevoegd.


- probiotica
Levende micro-organismen die de maag en dunne darm overleven en gunstig inwerken op de darmflora en/of de darmfunctie.


- prebiotica
Onverteerbare voedingsbestanddelen (bijvoorbeeld vezels) die de groei of de activiteit van de probiotica in de dikke darm stimuleren.


- synbiotica
Producten waar probiotica én prebiotica in zitten.


Functional food
Zuivelpoducten waaraan probiotica zijn toegevoegd, noemen we functional food. Op de verpakking van producten met probiotica staan soms claims zoals het verlichten van darmklachten. Andere veelgehoorde gezondheidseffecten die aan probiotica worden toegeschreven zijn:

- Remmen van ongewenste bacteriën, zoals E.coli
- Voorkomen van diarree door rotavirussen en Salmonella
- Verminderen effecten van Candida infecties
- positief beïnvloeden van het cholesterolmetabolisme
- Remmen, direct of indirect, van het ontstaan van darmkanker
- Bevorderen van de immuunrespons
- Verbeterde stoelgang
- Bevorderen van de opname van mineralen, met name calcium
- Afbraak van lactose, van belang bij lactose-intolerantie

Met name de claims voor diarree, het helpen bij lactoseintolerantie, het verbeteren van de stoelgang en het remmen van candida-infecties zijn uitgebreid bestudeerd en wetenschappelijk goed onderbouwd. Experts zijn daarnaast zeer enthousiast over de werking van probiotica bij darmaandoeningen als de ziekte van Crohn, bij ADHD en bijvoorbeeld vlak voor of tijdens een antibioticakuur. Op dit moment is het wetenschappelijke bewijs daarvan voor de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (ESFA) nog onvoldoende om deze claims te mogen voeren. Vaak ligt dit aan de omvang van de gevoerde studies of het feit dat er nog niet voldoende studie is verricht op (voldoende) mensen.

Fabrikanten mogen alleen een claim gebruiken, als deze op een lijst van goedgekeurde claims voorkomt. De lijst met goedgekeurde claims wordt samengesteld EFSA.


Gezondheidsvoordelen van yoghurt
Natuurlijk is bovenstaande niet de enige reden om yoghurt te eten. De voedingsstoffen in dit zuivelproduct zijn erg belangrijk voor het lichaam: vitamine B2, B11, B12 en mineralen zoals calcium, fosfor en zink.


Vetten in yoghurt
Het geconjugeerd linolzuur (CLA) in volle yoghurt kan niet door het menselijk lichaam aangemaakt worden en dient via de voeding te worden opgenomen. Het heeft een goede invloed op hart- en vaatziekten, vermindert de opslag van lichaamsvet en heeft een gunstige invloed op het slechte cholesterolgehalte.

Verder wordt yoghurt onderscheiden door het vetpercentage:

Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet.
Halfvolle yoghurt bevat 1 tot 3% vet.
Magere yoghurt bevat minder dan 1% vet.

Smoothie aardbei en banaan


Smoothies bieden veel meer dan doorsnee sapjes. Ze zijn gemaakt van verse en natuurlijke ingrediënten. Zie hieronder een recept van een energierijke en lekkere smoothie! Deze aardbei- en bananensmoothie barst bijna uit z'n bekertje van energie en vitaminen.

Ingrediënten 7 geprakte aardbeien
½ geprakte banaan
2 ½ verpulverde appels
Een scheutje verse jus d'orange

Bereidingswijze


Smoothie aardbei en banaan
Aantal personen 0
Aantal calorieën: 0
Ingrediënten 7 geprakte aardbeien
½ geprakte banaan
2 ½ verpulverde appels
Een scheutje verse jus d'orange

Smoothies bieden veel meer dan doorsnee sapjes. Ze zijn gemaakt van verse en natuurlijke ingrediënten. Zie hieronder een recept van een energierijke en lekkere smoothie! Deze aardbei- en bananensmoothie barst bijna uit z'n bekertje van energie en vitaminen.
Stop alle ingrediënten in de blender en mix totdat het 'smooth' is.

Stop alle ingrediënten in de blender en mix totdat het 'smooth' is.

PAS HEM EVEN AAN ONZE EETWIJZER.

Lekkere smoothies maak je zelf


Smoothies bieden veel meer dan doorsnee sapjes. Ze zijn gemaakt van verse en natuurlijke ingrediënten. De hele vrucht zit erin, dus alle antioxidanten blijven bewaard.
Smoothies zijn overal te koop, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Veel keukenmateriaal heb je niet nodig. Een goede blender en citruspers volstaan al. Gebruik fruit naar keuze en durf vooral te combineren. Zo kom je op de meest lekkere en originele smoothies!


Doe-het-zelf
Gebruik zachte fruitsoorten, zoals banaan, mango, aardbei, framboos, perzik of papaja. Banaan is vooral favoriet, omdat deze de mix van vruchten lekker dik maakt. In totaal is zo'n 250 gram fruit genoeg voor één smoothie.

Schil, snijd en ontpit het fruit en stop dit in de blender. Voeg eventueel yoghurt toe. Mix het goedje totdat het een gladde en schuimige massa is en schenk het in een glas.

Voor een ijskoude smoothie voeg je ijsblokjes bij het fruit. De ijsblokjes moeten wel eerst zijn verpulverd. Dit kan heel simpel door de klontjes in een theedoek te wikkelen en er met een hamer op te slaan.

Wil je het gezond houden, dan gebruik je natuurlijke smaakmakers als ahornsiroop, kaneel en honing. Maar je kunt de smoothie ook lekker maken met room en likeur!

Smoothiewoordenboek

Fruitstock: hét muziekevenement voor de smoothieliefhebber. Dit festival wordt elk eerste weekend van augustus gehouden in het Regentpark in Londen.
Smoothie: gladde mix van fruit en ijsblokjes.
Thickie: dikke variant van de smoothie met als extra toevoeging yoghurt.
Veggie: smoothie waarbij het fruit is vervangen voor verse groente.

woensdag 7 september 2011



Deze Amulet staat voor: afslanken doe je voor jezelf.
Deze amulet heeft verschillende bedels met een hoog ekstergehalte en, belangrijker, veel symboliek om je steun en wijsheid te geven tijdens dreigende snaaimomenten...
Een Balizilveren lepeltje en vorkje omdat we moeten ETEN en stoppen met lijnen.
Een prachtige heldere bergkristal met kleine sprankelende facetjes om je kracht en energie te geven en om je helder te laten denken.
Een Thais zilveren bestempeld hartje staat symbool voor liefde....liefde voor jezelf, je lijf en je gezondheid.
De kleine zoetwaterpareltjes heb ik er bij gedaan omdat ze staan voor pure, vrouwelijke schoonheid.
Met behulp van het slotje kun je de amulet overal aan vast klikken zodat hij altijd in je buurt is. Uiteraard is de gehele afwerking van sterling zilver.
Het belangrijkste is dat de verleidelijke snaaimomenten worden verdreven en deze amulet helpt je daaraan herinneren op een leuke manier!

Elke amulet wordt op bestelling gemaakt. Wil je liever ipv de bergkristal een andere steen? laat het Marit weten!
Prijs 32 euro incl. verzenden
Marit Mattijssen-Admiraal website:klik hier

dinsdag 6 september 2011

recept met kwark


kwark met tonijn
50 gram kwark
50 gram tonijn
25 gram gesnipperde ui
1 tomaat
1 augurk
zout peper
bieslook

hierbij twee bruine boterhammen.
en smullen maar.
je kunt er natuurlijk ook nog wat lenteui bij doen, eventueel wat erwten dus nog wat van je verplichte groenten.

Gezond eten om goed te zien


Worteltjes, watermeloen en walnoten

Worteltjes zijn goed voor de ogen, dat vertelt elke moeder haar kind. En het zal je misschien verbazen, maar ze heeft meer dan gelijk. Wortelen bevatten namelijk vitamine A en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen. Wat moet je nog meer eten om je ogen gezond en stralend te houden?

Een gezonde en evenwichtige voeding kan ons helpen bij het beschermen van de ogen. Uit wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren blijkt dat onze voeding zelfs een rechtstreeks effect heeft op de ogen. Zo kan gezonde voeding, met voldoende vitamines en mineralen, de oogaandoening maculadegerenatie voorkomen en/of vertragen. Vitamine A
Béta-caroteen, ook wel bekend als vitamine A, is het belangrijkste ingrediënt voor gezonde ogen. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook volle zuivelproducten, boter, zoete aardappelen, lever en vleespompoen zijn rijk aan vitamine A.


Vitamine B2
Ook vitamine B2 kan een goede keuze zijn. Deze vitamine speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract (grijze staar). Vitamine B2 is aanwezig in onder andere biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever.


Vitamine C
De antioxidant vitamine C is ook ontzettend belangrijk voor de ogen. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Vooral fruit is rijk aan vitamine C. Je kunt hierbij denken aan sinaasappels, kiwi's, papaja's en blauwe bessen. Maar ook veel groenten bevatten deze waardevolle vitaminen. Rauwe paprika's, tomaten en bloemkolen bijvoorbeeld.


Vitamine E
Ook vitamine E is een krachtige antioxidant die onze ogen beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Vitamine E haal je uit plantaardige oliën, maar ook amandelen, walnoten, raaploof, pistachenoten en pinda's zijn rijk aan vitamine E.
denk eraan dat we nog geen noten mogen eten bij de EGA alleen als je Maandcursist bent en je extra calorieën neer kunt zetten waar je wilt


Mineralen
Zink en selenium zijn uiterst belangrijke mineralen die de ogen gezond houden. Een tekort aan deze mineralen kan ook leiden tot een verminderd gezichtsvermogen.

Zink is te vinden in allerlei etenswaren, onder andere in rood vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, graanproducten, eieren en soja. Selenium vind je vooral in vlees, vis en schaaldieren, graanproducten en eiwitrijke producten.


Vetten
Voor een gezond lichaam zijn vetten onmisbaar. Zeker de omega 3-vetzuren zijn gezond voor de ogen. We vinden deze vetzuren in plantaardige oliën en in vis. Vooral in de vette vis zoals zalm, makreel, haring en tonijn.


Carotenoïden
Carotenoïden zijn de natuurlijke plantpigmenten die de kleur geven aan groente en fruit. Ook deze pigmenten staan bekend om de ogen te beschermen. Belangrijke pigmenten zijn het rode lycopeen (tomaten, rozenbottels en watermeloen), het gele luteïne (eieren, spinazie, kiwi's) en het oranje zeaxanthine (broccoli, maïs, sinaasappel).


Advies
Met gezonde voeding kun je de ogen dus gezond houden. De belangrijkste adviezen komen echter overeen met de algemene richtlijnen voor een gezonde voeding. Voor je ogen zijn iedere dag minstens 2 stuks fruit en 200 gram groenten en minstens 2 keer per week vis (waarvan een keer vette vis) de belangrijkste adviezen.

zo zie je maar dat een goede en gezonde voeding goed is voor heel je lichaam.

zaterdag 3 september 2011

Kipsaté met taugésalade


Ingrediënten
500 g kipfilet, in blokjes
4 el ketjap manis
300 g witte rijst
1 komkommer
1 bakje taugé (250 g)
2 el wittewijnazijn

Materialen
satéstokjes,
minstens 30 min. geweekt in koud water Bereiden

1. Steek de barbecue aan. Schep de kip om met 3 el ketjap en peper en zout naar smaak. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 10 min. marineren.
2. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de komkommer in stukjes. Meng de komkommer met de taugé, azijn en rest van de ketjap. Breng op smaak met peper en zout.
3. Rijg de kip aan de satéstokjes. Rooster op de hete barbecue in ca. 8 min. bruin en gaar. Keer regelmatig. Verdeel de kipsaté over 4 borden en schep er de rijst bij. Serveer met de taugésalade. Lekker met sambal.

PAS HET RECEPT EVEN AAN DE EETWIJZER

donderdag 1 september 2011

Schrijf in GASTENBOEK



Het zou leuk zijn als jullie in het gastenboek zouden schrijven.

GROETJES KLIK HIER.