zondag 30 oktober 2011

lekker fruit drankje


Ingrediënten
125 gr ananas (bijv. elstar), schoongeboend (vers)
100 gram op eigensap uit blik.
1 friszoete appels in roosjes

Bereiden
Snijd de boven- en onderkant van de ananas. Zet de vrucht rechtop op de snijplank en snijd rondom met een scherp mes de schil eraf. Snijd de ananas in de lengte doormidden en elke helft in 4 of 5 parten, Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Doe het fruit in de blender en mix het. je kunt er eerst ook wat ijsblokje in doen voor de frisheid. Serveer direct.





Appel-komkommer-bleekselderijsap
Ingrediënten
750 g friszoete appels (bijv. elstar), schoongeboend
1 komkommer
3 stengels bleekselderij, gewassen.
Materialen
sapcentrifuge.Of blender.

Bereiden
Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Schil de komkommer met een kaasschaaf of een dunschiller. Doe de komkommer en bleekselderij in de sapcentrifuge, gevolgd door de appel. Vang het sap op en verdeel over 4 grote glazen. Serveer direct.

Even aan EETWIJZER aanpassen.

Aardappel en paprika


Ingrediënten
800 g aardappelen iets kruimig
1 zak paprikamix (3 stuks; groen, rood en geel)
3 el olijfolie
1 el paprikapoeder

Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze 10 min. in water met zout. 2. Verwijder ondertussen de groene steelaanzet van de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd in dikke repen. 3. Giet de aardappelen af en schep ze in de ovenschaal of braadslee. Besprenkel met de olie en bestrooi met het paprikapoeder. Verdeel de paprikarepen tussen de aardappel. Bak in de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Lekker met een hamburger.

WEL EVEN AANPASSEN MET ONZE EETWIJZER!!

Soorten zoetstoffen


Soorten zoetstoffen
Steeds meer mensen schrappen suiker van het menu en gaan voor light. Ruim eenderde van de mensen, zowel mannen als vrouwen, gebruikt wel eens een zoetje. Suikervervangers brengen geen extra kilogrammen met zich mee. Ook zijn ze niet slecht voor het gebit. Maar denk eraan: overdaad schaadt, ook bij caloriearme zoetstoffen.

Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve en extensieve. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker, terwijl extensieve zoetstoffen juist minder zoet zijn. De intensieve zoetstoffen vormen dan ook de basis voor zoetjes.

Van deze groep kunstmatige zoetstoffen met een hoge zoetkracht zijn aspartaam en sacharine de bekendste soorten. Van de extensieve zoetstoffen zijn de bekendste de zogenaamde suikeralcoholen, zoals xylitol en sorbitol. Deze stoffen hebben veel minder zoetkracht dan suiker. Ze worden vooral gebruikt in kauwgom, drop, snoep en producten voor diabetici.


Intensieve zoetstoffen


Aspartaam
Aspartaam is opgebouwd uit aminozuren en heeft geen bittere nasmaak. Het bevat evenveel calorieën als suiker. De zoetkracht is tweehonderd maal zo sterk. Aspartaam bevat een zogenaamd methyl waaruit het lichaam een giftige stof kan vormen. Of je hierdoor ziek kunt worden, is niet bewezen. Wel staat vast dat grote hoeveelheden aspartaam niet helemaal veilig zijn. Je kunt deze zoetstof niet verhitten.


Sacharine
Sacharine heeft een bittere nasmaak. Als je het in grote hoeveelheden neemt, zou het kankerverwekkend zijn. Sacharine bevat geen calorieën. Het is 300 tot 500 keer zoeter dan suiker.


Cyclamaat
Cyclamaat heeft een bittere nasmaak. Het is dertig keer zoeter dan suiker en levert geen energie. Cyclamaat is in grote hoeveelheden schadelijk. Je mag deze zoetstof wel verhitten.


Acesulfaam K
Acesulfaam K smaakt net als suiker en heeft geen bittere nasmaak. Deze zoetstof wordt vaak gebruikt in combinatie met andere zoetstoffen. Het is 150 tot 200 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën.


Extensieve zoetstoffen


Sorbitol
Sorbitol komt voor in sommige fruitsoorten. Het wordt veel gebruikt in gebak, jam en ingemaakte vruchten. Deze zoetstof levert 2,4 kilocalorieën per gram. Het is minder zoet dan suiker.


Xylitol
Xylitol is gemaakt van berkenhout. Het komt vooral voor in tandpasta, kauwgom en natuurlijke producten. Xylitol blijkt zelfs tandbederf tegen te gaan omdat het bacteriën in de mond doodt. Maar pas op: bij gebruik van grote hoeveelheden (40 gram of meer) kunnen deze smaakmakers laxerend werken.


Fructose
Fructose wordt langzamer opgenomen dan glucose en sacharose. Het mag - in overleg met de diëtist - ook door diabetici gebruikt worden. In Duitsland wordt deze zoetstof vaak aangeraden, in Nederland minder.

zaterdag 29 oktober 2011

aardappel knolselderij puree


Kook 100 gram aardappels met 75 gram knolselderij gaar in tuinkruiden bouillon. Voeg aan de bouillon een tl. koenjit toe.
Als de aardappels gaar zijn, afgieten en pureren. Voeg dan wat mosterd, peper en eventueel nog wat kruidenzout naar smaak toe.

Lekker als basis voor stamppot of als puree laagje voor ovenschotels

donderdag 27 oktober 2011

Voor alle jarige in November




Maak er een hele leuke en gezellige dag van.

GASTENBOEK




Schijf eens wat leuks in het GASTENBOEK.
Of wat je meegemaakt hebt bij de EGA.
GEWOON DOEN.

Rode koolsalade met sinaasappel en mosterd



Voor 2 pers.
Ingrediënten
1 stuk rode kool of 400 gram gesneden rode kool
2 sinaasappels
1 - 2 eetlepels azijn
1 eetlepel mosterd
Zoetstof
1 eetlepel olie

Bereiding
1.Maak het stuk rode kool schoon of gebruik voorgesneden rode kool.
2.Verwijder eventueel de dikke stronk. Schaaf de kool heel fijn.
3.Schil de sinaasappels dik en snijd de parten uit de vliezen. Vang het sinaasappelsap op.
4.Maak een dressing van het sap, 1 eetlepel water, azijn, de mosterd, wat zoetstof, de olie en wat peper.
5.Meng de dressing door de rode kool en laat dit 1 uur staan.
6.Meng er de stukjes sinaasappel door.

Lekker met een ribkarbonade en aardappelpuree.

dinsdag 25 oktober 2011

maandag 24 oktober 2011

donderdag 20 oktober 2011

Lekker en goedkoop eten in tien tips


Het nut van een boodschappenlijstje

Er wordt wel eens beweerd dat gezond en evenwichtig eten sowieso duur is. Niets is minder waar! Lees maar even deze tien tips die in het verleden hun nut hebben bewezen en die je ook vandaag makkelijk kunt toepassen.


1. Wat je zelf doet, is lekkerder
De heerlijke geur van warm brood in de keuken. Een broodoventje koop je tegenwoordig voor minder dan 100 euro. Wanneer je zelf brood bakt, verwen je overigens niet enkel je neus. Je bespaart ook geld én je bent zeker van een kwaliteitsproduct. Tests door diverse consumentenorganisaties laten geen twijfel mogelijk: wie drie broden per week bakt, heeft de investering voor zijn machine in minder dan een jaar terugverdiend. Een voordeel is dat je zelf kunt kiezen welk meel je gebruikt: volkorenmeel bijvoorbeeld bevat 2 tot 4 maal meer mineralen dan het klassieke meel dat in de handel wordt gebruikt. Een gelijkaardige redenering geldt voor een yoghurtmachine: die kost minder dan 50 euro en je bereidt er 8 natuuryoghurtjes mee voor een gemiddelde prijs van 1,50 euro. Ook een yoghurtmachine is dus een prima investering...


2. Het nut van een boodschappenlijstje
Wie zijn hersens gebruikt bij het boodschappen doen, kan heel wat geld besparen! De belangrijkste regel: ga nooit naar de supermarkt zonder een boodschappenlijstje en houd je eraan. Nog een slimme tip: laat je alleen verleiden door echte koopjes, zwicht niet voor valse verleiders.


3. Kijk uit voor commerciële lokkertjes
Vaak is het moeilijk om te weerstaan aan producten die alles doen om je te verleiden: bereide gerechten die u enkel nog hoeft op te warmen, lightkoekjes waarmee u uw geweten kunt sussen. Vaak te mooi om waar te zijn! Dergelijke producten zijn duurder en zeker niet per se gezonder. Neem nu lightkoekjes. Die mogen dan minder vet bevatten, je moet ook eens kijken naar de hoeveelheid suiker, of vice versa. Lightkazen bevatten dan weer weinig vet maar vaak ook weinig calcium. Bereide gerechten bulken van de vetstoffen en van het zout, substanties die de fabrikanten gebruiken om hun bereidingen meer smaak te geven. Besluit? Kook als dat kan je potje gewoon zelf! Je weet dan hoe vers de ingrediënten zijn, je bepaalt zelf de hoeveelheid suiker, vetstof en zout en je weet zeker dat je geen additieven of bewaarmiddelen binnenkrijgt. Bovendien zul je altijd goedkoper af zijn.


4. Doe je voordeel met hard discounters
Bij hard discounters (Aldi, Lidl,..) is het assortiment beperkt tot de basisproducten. Het aanbod is er minder ruim en dus kom je ook minder in de verleiding. Dat is logisch! Weinig personeel, presentatie zonder franjes, merkloze producten of van huismerken: alles is erop gericht prijzen te kunnen hanteren die lager liggen dan in de klassieke supermarkten. Waarom zou je daarvan niet profiteren? Kijk wel uit met spotgoedkope koekjes, quiches en gebakjes, die qua samenstelling en voedingswaarde zelden onberispelijk zijn (te veel additieven, suiker, zout en palmolie).


5. Elke week naar de markt
Is boodschappen doen op de markt echt goedkoper dan in een supermarkt? In principe wel: marktlui hebben minder kosten en nemen doorgaans genoegen met lagere winstmarges. Groenten en fruit koop je bij voorkeur bij mensen die ze zelf ook telen: zo ben je zeker van de beste kwaliteit. Nog een laatste truc: ga naar de markt tegen de tijd dat de handelaars zich beginnen klaar te maken om te vertrekken. Misschien doen ze hun onverkochte waren tegen een spotprijsje van de hand...


6. Kopen aan de bron
Heb je al gehoord van een groente- en/of fruitpakket? Het gaat om een abonnement bij een boer of tuinder die wekelijks (of om de twee weken) een pakket met diverse groenten en vruchten van het seizoen samenstelt. Het systeem bestaat ook voor zuivelproducten en vlees. Je haalt je pakket af bij de producent of een afhaalpunt in je buurt. Een prima manier om de lokale producenten te steunen: er komen aan het systeem geen groothandelaars, geen aankoopcentrales en geen distributeurs te pas. Bovendien krijg je verse seizoenproducten én zet je af en toe ook minder voor de hand liggende groenten en vruchten op tafel, aangezien het pakket voor je wordt samengesteld. Vaak bevat een groentepakket ook nuttige informatie en recepten om met de inhoud aan de slag te gaan. Of je via dit systeem minder betaalt dan in de supermarkt? Niet echt: het is de bedoeling de landbouwers een correcte prijs te betalen en hen niet te verplichten om hun producten te verkopen tegen dumpprijzen zoals in het klassieke circuit. Maar je bent hoe dan ook zeker van producten die qua kwaliteit en voedingswaarde in orde zijn! Meer info via http://www.groentepakket.info/.


7. Op ontdekking in je voorraadkast
Check geregeld de inhoud van je voorraad- en koelkast. Ten eerste vermijd je op die manier dat je houdbaarheidsdata uit het oog verliest. Volgens recente cijfers zou een modaal gezin elk jaar gemiddeld voor ruim 170 euro aan ongebruikte levensmiddelen wegwerpen. Wat een verspilling! Ten tweede zul je vaststellen dat je nog heel veel in huis hebt om mee te kokkerellen, zodat je minder moet aankopen. En ten derde kun je checken of je nog wel voldoende conserven in voorraad hebt. Want de voordelen van conserven zijn legio: je kunt ze gewoon in een kast bewaren, ze zijn onklopbaar qua prijs (sperzieboontjes in blik zijn bijvoorbeeld drie- tot viermaal goedkoper dan verse), de inhoud blijft tot drie jaar goed en kan bogen op dezelfde voedingswaarde (bijv. qua vitamines, mineralen) als verse levensmiddelen. Een hele lijst troeven waarvan er overigens ook een aantal gelden voor diepvriesproducten: ook daarvan sla je het best een (niet-bereid) voorraadje in. Maak van de inspectie van je voorraadkast gebruik om de recepten te lezen op de verpakkingen van pasta, rijst en linzen: vaak vind je daar slimme tips voor makkelijke en goedkope bereidingen!


8. De voordelen van een weekmenu
Na de inventaris is het tijd voor de planning. Probeer een menu op te stellen voor de hele week. Niet altijd evident – dat klopt – maar deze aanpak heeft alleen maar voordelen. Ten eerste kun je erop toezien dat je evenwichtig eet (enkele dagen geven een beter overzicht dan 24 uur). Een calorierijke maaltijd op maandag compenseer je door op dinsdag lekker licht te koken. Ook voor de boodschappen is zo’n weekmenu handig: je hoeft niet te improviseren, doet geen nutteloze uitgaven en koopt geen producten die je uiteindelijk niet gebruikt.


9. Back to basics
Om in een wip gezonde, smakelijke en goedkope gerechten op tafel te zetten, hoef je heus geen keukenprins(es) te zijn! Eenvoudige recepten vind je overal: soep bijvoorbeeld is een klassieker. Of sla: ideaal om er allerhande koelkastrestjes of conserven onder te mengen - tonijn, kidneybonen, tomaat, avocado, krab, schelpjespasta... - en zo een gevarieerde maaltijd te improviseren. Pasta is trouwens, net als rijst, een gedroomde bondgenoot in de keuken. Ze zijn allebei in een wip klaar en kunnen het uitstekend vinden met de meest diverse levensmiddelen: van rauwe tomaat in blokjes, via reepjes ham of ui tot erwtjes en geraspte kaas.


10. Een eigen moestuin
Je hebt groene vingers en je droomt ervan om je eigen groenten te kweken, het liefst met zo weinig mogelijk pesticiden en kunstmest? Zelfs als je in de stad woont, is dit een haalbare kaart! Nogal wat steden verhuren aan de rand van de stad volkstuintjes. In ruil voor een bescheiden bedrag – vaak minder dan 50 eurocent per vierkante meter per jaar – kun je zo’n tuintje huren en er zelf tuinieren. In de meeste steden geldt wel een huishoudelijk reglement met onder meer richtlijnen over welke constructies en welke bemesting toegelaten zijn. Maar in je portemonnee zul je het verschil beslist voelen: een gezin van 6 personen kan met een moestuin van 600 m2 jaarlijks tot 3500 euro besparen. Indrukwekkend, toch?

Waneer beginnen met Dieet


Je kunt beter op dinsdag dan op maandag met een dieet beginnen. Waar of niet waar?

1) Waar
2) Niet waar

Klik hier voor het juiste antwoord.

Verhoog je weerstand met voeding


Weerstandsbommetjes
Het griepseizoen is begonnen. Heb jij het gevoel dat je weerstand laag is? Daar kun je iets aan doen door gezonde voeding.

Het is niet zo dat je weerstand in de herfst en winter lager is dan in de zomer. Je weerstand heeft het alleen een stuk zwaarder te verduren.

Bacteriën en virussen
Dit komt doordat we veel vaker binnen zitten met de ramen dicht. Hierdoor wordt de lucht minder vaak ververst, waardoor bacteriën veel langer aanwezig blijven en zich goed kunnen vermenigvuldigen.

Daarnaast kom je in aanraking met veel meer mensen, omdat je wat vaker de bus of trein neemt in plaats van de fiets. Deze gevolgen van kouder weer vergroten de kans op besmetting.

Optimale voeding
Een gezond en gevarieerd eetpatroon kan ook bijdragen aan een goede weerstand. Een gezond eetpatroon bestaat uit voldoende volkorenproducten, twee stuks fruit, 200 gram groente, één à twee keer (magere) zuivel, vlees, vis of vleesvervanger, voldoende vetten en voldoende vocht.

Zorg voor veel variatie, want alle producten bevatten weer andere voedingsstoffen en in verschillende hoeveelheden. Door veel te variëren, krijg je van alles voldoende binnen.

Vitamine A en C
De vitamines A en C zijn erg belangrijk voor een goede weerstand. Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van je huid. Vitamine C zorgt ervoor dat er meer eiwitten worden gemaakt, die ziekteverwekkers uitschakelen. Echte weerstandsbommetjes zijn: lever, halvarine, margarine, vis, zuivelproducten, citrusvruchten, groente en aardappelen.


Darmflora
Daarnaast is ook een gezonde darmflora van belang voor een goede weerstand. Het grootste gedeelte van ons immuunsysteem zit immers in de darmen. Zorg daarom voor voldoende vezels uit groente, fruit en volkorenproducten en drink daarnaast voldoende.


Andere tips

Zorg voor voldoende beweging.
Slaap voldoende en voorkom stress.
Ventileer je huis goed door ramen op een kier te zetten.
Ga regelmatig lekker naar buiten.
Zorg voor goede persoonlijke hygiëne. Vooral je handen zijn een grote bron van besmetting. Was je handen daarom goed en regelmatig.

Omelet met courgette


100 gr courgette
25 gr kleine gesneden ui
1/2 tomaat
1/2 eetlepel olie
2 takjes selderij
2 eieren
2 eetlepels halfvolle melk

Bereiding
Maak de groente schoon.
Halveer de courgette in de lengte en snijd hem in dunne plakken.
Snijd de ui in snippers en de tomaat in blokjes.
Bak de courgette en de ui glazig in de olie in een paar minuten bijna gaar.Niet bakken
Voeg de tomaat en wat peper toe.
Knip de gewassen selderij klein.
Klop de eieren los met de selderij, peper en de melk.
Schenk de eieren over de groente en laat het gaar worden.

Smakelijk

dinsdag 18 oktober 2011

woensdag 12 oktober 2011

herfstsalade met courgette




klik hier voor de ingredienten en het maken van de salade.
Pas het wel even aan onze EETWIJZER.

mmmm appelrecept


Voor de lange avonden weer.

1 appel
beetje koek en speculaaskruiden
beetje honing.

Appel schillen en in stukjes of plakjes snijden net wat je zelf lekker vind.
Daar de koek en speculaaskruiden overheen strooien.
Dan het beetje vloeibare honing.

Dan een klein minuutje in de magnetron.(net hoe jij het lekker vind hoe zacht het moet zijn)

klaar en smullen maar

dinsdag 11 oktober 2011

Verkouden of écht griep?


Het griepvirus ontleed
Mensen zeggen al snel dat ze 'griep' hebben, maar vaak is dat een zware verkoudheid. Echte griep, influenza, wordt veroorzaakt door een serie virussen. Hoe werkt het griepvirus en wat kunt u ertegen doen?

Bij een klassieke griep is er sprake van een besmetting met het influenzavirus. Er zijn verschillende types influenzavirussen, maar het ziekteverloop is ongeveer identiek. Kort gezegd veroorzaakt influenza een acute ontsteking van de luchtwegen.


Wekenlang slap en moe
Maar het is geen gewone verkoudheid, het is veel ernstiger en verloopt veel sneller. Bij influenza voelt u zich snel erg ziek met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts (rond de 39°C). Normaal gesproken knappen patiënten na drie tot vijf dagen weer op, maar velen voelen zich nog wekenlang slap en moe.



Wereldwijde epidemie
Bij mensen met een slechte afweer kan de griep zeer ernstig verlopen en dodelijk zijn. Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n duizend mensen aan de griep of de gevolgen ervan.

Aan de Spaanse Griep van 1918-1919, kort na de Eerste Wereldoorlog, overleden miljoenen mensen. Méér dan aan de oorlogshandelingen zelf. Er was toen sprake van een pandemie, een wereldwijde epidemie. We spreken van een epidemie als meer dan vijftig op de 100.000 inwoners van Nederland griep hebben en het influenzavirus ook in kweken wordt aangetoond.


Virusdeeltjes
Virussen behoren tot de micro-organismen, net als schimmels en bacteriën. Virussen zijn de kleinste micro-organismen, véél kleiner dan bacteriën. Ze kunnen zichzelf niet delen, maar hebben levende cellen nodig om te delen.

Zodra een virus een cel binnenkomt, geeft het die cel de opdracht om zichzelf na te maken. De cel reproduceert als het ware automatisch die blauwdruk, net zo lang tot de cel helemaal volzit met virusdeeltjes. Dan 'ontploft' de cel en springt het virus over naar de volgende cel.


Ernstige complicaties
Gelukkig herkent ons afweersysteem cellen die virussen maken. Zo snel mogelijk maakt het afweersysteem de eigen besmette cellen dood, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden. Het nadeel van deze tegenaanval is dat bacteriën eerder kunnen toeslaan in de kapotte cellen. Daarom gaat een griep vaak gepaard met complicaties; van ernstige benauwdheid tot longontsteking.

Kort gezegd is een loopneus het effect van het virus, maar het groengele snot dat u een paar dagen later krijgt, is het resultaat van een bacterie die kans zag in de kapotte slijmvliezen toe te slaan.

Het griepvaccin, dat veel mensen jaarlijks in oktober krijgen, zorgt ervoor dat het immuunsysteem eerder de besmette cellen herkent. Het vaccin levert een voorbeeld op van hoe zo'n besmette cel eruitziet. Het lichaam zal dan eerder in de tegenaanval gaan en het risico van complicaties is veel kleiner. De griepprik wordt dus óók gegeven om de verschijnselen van de griep te verzachten.



Virussen muteren
Zoals alle virussen, kan ook het influenzavirus muteren. Het verandert zichzelf voortdurend een beetje. Zo was het virus van de Spaanse Griep weer anders dan van de Hongkong Griep eind jaren zestig. De influenzavirussen hebben allemaal een eigen naam, zoals H3N2 influenza A voor de Hongkong Griep. De Spaanse Griep was een type H1N1.

Door die mutaties is het virus extra lastig te bestrijden. Ieder jaar is een nieuw griepvaccin nodig, voor het type dat de vórige winter dominant was. Bovendien beperkt het virus zich niet tot één specie, maar kan bijvoorbeeld van vogels op mensen overspringen. Dat zagen we in 2005 en 2006 bij de 'vogelgriep', oftwel H5N1, een variant van het vogelpestvirus. Voor dit soort mutaties zijn wetenschappers zeer beducht, omdat ze moeilijk onder controle te houden zijn.


Besmetting voorkomen
Zoals bekend raadt het RIVM bejaarden en risicogroepen aan zich jaarlijks te laten inenten. Als u niet bent ingeënt tegen influenza, kunt u alleen proberen te voorkomen dat u besmet wordt met het virus. Een goede lichamelijke conditie is de eerste voorwaarde.

Slaap voldoende, eet groenten en fruit en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Een goede hygiëne voorkomt vervolgens kruisbesmetting. Met kruisbesmetting bedoelen we de overdracht van bacteriën, schimmels of virussen van de ene persoon op de andere. Zeer regelmatig handen wassen is de simpelste en effectiefste manier om te voorkomen dat het griepvirus u in zijn greep krijgt.



Bedrust
Als u eenmaal griep hebt, is bedrust een remedie. Het is belangrijk om veel te drinken en bij hoge koorts de patiënt te koelen. Soms is een antibioticakuurtje nodig als er een bacteriële infectie bij komt, zoals een longontsteking. Uitzieken van griep is geen luxe, maar noodzaak. Wie te snel weer aan de slag gaat, loopt het risico een half jaar of langer vermoeidheidsklachten te houden.

Emotie-eten grote oorzaak overgewicht

BAARN - In de afgelopen 25 jaar is emotioneel overeten flink toegenomen als oorzaak voor overgewicht. Mensen voelen zich vaker onzeker en alleen en bestrijden die gevoelens met eten.



"Er zijn drie grote oorzaken voor overgewicht. Je komt aan na een periode van lijnen. Of je eet te veel wanneer het voor je neus staat, extern overeten noemen we dat. Of je eet te veel als reactie op vervelende gevoelens, het zogenaamde emotioneel overeten.”, zegt psycholoog Tatjana van Strien.


Toename
Emotioneel overeten is de afgelopen 25 jaar flink toegenomen als voorspeller van overgewicht. Van Strien vergeleek steekproeven uit 1983 en 2006 en vond een groot effect voor emotioneel eten. Bij de andere oorzaken vond ze geen toename.


Emotioneel overeten
Mensen die hoog scoren op emotioneel overeten geven vaker instemmende antwoorden op vragen als: als u ongerust/gespannen/teleurgesteld bent, heeft u dan zin om wat te eten?

Verklaring
Voor een verklaring over de toename in emotioneel eten verwijst Van Strien naar diverse wetenschappelijke publicaties waarin volwassenen rapporteren dat ze meer angst ervaren. Dit hangt samen met een afname in sociale cohesie, meer echtscheidingen en meer éénoudergezinnen. "Samengevat komt het erop neer dat mensen zich vaker onzeker en alleen voelen".


Aandacht voor emoties
Van Striens boodschap is dat bestrijding van overgewicht niet alleen een kwestie is van minder eten en meer bewegen: "De emotiehuishouding speelt een grote rol en die verdient dus ook aandacht in de aanpak. Veel aandacht."

Tips tegen een herfstdip

Licht in de duisternis
Bent u ook wel eens moe nu de dagen korter worden? Heeft u minder zin om aan de dag te beginnen? Lijkt alles te veel? Misschien heeft u wel last van een herfst- of winterdip. Kunt u er iets aan doen? Volgens dr. Peter Aelbrecht wel!



Moeheid, lusteloosheid en trek in veel (koolhydraatrijk) eten, zijn veelgehoorde klachten in de herfst. Hoeveel u ook slaapt of uitrust, het lijkt niet te helpen. Hoewel het vervelend is, gaan deze klachten vaak wel vanzelf over. U hoeft er dus niet voor naar de dokter. U kunt er wel iets aan doen, zodat deze klachten dragelijker worden. Dr. Aelbrecht geeft enkele tips om u te wapenen tegen de herfst- en winterdip.

Licht is het sleutelwoord
Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid van dit broodnodige daglicht. Een wandelingetje in de buitenlucht tijdens uw middagpauze bezorgt u voldoende daglicht om dit verlies te compenseren.


Kies voor typische winterkost
In de winter ruilen we salades en fruit in voor wild en stoofpotten. Niet toevallig, want voldoende dierlijke proteïnen maken het ons makkelijker om voldoende cortisol te produceren. Stevige winterkost is dus nodig, ook bij het ontbijt!


De juiste slaaphygiëne
Verduister uw slaapkamer volledig, zo wordt er 's nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit zorgt voor de nodige cortisolproductie gedurende de dag.

Voor een goede nachtrust eet of drinkt u beter niets de laatste twee uur voor u naar bed gaat. Anders zet u uw spijsverteringsstelsel aan het werk, waarvoor u energie nodig hebt. Slapen dient om te recupereren en niet om voeding te verteren. Ga in de winter steeds slapen om 22.00 à 22.30 uur en zorg voor acht uur slaap.


Weg met energievreters
De geraffineerde suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen u na een tijdje verder uitputten.

Ook de cafeïne uit koffie, cola, thee en chocolade geeft slechts een kortstondige energieboost. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf.


Regelmaat in je leven
Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dit evenwicht raakt onder andere verstoord als je onregelmatig eet en slaapt.


Beweeg je fit
Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam én geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Sporten tot aan de rand van de uitputting daarentegen is negatief. Ook mediterend bewegen (tai chi, yoga) geeft je energie.

donderdag 6 oktober 2011