donderdag 6 oktober 2011

donderdag 29 september 2011

Jarig in Oktober

De leukste krabbel en krabbels voor je Hyves pagina - Gefelicteerd

EEN HELE FIJNE DAG TOEGEWENST

dinsdag 20 september 2011

Zelf je bloeddruk verlagen


Goed voor je hart

Een hoge bloeddruk is niet goed voor je hart en bloedvaten. Soms zijn medicijnen noodzakelijk, maar vaak kun je er zelf ook wat aan doen door je leefstijl aan te passen.
Er is niet één specifieke oorzaak voor een hoge bloeddruk. Vaak is het een combinatie van erfelijkheid en leefstijl. Aanpassingen in je dagelijkse gewoontes kunnen dus helpen om de bloeddruk te verlagen.

Afvallen en sporten
Bij één op de vijf mensen met een hoge bloeddruk is overgewicht de oorzaak. Volgens overheidsinstelling RIVM leidt gewichtsverlies van één kilo al tot een afname van de bovendruk met 1,6 mmHg en een daling van 1,3 mmHg op de onderdruk.

Voldoende beweging kan ook de bloeddruk helpen verlagen. Dit betekent niet dat je meteen de sportschool in hoeft. Vaker een blokje om en boodschappen doen op de fiets kunnen al veel verschil maken.

Volgens de Beweegnorm zouden we vijf dagen per week 30 minuten moeten bewegen. Wie daar aan gewend is, kan de beweging nog wat opschroeven en af en toe wat meer inspanning leveren op bijvoorbeeld de tennisbaan of in het zwembad.


Minder alcohol
Matig drinken kan voordelen hebben, maar wanneer je meer dan drie alcoholische consumpties per dag nuttigt, verhoog je daarmee je bloeddruk en de kans op een hartinfarct. Kijk dus eens kritisch naar wat je precies per dag drinkt en zorg dat het binnen de perken blijft.

Ook voor je bloeddruk zit je bij EGA Nederland op het juiste adres.
www.eganederland.nl

Vitamines op een rij

Van A tot K
In fruit zit veel vitamine C, dat is algemeen bekend. Maar welke vitamines zijn er nog meer? Waar zitten ze in en waarvoor heb je ze nodig? Hieronder staan ze allemaal op een rij.


Vitamines zijn onmisbaar voor je lichaam. Ze helpen je gezond te blijven. Maar je lichaam maakt de meeste vitamines niet zelf aan. Dat betekent dat je ze via gezonde voeding en eventueel via voedingssupplementen moet binnenkrijgen.



Dertien vitamines
Er bestaan dertien verschillende vitamines. Vier vitamines die oplosbaar zijn in vet en negen vitamines die oplosbaar zijn in water. De vetoplosbare vitamines zijn A, D, E en K. Die kunnen in je lichaam worden opgeslagen.

De wateroplosbare vitamines zijn B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Je lichaam kan deze stoffen niet goed vasthouden en daarom moet je ze dagelijks aanvullen.

De hoeveelheid vitamines die je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Zo zijn je leeftijd, ziekte en zwangerschap bijvoorbeeld van invloed.


Vitamine A
Vitamine A zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed functioneert. Daarnaast is vitamine A goed voor je huid, haar en tandvlees en voorkomt het nachtblindheid. Je haalt deze vitamine uit vis, lever, melkproducten (zoals vla, yoghurt) en halvarine en margarine.


Vitamine B1
Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B bestond. Maar er blijken verschillende B-vitamines te zijn die voor hun werking deels van elkaar afhankelijk zijn.

B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten. Daardoor krijgt je lichaam energie. Het speelt ook een rol bij de geleiding van zenuwprikkels. Bij een tekort krijg je last van vermoeidheid, depressiviteit en een gebrek aan eetlust. B1 zit vooral in varkensvlees, graanproducten en peulvruchten.

EGA op TV


EGA Nederland nu op tv met spotjes.
Kijk op RTL lounge en Fox
daar komt het elke dag een paar keer voorbij.
Zeg het ook tegen andere mensen.

zondag 18 september 2011

Bloemkoolsoep voor 2 pp


Ingrediënten
1 bosuitje
stukje bloemkool
mespunt kerriepoeder
½ eetlepel vloeibare margarine
1½ dl groentebouillon
1 dl halfvolle melk


Bereiding
1.Maak het bosuitje schoon en snijd het klein.
2.Maak de bloemkool schoon en snijd het in stukken.
3.Fruit het witte deel van het bosuitje met wat kerrie zacht in de margarine.
4.Voeg de bloemkool en de bouillon toe en kook de bloemkool in 10 minuten gaar.
5.Pureer de groente met een staafmixer of in de keukenmachine.
6.Verdun de soep met de melk en breng het weer tegen de kook aan.
7.Roer er de groene ringetjes bosui door.
8.Verdeel de soep over 2 borden.

Pas het even aan onze EETWIJZER. vooral de hoeveelheden.
Smakelijk

woensdag 14 september 2011

Marktplaats


Ega Boxmeer en Milsbeek staat op Marktplaats
klik op de link en je komt erop.

link naar site

dinsdag 13 september 2011

Wanneer is fruit rijp?


weet jij wanneer het fruit op het lekkerst is.
Ja als het lekker rijp is.
soms is het fruit dan lekker en soms ook niet dat is bij iedereen smaak verschillend.
hier onder lees je wanneer een paar vruchten op het lekkerst zijn.

Als fruit rijp is, smaakt het het best. En: het zit dan vol met vitamines. Als het te lang blijft liggen, gaat een deel van de gezonde stoffen verloren.

De lekkerste appels en peren pikken de meeste mensen er op de groente- en fruitafdeling zo uit. Toch zijn er een paar soorten die vaak voor twijfel zorgen.


Ananas
Een ananas is goed als de bladeren nog groen zijn. De kleur van de schil moet helder zijn. Ruik aan de onderkant of hij daar nog fris en fruitig ruikt. Als de ananas een beetje licht aanvoelt voor de grootte, dan is hij waarschijnlijk al op zijn retour. Hoe zwaarder, hoe sappiger!


Kokosnoot
Een kokosnoot kun je eten als hij heel jong is, maar ook nog na enkele maanden. Optimaal is hij als het vruchtvlees lekker zacht en sappig is. De ideale kokosnoot klotst als je 'm heen en weer schudt. Hij voelt een beetje zwaar en heeft een mooie, gelijkmatige bruine kleur. De drie donkere 'ogen' hebben alledrie dezelfde tint, die donkerder is dan de rest van de schil. Bovendien zitten er geen gaatjes of zwakke plekken in.


Watermeloen
Een watermeloen zoek je uit op stevigheid, een frisse geur en een onbeschadigde schil. Het is hier ook een goed teken als de vrucht een beetje zwaar aanvoelt voor het formaat. De plek waar de vrucht aan de steel zat, moet egaal oranje zijn.

Als je een smartphone hebt, kun je ook even op zoek gaan naar een 'Watermelon App'. Je tikt dan simpelweg met je mobiel op de watermeloen en hij 'hoort' of de vrucht rijp is.


Andere soorten
Heb je twijfels bij ander fruit? Beoordeel de rijpheid door goed te kijken naar de kleur van de vrucht. Ook als je er zacht in knijpt en eraan ruikt, weet je vaak snel of het een goed moment is om de vrucht te kopen. Beschadigingen zorgen dat fruit snel in kwaliteit afneemt. Kies dus bij alle soorten niet alleen op rijpheid, maar ook op gaafheid.


Fruit kopen en bewaren
Sommige soorten kun je al kopen voordat ze lekker zijn om te eten. Een watermeloen, perzik, banaan en ander zacht, zoet fruit kunnen thuis nog wat narijpen. Andere soorten, zoals appels, kun je het beste rijp kopen.

Het meeste fruit kun je het beste in de koelkast bewaren. Tropische soorten als mango en ananas bewaar je buiten de koelkast. Maar als je goed, vers fruit hebt gevonden, is het allerbeste natuurlijk: meteen lekker opeten!

Verkeerd afvallen: 9 valkuilen

Te weinig eten, jojo'en en niet bewegen

Afvallen en diëten volgen: zeker de helft van de afvallers behaalt niet het gestelde doel. Dat komt door het verkeerde dieet of door veel te snel afvallen. Wie wil slagen weet de tegenvallers rondom afvallen te vermijden. De negen valkuilen van verkeerd afvallen.




1. Geen plan hebben
De kans dat je na een tijdje afhaakt als je zomaar lukraak gaat afvallen is groot. Afvallen en daarna weer aankomen maakt het daarna alleen maar moeilijker om weer af te vallen. Dus kies een goede strategie. Hou jezelf gemotiveerd en zorg dat je het juiste voedingspatroon kiest en niet valt voor verkeerde diëten. Doorbreek ongezonde eetgewoonten met

2. Het jojo-effect
Een ontmoedigend maar leerzaam feit uit wetenschappelijk onderzoek: de helft van de mensen die afvallen is na vier jaar nog zwaarder dan voordat ze op dieet gingen. Oorzaak: het jojo-effect. De vetcellen van ons lichaam zijn sterk geprogrammeerd om vet te blijven stapelen, zo blijkt onder meer uit Nederlands onderzoek. Na een periode van afvallen komen we toch weer aan. Het enige wat helpt: val niet te veel af. Volgens hoogleraar Jaap Seidell is 5 tot 10 procent gewichtsverlies al een grote winst. Zorg dat je langzaam en verstandig lijnt met behulp van een permanent aangepast voedings- en bewegingspatroon.een actieplan.

3. Te weinig eten
Wie ineens erg weinig gaat eten zet zijn lichaam in de ‘spaarstand’. Op korte termijn verlies je er wel gewicht door, maar je lichaam is erg zuinig geworden met de beschikbare energie. Eet je daarna weer gewoon dan kom je meteen flink aan, het al eerder genoemde jojo-effect dus. De kans dat je uiteindelijk meer weegt dan toen je begon is groot. Afvallen is een kwestie van blijven eten, maar wel door slim en gezond te eten.


4. Niet bewegen
Dagelijks sporten helpt flink bij het afvallen. Dagelijks een half uur wandelen is al heel goed. Maar juist de mensen die willen afvallen bewegen het minst. Dat bleek onlangs uit de European Health & Nutrition Survey van TNS NIPO. Mensen die op gewicht willen blijven of willen aankomen bewegen meer dan mensen die kilo’s hopen kwijt te raken. Negen tips om je snel fitter te voelen.


5. Alcohol drinken
Dat glaasje wijn is lekker, maar werkt je op twee manieren tegen. Alcohol levert niet alleen zelf veel calorieën maar versterkt ook nog je eetlust. Zo maak je het jezelf wel erg moeilijk om hapjes te laten staan.


6. Een vitaminetekort oplopen
Flink afvallen kan je snel tekorten aan vitaminen en mineralen bezorgen. Juist als je minder eet is het heel belangrijk te letten op wat je nog wel binnenkrijgt. Daarom zijn fruit, yoghurt en volkoren producten als tussendoortjes aan te raden. Eén van de eerste vitaminen die bij afvallen het onderspit delven is vitamine D. En dat is volgens Amerikaans onderzoek nu juist een vitamine die je hard nodig hebt om succesvol van overgewicht af te komen. Vitamine D zit in eieren, zuivel en margarine.


7. Stoppen met vet
Het lijkt een logische gedachte: "Ik moet van mijn vetrollen af, dus stop ik met vet." Maar een mager dieet waaruit alle vetten zijn verdwenen is helemaal niet gezond. Je lichaam heeft goede vetten nodig om er bepaalde vitaminen en hormonen van te kunnen maken. Slecht vet uit koekjes en verzadigd vet kun je missen als kiespijn, maar goede onverzadigde vetten uit vis, noten en olijfolie helpen je gezond te blijven.


8. Te weinig nachtrust
Te weinig slaap en onrustige nachten leveren indirect een bijdrage aan gewichtstoename. Een slaaptekort verstoort de hormonen die betrokken zijn bij de stofwisseling, met als resultaat dat je overdag vaker zin hebt in eten.


9. Slecht eten in huis hebben
Alle zakken chips, drop, snackrepen en kroketten die je in huis hebt lijken om aandacht te schreeuwen als je maar even een beetje trek hebt. Zorg er gewoon voor dat je die spullen niet hebt. Elke keer als je die lekkernijen bij de supermarkt koopt, vullen ze niet alleen je buik maar ook je schuldgevoel. Overwin jezelf en koop het gewoon niet. Heb je zin aan een tussendoortje? Vecht er niet tegen en eet slimme snacks.

Daarom kom naar EGA Nederland en laat je adviseren over een goed eetpatroon

Recept van Susan Boddeûs

Dit Recept is afkomstig van een mede cursusleidster Susan Boddeûs.

Zoetstof van EGA


KAÁ HEÉ
KAÁ HEÉ is een natuurlijk kruidenzoet dat afkomstig van een plant behorend tot de plantenfamilie der Chrysanten. Het oorspronkelijke thuisland van deze plant is het Noordoosten van Paraguay, alwaar zij bij de autochtone bevolking de Guarani Indiaan al honderden jaren bekend is als KAÁ HEÉ. Door deze bevolkingsgroep wordt deze zoet smakende plant als volksmedicijn gebruikt en als zoetstof voor diabetes patiënten toegepast.

KAÁ HEÉ bladeren worden in Paraguay overal op de markt (vers of gedroogd) aangeboden en worden onder meer gebruikt om de nationale drank MATE de zoete smaak te geven. De werkzame bestanddelen (elk naarmate klimaat en bodemeigenschappen) uit KAÁ HEÉ zijn glycol diterpeen verbindingen welke in het blad geproduceerd en opgeslagen worden. Hieruit kan het natuurlijke kruidenzoet gewonnen worden welk ongeveer 300 maal zoeter smaakt dan suiker, maar wel caloriearm is. KAÁ HEÉ heeft geen invloed op de bloedspiegel en het insulinegehalte. KAÁ HEÉ voorkomt cariës en wordt in Japan, Korea en China in de levensmiddelenindustrie gebruikt voor het zoeten van tandpasta, softdrinks, Cola Light, kauwgum, banketwaren, diepvriesproducten en andere caloriearme producten.

Gebruik
Als een product puur natuur is, dan is dit het wel. Het biedt u niet alleen de mogelijkheid om op een verantwoorde wijze uw maaltijden en toetjes een zoete smaak te geven maar biedt u ook het 'zoetje' in de koffie of thee. Dit zonder bijwerkingen en met een zuivere zoete smaak.

Waarom?
Op grond van het zich sterk ontwikkelende gezondheidsbewustzijn neemt de behoefte aan natuurlijke producten toe. Dergelijke producten worden in onze gemeenschap steeds meer gevraagd en KAÁ HEÉ is een goed alternatief voor de huidige chemische zoetstoffen, met al hun gevaren en beperkingen. KAÁ HEÉ is niet laxogeen en bevat geen fenylalaline. Een natuurlijk kruidenzoet voor al diegenen die hun gewicht en welzijn belangrijk vinden.

Voordelen
KAÁ HEÉ heeft geen calorische waarde. Mensen die zich bewust zijn van hun gezondheid, realiseren zich dat KAÁ HEÉ een perfecte vervanger is voor de huidige, niet ongevaarlijke, chemische middelen zoals o.a. aspartaam. KAÁ HEÉ is hittebestendig en is prima geschikt voor bakken, braden en koken. Het kruidenzoet wordt in Europa meer en meer bekend. Sinds kort bestaat een groeiende interesse voor toepassingsmogelijkheden in de levensmiddelenindustrie en de farmacie.

Onze betrokkenheid
De EGA KAÁ HEÉ producten worden op traditionele wijze door kleine boeren in Paraguay verbouwd, waardoor u over de beste kwaliteit ter wereld kunt beschikken en u bovendien deze boeren in hun ontwikkeling ondersteunt. In samenwerking met firma Guaran’ Botanicals (GBI) biedt EGA u de volgende KAÁ HEÉ producten aan:
� KAÁ HEÉ extract (samenstelling per applicatie) t.b.v. industriële toepassing
� KAÁ HEÉ extract (verkrijgbaar in dozen van 5 kilogram)
� KAÁ HEÉ vloeibaar als smaakmaker voor o.a. aardbeien, tomaten, pannenkoeken enz. (250 ml)
� KAÁ HEÉ tabletten (speciaal ontwikkeld door EGA, te gebruiken in de koffie of de thee), KAÁ HEÉ tabletten zijn verkrijgbaar in potten van 300 tabletten en in emmers van 12 kg)

Voor meer spullen van EGA Nederland klik hier

vrijdag 9 september 2011

Yoghurt & bacteriën: onafscheidelijk duo


Waarom levende yoghurtbacteriën goed zijn
Zuivelproducten met toegevoegde bacteriën voor een goede spijsvertering. Sommige mensen griezelen van het idee. Maar weinig mensen realiseren zich dat er in bijvoorbeeld yoghurt van nature al levende bacteriën zitten. En die zijn goed voor onze darmflora.


We willen allemaal gezond en gevarieerd eten. Zuivel mag in een gezond voedingspatroon zeker niet ontbreken. Een schaaltje yoghurt draagt bij aan het gevoel van 'lief zijn voor je lijf'. En terecht, want yoghurt is leverancier van tal van gezonde voedingsstoffen. En - van nature - ook van goede bacteriën.


Yoghurt is een melkproduct dat op gecontroleerde manier gefermenteerd en verzuurd is. Het woord komt van het Turkse yoğurt dat samenhangt met het bijvoeglijk naamwoord 'yoğun' ('dik') en het werkwoord yoğurmak, dat 'kneden' betekent.


Gefermenteerd
Yoghurt is gefermenteerd. Dat wil zeggen dat de lactose door melkzuurbacteriën is omgezet in melkzuren. Hierdoor is het wat makkelijker te verteren, wat gunstig is voor de darmflora en de darm. De fermentatie van de yoghurt gebeurt door het toevoegen van twee melkzuurbacteriën, de zogenaamde levende yoghurtcultuur:

- De staafvormige Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
- De bolvormige Streptococcus salivarius ssp. thermophilus

Als er teveel of te weinig van één van bovenstaande stoffen in zit, dat wordt het gefermenteerde melk of gefermenteerde melkdrank genoemd en mag het eindproduct geen yoghurt heten.


Makkelijker te verteren
Zoals gezegd is yoghurt makkelijker te verteren dan bijvoorbeeld melk, dit komt door de werking van beide bacteriën in de yoghurt. Yoghurt bevordert de vertering van lactose of melksuiker bij personen met melkintolerantie. Dat niet alleen, want het versnelt ook de maaglediging en stimuleert de darmpassage. En als laatste ondersteunt yoghurt het werk van de darmflora.


Wat zijn probiotica?
De term probiotica komt uit het Grieks. Het komt van 'pro bios' en betekent 'ten gunste van het leven'. Probiotica worden aan zuivelproducten toegevoegd om de darmflora te verbeteren. Tot deze groep behoren Bifidusbacteriën, Streptococcus enLactobacillussoorten die van nature ook in de darm van de mens voorkomen. Van deze bacteriën wordt gezegd dat ze beter overleven in het menselijk spijsverteringsstelsel dan yoghurtbacteriën. Ook prebiotica en synbiotica worden aan sommige van deze gefermenteerde melkproducten toegevoegd.


- probiotica
Levende micro-organismen die de maag en dunne darm overleven en gunstig inwerken op de darmflora en/of de darmfunctie.


- prebiotica
Onverteerbare voedingsbestanddelen (bijvoorbeeld vezels) die de groei of de activiteit van de probiotica in de dikke darm stimuleren.


- synbiotica
Producten waar probiotica én prebiotica in zitten.


Functional food
Zuivelpoducten waaraan probiotica zijn toegevoegd, noemen we functional food. Op de verpakking van producten met probiotica staan soms claims zoals het verlichten van darmklachten. Andere veelgehoorde gezondheidseffecten die aan probiotica worden toegeschreven zijn:

- Remmen van ongewenste bacteriën, zoals E.coli
- Voorkomen van diarree door rotavirussen en Salmonella
- Verminderen effecten van Candida infecties
- positief beïnvloeden van het cholesterolmetabolisme
- Remmen, direct of indirect, van het ontstaan van darmkanker
- Bevorderen van de immuunrespons
- Verbeterde stoelgang
- Bevorderen van de opname van mineralen, met name calcium
- Afbraak van lactose, van belang bij lactose-intolerantie

Met name de claims voor diarree, het helpen bij lactoseintolerantie, het verbeteren van de stoelgang en het remmen van candida-infecties zijn uitgebreid bestudeerd en wetenschappelijk goed onderbouwd. Experts zijn daarnaast zeer enthousiast over de werking van probiotica bij darmaandoeningen als de ziekte van Crohn, bij ADHD en bijvoorbeeld vlak voor of tijdens een antibioticakuur. Op dit moment is het wetenschappelijke bewijs daarvan voor de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (ESFA) nog onvoldoende om deze claims te mogen voeren. Vaak ligt dit aan de omvang van de gevoerde studies of het feit dat er nog niet voldoende studie is verricht op (voldoende) mensen.

Fabrikanten mogen alleen een claim gebruiken, als deze op een lijst van goedgekeurde claims voorkomt. De lijst met goedgekeurde claims wordt samengesteld EFSA.


Gezondheidsvoordelen van yoghurt
Natuurlijk is bovenstaande niet de enige reden om yoghurt te eten. De voedingsstoffen in dit zuivelproduct zijn erg belangrijk voor het lichaam: vitamine B2, B11, B12 en mineralen zoals calcium, fosfor en zink.


Vetten in yoghurt
Het geconjugeerd linolzuur (CLA) in volle yoghurt kan niet door het menselijk lichaam aangemaakt worden en dient via de voeding te worden opgenomen. Het heeft een goede invloed op hart- en vaatziekten, vermindert de opslag van lichaamsvet en heeft een gunstige invloed op het slechte cholesterolgehalte.

Verder wordt yoghurt onderscheiden door het vetpercentage:

Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet.
Halfvolle yoghurt bevat 1 tot 3% vet.
Magere yoghurt bevat minder dan 1% vet.

Smoothie aardbei en banaan


Smoothies bieden veel meer dan doorsnee sapjes. Ze zijn gemaakt van verse en natuurlijke ingrediënten. Zie hieronder een recept van een energierijke en lekkere smoothie! Deze aardbei- en bananensmoothie barst bijna uit z'n bekertje van energie en vitaminen.

Ingrediënten 7 geprakte aardbeien
½ geprakte banaan
2 ½ verpulverde appels
Een scheutje verse jus d'orange

Bereidingswijze


Smoothie aardbei en banaan
Aantal personen 0
Aantal calorieën: 0
Ingrediënten 7 geprakte aardbeien
½ geprakte banaan
2 ½ verpulverde appels
Een scheutje verse jus d'orange

Smoothies bieden veel meer dan doorsnee sapjes. Ze zijn gemaakt van verse en natuurlijke ingrediënten. Zie hieronder een recept van een energierijke en lekkere smoothie! Deze aardbei- en bananensmoothie barst bijna uit z'n bekertje van energie en vitaminen.
Stop alle ingrediënten in de blender en mix totdat het 'smooth' is.

Stop alle ingrediënten in de blender en mix totdat het 'smooth' is.

PAS HEM EVEN AAN ONZE EETWIJZER.

Lekkere smoothies maak je zelf


Smoothies bieden veel meer dan doorsnee sapjes. Ze zijn gemaakt van verse en natuurlijke ingrediënten. De hele vrucht zit erin, dus alle antioxidanten blijven bewaard.
Smoothies zijn overal te koop, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Veel keukenmateriaal heb je niet nodig. Een goede blender en citruspers volstaan al. Gebruik fruit naar keuze en durf vooral te combineren. Zo kom je op de meest lekkere en originele smoothies!


Doe-het-zelf
Gebruik zachte fruitsoorten, zoals banaan, mango, aardbei, framboos, perzik of papaja. Banaan is vooral favoriet, omdat deze de mix van vruchten lekker dik maakt. In totaal is zo'n 250 gram fruit genoeg voor één smoothie.

Schil, snijd en ontpit het fruit en stop dit in de blender. Voeg eventueel yoghurt toe. Mix het goedje totdat het een gladde en schuimige massa is en schenk het in een glas.

Voor een ijskoude smoothie voeg je ijsblokjes bij het fruit. De ijsblokjes moeten wel eerst zijn verpulverd. Dit kan heel simpel door de klontjes in een theedoek te wikkelen en er met een hamer op te slaan.

Wil je het gezond houden, dan gebruik je natuurlijke smaakmakers als ahornsiroop, kaneel en honing. Maar je kunt de smoothie ook lekker maken met room en likeur!

Smoothiewoordenboek

Fruitstock: hét muziekevenement voor de smoothieliefhebber. Dit festival wordt elk eerste weekend van augustus gehouden in het Regentpark in Londen.
Smoothie: gladde mix van fruit en ijsblokjes.
Thickie: dikke variant van de smoothie met als extra toevoeging yoghurt.
Veggie: smoothie waarbij het fruit is vervangen voor verse groente.

woensdag 7 september 2011



Deze Amulet staat voor: afslanken doe je voor jezelf.
Deze amulet heeft verschillende bedels met een hoog ekstergehalte en, belangrijker, veel symboliek om je steun en wijsheid te geven tijdens dreigende snaaimomenten...
Een Balizilveren lepeltje en vorkje omdat we moeten ETEN en stoppen met lijnen.
Een prachtige heldere bergkristal met kleine sprankelende facetjes om je kracht en energie te geven en om je helder te laten denken.
Een Thais zilveren bestempeld hartje staat symbool voor liefde....liefde voor jezelf, je lijf en je gezondheid.
De kleine zoetwaterpareltjes heb ik er bij gedaan omdat ze staan voor pure, vrouwelijke schoonheid.
Met behulp van het slotje kun je de amulet overal aan vast klikken zodat hij altijd in je buurt is. Uiteraard is de gehele afwerking van sterling zilver.
Het belangrijkste is dat de verleidelijke snaaimomenten worden verdreven en deze amulet helpt je daaraan herinneren op een leuke manier!

Elke amulet wordt op bestelling gemaakt. Wil je liever ipv de bergkristal een andere steen? laat het Marit weten!
Prijs 32 euro incl. verzenden
Marit Mattijssen-Admiraal website:klik hier

dinsdag 6 september 2011

recept met kwark


kwark met tonijn
50 gram kwark
50 gram tonijn
25 gram gesnipperde ui
1 tomaat
1 augurk
zout peper
bieslook

hierbij twee bruine boterhammen.
en smullen maar.
je kunt er natuurlijk ook nog wat lenteui bij doen, eventueel wat erwten dus nog wat van je verplichte groenten.

Gezond eten om goed te zien


Worteltjes, watermeloen en walnoten

Worteltjes zijn goed voor de ogen, dat vertelt elke moeder haar kind. En het zal je misschien verbazen, maar ze heeft meer dan gelijk. Wortelen bevatten namelijk vitamine A en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen. Wat moet je nog meer eten om je ogen gezond en stralend te houden?

Een gezonde en evenwichtige voeding kan ons helpen bij het beschermen van de ogen. Uit wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren blijkt dat onze voeding zelfs een rechtstreeks effect heeft op de ogen. Zo kan gezonde voeding, met voldoende vitamines en mineralen, de oogaandoening maculadegerenatie voorkomen en/of vertragen. Vitamine A
Béta-caroteen, ook wel bekend als vitamine A, is het belangrijkste ingrediënt voor gezonde ogen. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook volle zuivelproducten, boter, zoete aardappelen, lever en vleespompoen zijn rijk aan vitamine A.


Vitamine B2
Ook vitamine B2 kan een goede keuze zijn. Deze vitamine speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract (grijze staar). Vitamine B2 is aanwezig in onder andere biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever.


Vitamine C
De antioxidant vitamine C is ook ontzettend belangrijk voor de ogen. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Vooral fruit is rijk aan vitamine C. Je kunt hierbij denken aan sinaasappels, kiwi's, papaja's en blauwe bessen. Maar ook veel groenten bevatten deze waardevolle vitaminen. Rauwe paprika's, tomaten en bloemkolen bijvoorbeeld.


Vitamine E
Ook vitamine E is een krachtige antioxidant die onze ogen beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Vitamine E haal je uit plantaardige oliën, maar ook amandelen, walnoten, raaploof, pistachenoten en pinda's zijn rijk aan vitamine E.
denk eraan dat we nog geen noten mogen eten bij de EGA alleen als je Maandcursist bent en je extra calorieën neer kunt zetten waar je wilt


Mineralen
Zink en selenium zijn uiterst belangrijke mineralen die de ogen gezond houden. Een tekort aan deze mineralen kan ook leiden tot een verminderd gezichtsvermogen.

Zink is te vinden in allerlei etenswaren, onder andere in rood vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, graanproducten, eieren en soja. Selenium vind je vooral in vlees, vis en schaaldieren, graanproducten en eiwitrijke producten.


Vetten
Voor een gezond lichaam zijn vetten onmisbaar. Zeker de omega 3-vetzuren zijn gezond voor de ogen. We vinden deze vetzuren in plantaardige oliën en in vis. Vooral in de vette vis zoals zalm, makreel, haring en tonijn.


Carotenoïden
Carotenoïden zijn de natuurlijke plantpigmenten die de kleur geven aan groente en fruit. Ook deze pigmenten staan bekend om de ogen te beschermen. Belangrijke pigmenten zijn het rode lycopeen (tomaten, rozenbottels en watermeloen), het gele luteïne (eieren, spinazie, kiwi's) en het oranje zeaxanthine (broccoli, maïs, sinaasappel).


Advies
Met gezonde voeding kun je de ogen dus gezond houden. De belangrijkste adviezen komen echter overeen met de algemene richtlijnen voor een gezonde voeding. Voor je ogen zijn iedere dag minstens 2 stuks fruit en 200 gram groenten en minstens 2 keer per week vis (waarvan een keer vette vis) de belangrijkste adviezen.

zo zie je maar dat een goede en gezonde voeding goed is voor heel je lichaam.

zaterdag 3 september 2011

Kipsaté met taugésalade


Ingrediënten
500 g kipfilet, in blokjes
4 el ketjap manis
300 g witte rijst
1 komkommer
1 bakje taugé (250 g)
2 el wittewijnazijn

Materialen
satéstokjes,
minstens 30 min. geweekt in koud water Bereiden

1. Steek de barbecue aan. Schep de kip om met 3 el ketjap en peper en zout naar smaak. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 10 min. marineren.
2. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de komkommer in stukjes. Meng de komkommer met de taugé, azijn en rest van de ketjap. Breng op smaak met peper en zout.
3. Rijg de kip aan de satéstokjes. Rooster op de hete barbecue in ca. 8 min. bruin en gaar. Keer regelmatig. Verdeel de kipsaté over 4 borden en schep er de rijst bij. Serveer met de taugésalade. Lekker met sambal.

PAS HET RECEPT EVEN AAN DE EETWIJZER

donderdag 1 september 2011

Schrijf in GASTENBOEK



Het zou leuk zijn als jullie in het gastenboek zouden schrijven.

GROETJES KLIK HIER.

dinsdag 30 augustus 2011

Jarig in September



Een hele fijne dag toegewenst.
EGA Boxmeer/Milsbeek

zondag 28 augustus 2011

In het Vaandel




Eet uzelf gezond!



Gezond eten is het beste medicijn

We zeggen wel: ‘Je bent wat je eet’. Voeding heeft een directe invloed op ons lichaam, dus ook op onze gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat sommige voedingsstoffen de vatbaarheid voor bepaalde ziekten verminderen. Enkele voorbeelden.

Tuinbonen goed voor hart en bloedvaten
Wat hebben tuinbonen met uw hart te maken? Meer dan u denkt, want tuinbonen barsten van het foliumzuur. Deze B-vitamine verlaagt het homocysteïnegehalte in het bloed. Als u te veel van deze stof heeft, loopt u verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Voor iedereen is het verstandig om voldoende foliumzuur te eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is 300 microgram. Hiervoor moet je per dag 200 gram tuinbonen eten. Foliumzuur zit niet alleen in tuinbonen, maar bijvoorbeeld ook in spinazie, spruitjes en broccoli.


Makreel tegen hart- en vaatziekten
Er zijn twee soorten onverzadigde vetten: omega-6 vetzuren en omega-3 vetzuren. Allebei van het goede soort, maar ze moeten wel met elkaar in evenwicht zijn. En daar zit ‘m de kneep. Want van de ene ‘familie’ krijgen we veel meer binnen dan van de andere; van de omega-3 vetzuren het minste. Om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen, is het verstandig om twee keer per week vis te eten, waarvan een keer vette vis.

Bovendien zijn die vetten in vis onontbeerlijk voor het goed functioneren van de hersenen. Het blijkt dat mensen die regelmatig vis eten minder kans hebben op dementie. De visvetzuren helpen voorkomen dat de bloedvaten naar de hersenen dichtslibben.

De vette vissoorten zijn ook rijk aan vitamine A en D. A is belangrijk voor de weerstand en het functioneren van de ogen. Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden.

Omega-3 vetzuren zitten in vette vissoorten als makreel, haring, zalm en paling. Sommige soorten olie en noten (vooral walnoten) bevatten ook wat omega-3 vetzuren. Omega-6 vetzuren zitten in zonnebloemolie, margarine en halvarine.


Boerenkool voor de botten
Niet alleen calcium en vitamine D zijn nodig voor onze botten. Uit onderzoek is gebleken dat ook vitamine K een belangrijke rol speelt. Vitamine K is nodig voor de aanmaak van een eiwit dat zorgt voor het inbouwen van calcium in de botten. Het advies van het Voedingscentrum om voldoende vitamine K binnen te krijgen: eet dagelijks 200 gram groenten. Vitamine K zit in boerenkool en in andere groene groenten zoals broccoli, spruitjes en spinazie. Calcium zit in groene bladgroenten, broccoli en noten. Te veel calcium kan slecht zijn voor de nieren!


Mosselen voor het geheugen
Onderzoek laat zien dat een kwart van de ouderen vaak ongemerkt een tekort heeft aan vitamine B12. Het is nog niet duidelijk hoe dat komt, want er zit voldoende vitamine B12 in onze voeding. Het is mogelijk dat het ouder wordende lichaam steeds meer moeite heeft om vitamine B12 goed op te nemen. Een tekort kan zenuwbeschadiging geven. Vitamine B12 zit in mosselen, sardines en leverproducten als smeerleverworst, leverkaas en leverpastei. Ook in Parmezaanse kaas en emmentaler.


Tomaten tegen kanker
Vitamines worden van oudsher gezien als medestrijders tegen kanker. Maar in onze voeding zitten nog veel meer - deels onbekende - stoffen die een gunstig effect op onze gezondheid kunnen hebben. Onderzoekers ontdekken telkens weer nieuwe bioactieve stoffen. Een van de laatste aanwinsten is lycopeen. Deze stof zit vooral in tomaat. Mannen die veel lycopeen binnenkrijgen, hebben 15 procent minder kans op prostaatkanker, blijkt uit onderzoek onder 47.365 Amerikanen.

Vooral gunstig zijn bewerkte tomatenproducten, zoals tomatenpuree, ketchup, tomatensoep en -sap. Door het hakken, snijden, koken en pureren gaan de cellen kapot en komt lycopeen makkelijker vrij. Lycopeen lijkt ook de kans te verlagen op baarmoederhalskanker en darmkanker. Goed nieuws dus voor vrouwelijke liefhebbers van pizza en pasta. Lycopeen zit behalve in tomaat ook in watermeloen, boerenkool en grapefruit.


Spaanse peper tegen diabetes
Ouderdomsdiabetes wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de weefsels resistent worden tegen insuline. De alvleesklier moet steeds meer insuline aanmaken om suiker en vetten door de lichaamscellen te laten opnemen. Oorzaak is met name overgewicht en gebrek aan beweging. Op den duur gaat het vermogen om insuline te maken verloren. Intussen zijn de concentraties van vetten en suiker in het bloed doorlopend te hoog. Dat leidt tot diabetes en tot vernauwing van de vaten.

Uit onderzoek blijkt dat na het eten van ‘heet’ voedsel, zoals Spaanse peper, de stijging van de insulinespiegel vermindert. Dat betekent dat de weefsels minder resistent worden tegen de werking van insuline. Spaanse peper geeft verwijding van bloedvaten. Dat merk je aan je loopneus. De weefsels worden dus beter doorbloed en kunnen daardoor de voedingsstoffen gemakkelijker aan het bloed onttrekken. (American Journal of Clinical Nutrition)


Liever een pil?
Bij elke drogist staan er rijen potjes met supplementen. Ze kunnen een aanvulling vormen op het gewone eten. Extra vitamine B12 bijvoorbeeld, en wie niet van vis houdt, kan een supplement met visolie nemen. Maar supplementen alleen zijn niet voldoende, omdat er in groente, fruit en andere voeding ook gezonde, nog niet ontdekte stoffen zitten die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

donderdag 25 augustus 2011

Vanillevla met abrikozen



Ingrediënten:
250 cc melk, 1 el maïzena, 4 gedroogde abrikozen, vanille essence.

Bereiden:

1.Meng de maïzena in een gedeelte van de 250 cc melk. 2.Wel intussen de abrikozen en snijd ze in stukjes3.Breng de melk aan de kook en bindt deze met de maïzena.

4.Neem de pan van de warmtebron en voeg hier de essence, zoetstof en de abrikozenstukjes roerend aan toe.

dinsdag 23 augustus 2011

Negen leuke voetfeiten

Er zijn van die dingen die je gewoon leuk vindt om te weten of om door te vertellen. Feiten over je voeten bijvoorbeeld!



1. Vrouwen hebben maar liefst vier keer zo vaak last van voetproblemen dan mannen. Waarschijnlijk komt dat door het te lang dragen van hoge hakken. Toch die hippe naaldhakjes maar eens vaker verruilen voor comfortabele gympen!
2. Je voet bestaat uit maar liefst 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden en 10 spieren of pezen.
3. Alle botjes in beide voeten vormen samen een kwart van alle beenderen in je lichaam.
4. Met een stappenteller zou je waarschijnlijk meten dat je zo'n zeven kilometer per dag loopt. Iemand van 70 jaar heeft dus ongeveer vier keer de aarde rondgewandeld.
5. Je kunt je teennagels beter eerst met een kleurloze lak (basecoat) lakken. Je nagel is vrij poreus en als alleen een gekleurde laak aanbrengt, zou je nagel op den duur verkleuren.
6. Shoppen voor schoenen kun je het beste aan het eind van de dag doen. Na een dag winkelen zijn je voeten namelijk opgezwollen en heb je zowat een maat groter nodig. Stel je voor dat je 's morgens je (nog) slanke voeten in een paar fantastische schoenen steekt en je die mooie stappers in de loop van de dag moet uittrekken, omdat ze knellen. Om van alle gevolgen (blaarvorming, eelt, likdoorns) maar niet te spreken.
7. Volgens verschillende geneeswijzen weerspiegelen je voeten je gezondheid. De eerste symptomen van ziektes, zoals hart- en bloedvatproblemen, treden volgens hen op aan je voeten.
8. Het is bijna een wonder als je geen zweetvoeten hebt. Twee voeten hebben samen ongeveer 250.000 zweetkliertjes die ruim een kwart liter vocht per dag afscheiden.
9. Je kunt zelf meten welke schoenmaat je nu echt hebt. Ga met blote voeten op een stuk karton staan en teken de omtrek af. Neem de afbeelding van de grootste voet en meet hier de afstand van het puntje van de grote teen tot de hiel. Dat is je voetlengte.

Dit zegt je huid over je gezondheid



De huid vertelt meer dan je denkt

Je huid is het grootste orgaan van het lichaam. Aan je huid kun je zien hoe het met je gezondheid is gesteld. Wist je bijvoorbeeld dat een grauwe kleur kan betekenen dat je oververmoeid bent?
De huid beschermt tegen gevaarlijke stoffen en (UV-)straling van buitenaf en zorgt dat je temperatuur en vochthuishouding op peil blijven. Een gezonde huid ziet er niet alleen fris en stralend uit, het is ook een teken dat je zelf gezond bent.

Signalen
Je kunt het merken aan je huid als er iets niet helemaal goed is met je gezondheid.

Droge huid: je hebt misschien een te laag vochtgehalte.
Vlekkerige huid: dit komt door een teveel aan dode huidcellen.
Grauwe gelaatskleur: je bent oververmoeid of ziek.
Gelige kleur: er zijn problemen met de lever.

Verzorging van buiten
Grote temperatuurswisselingen en droge lucht zijn niet goed voor je huid, maar ook niet te voorkomen. Vooral in de winter heeft de huid nogal wat te lijden en wordt dan vaak droog en geïrriteerd.

Je houdt je vel langer in goede conditie door de juiste reinigende, beschermende en verzorgende producten te gebruiken, die uitdroging van de huid tegengaan en de huidfuncties stimuleren.

Verder kun je beter niet te veel zonnen en dan álleen met de juiste zonbescherming. Het kiezen van de juiste verzorgingsproducten begint met het vaststellen van je huidtype. Hierbij, en voor de verzorging, kun je eventueel de hulp van een apotheker of schoonheidsspecialist inroepen.

Verzorging van binnenuit
Een stralende huid komt voor een groot deel van binnenuit. Met (vette) vis, eiwitten, kip- en kalkoenfilet, olijfolie, fruit en groenten krijg je de beste stoffen binnen om de conditie van je huid te verbeteren en veroudering van de huid te vertragen.

Daarbij zorgt regelmatig water drinken dat je huid niet uitdroogt en soepel blijft. En roken kun je beter laten. Naast andere gezondheidsproblemen, zorgt het ook voor een snellere veroudering van de huid en een grauwe gelaatskleur door vaatvernauwing.

Huidproblemen
Bij verregaande huidproblemen zijn de afwijkingen aan de huid duidelijk zichtbaar. Littekens, pigment- of bloedvatafwijkingen (zoals een wijnvlek) worden, vooral in het gezicht, als heel ontsierend ervaren. Een cosmetische operatie is dan mogelijk.

Voor deze en andere huidaandoeningen, onder andere als gevolg van een huidziekte, verwijst de huisarts vaak door naar een dermatoloog of een huidtherapeut.

zondag 21 augustus 2011

Voorkom een blaasontsteking

Maar liefst één op de twee vrouwen heeft regelmatig last van een blaasontsteking. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat het sap van de cranberry de kans op een blaasontsteking met 50 procent vermindert. Maar wat kun je nog meer doen tegen een blaasontsteking?


Drink veel
Drink anderhalf tot twee liter per dag. Als de eerste symptomen van blaasontsteking zich voordoen, dan moet je dagelijks ongeveer een liter meer drinken dan normaal. Dit zorgt voor een natuurlijke doorspoeling
Vooral aanbevolen om blaasontsteking te voorkomen zijn een glas sap van cranberry's (veenbessen) en twee- tot driemaaldaags een kopje kruidenthee van guldenroede, rozenbottels, berkenblad, jeneverbes of peterselie. Al deze kruiden werken vochtafdrijvend.

Plas regelmatig
Houd je plas niet op, maar ga bij aandrang gelijk naar de toilet. Regelmatig plassen spoelt de bacteriën naar buiten, zodat deze zich niet aan de blaaswand kunnen hechten.

Draag ondergoed van katoen
Vermijd nauwsluitend nylon ondergoed en panty's en draag geen nauwsluitende (spijker)broeken. Draag het liefste ondergoed van katoen.

Goede hygiëne
Zorg voor een goede hygiëne. Was je onderlichaam van voor naar achter, zodat er geen bacteriën in de plasbuis terechtkomen.

Plassen na seks
Plas direct na het vrijen. Hierdoor worden eventuele bacteriën direct uit de plasbuis gespoeld.

Geen zeep
Was je vagina nooit met zeep! Dit tast de zuurgraad aan. De vagina is zelfreinigend (afscheiding).

Cranberry-extract
Maak de urine extra zuur met een cranberry-extract. De bacteriën kunnen slecht tegen zure urine. Als je al een blaasontsteking hebt, dan kan een kuur met cranberry-extract een natuurlijk alternatief bieden voor een antibioticakuur.

Voedingsadvies
Zorg voor een optimale weerstand door gevarieerde, volwaardige voeding met volop volkorenproducten. Eet verse groenten, fruit en salades met wat geraspte mierikswortel, waterkers, tuinkers en Oost-Indische kers. Vermijd scherpe specerijen, ijskoude dranken en alcohol.

Wat zegt je urine over je gezondheid?

We produceren per dag zo'n twee liter urine. Normaal gesproken is deze helder en lichtgeel tot felgeel van kleur. Veranderingen in je eetpatroon, medicijngebruik en schommelingen in de hormoonhuishouding hebben echter allemaal invloed op de kleur en geur van de urine. Werp eens een blik in de toiletpot om te zien hoe het met je gezondheid gaat.



Een volwassene plast normaliter drie tot acht keer per dag, afhankelijk van de vochtinname. Die urine is meestal lichtgeel tot goudgeel van kleur. Dit wordt veroorzaakt door de kleurstof urochroom. Deze wordt continu en in dezelfde hoeveelheid geproduceerd. Bij minder geconcentreerde urine is de kleur lichter dan bij sterk geconcentreerde urine. Maar je urine kan ook kleurloos, bruin, zwart of zelfs paars zijn.
Lichtgele urine
Wanneer er in korte tijd veel water wordt gedronken, kan de urine lichtgeel tot vrijwel kleurloos worden. Dit betekent dat er een lage concentratie nierkleurstoffen (urochroom) in de plas aanwezig is, maar zegt niets over je gezondheid. Je urine is gewoon sterk verdund door het vele vocht. Bij slecht ingestelde diabetes of slecht werkende nieren kan de urine ook lichter zijn.

Donkergele urine
Urine is donkergeel wanneer iemand te weinig heeft gedronken of in korte tijd veel vocht verloren is; bijvoorbeeld door intensief te sporten of veel transpireren. Het vochtpercentage in de urine wordt kleiner en de concentratie urochroom groter. Ochtendurine is vaak geconcentreerder en dus donkerder van kleur, omdat je 's nachts veel transpireert.

Troebele, schuimende urine
Troebele of schuimende urine kan worden veroorzaakt door zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur en is dan onschuldig. Het kan echter ook een minder goed teken zijn: wanneer het komt door de aanwezigheid van witte bloedcellen en pus in de urine; oftewel pyurie. Jeuk, branderigheid, pijn bij het plassen en en bloed in de urine kunnen andere symptomen zijn. Het kan duiden op een infectie van de urinewegen of een blaasontsteking en gaat vaak gepaard met pijn bij het plassen, vaak kleine beetjes plassen en buikpijn.

Glomerulonefritis
Bij schuimende of troebele urine kan er ook sprake zijn van glomerulonefritis. Glomerulonefritis is een ongewone aandoening waarbij de filters van de nieren, de glomeruli, ontstoken raken. Als gevolg daarvan kunnen de nieren hun functie, het verwijderen van afvalstoffen en overtollig water, niet meer goed uitoefenen. Bovendien lekken er bloedcellen en eiwitmoleculen via de glomeruli naar de urine. Andere verschijnselen van deze aandoening zijn bloed in de urine, frequent urineren, opgezwollen gezicht met dikke ogen, opgezwollen voeten en benen, kortademigheid en verlies van eetlust. Wanneer troebele urine langer aanhoudt of je een van de andere klachten hebt, is het verstandig de huisarts in te schakelen.

Witte urine
Een hoog gehalte aan fosfaatzouten in de urine kan deze witter maken. Dit noemen we fosfaturie en is vaak pas aan het einde van de urinestraal zichtbaar omdat de fosfaten dan neerslaan. Fosfaturie is in principe niet gevaarlijk, maar het kan wel irriteren en in sommige gevallen nierstenen veroorzaken. Witte urine kan ook duiden op een lekkage van het lymfestelsel naar de urinewegen of de nieren (chylurie). In beide gevallen is het verstandig even langs de huisarts te gaan.

Bruine urine
Wanneer onze urine hemoglobine, spiereiwitten of andere afgebroken eiwitten bevat, kan deze een bruinige kleur krijgen. Ook de uitstoot van bilirubine - een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen - kan een lichtbruine kleur tot gevolg hebben. Dit is soms bij leveraandoeningen het geval. Is de urine bierbruin, dan kan dat duiden op geblokkeerde galwegen of hepatitis. Donkerbruine urine die naar ontlasting ruikt, kan een teken van een fistel zijn. Neem bij bruine urine die langere tijd aanhoudt uit voorzorg even contact op met de huisarts.

Zwarte urine
Zwarte urine betekent meestal dat er melanine wordt uitgescheiden via de urine en komt bijvoorbeeld voor wanneer iemand huidkanker (melanomen) heeft. Ook een bepaalde stofwisselingsziekte, ochronose, kan voor zwarte urine zorgen door uitscheiding van de kleurstof alkapton. Deze kan overigens ook huid, kraakbeen en bindweefsel zwart kleuren.

Grijze urine
Grijsachtige urine kan wijzen op beginnende nierstenen. Deze stenen beginnen vaak als microscopisch klein gruis dat in de urine terug te vinden is. Is de urine grijs en heb je pijn of een branderig gevoel bij het plassen? Ga dan even naar de huisarts. Ook voldoende drinken is in dit geval belangrijk; eventueel kan het water aangezuurd worden met een beetje citroensap; dit remt de steenvorming.

Rode urine
Rode bietjes of rode kool kunnen de urine rood kleuren. Rode urine is dus niet altijd iets om je zorgen over te maken. Ook de menstruatie kan soms voor wat bloed in de plas zorgen. Wanneer de urine langere tijd rood is, wijst dit echter op bloed in de urine, oftewel hematurie. Zichtbaar bloed in de urine kan wijzen op een blaas- of nieraandoening zoals nierstenen, een blaas- of niertumor of een cyste. De meest voorkomende oorzaak van rode urine is echter een blaasontsteking of nierbekkenontsteking. Ook bij sikkelcelziekte of hydronefrose kan de urine rood kleuren. Het feit dat er bloed in de urine aanwezig is, is niet altijd zorgwekkend. Maar omdat de oorzaken ervan zo gevarieerd kunnen zijn (van minder ernstig tot zeer ernstig) is het altijd verstandig contact met de huisarts op te nemen.

Paarse urine
Wanneer de urine paarsig of purper (paars-rood) van kleur is, kan dit duiden op de stofwisselingsziekte porfyrie. Dit is een verzamelnaam voor een aantal ziektes die te maken hebben met stoornissen in de aanmaak van rode bloedcellen.

Mag het een beetje meer (of minder) zijn?
Zoals gezegd produceert de gemiddelde mens twee liter urine per dag. Wanneer je veel meer urineert noemen we dit polyurie. Bij een veel kleinere urineproductie (minder dan 500 ml per dag) spreken we van oligurie of anurie (minder dan 50 ml per dag).

Oorzaken hoge urineproductie
Veel water drinken
Alcoholgebruik
Veel caffeïnehoudende dranken (cola, koffie)
Diabetes
Afwezigheid van het hormoon ADH (anti-diuretisch hormoon) waardoor de nieren geen water vasthouden
Sommige nieraandoeningen

Oorzaken lage urineproductie
Uitdroging
Shock
Nierfalen

Wanneer naar de huisarts?
Naast bovenstaande oorzaken, kan de urine ook verkleuren door schommelingen in je bloedsuikerspiegel, bijvoorbeeld bij diabetes melitus, of bij schommelingen in je hormoonhuishouding (zwangerschap, overgang). Daarnaast heeft voeding en vochtinname invloed op de kleur. Bovendien kunnen bepaalde geneesmiddelen je urine vreemde kleuren geven; van oranje tot blauw tot groen. Vaak staat dit in de bijsluiter. Ga in ieder geval even voor controle langs de huisarts bij:
Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
Bloed in de urine (aanhoudend)
Witte, troebele urine (aanhoudend)
Twijfel en bezorgdheid
De huisarts kan verder onderzoek doen en je indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

huttenkase salade


benodigdheden:
100 gram huttenkase,
1 fijngesneden zuur augurkje,
stukjes van 1/3 rode paprika,
1 stengel bleekselderij,
1 tomaat, 15 gram mayonaise,
1 tl. salade kruiden,
1 el. verse bieslook,
peper,
1 tl. mosterd,
1 tl. honing en wat kruidenzout.

roer alles door elkaar en neem er een bruin pistoletje bij (60 gram)

donderdag 18 augustus 2011

Voeding bij stress Stress verminderen door voeding


Het natuurlijke mechanisme in je lichaam zorgt ervoor dat je onder stress minder eet. Dat is niet bij iedereen zo. Tijdens stressvolle periodes grijpen sommige mensen juist vaak naar makkelijk eten zoals snacks en snoep. Terwijl deze voedingsmiddelen je juist een lusteloos gevoel kunnen geven en ervoor zorgen dat je minder goed om kunt gaan met stress.


De voeding die je het beste kunt eten bij stress is een vetarme, vezelrijke en koolhydraatrijke voeding met veel groente en fruit. Deze voeding kalmeert zonder energie te verminderen en geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt om het immuunsysteem te versterken. We zetten de voedingsmiddelen op een rijtje die je het beste kunt nemen in stressvolle situaties en voedingsmiddelen die je beter niet kunt nemen.

Wel eten:
Vezelrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koolhydraten ervoor zorgen dat de hersenen meer serotonine aanmaken, dit hormoon zorgt ervoor dat mensen ontspannen. Voorbeelden van gezonde voeding tegen stress zijn onder meer aardappelen, peulvruchten en rijst.


Groente en fruit
Stress kan ervoor zorgen dat je lichaam minder energie heeft om tegen ziektes te vechten. Door meer groente en fruit te eten, waar veel antioxidanten in zitten, kun je je immuunsysteem stimuleren. Wortelen bijvoorbeeld, zijn een uitstekende bron van het antioxidant bèta-caroteen. En citrusvruchten bevatten veel vitamine C, een ander stressbestrijdende antioxidant.


Vermijden
Vetrijke voedingsmiddelen zoals gehakt en kaasgerechten en veel gebakken gerechten kunnen ervoor zorgen dat je je moe en lusteloos voelt. Deze kun je dus beter laten staan als je gestresst bent.

Cafeïne
Veel mensen grijpen als ze slecht geslapen hebben door stress naar producten als energiedrank, koffie en cola. De cafeïne die in deze producten zit, blijft langer in het lichaam zitten dan de meeste mensen denken. Minder cafeïne gebruiken kan juist helpen zowel slaapproblemen en nervositeit te verminderen.

Suiker
Dit is een koolhydraat en zou ons daarom juist moeten kalmeren. Het probleem met suiker is alleen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en weer daalt. Dit geeft je kort extra energie, maar dit is erg snel weer voorbij. Het beste kun je daarom vezelrijke koolhydraten nemen, zoals aardappelen, volkorenpasta, bonen en linzen.

Kortom: Wanneer je in een stressvolle situatie zit, probeer dan gewoon gezond te eten en geen gebruik te maken van ‘zogenaamd’ stimulerende producten. Deze producten kunnen juist alleen maar een tegengestelde reactie geven en dat is het laatste wat je op dat moment kunt gebruiken.

Zorg dat je voldoende eet. Als je honger hebt kun je je minder goed concentreren. Eet drie maaltijden per dag en drie gezonde tussendoortjes zoals fruit, ontbijtkoek, een krentenbol of een boterham. Probeer ook echt te gaan zitten voor je maaltijden en hier gelijk een moment van ontspanning van te maken.

zaterdag 13 augustus 2011

ijsje




vruchtenijs

Neem een vrucht naar keuze en pureer deze.
Zet het een uurtje in de vriezer en haal het eruit om de licht bevroren puree te mixen. Als je wil kan je er één of twee lepels yoghurt en wat zoetstof of honing aan toe voegen. Zet het nog weer een kwartiertje in de vriezer en steek er dan een stokje in. Zet het daarna nog anderhalf uur in de vriezer en geniet daarna van een heerlijk vruchten ijsje.
Let op de hoeveelheden van aangegeven fruit!!

vrijdag 12 augustus 2011

proficiat voor de jarige in Augustus



Een hele fijne dag gewenst.