Feiten en fabels over biologisch eten Is biologisch eten gezonder?
Biologisch is populair. De consumentenbestedingen aan biologische voeding in de Nederlandse supermarkten zijn in het eerste halfjaar van 2011 met 29,1 procent gestegen naar 195 miljoen euro. Hoog tijd dus om de feiten en fabels over biologisch eten en gezondheid op een rij te zetten.
biologisch, gezond, antioxidanten, groente, fruit, vlees, gezonder
Feiten en fabels over biologisch eten
Biologisch is populair. De consumentenbestedingen aan biologische voeding in de Nederlandse supermarkten zijn in het eerste halfjaar van 2011 met 29,1 procent gestegen naar 195 miljoen euro. Hoog tijd dus om de feiten en fabels over biologisch eten en gezondheid op een rij te zetten. Vooral vlees en zuivel kenden een grote stijging.(Bron: Taskforce Biologische Landbouw) Goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid?
1.
Biologisch is gezonder
Waar en niet waar. Als je naar de lange termijn
kijkt, lijkt dit onbetwist. Immers, een gezonde planeet, daar hebben we allemaal
baat bij. Maar directe winst voor je lijf, dat is wat anders. Er zijn meer dan
100 grote studies gedaan en daaruit blijkt dat er in elk geval geen groot
verschil is tussen biologisch en normaal voedsel. Voor mooie ontdekkingen, zoals
dat je van biologisch eten een beter immuunsysteem krijgt, is maar amper bewijs.
2.
Een koe die graast, levert gezondere melk
Waar. Het blijkt dat een koe die
lekker in de wei graast, melk geeft met minder verzadigd vet en meer omega-3, CLA vetzuren, vitamine-E en bètacaroteen. Goed dus
voor koe en mens. Maar, niet alleen biologische koeien eten gras. 80 procent van
de Nederlandse koeien komt meer dan 120 dagen buiten. Voor biologische koeien is
dit een eis, daarbij is het dus 100 procent. Overigens is de melk van álle
koeien in de winter minder gezond dan in de zomer, want dan staan ook
biologische koeien meer binnen.
3.
Een dier dat biologisch eet, levert een gezonder product op
Niet waar. Er
wordt veel geëxperimenteerd met voer, omdat dit veel invloed heeft op de
gezondheid van dieren en mogelijk dus ook op het uiteindelijke product. De kans
bestaat dus dat in de toekomst ook diervoeders ontwikkeld worden die echt
gezondere producten opleveren. Nu is dit nog niet bewezen voor biologisch voer.
Soms geldt zelfs het tegendeel, bijvoorbeeld bij kippen met vrije uitloop naar
buiten. Eieren van deze kippen kunnen meer dioxines bevatten. De sector probeert
de hoeveelheid dioxines zo laag mogelijk te houden.
4.
In biologische producten zoals chips zit minder acrylamide
Soms waar. In
bewerkte aardappelproducten, zoals chips en frites, zit acrylamide. Deze stof is
bij proefdieren kankerverwekkend gebleken. Bij mensen geldt dit volgens
wetenschappers waarschijnlijk ook. Er zijn biologische producenten die echt
ingezet hebben op een lager acrylamidegehalte, maar dat geldt ook voor sommige
gewone producenten. Bij een test van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in
2007 bleek er geen groot verschil te zijn tussen biologische producten en gewone
producten. Op andere fronten scoren biologische frites en chips vaak wel goed.
Bij de ontwikkeling heeft de producent dan niet alleen op het milieu, maar ook
op de gezondheid gelet. Er zitten dan minder calorieën en verzadigd vet in dan
in doorsnee producten.
5.
Biologische groente en fruit zijn niet giftig
Waar. Maar, dat geldt volgens
het VWA ook voor gewone groente. Er zijn strenge normen voor de resten van
bestrijdingsmiddelen die op de groente en fruit mogen zitten. Toch gaat het af
en toe mis. Helaas kan dit ook bij een biologisch product gebeuren, omdat niet
alle (bacteriële) bestrijdingsmiddelen in die sector verboden zijn. Toch worden
bij biologische producten nauwelijks overschrijdingen gevonden. Biologische
groente en fruit zouden volgens bepaalde onderzoeken wel wat meer gezonde
stoffen, zoals antioxidanten bevatten, maar ook dit is weerlegd door ander
onderzoek. Vitaminegehaltes hangen veel meer samen met of een product snel van
het land in je kar belandt, in welk seizoen je het koopt, etcetera.
6.
Door biologisch te eten, voel je je beter
Misschien waar. Vaak koop je
biologische producten ook voor het goede gevoel. De onderzoeken richten zich tot
nu toe heel erg op de producten. Zijn bepaalde stoffen op te sporen, wat zijn de
verschillen? Op dit moment wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Voel je je
beter als je biologisch eet? Had je klachten die verminderd zijn nadat je
overstapte? Er zijn mensen die hun allergieën zagen verminderen of die zich
fitter voelden. Bovendien geldt voor fans van biologisch misschien wel hetzelfde
als voor vegetariërs. Vegetariërs blijken uit onderzoek vaak gezonder
te eten dan vleeseters. Dit komt volgens sommige wetenschappers vooral omdat zij
bewuster kopen, koken en eten. Daar heeft je lijf altijd wat aan.