EGA BOXMEER & MILSBEEK Je wilt gezond leven, er beter uit zien en meer zelfvertrouwen krijgen? De EGA-afslankmethode is veilig en volkomen verantwoord. Met de EGA eetwijzer leer je hoe je op een gezonde manier je eetwijze kunt aanpassen, we hebben allemaal een stok achter de deur nodig en met steun van je leidster en je medecursisten voel je die steun. Ik wil je daar graag bij helpen.
zaterdag 28 april 2012
VOOR ALLE JARIGE IN MEI
Een hele fijne dag gewenst en nog heel veel gezonde jaren.
Voor alle jarigen in Mei.
donderdag 26 april 2012
Kip met groente in 1 pan voor z'n tweetjes
270 gram kipfilet, 300 gram sperziebonen, 200 ananas uit blik op eigen sap, 1/2 bakje champignons, 1/2 lepel grove mosterd, beetje honing, 1 lepel gehakte verse peterselie, 2 lepel olijfolie, 100 ml kippenbouillon
Bereiden
Snijd de kipfilet in dobbelstenen van ca. 2 cm. Haal de uiteindjes van de sperziebonen af en dan in tweeën snijden. Snijd nu de ananas in stukjes,sap opvangen graag! De champignons halveren. Doe een lepeltje olijfolie in de pan en de kip mag erbij. 5 minuten aansmoren (niet bakken) en dan de sperziebonen, ananas met een beetje sap, mosterd, honing en de kippenbouillon toevoegen. 15 minuten rustig verder sudderen. Maak het deksel open en kijk of de kip gaar is. Strooi er de fijngehakte, verse peterselie over. Eet hierbij bijvoorbeeld 100gr rijst
Dit is kip om je vingers bij af te likken.
Weg met eetbuien
Doorbreek het patroon
Koekjes, chips en chocola. Niet één, niet een beetje, maar veel of álles en dan het liefst in één keer. Eetbuien dus. Als je eerlijk tegenover jezelf durft te zijn, kun je die eetbuien te slim af zijn. Tips om het patroon te doorbreken.
Wie kent níet die neiging om door te eten als je eigenlijk al vol zit? Waarom stoppen we niet met onszelf vol te proppen? Laten we eerst vaststellen dat het niet om echte honger gaat. Het gaat vooral om lekkere trek. Trek in eten wordt vaak in gang gezet door negatieve gevoelens als stress, depressie, verveling, angst, eenzaamheid of emotionele leegheid.
Dieetdiscipline
Je pakt bij wijze van troost een lekker tussendoortje. Daardoor ervaar je uiteindelijk nog meer stress, depressieve gedachten en misschien ook schuldgevoelens. Dan pak je nog maar eens wat lekkers. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Diëten kunnen helpen je gewicht op peil te krijgen. Maar wanneer je last hebt van negatieve emoties, wordt het wel heel erg moeilijk om de benodigde dieetdiscipline op te brengen. Het is slimmer om na te gaan waarom je zo'n spontane eetbui niet kunt onderdrukken. Als je dat weet, kun je die cirkel vermoedelijk wél doorbreken.
Invloeden van buitenaf
Je zit op de bank te zappen en je ogen blijven rusten op een scène waarin iemand een stuk pizza zit te eten. Opeens snak je naar een pizza of iets anders lekkers. Je hebt helemaal geen honger, maar je zou ter plekke een moord voor een stuk pizza doen. Dit bedoelen ze dus met zien eten, doet eten.
In vroegere tijden is de mens vaak geplaagd door voedselschaarste. Je volstoppen als er voldoende eten was, was dé oplossing, ook al had je geen honger. Zo kweekte je reserves voor slechte tijden. Die neiging zit nog steeds in ons.
Daarom loop je dus na die tv-scène naar de koelkast. Iets in onze hersenen geeft die eetprikkel door. Eetverleidingen liggen ook buitenshuis overal op de loer; van benzinestations tot snackbars en sportkantines. Overal lonkt lekkers. Hoewel de verleidingen op zich niet tegen zijn te houden, kun je er wel beter mee leren omgaan.
Weersta de verleidingen
Hier een aantal tips om de verleidingen te weerstaan.
Beweging. Ga een eind wandelen, touwtjespringen of met de hond om als je die eetneiging op voelt komen.
Volhouden. Er zit een golfbeweging in plotselinge behoeftes aan eten: het zwelt aan en zakt weer af. Als je sterk genoeg bent om je eetneiging te weerstaan, zul je zien dat de intensiteit van de 'golven' afneemt.
Afleiding. Bel een vriendin, ga in bad, pak een boek, zet je favoriete cd op.
Een gezond alternatief. Pak een lekker stuk fruit of drink een groot glas water. De eetbui vlakt dan af.
Confrontatie. Stel jezelf vragen als: heb ik écht honger? Is het gezond voor me deze snack te eten? Is dit waar ik echt trek in heb? Wat gebeurt er als ik het níet neem?
Een persoonlijke strategie. Als je eenmaal een strategie hebt waarmee je jouw eetverleidingen kunt onderdrukken, schrijf deze dan op. De eerste de beste keer dat je 's avonds laat aan de frituurpan of koelkast denkt, kijk dan eerst op je lijstje. Hang het op een 'strategische' plaats op.
Hoe (on)gezond zijn straatsnacks?
Van gehaktstaaf tot oranje tompouce
Het wordt een zinderende zomer. Koninginnedag, Bevrijdingsdag, het EK voetbal en de Olympische Spelen. Deze sportieve events en bijbehorende festivals worden vaak gelardeerd met bier en lekkernijen. Hoe (on)gezond zijn deze straatsnacks eigenlijk?
Worstenbroodjes, churros, suikerspinnen en crêpes: in de zomer vergrijpen we ons vaak aan al het lekkers dat op festivals, braderieën en rommelmarkten wordt verkocht. Niet zo vreemd, want het slentert natuurlijk heerlijk met zo'n straatsnack in je hand.
Toch is het jammer dat al deze etenswaren effect hebben op de lijn. Welke snack is nu het beste om te nemen? En wat kun je beter laten staan? Kortom: hoeveel kilocalorieën zitten er in deze etenswaren?
klik hier en kijk hoeveel calorieën er in straatsnacks zitten
woensdag 18 april 2012
Fitness in je eigen huis
Actief met boek en bezemsteel
Als je je lichaam wilt trainen, zonder hiervoor de deur uit te moeten, hoef je niet per se fitnessapparaten aan te schaffen. Je eigen huis biedt alles voor een volledige work-out. Wat je nodig hebt zijn boeken, een bezemsteel, de trap en een strandmatje.
Warming-up
In huis kun je een warming-up doen door:
de trap 5 keer op een neer te rennen in jogtempo
5 minuten touwtje te springen
5 minuten looppas op de plaats
Boeken trainen je spieren
Gebruik een paar boeken als gewichten! Pas dit toe bij spieroefeningen voor schouder, rug, biceps en triceps. Een voorbeeld: ga rechtop staan met je benen iets uit elkaar, de knieën en ellebogen licht gebogen.
Hef je armen zijwaarts omhoog, zonder je ellebogen te scharnieren, tot de boeken op schouderhoogte zijn. Langzaam laten zakken. Doe dit 3 keer 10 met een pauze van een minuut. Als de oefeningen te licht zijn, neem je een paar zwaardere boeken.
Buikspieroefening op matje
Je gaat - op een matje - op de grond liggen, buigt je knieën en zet je voeten plat op de grond. Span de buik- en bilspieren, zodat de onderrug tegen de grond drukt. Houd 10 tellen vast, adem rustig door. Houd de schouders op de grond. Ook bij sit-ups altijd knieën gebogen houden en onderrug op de grond. Zo voorkom je schade aan je wervels.
Beenspieren oefenen met de bezem
Plaats de bezemsteel dwars in je nek en houd hem lichtjes vast met je handen. Ga dan rechtop staan met je rug recht. Zo kun je kniebuigingen doen om de beenspieren te trainen.
Je benen train je met je rug tegen de wand en je knieën gebogen tot een hoek van 90 graden. Kantel je bekken, zodat je onderrug gesteund wordt door de wand. Langzaam opvoeren tot je 4 minuten zo kunt blijven zitten.
Betere conditie met de keukentrap
Conditietraining kun je, net als de warming-up, ook binnenshuis doen. Je houdt het touwtjespringen, looppas op de plaats of de trap op en neer joggen wat langer vol. Of je gebruikt een (stevig) keukentrapje als step.
Alles doe je minimaal 10 minuten. Vind je het lastig vol te houden? Zorg dan voor je favoriete muziek tijdens je work-out. Dat pept je op. Of kijk tv tijdens het touwtjespringen. Je bent afgeleid en houdt het langer vol.
Coolingdown
Heb je jezelf lekker in het zweet gewerkt? Prima, dan mag je als coolingdown gaan rekken en strekken. Zet een rustgevend muziekje op en strek staand met de handen één voor één naar een denkbeeldige appel die je wilt plukken.
Voer deze oefening langzaam uit en zorg dat je rug recht is en je bekken gekanteld. Ga daarna op je rug op je matje liggen, pak je benen aan de achterzijde en trek je knieën naar de borst. Je hoofd en schouders blijven op de grond.
Rekken bij de eethoek
Om je hamstrings te rekken leg je, afhankelijk van je lengte, één been gestrekt op de leuning van een stoel of de tafel. Je handen steunen op je bovenbeen.
Heel langzaam buig je het bovenlijf met een rechte rug naar voren, met je hoofd rechtop. De knie van het been waar je op staat houd je licht gebogen. Daarna wisselen van been.
Ontspannen nek en schouders
Als afsluiting kun je nog enkele ontspannende oefeningen doen. Je ontspant je nekspieren door het hoofd rechtop naar rechts te draaien tot het niet verder kan, 6 seconden vasthouden en dan via de kin op de borst naar links draaien.
Je schouders laat je naar voren en achteren 'rollen' of je tilt je schouders één voor één op richting je oren. Telkens 6 seconden vasthouden en de armen ontspannen laten hangen.
Onderrug ontspannen met een stoel
Leg je onderbenen op een stoel, terwijl je op je rug op je matje ligt, met je heupen en knieën 90 graden gebogen. Blijf ongeveer een kwartier liggen. Daarna ben je helemaal ontspannen!
Goede basis
Om je thuisfitness tot een succes te maken, is het belangrijk dat je gemakkelijk zittende kleding, een sportbeha en sportschoenen hebt. Ga niet te snel van start, maar luister naar je lichaam en bouw de oefeningen langzaam op.
Zie je er tegenop om in je eentje te sporten? Misschien is er een vriendin of familielid die samen met jou wil sporten, zodat je elkaar kunt motiveren.
Als je je lichaam wilt trainen, zonder hiervoor de deur uit te moeten, hoef je niet per se fitnessapparaten aan te schaffen. Je eigen huis biedt alles voor een volledige work-out. Wat je nodig hebt zijn boeken, een bezemsteel, de trap en een strandmatje.
Warming-up
In huis kun je een warming-up doen door:
de trap 5 keer op een neer te rennen in jogtempo
5 minuten touwtje te springen
5 minuten looppas op de plaats
Boeken trainen je spieren
Gebruik een paar boeken als gewichten! Pas dit toe bij spieroefeningen voor schouder, rug, biceps en triceps. Een voorbeeld: ga rechtop staan met je benen iets uit elkaar, de knieën en ellebogen licht gebogen.
Hef je armen zijwaarts omhoog, zonder je ellebogen te scharnieren, tot de boeken op schouderhoogte zijn. Langzaam laten zakken. Doe dit 3 keer 10 met een pauze van een minuut. Als de oefeningen te licht zijn, neem je een paar zwaardere boeken.
Buikspieroefening op matje
Je gaat - op een matje - op de grond liggen, buigt je knieën en zet je voeten plat op de grond. Span de buik- en bilspieren, zodat de onderrug tegen de grond drukt. Houd 10 tellen vast, adem rustig door. Houd de schouders op de grond. Ook bij sit-ups altijd knieën gebogen houden en onderrug op de grond. Zo voorkom je schade aan je wervels.
Beenspieren oefenen met de bezem
Plaats de bezemsteel dwars in je nek en houd hem lichtjes vast met je handen. Ga dan rechtop staan met je rug recht. Zo kun je kniebuigingen doen om de beenspieren te trainen.
Je benen train je met je rug tegen de wand en je knieën gebogen tot een hoek van 90 graden. Kantel je bekken, zodat je onderrug gesteund wordt door de wand. Langzaam opvoeren tot je 4 minuten zo kunt blijven zitten.
Betere conditie met de keukentrap
Conditietraining kun je, net als de warming-up, ook binnenshuis doen. Je houdt het touwtjespringen, looppas op de plaats of de trap op en neer joggen wat langer vol. Of je gebruikt een (stevig) keukentrapje als step.
Alles doe je minimaal 10 minuten. Vind je het lastig vol te houden? Zorg dan voor je favoriete muziek tijdens je work-out. Dat pept je op. Of kijk tv tijdens het touwtjespringen. Je bent afgeleid en houdt het langer vol.
Coolingdown
Heb je jezelf lekker in het zweet gewerkt? Prima, dan mag je als coolingdown gaan rekken en strekken. Zet een rustgevend muziekje op en strek staand met de handen één voor één naar een denkbeeldige appel die je wilt plukken.
Voer deze oefening langzaam uit en zorg dat je rug recht is en je bekken gekanteld. Ga daarna op je rug op je matje liggen, pak je benen aan de achterzijde en trek je knieën naar de borst. Je hoofd en schouders blijven op de grond.
Rekken bij de eethoek
Om je hamstrings te rekken leg je, afhankelijk van je lengte, één been gestrekt op de leuning van een stoel of de tafel. Je handen steunen op je bovenbeen.
Heel langzaam buig je het bovenlijf met een rechte rug naar voren, met je hoofd rechtop. De knie van het been waar je op staat houd je licht gebogen. Daarna wisselen van been.
Ontspannen nek en schouders
Als afsluiting kun je nog enkele ontspannende oefeningen doen. Je ontspant je nekspieren door het hoofd rechtop naar rechts te draaien tot het niet verder kan, 6 seconden vasthouden en dan via de kin op de borst naar links draaien.
Je schouders laat je naar voren en achteren 'rollen' of je tilt je schouders één voor één op richting je oren. Telkens 6 seconden vasthouden en de armen ontspannen laten hangen.
Onderrug ontspannen met een stoel
Leg je onderbenen op een stoel, terwijl je op je rug op je matje ligt, met je heupen en knieën 90 graden gebogen. Blijf ongeveer een kwartier liggen. Daarna ben je helemaal ontspannen!
Goede basis
Om je thuisfitness tot een succes te maken, is het belangrijk dat je gemakkelijk zittende kleding, een sportbeha en sportschoenen hebt. Ga niet te snel van start, maar luister naar je lichaam en bouw de oefeningen langzaam op.
Zie je er tegenop om in je eentje te sporten? Misschien is er een vriendin of familielid die samen met jou wil sporten, zodat je elkaar kunt motiveren.
dinsdag 17 april 2012
binnenkort gaat het weer beter weer worden dus dan tijd voor salades
Aspergesoep 4 pp
Ingrediënten
1 potje asperges
750 ml bouillon
150 ml melk
40 gr bloem
40 gr boter
nootmuskaat
Bereidingswijze
1.Laat de asperges uitlekken in een vergiet, maar vang het aspergenat op. Snijd de asperges in kleinere stukjes.
2.Smelt de boter in een grote pan en voeg er de bloem bij, roer dit goed door tot een glad papje. Voeg er dan geleidelijk de bouillon en het aspergenat bij onder voortdurend roeren. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
3.Voeg vervolgens de melk, nootmuskaat en de stukjes asperges toe.
Zo gezond zijn asperges
Wat je moet weten over 'het witte goud'
Het aspergeseizoen is begonnen. Tot eind juni zullen ze weer volop verkrijgbaar zijn. Hoe verser asperges zijn, hoe lekkerder! Maar hoe weet je of asperges vers zijn? Hoe gezond zijn asperges? En waarom gaat je urine er anders van ruiken? Wat je moet weten over asperges.
Hoe verser, hoe lekkerder, maar hoe weet je of asperges vers zijn? Dat kun je horen! Door twee stengels tegen elkaar te wrijven. Als je een piepend geluid hoort, is het goed. De asperges zijn dan heerlijk vers.
Verschillende soorten
Er zijn twee soorten asperges: groene en witte. De witte asperges zijn de wortels van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene asperges zijn dezelfde stengels maar groeien boven de grond.
Gezond
Asperges, ook wel 'het witte goud' genoemd, zijn onder meer rijk aan het aminozuur asparagine. Uit onderzoek is gebleken dat asparagine de nierfunctie stimuleert. Ook heeft asparagine een positief effect op leverstoornissen, chronische reuma en jicht. Asperges passen door hun vochtafdrijvende werking ook goed in een dieet.
Urine
Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.
Kwaliteit
Asperges van AA-kwaliteit zijn de beste asperges. De stengels hebben een doorsnede van 20 à 28 mm en een gemiddelde lengte van 19-22 cm. De kop van de asperge is gesloten, de steel is recht, de kleur lelieblank en glanst licht
kipprei salade lunch
donderdag 12 april 2012
kip kerrie met rijst
Benodigdheden per persoon:
135 gram kipfilet in blokjes (heren 185 gr.), 45 gram ui, 1/3 bakje champignons, 1/3 rode paprika, ½ appel, 50 gram ananas, kipkruiden, knoflook en sperziebonen gekookt in de bouillon,
Voor de saus: 15 gram roomboter, 15 gram bloem, melk, bouillon, kerriepoeder, koenjit, knoflook/peper kruiden, ketjap, bouillonpoeder
Bak de ui en de knoflook en voeg de kip,met kipkruiden ingesmeerd, toe. Daarna de paprika en champignons.
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Maak een roux en voeg langzaam wat water en melk toe tot er een saus ontstaat. Goed blijven roeren anders gaat het klonteren.
Voeg de kruiden en ketjap toe en schep de saus bij het kip groente mengsel
Eet hierbij 100 gram rijst en de sperziebonen.
Eet smakelijk!!!
Weet jij alles over gezond ontbijten?
Zitten er in vers fruit meer vitamines dan in fruit uit blik?
In vers fruit zitten inderdaad meer vitamines dan in fruit uit blik. Wanneer fruit wordt ingeblikt, gaat een deel van de vitamines, met name vitamine C, verloren. Hoeveel is afhankelijk van de productiemethode.
100 gram verse aardbeien bevat 60 mg vitamine C en in ingeblikte aardbeien zit nog maar de helft, namelijk 30 mg. In verse mandarijnen en ananas zit zelfs 3 x zoveel vitamine C dan uit blik.
Fruit bevat naast vitamine C ook meerdere B-vitamines en bètacaroteen (een provitamine A). Hierin zijn de verschillen veel kleiner tussen vers of ingeblikt fruit.
Een voordeel van ingeblikt fruit, is dat tijdens bewaring geen of nauwelijks vitamineverlies meer optreedt. Vers fruit kan wel in het vitaminegehalte achteruitgaan wanneer het erg lang bewaard wordt.
Wanneer is fruit rijp?
Voel, ruik en kijk goed
Hoe voel je of een watermeloen rijp is? Hoe weet je of een kokosnoot goed is? Wanneer is het tijd je ananas aan te snijden? En is fruit dat precies rijp is ook het gezondst?
Als fruit rijp is, smaakt het het best. En: het zit dan vol met vitamines. Als het te lang blijft liggen, gaat een deel van de gezonde stoffen verloren.
De lekkerste appels en peren pikken de meeste mensen er op de groente- en fruitafdeling zo uit. Toch zijn er een paar soorten die vaak voor twijfel zorgen.
Ananas
Een ananas is goed als de bladeren nog groen zijn. De kleur van de schil moet helder zijn. Ruik aan de onderkant of hij daar nog fris en fruitig ruikt. Als de ananas een beetje licht aanvoelt voor de grootte, dan is hij waarschijnlijk al op zijn retour. Hoe zwaarder, hoe sappiger!
Kokosnoot
Een kokosnoot kun je eten als hij heel jong is, maar ook nog na enkele maanden. Optimaal is hij als het vruchtvlees lekker zacht en sappig is. De ideale kokosnoot klotst als je 'm heen en weer schudt. Hij voelt een beetje zwaar en heeft een mooie, gelijkmatige bruine kleur. De drie donkere 'ogen' hebben alledrie dezelfde tint, die donkerder is dan de rest van de schil. Bovendien zitten er geen gaatjes of zwakke plekken in.
Watermeloen
Een watermeloen zoek je uit op stevigheid, een frisse geur en een onbeschadigde schil. Het is hier ook een goed teken als de vrucht een beetje zwaar aanvoelt voor het formaat. De plek waar de vrucht aan de steel zat, moet egaal oranje zijn.
Als je een smartphone hebt, kun je ook even op zoek gaan naar een 'Watermelon App'. Je tikt dan simpelweg met je mobiel op de watermeloen en hij 'hoort' of de vrucht rijp is.
Andere soorten
Heb je twijfels bij ander fruit? Beoordeel de rijpheid door goed te kijken naar de kleur van de vrucht. Ook als je er zacht in knijpt en eraan ruikt, weet je vaak snel of het een goed moment is om de vrucht te kopen. Beschadigingen zorgen dat fruit snel in kwaliteit afneemt. Kies dus bij alle soorten niet alleen op rijpheid, maar ook op gaafheid.
Fruit kopen en bewaren
Sommige soorten kun je al kopen voordat ze lekker zijn om te eten. Een watermeloen, perzik, banaan en ander zacht, zoet fruit kunnen thuis nog wat narijpen. Andere soorten, zoals appels, kun je het beste rijp kopen.
Het meeste fruit kun je het beste in de koelkast bewaren. Tropische soorten als mango en ananas bewaar je buiten de koelkast. Maar als je goed, vers fruit hebt gevonden, is het allerbeste natuurlijk: meteen lekker opeten!
Hoe voel je of een watermeloen rijp is? Hoe weet je of een kokosnoot goed is? Wanneer is het tijd je ananas aan te snijden? En is fruit dat precies rijp is ook het gezondst?
Als fruit rijp is, smaakt het het best. En: het zit dan vol met vitamines. Als het te lang blijft liggen, gaat een deel van de gezonde stoffen verloren.
De lekkerste appels en peren pikken de meeste mensen er op de groente- en fruitafdeling zo uit. Toch zijn er een paar soorten die vaak voor twijfel zorgen.
Ananas
Een ananas is goed als de bladeren nog groen zijn. De kleur van de schil moet helder zijn. Ruik aan de onderkant of hij daar nog fris en fruitig ruikt. Als de ananas een beetje licht aanvoelt voor de grootte, dan is hij waarschijnlijk al op zijn retour. Hoe zwaarder, hoe sappiger!
Kokosnoot
Een kokosnoot kun je eten als hij heel jong is, maar ook nog na enkele maanden. Optimaal is hij als het vruchtvlees lekker zacht en sappig is. De ideale kokosnoot klotst als je 'm heen en weer schudt. Hij voelt een beetje zwaar en heeft een mooie, gelijkmatige bruine kleur. De drie donkere 'ogen' hebben alledrie dezelfde tint, die donkerder is dan de rest van de schil. Bovendien zitten er geen gaatjes of zwakke plekken in.
Watermeloen
Een watermeloen zoek je uit op stevigheid, een frisse geur en een onbeschadigde schil. Het is hier ook een goed teken als de vrucht een beetje zwaar aanvoelt voor het formaat. De plek waar de vrucht aan de steel zat, moet egaal oranje zijn.
Als je een smartphone hebt, kun je ook even op zoek gaan naar een 'Watermelon App'. Je tikt dan simpelweg met je mobiel op de watermeloen en hij 'hoort' of de vrucht rijp is.
Andere soorten
Heb je twijfels bij ander fruit? Beoordeel de rijpheid door goed te kijken naar de kleur van de vrucht. Ook als je er zacht in knijpt en eraan ruikt, weet je vaak snel of het een goed moment is om de vrucht te kopen. Beschadigingen zorgen dat fruit snel in kwaliteit afneemt. Kies dus bij alle soorten niet alleen op rijpheid, maar ook op gaafheid.
Fruit kopen en bewaren
Sommige soorten kun je al kopen voordat ze lekker zijn om te eten. Een watermeloen, perzik, banaan en ander zacht, zoet fruit kunnen thuis nog wat narijpen. Andere soorten, zoals appels, kun je het beste rijp kopen.
Het meeste fruit kun je het beste in de koelkast bewaren. Tropische soorten als mango en ananas bewaar je buiten de koelkast. Maar als je goed, vers fruit hebt gevonden, is het allerbeste natuurlijk: meteen lekker opeten!
dinsdag 10 april 2012
Stop slechte gewoontes
Leer jezelf een gezonde leefstijl aan
Een tijdje terug was je er helemaal klaar voor: weg met die sigaret of nooit meer snoepen. Korte tijd later zit je alweer in je oude, ongezonde leefpatroon. Hoe krijg je grip op je gewoontes?
Hoe kan het dat je iets heel erg graag wilt veranderen, maar dat het je stomweg niet lukt? Er zijn meerdere redenen. Ten eerste betekent zo'n gewoonte veel meer voor je dan je denkt.
Geen bewuste keuzes
Een sigaret is ontspannend en een koekje of chips gezellig. Terwijl dat eigenlijk komt doordat je met je vriend gezellig op de bank zit. Of omdat je met die sigaret even aan een stressvolle situatie ontsnapt.
Het volgende knelpunt van gewoontes is dat het geen bewuste keuzes meer zijn. Je doet het zonder er bij stil te staan. Je stopt jezelf toch niet bewust vol met caloriebommen die je gezondheid schaden?
Bovendien brengen veranderingen, zoals goede voornemens, een hoop onzekerheid met zich mee. Je probeert jezelf van nature te beschermen tegen pijn en ongemak. Zo'n conclusie dat je iets niet goed doet, wil je eigenlijk helemaal niet horen. Het maakt je angstig en in de war. Dus houd je liever alles bij het oude.
Valkuilen
Die gewoonte betekent dus iets voor je. Als je die weghaalt, moet er wel iets voor in de plaats komen. Als je in een stress-situatie ineens met lege handen staat, is de kans groot dat je teruggrijpt op wat je al kent. En voilà, je rookt weer.
En heb je eenmaal een sigaret gerookt, of een avondje sporten overgeslagen, dan is de kans groot dat je het helemaal opgeeft. Dit noemen ze in de psychologie het 'What the hell'-effect.
Hoe negatiever je over jezelf denkt door die misstap, hoe groter de kans is dat je helemaal afhaakt. Mocht je al vaker gefaald hebben in een stoppoging, dan is dit gevoel nog sterker.
Dan zijn er nog de verleidingen. Je omgeving zet je onder druk, je komt langs die bakker waar je altijd een tompouce haalde, of kijkt je favoriete serie en mist de knabbels. Niet al die situaties zijn te vermijden, en dan moet je jezelf toch wel heel goed inprenten waarom je dat niet meer wilde.
Het goede nieuws is: oude gewoonten zijn gedragingen. Ze kunnen dus worden aangeleerd, maar ook afgeleerd! Gebruik de volgende tactieken om je nieuwe voornemens tot levensstijl te maken:
Zie je voornemens niet als een straf, maar bekijk het vanuit een positieve hoek. Denk niet: ik mag niks eten. Maar: ik wil gezondere keuzes gaan maken.
Maak een lijst van andere leuke dingen die je kan doen. Hang deze op en kies als je de 'slechte' behoefte voelt opkomen uit een van deze leuke dingen. Het doet je goed en je hoeft je niet schuldig te voelen!
Houd een dagboek bij met alles wat je doet. Ook dingen die niet te maken hebben met je oude gewoonte. Hierdoor krijg je meer zicht op je handelingen en kun je er bewuster mee omgaan. Geef ook aan wanneer je jezelf hebt kunnen inhouden om een cakeje te eten of een sigaret te roken. Markeer deze notitie met dikke stift en geef jezelf een schouderklopje.
Vertel het zoveel mogelijk mensen. Ga samen met iemand stoppen of sporten.
Beloon jezelf. Als je je vijf keer hebt gedragen, dan geef je jezelf iets leuks. Als je twee keer je voornemen breekt, leg je jezelf een vervelend klusje op.
Een tijdje terug was je er helemaal klaar voor: weg met die sigaret of nooit meer snoepen. Korte tijd later zit je alweer in je oude, ongezonde leefpatroon. Hoe krijg je grip op je gewoontes?
Hoe kan het dat je iets heel erg graag wilt veranderen, maar dat het je stomweg niet lukt? Er zijn meerdere redenen. Ten eerste betekent zo'n gewoonte veel meer voor je dan je denkt.
Geen bewuste keuzes
Een sigaret is ontspannend en een koekje of chips gezellig. Terwijl dat eigenlijk komt doordat je met je vriend gezellig op de bank zit. Of omdat je met die sigaret even aan een stressvolle situatie ontsnapt.
Het volgende knelpunt van gewoontes is dat het geen bewuste keuzes meer zijn. Je doet het zonder er bij stil te staan. Je stopt jezelf toch niet bewust vol met caloriebommen die je gezondheid schaden?
Bovendien brengen veranderingen, zoals goede voornemens, een hoop onzekerheid met zich mee. Je probeert jezelf van nature te beschermen tegen pijn en ongemak. Zo'n conclusie dat je iets niet goed doet, wil je eigenlijk helemaal niet horen. Het maakt je angstig en in de war. Dus houd je liever alles bij het oude.
Valkuilen
Die gewoonte betekent dus iets voor je. Als je die weghaalt, moet er wel iets voor in de plaats komen. Als je in een stress-situatie ineens met lege handen staat, is de kans groot dat je teruggrijpt op wat je al kent. En voilà, je rookt weer.
En heb je eenmaal een sigaret gerookt, of een avondje sporten overgeslagen, dan is de kans groot dat je het helemaal opgeeft. Dit noemen ze in de psychologie het 'What the hell'-effect.
Hoe negatiever je over jezelf denkt door die misstap, hoe groter de kans is dat je helemaal afhaakt. Mocht je al vaker gefaald hebben in een stoppoging, dan is dit gevoel nog sterker.
Dan zijn er nog de verleidingen. Je omgeving zet je onder druk, je komt langs die bakker waar je altijd een tompouce haalde, of kijkt je favoriete serie en mist de knabbels. Niet al die situaties zijn te vermijden, en dan moet je jezelf toch wel heel goed inprenten waarom je dat niet meer wilde.
Het goede nieuws is: oude gewoonten zijn gedragingen. Ze kunnen dus worden aangeleerd, maar ook afgeleerd! Gebruik de volgende tactieken om je nieuwe voornemens tot levensstijl te maken:
Zie je voornemens niet als een straf, maar bekijk het vanuit een positieve hoek. Denk niet: ik mag niks eten. Maar: ik wil gezondere keuzes gaan maken.
Maak een lijst van andere leuke dingen die je kan doen. Hang deze op en kies als je de 'slechte' behoefte voelt opkomen uit een van deze leuke dingen. Het doet je goed en je hoeft je niet schuldig te voelen!
Houd een dagboek bij met alles wat je doet. Ook dingen die niet te maken hebben met je oude gewoonte. Hierdoor krijg je meer zicht op je handelingen en kun je er bewuster mee omgaan. Geef ook aan wanneer je jezelf hebt kunnen inhouden om een cakeje te eten of een sigaret te roken. Markeer deze notitie met dikke stift en geef jezelf een schouderklopje.
Vertel het zoveel mogelijk mensen. Ga samen met iemand stoppen of sporten.
Beloon jezelf. Als je je vijf keer hebt gedragen, dan geef je jezelf iets leuks. Als je twee keer je voornemen breekt, leg je jezelf een vervelend klusje op.
GASTENBOEK
Zo krijg je meer energie
Tips bij vermoeidheid en lusteloosheid
Waarom is een auto nooit moe? Het lijkt een gekke vraag, maar als z’n tank leeg is, staat hij gewoon stil. Wij niet. Ook als we moe zijn, gaan we door. Lees hoe je zelf zo kunt 'tanken', dat je zoveel mogelijk kilometers uit je brandstof haalt.
Eenderde van de mensen is moe tot zeer moe. In vergelijking met zo’n twintig jaar geleden gaan twee keer zoveel mensen vanwege vermoeidheid naar de huisarts. Vooral jonge vrouwen hebben er last van, maar ook onder 50-plussers komt het voor.
Sommige mensen worden al moe wakker, anderen hebben steevast een dip rond drie uur en dan zijn er ook nog mensen die ’s avonds op de bank zitten te knikkebollen. Moe kun je op veel manieren zijn, en vermoeidheid kan dan ook veel oorzaken hebben.
Wat de oorzaak ook is, eten moet je toch. Als je slim kiest, kan dat schelen in de energie die het je oplevert. Zo blijkt uit het onderzoek van het Nivel dat vooral mensen die veel alcohol drinken vaker zeggen moe te zijn. Dat geldt ook voor mensen die veel snacken tussen de maaltijden door. Veel drinken en snaaien: niet doen dus. Maar wat moet je dan wél eten om je de hele dag door energiek te voelen?
Brandstof
Eerst nog een raadsel. Waarom kan een auto snel wegscheuren van de benzinepomp en ploffen mensen liefst neer op de bank nadat ze copieus hebben gegeten? Dat komt doordat de energie die ons voedsel ons levert, eerst in het lichaam moet worden opgenomen. De koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol moeten eerst de spijsvertering door en dat kost energie. Tijdens de spijsvertering wordt iedere hap eten langzaam maar zeker afgebroken tot steeds kleinere stukjes die uiteindelijk door de darmwand heen in het bloed terechtkomen.
Het bloed brengt de opgenomen brandstoffen vervolgens naar alle cellen in het lichaam, van het puntje van je kruin tot je grote teen. Die cellen zitten te springen om brandstof. Want alleen door de verbranding daarvan krijgen ze de energie die ze nodig hebben voor hun dagelijks functioneren. Zorg dus dat er geregeld wat in je tank belandt, maar gooi ’m niet helemaal vol. Met andere woorden: sla geen maaltijd over. Ook het ontbijt niet.
Superspul
Drink met mate en eet drie maaltijden per dag; het klinkt allemaal nogal bekend. Wie gezond eet, heeft nu eenmaal de meeste kans zich fit te voelen. Probleem is alleen dat we het niet doen. Uit de voedselconsumptiepeiling, een landelijk onderzoek dat registreert wat Nederlanders precies eten, blijkt dat slecht 2 procent van de mensen eet volgens de 'Schijf van vijf'. Maar waarom is het voor het energiepeil nu eigenlijk zo belangrijk dat je gezonde keuzes maakt?
Alles wat je in je mond stopt, levert toch energie? Dat mag dan zo zijn, maar je kunt je verbrandingsmotor wel degelijk helpen door er superspul in te gooien. Dan loopt hij soepeler en langer. In ons lichaam fungeren vitamines en mineralen als smeerolie, om alle processen soepel te laten verlopen. Voor het vrijmaken van energie uit ons eten is een belangrijke rol weggelegd voor verschillende B-vitamines (B1, B2, B3, B5 en B8) en magnesium. En voor een goede conditie van het bloed (en dus voor een goed transport van brandstoffen) zijn vitamine B6, B12, foliumzuur en ijzer heel belangrijk.
Geen wonder dat vermoeidheid en lusteloosheid een symptoom kan zijn van een tekort aan vitamines en mineralen. Als je kiest voor voedingsmiddelen die niet alleen energie bevatten, maar ook volop vitamines en mineralen, dan ben je gezond aan het bijtanken.
Gezond bijtanken
Veel mensen grijpen bij vermoeidheid naar suiker of snacks voor een snelle oppepper Maar na die snelle kick volgt een flinke dip. Je kunt veel beter kiezen voor gezonde, pure producten. Zo krijg je behalve de brandstoffen ook meteen de vitamines en mineralen binnen. Volkorenproducten hebben als voordeel dat ze langzamer verbranden, zodat het lichaam langer kan profiteren van de energie. Overigens hoef je echt niet naar een speciale winkel, ook de supermarkt heeft tegenwoordig steeds meer volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorenkoekjes en volkorenontbijtgranen.
• Gezonde bronnen van koolhydraten zijn volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten.
• Gezonde bronnen van vetten zijn vette vis, noten, olie, margarine, halvarine en bak- en braadproducten.
• Gezonde bronnen van eiwitten zijn magere en halfvolle melkproducten, mager vlees, vis, soja en peulvruchten.
Naast vitamines en mineralen zijn er nog twee stoffen nodig bij de energievoorziening: Q10 (ook wel co-enzym Q10 genoemd) en carnitine. Ze spelen een rol bij de zogenoemde mitochondriën, de energiefabriekjes die in iedere cel zitten. Vooral actieve cellen die veel energie nodig hebben, zoals de hart- en spiercellen, bevatten veel mitochondriën. Q10 en carnitine zijn essentieel voor de werking van de mitochondriën.
Carnitine transporteert vet door de wand van de mitochondriën, zodat het verbrand kan worden. Q10 heeft een nog directere rol in de energieproductie in ons lichaam. Het zet de uit de verbranding van suiker en vet ontstane vorm van energie (ADP) om in een voor het lichaam bruikbare vorm van energie (ATP). Hoewel de werking van Q10 en carnitine lijkt op die van vitamines, vallen deze stoffen daar niet onder. Dat komt omdat ons lichaam in principe zelf voldoende Q10 en carnitine kan maken.
Dat geldt niet voor vitamines: de meeste kan het lichaam helemaal niet zelf maken en sommige, zoals vitamine D, slechts een beetje. Bekend is dat de productie van Q10 en carnitine afneemt bij het ouder worden. Q10 en carnitine zitten ook in ons voedsel, vooral in vis en vlees.
Verder zijn Q10 en carnitine ook in supplementvorm verkrijgbaar bij drogist of apotheek (en net als sommige vitamines zijn ze in een aantal landen als geneesmiddel geregistreerd). Of extra Q10 en carnitine zorgen voor meer energie en minder vermoeidheid, is momenteel onderwerp van onderzoek. Er zijn al wel aanwijzingen voor een gunstig effect onder bijzondere omstandigheden, zoals bij hartfalen, kanker en nierdialyse.
Houd het energiepeil hoog
Net als bij een auto is niet alleen regelmatig tanken belangrijk, maar ook goed onderhoud. Dat betekent goed voor jezelf zorgen. En dat is meer dan alleen gezond eten. Voldoende slaap is heel belangrijk, want dan krijgt je lichaam de tijd om de batterij weer op te laden.
Gun jezelf ook overdag tijd voor ontspanning. Maar blijf niet te lang zitten, ook, of juíst, als je je moe voelt. Het lichaam maakt meer mitochondriën, energiefabriekjes, aan als je sport. Sporters voelen zich dus energieker, ook als ze stilzitten. Ook uit het onderzoek van het Nivel naar vermoeidheid blijkt dat mensen die meer dagen per week tenminste een halfuur fietsen, klussen, tuinieren of sporten, minder vaak moe zijn.
Moe van de medicijnen?
Cholesterolverlagende statines zijn nadelig voor de hoeveelheid Q10 in het lichaam. Q10 wordt namelijk uit dezelfde stof gemaakt als cholesterol. Statines blokkeren de vorming van deze stof. Hierdoor kan het lichaam niet alleen minder cholesterol aanmaken, maar als neveneffect ook minder Q10. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor veelgemelde bijwerkingen van statines als moeheid, spierpijn, spierzwakte of spierkramp.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het nut van extra Q10. Zo zijn recent voor het eerst interventiestudies gedaan bij kleine groepen statinegebruikers. In een studie onder 32 statinegebruikers die spierproblemen hadden, kreeg de helft dagelijks 100 mg Q10 en de andere helft een placebo met vitamine E. Na een maand bleek de Q10-groep 40 procent minder last van spierpijn te hebben. Echter, een andere interventiestudie vond geen effect van extra Q10. Te veel Q10 in een keer innemen, blijkt niet gunstig te werken: twee keer 100 mg verspreid over de dag geeft een 50 procent betere opname in het lichaam dan een keer 200 mg.
Koffie pept op
Last van een 'post-lunch'- of 'after-dinner'-dip? Profiteer dan van het stimulerende effect van cafeïne. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat 200 mg cafeïne voldoende is om een dipje te boven te komen. Deze hoeveelheid krijg je binnen door het drinken van twee kopjes koffie.
Niet zo’n koffieliefhebber? Cafeïne zit ook in thee (behalve kruidenthee), cola en ijsthee. Maar dan moet je wel (veel) meer drinken: voor 200 mg cafeïne zijn zes kopjes thee nodig of meer dan tien glazen cola of ijsthee. Cafeïne zit ook in bepaalde energiedranken als Red Bull. Eén blikje bevat 80 mg cafeïne.
Checklist bij vermoeidheid
Ben je niet vooruit te branden? Met deze checklist sluit je voor de hand liggende oorzaken uit. Blijf je vermoeid zonder aanwijsbare reden? Bespreek het met de huisarts.
Ik eet gezond
Ik sla geen maaltijden over
Ik slaap voldoende
Ik neem voldoende tijd voor ontspanning
Ik heb geen overgewicht
Ik haal elke dag een frisse neus
Ik ben dagelijks minimaal een halfuur in beweging
Ik gebruik geen statines (cholesterolverlagende medicijnen)
woensdag 4 april 2012
Zin en onzin over eieren
Slecht voor je cholesterol?
Eieren komen nogal eens negatief in het nieuws. Ze zouden ongezond zijn en slecht voor je cholesterol. Maar is dat ook zo? Dit moet je weten over de zin en onzin van eieren.
Onderwerpen als cholesterol, salmonella, ESBL en dioxines worden geregeld in verband gebracht met eieren. Betekent dit dat je tijdens Pasen eieren maar moet laten voor wat ze zijn? Welnee, de risico’s van een ei zijn relatief, en eieren zitten bovendien boordevol goede voedingsstoffen.
Rijk aan voedingsstoffen én cholesterol
Eiwit, vitamine A, B11, B12, D, E, ijzer, fosfor, kalium, calcium, seleen en zink. Deze en nog veel meer voedingsstoffen zitten in eieren. Ze passen dus prima in je voeding. Het enige is dat je een klein beetje moet oppassen met de hoeveelheid eieren die je eet en met de manier van bereiden.
Want ja, eieren zijn rijk aan cholesterol. En wie veel cholesterol in zijn bloed heeft, heeft een grotere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert dan ook om op te letten met het eten van cholesterolrijke voedingsmiddelen, zoals eieren.
Salmonella en ESBL
Het volgende probleem is de salmonellabacterie, waarvan je erge maag- en darmklachten kunt krijgen. Veel fikse salmonellabesmettingen zijn te wijten aan eieren. Maar dit probleem moet je ook weer niet overschatten. In Nederland zijn slechts ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met de salmonellabacterie. Bovendien kun je zelf een besmetting helpen voorkomen door eieren op een goede manier te bewaren en klaar te maken:
Bewaar eieren in de koelkast
Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet verder worden verhit (zoals bavarois of zelfgemaakte mayonaise)
Bak je eieren of kook ze hard (eiwit en eidooier moeten gestold zijn)
Over ESBL kunnen we verder kort zijn. Er is volgens de laatste stand van zaken geen reden om aan te nemen dat deze bacterie binnen in eieren zit. ESBL is wel op eieren aangetroffen, maar wie zich houdt aan de bovenstaande bewaar- en bereidtips, hoeft niet bang te zijn dat hij of zij met ESBL wordt besmet.
Gevarieerd eten
Ten slotte nog de dioxines. Inderdaad zitten er stoffen met kankerverwekkende eigenschappen, zoals dioxines, in eieren. Deze stoffen zitten in meer dierlijke producten, zoals vlees, vis en melk. Maar de hoeveelheden die je door het eten van dergelijke producten binnenkrijgt, is zeer klein. Als je gevarieerd eet, is het risico dat je te veel van deze dioxines binnenkrijgt dan ook erg beperkt.
Wat betekent al het bovenstaande?
Dat de risico’s die er zijn allemaal beperkt zijn. Het risico van salmonella en ESBL is enorm te verkleinen door je eitje goed te bewaren en te bereiden. Het risico van de dioxines en cholesterol is te minimaliseren door niet te veel eieren per week te eten. Het Voedingscentrum maakt duidelijk dat het eten van drie eieren per week prima past in een gezond voedingspatroon. Gevarieerd eten, daar komt het weer op neer. En vanwege de vele gezondheidsvoordelen is er dus geen enkele reden om je eitje te laten staan. Geniet ervan!
wil je nog meer weten over het eitje klik dan hier.
Eieren komen nogal eens negatief in het nieuws. Ze zouden ongezond zijn en slecht voor je cholesterol. Maar is dat ook zo? Dit moet je weten over de zin en onzin van eieren.
Onderwerpen als cholesterol, salmonella, ESBL en dioxines worden geregeld in verband gebracht met eieren. Betekent dit dat je tijdens Pasen eieren maar moet laten voor wat ze zijn? Welnee, de risico’s van een ei zijn relatief, en eieren zitten bovendien boordevol goede voedingsstoffen.
Rijk aan voedingsstoffen én cholesterol
Eiwit, vitamine A, B11, B12, D, E, ijzer, fosfor, kalium, calcium, seleen en zink. Deze en nog veel meer voedingsstoffen zitten in eieren. Ze passen dus prima in je voeding. Het enige is dat je een klein beetje moet oppassen met de hoeveelheid eieren die je eet en met de manier van bereiden.
Want ja, eieren zijn rijk aan cholesterol. En wie veel cholesterol in zijn bloed heeft, heeft een grotere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert dan ook om op te letten met het eten van cholesterolrijke voedingsmiddelen, zoals eieren.
Salmonella en ESBL
Het volgende probleem is de salmonellabacterie, waarvan je erge maag- en darmklachten kunt krijgen. Veel fikse salmonellabesmettingen zijn te wijten aan eieren. Maar dit probleem moet je ook weer niet overschatten. In Nederland zijn slechts ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met de salmonellabacterie. Bovendien kun je zelf een besmetting helpen voorkomen door eieren op een goede manier te bewaren en klaar te maken:
Bewaar eieren in de koelkast
Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet verder worden verhit (zoals bavarois of zelfgemaakte mayonaise)
Bak je eieren of kook ze hard (eiwit en eidooier moeten gestold zijn)
Over ESBL kunnen we verder kort zijn. Er is volgens de laatste stand van zaken geen reden om aan te nemen dat deze bacterie binnen in eieren zit. ESBL is wel op eieren aangetroffen, maar wie zich houdt aan de bovenstaande bewaar- en bereidtips, hoeft niet bang te zijn dat hij of zij met ESBL wordt besmet.
Gevarieerd eten
Ten slotte nog de dioxines. Inderdaad zitten er stoffen met kankerverwekkende eigenschappen, zoals dioxines, in eieren. Deze stoffen zitten in meer dierlijke producten, zoals vlees, vis en melk. Maar de hoeveelheden die je door het eten van dergelijke producten binnenkrijgt, is zeer klein. Als je gevarieerd eet, is het risico dat je te veel van deze dioxines binnenkrijgt dan ook erg beperkt.
Wat betekent al het bovenstaande?
Dat de risico’s die er zijn allemaal beperkt zijn. Het risico van salmonella en ESBL is enorm te verkleinen door je eitje goed te bewaren en te bereiden. Het risico van de dioxines en cholesterol is te minimaliseren door niet te veel eieren per week te eten. Het Voedingscentrum maakt duidelijk dat het eten van drie eieren per week prima past in een gezond voedingspatroon. Gevarieerd eten, daar komt het weer op neer. En vanwege de vele gezondheidsvoordelen is er dus geen enkele reden om je eitje te laten staan. Geniet ervan!
wil je nog meer weten over het eitje klik dan hier.
Paasidee
1 ei
50 gram gerookte zalm
Asperges
2 volkoren boterhammen
Tuinkers
Als je verse asperges hebt goed schillen en gaar koken.
Eitje hard koken en dan in kleine stukjes prakken.
Leg de boterhammen op een bord leg daar op de 50 gram gerookte zalm dan de gare asperges erop en dan het gesnipperde ei. Dan lekker garneren met tuinkers.
Je kunt ook nog wat boter smelten en dat over de asperges laten lopen.
ei / ham salade
benodigdheden:
25 gram gekookte hamblokjes,
1 ei,
25 gram gesnipperde bosui,
wat fijngesneden stukjes rode paprika,
verse bieslook, 25 gram mayonaise,
25 cc biogarde,
kerriepoeder, peper en zout.
pistoletje 60 gram en alfalfa.
Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. snij ze daarna in stukjes en roer de rest van de ingrediënten erdoorheen. Laat de salade een uurtje in de koelkast staan om de kruiden goed in te laten trekken.
Beleg het pistoletje met alfalfa en schep de ei / ham salade erop
dinsdag 3 april 2012
Gezond eten om goed te zien
Worteltjes, watermeloen
Worteltjes zijn goed voor de ogen, dat vertelt elke moeder haar kind. En het zal je misschien verbazen, maar ze heeft meer dan gelijk. Wortelen bevatten namelijk vitamine A en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen. Wat moet je nog meer eten om je ogen gezond en stralend te houden?
Een gezonde en evenwichtige voeding kan ons helpen bij het beschermen van de ogen. Uit wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren blijkt dat onze voeding zelfs een rechtstreeks effect heeft op de ogen. Zo kan gezonde voeding, met voldoende vitamines en mineralen, de oogaandoening maculadegerenatie voorkomen en/of vertragen.
Vitamine A
Béta-caroteen, ook wel bekend als vitamine A, is het belangrijkste ingrediënt voor gezonde ogen. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook volle zuivelproducten, boter, zoete aardappelen, lever en vleespompoen zijn rijk aan vitamine A.
Vitamine B2
Ook vitamine B2 kan een goede keuze zijn. Deze vitamine speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract (grijze staar). Vitamine B2 is aanwezig in onder andere biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever.
Vitamine C
De antioxidant vitamine C is ook ontzettend belangrijk voor de ogen. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Vooral fruit is rijk aan vitamine C. Je kunt hierbij denken aan sinaasappels, kiwi's, papaja's en blauwe bessen. Maar ook veel groenten bevatten deze waardevolle vitaminen. Rauwe paprika's, tomaten en bloemkolen bijvoorbeeld.
Vitamine E
Ook vitamine E is een krachtige antioxidant die onze ogen beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Vitamine E haal je uit plantaardige oliën, maar ook amandelen, walnoten, raaploof, pistachenoten en pinda's zijn rijk aan vitamine E.
Mineralen
Zink en selenium zijn uiterst belangrijke mineralen die de ogen gezond houden. Een tekort aan deze mineralen kan ook leiden tot een verminderd gezichtsvermogen.
Zink is te vinden in allerlei etenswaren, onder andere in rood vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, graanproducten, gemengde noten, eieren en soja. Selenium vind je vooral in vlees, vis en schaaldieren, graanproducten en eiwitrijke producten.
Vetten
Voor een gezond lichaam zijn vetten onmisbaar. Zeker de omega 3-vetzuren zijn gezond voor de ogen. We vinden deze vetzuren in plantaardige oliën en in vis. Vooral in de vette vis zoals zalm, makreel, haring en tonijn.
Carotenoïden
Carotenoïden zijn de natuurlijke plantpigmenten die de kleur geven aan groente en fruit. Ook deze pigmenten staan bekend om de ogen te beschermen. Belangrijke pigmenten zijn het rode lycopeen (tomaten, rozenbottels en watermeloen), het gele luteïne (eieren, spinazie, kiwi's) en het oranje zeaxanthine (broccoli, maïs, sinaasappel).
Advies
Met gezonde voeding kun je de ogen dus gezond houden. De belangrijkste adviezen komen echter overeen met de algemene richtlijnen voor een gezonde voeding. Voor je ogen zijn iedere dag minstens 2 stuks fruit en 200 gram groenten en minstens 2 keer per week vis (waarvan een keer vette vis) de belangrijkste adviezen.
Worteltjes zijn goed voor de ogen, dat vertelt elke moeder haar kind. En het zal je misschien verbazen, maar ze heeft meer dan gelijk. Wortelen bevatten namelijk vitamine A en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen. Wat moet je nog meer eten om je ogen gezond en stralend te houden?
Een gezonde en evenwichtige voeding kan ons helpen bij het beschermen van de ogen. Uit wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren blijkt dat onze voeding zelfs een rechtstreeks effect heeft op de ogen. Zo kan gezonde voeding, met voldoende vitamines en mineralen, de oogaandoening maculadegerenatie voorkomen en/of vertragen.
Vitamine A
Béta-caroteen, ook wel bekend als vitamine A, is het belangrijkste ingrediënt voor gezonde ogen. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook volle zuivelproducten, boter, zoete aardappelen, lever en vleespompoen zijn rijk aan vitamine A.
Vitamine B2
Ook vitamine B2 kan een goede keuze zijn. Deze vitamine speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract (grijze staar). Vitamine B2 is aanwezig in onder andere biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever.
Vitamine C
De antioxidant vitamine C is ook ontzettend belangrijk voor de ogen. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Vooral fruit is rijk aan vitamine C. Je kunt hierbij denken aan sinaasappels, kiwi's, papaja's en blauwe bessen. Maar ook veel groenten bevatten deze waardevolle vitaminen. Rauwe paprika's, tomaten en bloemkolen bijvoorbeeld.
Vitamine E
Ook vitamine E is een krachtige antioxidant die onze ogen beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Vitamine E haal je uit plantaardige oliën, maar ook amandelen, walnoten, raaploof, pistachenoten en pinda's zijn rijk aan vitamine E.
Mineralen
Zink en selenium zijn uiterst belangrijke mineralen die de ogen gezond houden. Een tekort aan deze mineralen kan ook leiden tot een verminderd gezichtsvermogen.
Zink is te vinden in allerlei etenswaren, onder andere in rood vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, graanproducten, gemengde noten, eieren en soja. Selenium vind je vooral in vlees, vis en schaaldieren, graanproducten en eiwitrijke producten.
Vetten
Voor een gezond lichaam zijn vetten onmisbaar. Zeker de omega 3-vetzuren zijn gezond voor de ogen. We vinden deze vetzuren in plantaardige oliën en in vis. Vooral in de vette vis zoals zalm, makreel, haring en tonijn.
Carotenoïden
Carotenoïden zijn de natuurlijke plantpigmenten die de kleur geven aan groente en fruit. Ook deze pigmenten staan bekend om de ogen te beschermen. Belangrijke pigmenten zijn het rode lycopeen (tomaten, rozenbottels en watermeloen), het gele luteïne (eieren, spinazie, kiwi's) en het oranje zeaxanthine (broccoli, maïs, sinaasappel).
Advies
Met gezonde voeding kun je de ogen dus gezond houden. De belangrijkste adviezen komen echter overeen met de algemene richtlijnen voor een gezonde voeding. Voor je ogen zijn iedere dag minstens 2 stuks fruit en 200 gram groenten en minstens 2 keer per week vis (waarvan een keer vette vis) de belangrijkste adviezen.
Abonneren op:
Posts (Atom)