dinsdag 29 november 2011

berichtje gastenboek

Wat leuk dat Sinterklaas ook bij de EGA is geweest
daar zal iedereen wel erg blij mee zijn geweest
al is het dan alleen een gedicht
het helpt je wel weer naar je streefgewicht
ik wens dan ook iedereen een fijne avond met de sint
en ook dat ieder de strijd tegen de kilo's wint!


Wil jij ook graag een leuk berichtje achterlaten schrijf in ons GASTENBOEK.




Voor alle jarigen in December



Maak er een hele leuke dag van.

tips voor vochthuishouding


Veel mensen zijn dik, maar niet vet. Overgewicht is in dat geval te wijten aan een slechte vochthuishouding. Je lichaam houdt veel vocht vast, en dat “watergewicht” zie je terug op je weegschaal én op je lichaam. Vochtophoping zorgt namelijk voor een gezwollen uiterlijk.
Met watergewicht oftewel “water weight” wordt de bijdrage van water aan je totaalgewicht bedoeld. Het gaat dus om dat deel van je lichaamsgewicht dat uit water bestaat. Vooral in Amerika is ‘water weight’ een hot item. Hieronder vind je 4 tips om de kilo’s water in je lijf te verminderen…

1. Eet bananen
Bananen bevatten veel kalium. Kalium draagt bij aan een optimale vochthuishouding en gaat zodoende vochtophoping tegen. Ook calcium en magnesium zorgen ervoor dat je lichaam minder vocht vasthoudt. Zo kunnen ook yoghurt, havermout, zilvervliesrijst, cranberrysap en gember je watergewicht terugschroeven.

2. Beperk zout & suiker
Zout trekt vocht aan. Hoe meer zout (natrium) je eet, des te meer vocht je lichaam kan vasthouden. Beperk daarom je zout-intake als je je watergewicht wilt verkleinen!
Suikers verhogen je insulineniveau. Insuline zorgt ervoor dat zout minder makkelijk kan worden uitgescheiden. Dus: hoe meer suiker, des te meer insuline, des te meer zout en des te meer watergewicht! Eet dus ook niet te veel suikers.

3. Drink!
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar water drinken zorgt ervoor dat je lichaam minder vocht vasthoudt. Water in je spijsverteringsstelsel functioneert namelijk anders dan water in je weefsels; het spoelt & zuivert!
Let op: alcohol drijft vocht af uit je blaas. Doordat alcohol uitdroging in de hand werkt, ga je er op langere termijn juist meer vocht door vasthouden in je weefsels. Kortom: meer water & minder alcohol drinken!

4. Eet & beweeg voldoende
Als je sport, verlies je vocht en zout via je poriën. Sport daarom meerdere keren per week om je watergewicht te doen dalen. Eet bovendien voldoende, vooral als je fanatiek sport.
Als je (extreem) weinig eet, zal je lichaam meer vocht vasthouden. Van “overeten” word je zwaarder vanwege de vettoename… Maar ook van uithongeren word je zwaarder door toename van je ‘water weight’.

zaterdag 26 november 2011

Gedicht


Hallo damens en heren,



Hier een berichtje van Sinterklaas en zwarte piet,
want anders denken jullie, die zien wij dit jaar niet!
Ben maar niet gevreest,
want mijn pieten zijn al bij jullie langs geweest.


Hij vertelde mij dat jullie willen afvallen,
en dat het gaat lukken omdat jullie knallen!
Nee niet met een bal of een geweer,
maar met gezond eten, misschien dat ik van jullie nog iets leer!


Want altijd pepernoten en marsepijn is ook niet goed
Jullie zijn dan ook verstandig omdat niemand dat van jullie doet!
Nee jullie gaan voor lekker én gezond,
want zo wordt je niet als snoeppiet, ozo rond!


nog een laatste regel tot besluit:
blijf je best doen want dan krijg je die lach weer op je snuit!



liefs Sinterklaas

Niet afvallen met Sinterklaas



Niet afvallen met Sinterklaas?
Het heerlijk avondje is in aantocht. Nog eventjes en de tafel staat weer vol met al dat heerlijke strooigoed. Ik heb me gehouden aan de belofte geen Sinterklaassnoep te eten voor hij in het land was! Zijn jullie ook sterk geweest of zijn jullie gezwicht voor de verleiding? Om even te kijken wat de schade is (of wat jullie bespaard is gebleven), hebben we een handig lijstje met alle calorieën gemaakt voor jullie.

Kruid(peper)noten 7 (25 gram), 125 calorieën
Speculaas 1 ( 5 gram), 25 calorieën
Taaitaaipopje 1, 61 calorieën
Schuimpjes 5, 75 calorieën
Stukje gevulde speculaas 1 stukje (25 gram), 117 calorieën
Stukje roomborstplaat 1 stukje (25 gram), 88 calorieën
Stukje marsepein 1 beestje (25 gram), 110 calorieën
Banketstaaf 1 stukje (25 gram), 110 calorieën

Chocoladeletters, kleine varianten - 65 gram
Puur: 340 calorieën
Melk: 350 calorieën
Wit: 357 Calorieën
Met nootjes: 373 Calorieën


Chocoladeletters, grotere varianten - 135 gram
Puur 706 calorieën
Melk 726 calorieën
Wit 741 calorieën
Met nootjes 775 calorieën

Chocolade is en blijft een verleiding met veel calorieën!

dinsdag 22 november 2011

Het norovirus: wat is dat?


Veel gestelde vragen over een norovirusinfectie

Het norovirus heeft flink toegeslagen in Limburg. Norovirussen zijn kleine, zeer besmettelijke virussen die buikgriep veroorzaken. In een normaal jaar lopen zo’n half miljoen Nederlanders buikgriep op door dit virus. Wat is het precies en wat doe je ertegen?


. Wat zijn norovirussen?
Norovirussen zijn kleine, zeer besmettelijke virussen die 'buikgriep' veroorzaken. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus. In Nederland worden per jaar ongeveer 3 op de 1000 kinderen opgenomen voor ernstige diarree, 16 procent daarvan wordt veroorzaakt norovirus, dat is ongeveer anderhalf keer zoveel als voor salmonella.


2. Is buikgriep hetzelfde als griep?
Nee, buikgriep en griep zijn totaal verschillende ziektes. De 'gewone' griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt veroorzaakt door norovirussen. De griepprik geeft bescherming tegen influenzavirus, niet tegen norovirus en dus ook niet tegen buikgriep.


3. Wat zijn de symptomen van een norovirusinfectie?
De symptomen van een norovirusinfectie zijn braken en diarree. Meestal begint het tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Deze vorm van braken wordt ook wel projectielbraken genoemd. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor. De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1-4 dagen. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten aanzienlijk langer duren.


4. Kan buikgriep door norovirus gevaarlijk zijn?
De meeste mensen zijn na een of twee dagen weer op de been. Maar in uitzonderlijke gevallen kunnen mensen uitdrogen, en daardoor zelfs overlijden. Het is dus belangrijk het vochtgehalte in de gaten te houden. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen in zeldzame gevallen langdurige klachten optreden. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

5. Hoe besmettelijk is het en wat kan ik ertegen doen?
Er zijn geen geneesmiddelen tegen het norogriepvirus. Het belangrijkste is dat je voldoende vocht binnen krijgt en probeert besmetting van anderen te voorkomen. Het norovirus is namelijk zeer besmettelijk. Het wordt overgedragen via de fecaal-orale route: dat wil zeggen dat de diarree en het braaksel de besmettelijke virusdeeltjes bevatten.

Het norovirus wordt onder meer overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Als de besmette persoon eten klaarmaakt kan het virus ook in het eten terecht komen en zo weer nieuwe personen infecteren. Daarnaast komen veel virussen in het riool terecht komen. Aangezien het virus behoorlijk stabiel is kunnen bijvoorbeeld oesters en mosselen die in verontreinigd water zijn gekweekt ook norovirus bevatten.






Een mooi gedichtje




Als ik toevallig voor je deur sta te huilen,

Zou je mij troosten?



Als ik je bel en vroeg om mij op te halen omdat er iets gebeurd is,

Zou je dan komen?



Als ik op een dag aan het eind ben gekomen van mijn leven;

Wil je dan deel uitmaken van die laatste dag?



Als ik een schouder nodig heb om op uit te huilen,

Zou je me dan de jouwe geven?



Dit is een test om te zien wie je echte vrienden zijn of als je gewoon met iemand wilt praten zij er voor je zijn. Weet je wat de relatie is tussen je twee ogen?



Ze knipperen samen, ze bewegen samen Ze huilen samen, ze zien dingen samen, en ze slapen samen,



Maar ze zien elkaar nooit; ..



dat is wat vriendschap is.

zondag 20 november 2011

Kerst etentje Boxmeer/Milsbeek


Hallo Allemaal

ook dit jaar weer een kerstetentje in Boxmeer en Milsbeek.
dit zal zijn op dinsdag 20 december in De Weijer in Boxmeer.
geef je op als je bij de cursus komt.

hoop dat er veel weer zullen zijn.

groetjes

woensdag 16 november 2011

Word je dik van fruit?


Top-10 fruitsoorten met de meeste en minste calorieën

Van fruit word je dik, verscheen er onlangs in het nieuws. Maar waarom krijgen we dan al jaren lang het advies om twee stuks fruit per dag te eten? Geen zorgen, dat advies geldt nog steeds. Het Vitamine Informatie Bureau legt uit hoe het zit en geeft een top-10 van de fruitsoorten met de meeste én de minste calorieën.

Fruit bevat vruchtensuikers (fructose). Deze suikers leveren calorieën, net als suiker uit de suikerpot. In een appel en sinaasappel zit gemiddeld 50-60 kcal, net zoveel als in een speculaasje. Een kiwi bevat maar 30 kcal. Wanneer je twee stuks fruit op een dag eet, krijg je hiermee gemiddeld rond de 100 kcal binnen. Dit is totaal nog altijd veel minder dan een broodje hamburger of een candybar van bijna 300 kcal. En bovendien een stuk gezonder!



Alle kleuren van de regenboog
Het advies om twee stuks fruit per dag te eten, is er niet voor niets. In elke soort fruit zitten namelijk vitamines, mineralen en vezels. Iedere soort heeft zijn eigen unieke samenstelling van verschillende voedingsstoffen. Daarom wordt ook vaak gezegd: eet alle kleuren van de regenboog.


Vitamines in fruit
De bekendste vitamine in fruit is ongetwijfeld vitamine C. Fruit levert ongeveer 30 procent van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt. Vitamine C is een belangrijke vitamine die onder andere zorgt voor een goede weerstand.

Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur.

Naast vitamines bevat fruit mineralen als magnesium en kalium. Kalium draagt onder andere bij aan het reguleren van de bloeddruk. Verder zorgen de vezels in fruit voor een vol gevoel en een goede darmwerking.


Top-10 fruit met meeste kcal (per portie)

Avocado (170 kcal)
Mango (105 kcal)
Ananas (100 kcal)
Kersen (105 kcal)
Banaan (90 kcal)
Druiven (80 kcal)
Peer (60 kcal)
Appel (60 kcal)
Sinaasappel (55 kcal)
Watermeloen (55 kcal)

Top-10 fruit minste kcal (per portie)

Citroen (8 kcal)
Passievrucht (20 kcal)
Abrikozen (20 kcal)
Lychee (20 kcal)
Aardbei (25 kcal)
Mandarijn (25 kcal)
Grapefruit (25 kcal)
Bessen (25 kcal)
Nectarine (30 kcal)
Kiwi (30 kcal)

boerenkool met gehaktbal


kook 100 gram aardappels met 75 gram knolselderij en min. 200 gram boerenkool ca 20 minuutjes samen gaar in wat water met bouillonpoeder.

stamp het geheel fijn. maak op smaak met verse peper en wat kruidenzout.

kruidt 135 gram (heren 185 gram) rundgehakt en voeg 1 tl juspoeder (EGA) toe aan het gehakt met een klein scheutje melk en wat wat ketjap asin. Voeg 1/2 el uienvlokken (EGA) toe en kneed het gehakt tot een bal.

bak de gehaktbal om en om bruin, voeg wat water, juspoeder, mosterd en wat verse peper toe en laat de gehaktbal, met deksel op de pan, op een laag vuurtje gaar worden (ca. 15 minuutjes). Laat de jus even afkoelen, haal het vet eraf en de jus die over blijft kan je gebruiken over de boerenkool schotel

dinsdag 15 november 2011

Wat weet jij over vitamine D?


Vitamine D is onmisbaar. Gelukkig voorziet een gezonde voeding voor de meeste mensen in de dagelijkse behoefte. Daarbij is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D. Voor sommige mensen zijn vitamine D-supplementen echter noodzakelijk. Maar je kunt ook te veel vitamine D binnenkrijgen. Weet jij hoe het zit? Test hier je kennis.


klik hier

donderdag 3 november 2011

Heb ik een magnesiumtekort?



En wat kun je eraan doen

Het mineraal magnesium is zo belangrijk voor je lichaam, dat bij een tekort een groot aantal lichamelijke klachten kan ontstaan.

Eet je niet altijd gezond, dan krijg je al snel te weinig magnesium binnen.

Hoe weet je of je een tekort hebt?

Het mineraal magnesium is misschien niet erg bekend, maar het is bij veel lichaamsprocessen betrokken. Het is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Het wordt daarom ook wel het 'antistressmineraal' genoemd.
BloeddrukMagnesium ondersteunt de energiestofwisseling en de geestelijke gezondheid en is van belang bij de overdracht van zenuwprikkels. Het speelt een belangrijke rol bij de regulering van de
bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel. Volgens recente onderzoeken is magnesium ook essentieel voor de werking van het geheugen, vooral op latere leeftijd. Uit ander onderzoek komen aanwijzingen dat magnesium diabetes type 2 kan helpen voorkomen.
Uiteenlopende klachtenDoordat magnesium aan de basis staat van honderden biochemische processen in het lichaam, kan een tekort aan het mineraal ook leiden tot veel uiteenlopende klachten. De meest voorkomende zijn: spierkrampen (meestal in kuiten of nek) of gespannen spieren, maar ook spierzwakte, lusteloosheid, menstruatiepijn,
PMS, geprikkeldheid, een laag libido, migraine, koude handen en voeten en zenuwachtigheid. Bij een groot en langdurig tekort aan magnesium kan er sprake zijn van hartkloppingen, spasmen, spijsverteringsproblemen, een spastische darm, chronische vermoeidheid, angst, postnatale depressie, overgevoeligheid, astmatische klachten en allergieën, depressiviteit, slapeloosheid en versnelde botontkalking bij vrouwen na de overgang.
Hoeveel nodig?Hoeveel magnesium heb je nodig? Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) 250-350 milligram voor vrouwen en 300-350 mg voor mannen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben dagelijks 480 mg nodig. De Gezondheidsraad stelt dat een magnesiumtekort niet vaak voorkomt, omdat het mineraal in veel levensmiddelen zit, zoals groene groenten, granen en noten. Toch zijn er redenen om te twijfelen aan voldoende inname van magnesium.
Te weinigDe Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) meldt dat zeker 20 procent van de volwassenen in West-Europa de dagelijks benodigde inname niet haalt. Volgens onderzoekers in de VS krijgt ruim 60 procent van de Amerikanen te weinig magnesium. Ongezond eten is de belangrijkste oorzaak van een tekort. Voeding op basis van veel geraffineerde koolhydraten, zoals witmeelproducten, bevat nauwelijks magnesium. Wie bloot staat aan veel stress is grootverbruiker van het mineraal. Dat geldt ook voor mensen die dagelijks zwaar lichamelijk werk verrichten of vaak intensief sporten. De anticonceptiepil en ook sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers, kunnen voor een slechtere opname of verhoogde afvoer van het magnesium zorgen.
CalciumEn dan is er nog calcium, een
mineraal dat op een veelzijdige manier samenwerkt met magnesium. De twee hebben elkaar hard nodig voor een goede werking. Van calcium krijgen we meestal genoeg binnen, voornamelijk dankzij zuivelproducten. Maar een teveel aan calcium zet een rem op de goede werking van magnesium.
Tekort of niet?Hoe weet je nu of je een tekort aan magnesium hebt? Vermoed je dat je een of meerdere ernstige symptomen van een tekort hebt, overleg dan met je arts. Met een test die de bloedwaarde en de celwaarde meet, is een magnesiumtekort goed vast te stellen. Heb je klachten die op een tekort kunnen wijzen, kijk dan ook eens kritisch naar je leefstijl en dagelijkse voeding. Gebruik je veel witmeelproducten en suikerrijk voedsel, eet je weinig groenten? Dan is de kans groot dat je kampt met een (licht) tekort.Met meer groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren granen, pure chocolade en vooral noten kun je je inname van magnesium verbeteren. Cashewnoten, amandelen en pinda's bevatten veel magnesium, en ook pindakaas is een goede leverancier.

Je lichaam neemt magnesium het beste op uit voeding.

Pindakaas mogen wij bij de EGA maar de noten zou ik laten staan.

Dus neem lekker de 15 gram Pindakaas op je boterham bij de lunch.

Doe de platte buiken quiz



Iedereen droomt natuurlijk van een slanke en mooie buik. Maar hoe krijg jij die? Weet jij alles over het krijgen van een platte buik? Doe de quiz!

klik hier en begin de kwis

Eieren. Gezond of niet?


Feiten en fabels op een rij

Gebakken, gekookt en gepocheerd: een eitje kan zo lekker zijn! Maar hoe (on)gezond zijn eieren eigenlijk? Feiten en fabels op een rij.

Eieren zijn gezond. Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren bevatten antioxidanten, die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan.

Bron van eiwitten
Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.

Versheid
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.

Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als je een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Uiteraard wordt de versheid van een ei ook gecontroleerd voordat het in de winkel terechtkomt.

Cholesterolgehalte
Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Je kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.

Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.

Salmonella
Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. Het grootste risico om ziek te worden, loop je als je eieren niet goed verhit of rauw ergens doorheen mengt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich via ontlasting. Mensen kunnen ook drager zijn en door slechte hygiëne levensmiddelen besmetten.

Sommige soorten salmonella kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Bij een voedselinfectie krijg je bacteriën binnen. Deze gaan zich dan vermenigvuldigen in je darmen en daar word je ziek van.

Doordat het vermenigvuldigen even duurt, kan het tot wel 3 dagen duren voordat je ziek wordt. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten.

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten vanzelf. Maar bij ernstige ziekteverschijnselen is antibiotica noodzakelijk. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de infectie af te komen.

Na besmetting kun je nog maandenlang drager zijn van de bacterie zonder dat je klachten ervaart. Let op: de salmonellabacterie kan dodelijk zijn als je uitdroogt of als je nierfunctie uitvalt. Loop dus niet te lang door met een voedselinfectie!

Vogelgriep
Het is vrijwel onmogelijk dat je door het eten van eieren besmet raakt met het vogelgriepvirus. Je kunt de ziekte alleen oplopen na intensief contact met zieke en dode vogels die besmet zijn. Is een ei toch besmet met de vogelgriep, dan overleeft het virus verhitting in de steel- of koekenpan niet.

Pasen
Eet je met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in je bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kun je zorgeloos opeten. Kook eieren wel hard, tenminste negen minuten. Zo voorkom je een salmonellabesmetting.