donderdag 30 juni 2011

Proficiat jarigen in JULI



Een hele mooie dag gewenst voor alle jarigen in JULI.
EGA BOXMEER-MILSBEEK

zaterdag 25 juni 2011

Gerookte kip salade



Benodigdheden: 50 gram gerookte kip, gemengde sla, 1/2 zoetzure appel, cherry tomaatjes, zure augurk, alfalfa.

voor de dressing: 25 gram mayonaise, 25 gram Bulgaarse yoghurt, theelepel dijon mosterd, 2 theelepels honing, kerriepoeder, peper, kruidenzout, verse bieslook.

Snij de gerookte kip in dunne plakjes. Snij de appel en de augurk in blokjes en halveer de tomaatjes. Roer dit door de salade en verdeel dit over een bord. Leg de gesneden plakjes gerookte kip erop. Maak de dressing en giet deze over de salade en garneer met alfalfa en verse bieslook.

eet hier een bruin pistoletje bij.

lekkere ijsthee zelf maken








Maak de avond van te voren een kan ijsthee, heerlijk met ijsblokjes en citroen.


Aanstaande dinsdag zal ik jullie uitleggen hoe je dat moet doen.


Deze week ligt op de cursus het nieuwe voorbeeldmenu voor de maanden juli/augustus klaar.

vrijdag 24 juni 2011

Word je dik van fruit?


Top-10 fruitsoorten met de meeste en minste calorieën

Van fruit word je dik, verscheen er onlangs in het nieuws. Maar waarom krijgen we dan al jaren lang het advies om twee stuks fruit per dag te eten? Geen zorgen, dat advies geldt nog steeds. Het Vitamine Informatie Bureau legt uit hoe het zit en geeft een top-10 van de fruitsoorten met de meeste én de minste calorieën.

Fruit bevat vruchtensuikers (fructose). Deze suikers leveren calorieën, net als suiker uit de suikerpot. In een appel en sinaasappel zit gemiddeld 50-60 kcal, net zoveel als in een speculaasje. Een kiwi bevat maar 30 kcal. Wanneer je twee stuks fruit op een dag eet, krijg je hiermee gemiddeld rond de 100 kcal binnen. Dit is totaal nog altijd veel minder dan een broodje hamburger of een candybar van bijna 300 kcal. En bovendien een stuk gezonder!



Alle kleuren van de regenboog
Het advies om twee stuks fruit per dag te eten, is er niet voor niets. In elke soort fruit zitten namelijk vitamines, mineralen en vezels. Iedere soort heeft zijn eigen unieke samenstelling van verschillende voedingsstoffen. Daarom wordt ook vaak gezegd: eet alle kleuren van de regenboog.


Vitamines in fruit
De bekendste vitamine in fruit is ongetwijfeld vitamine C. Fruit levert ongeveer 30 procent van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt. Vitamine C is een belangrijke vitamine die onder andere zorgt voor een goede weerstand.

Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur.

Naast vitamines bevat fruit mineralen als magnesium en kalium. Kalium draagt onder andere bij aan het reguleren van de bloeddruk. Verder zorgen de vezels in fruit voor een vol gevoel en een goede darmwerking.


Top-10 fruit met meeste kcal (per portie)

Avocado (170 kcal)
Mango (105 kcal)
Ananas (100 kcal)
Kersen (105 kcal)
Banaan (90 kcal)
Druiven (80 kcal)
Peer (60 kcal)
Appel (60 kcal)
Sinaasappel (55 kcal)
Watermeloen (55 kcal)

Top-10 fruit minste kcal (per portie)

Citroen (8 kcal)
Passievrucht (20 kcal)
Abrikozen (20 kcal)
Lychee (20 kcal)
Aardbei (25 kcal)
Mandarijn (25 kcal)
Grapefruit (25 kcal)
Bessen (25 kcal)
Nectarine (30 kcal)
Kiwi (30 kcal)

Vier de zomer met een drankje

Zo blijft lekker ook gezond


Heerlijk op het terras de zomer vieren met koele drankjes. Een roseetje, een biertje of misschien wel een ijsthee. Maar weet wat je drinkt. Dan wordt het een mooie en gezonde zomer.

Dorst is een nuttig alarmsignaal van het lichaam. Alarmsignaal? Jazeker. Want een dorstgevoel komt eigenlijk al te laat, als het lijf snakt naar vocht. Het is beter te drinken voor je dorst krijgt. Een mens verliest dagelijks ongeveer twee liter vocht, door transpiratie, ademhaling, urine en ontlasting. En dat moet continu aangevuld worden.


Calorieëndrankjes
Elk drankje heeft zijn voors en tegens. Behalve water. Dat is en blijft de beste dorstlesser, al vanaf de oertijd is dat zo. Maar ja, veel mensen vinden water saai. Ze geven de voorkeur aan frisdranken, vruchtensappen, zuivel, alcoholische dranken, koffie en thee. De meeste van deze dranken leveren ons calorieën.

Wetenschappers denken dat deze ‘vloeibare’ calorieën overgewicht in de hand werken, omdat je ongemerkt veel calorieën naar binnen klokt zonder dat ze verzadiging bieden. Zeker met frisdranken (gemiddeld 95 kcal en 5 suikerklontjes per longdrinkglas) of alcohol (al snel 100 kcal per glas) tikt het lekker aan. Alcohol onttrekt bovendien juist water aan het lichaam en is daarom niet geschikt om de dorst te lessen.


Gebit
En dan is er nog het effect op het gebit. Niet alleen suiker, ook zuur is een vijand. Met name het tandglazuur is daarvan het slachtoffer. Ook light frisdrank en zelfs bruisend bronwater bevatten zuur en zijn daardoor schadelijk voor het gebit.


Do!
Drink na elke alcoholische versnapering minstens één glas water. Dit is tevens de beste manier om een kater te voorkomen. Of doe zoals onze oosterburen, die half water-half wijn drinken en dat Schörle noemen.


Don’t!
Poets niet direct na een glas vruchtensap of frisdrank de tanden. Het tandglazuur heeft tijd nodig om te herstellen van de zuuraanval. Spoel eerst even met water of wacht een half uur.


Zelf ijsthee maken
Zet een grote pot geurige thee. Laat deze afkoelen en voeg ijsklontjes, citroensap en suiker naar smaak toe. Verse muntblaadjes erbij en serveer met een schijfje citroen.

Hieronder vind je een overzicht van de calorieën in drankjes en ijs.



dinsdag 21 juni 2011

ZOMER



vandaag de eerste dag van de ZOMER.
Hoop dat we er heel veel van kunnen genieten.

Groetjes EGA BOXMEER EN MILSBEEK

maandag 20 juni 2011

Logo`s en keurmerken



Tegenwoordig staan er bijzonder veel kleine logo's en keurmerken op het etiket. Maar wat betekenen al die logo's nu eigenlijk ? En wie zit er achter de keurmerken ? Op deze pagina proberen we een overzicht te geven van wat er zoal op het etiket kan staan.
lees hier verder

Hoe lang is mijn eten houdbaar?

Alles over TGT- en THT-datums




Het kan leuke discussies aan de eettafel opleveren: kun je product X nou wel of niet na de op de verpakking vermelde datum eten? In dit artikel antwoord op deze vraag.


Hoe lang is mijn eten houdbaar?
Het kan leuke discussies aan de eettafel opleveren: kun je product X nou wel of niet na de op de verpakking vermelde datum eten? In dit artikel antwoord op deze vraag.
Op voedingsgebied zijn er veel misverstanden. Een van de grootste gaat over de houdbaarheidsdatum. Niet zo gek eigenlijk, want er zijn er twee van: de TGT-datum en de THT-datum. Hieronder lees je alles over de verschillen tussen deze vermeldingen. En ook over producten waarop helemaal geen datum staat...



TGT: te gebruiken tot
Op sommige producten staat de TGT-datum, dat staat voor 'te gebruiken tot'. De datum die vermeld wordt, is de uiterste datum waarop je het product kunt eten. Dus als er staat 'TGT: 21 oktober', betekent dat dat je het product tot en met 21 oktober kunt eten.

Na de datum is het product niet meer betrouwbaar. Deze datum kun je vinden op bederfelijke producten, denk aan vlees, vis, kip, kant-en-klaarmaaltijden, pakken voorgesneden groenten en dergelijke.


THT: ten minste houdbaar tot
De THT-datum is een heel ander soort datum. THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Deze datum heeft niets te maken met de veiligheid en betrouwbaarheid van een product, maar met de kwaliteit. Als er staat 'THT: 17 maart', betekent dat dat de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert tot en met 17 maart.

Na deze datum kan de kwaliteit achteruitgaan. Mogelijk wordt de smaak minder, maar normaal gesproken word je niet ziek door het eten van een product na de THT-datum.

De THT-datum staat op minder bederfelijke producten, zoals blikgroente, koekjes, pasta en rijst. Maar ook op melk en eieren staat zo'n datum, dat zijn producten die iets bederfelijker zijn. Die laatste producten kun je ook wel eten of drinken na de THT-datum, maar niet té lang daarna.


Verpakking geopend?
Let op! De TGT-datum en de THT-datum gelden alleen als je de verpakking niet hebt geopend en als je het product bewaart volgens de instructies op de verpakking. Als je de verpakking wel hebt geopend of als je het product bijvoorbeeld te warm bewaart, dan is de houdbaarheid korter. Ter illustratie: een pak melk dat een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is een dag minder lang houdbaar.

Vaak staat er op een verpakking 'na openen koel bewaren'. De meeste van deze producten kun je nog ongeveer drie dagen eten (tenzij je in die periode de TGT-datum overschrijdt). Lang houdbare zure producten, zoals augurken, en gekonfijte producten, zoals jam, zijn na opening ongeveer een maand houdbaar. Zie je schimmels ontstaan op brood of jam? Gooi het dan weg.

Bij schimmel op harde kaas (zoals Goudse kaas) ligt dat anders. Snij de schimmel ruim weg, dan kun je de rest van de kaas nog eten. Tip: Voor geopende producten geeft de 'Bewaarwijzer' van het Voedingscentrum handige richtlijnen.


Geen datum en kliekjes
TGT- en THT-datums staan op verpakkingen vermeld. Maar sommige producten worden pas verpakt nadat je ze gekocht hebt. Denk aan vlees van de slager, kaas van de kaasboer of eten van de markt. Vraag in zo'n geval de verkoper naar de houdbaarheidsdatum. Ook op resten van eerder klaargemaakte gerechten staat uiteraard geen datum.

Voor kliekjes geldt kortweg:

Snel afkoelen. Nooit in koelkast of vriezer, maar bijvoorbeeld in een bak koud water.
Verpakken. Bijvoorbeeld in een bewaarbakje.
In koelkast of vriezer zetten.
Niet te lang bewaren. In de koelkast maximaal twee dagen, in de vriezer maximaal drie maanden.
Op voedingsgebied zijn er veel misverstanden. Een van de grootste gaat over de houdbaarheidsdatum. Niet zo gek eigenlijk, want er zijn er twee van: de TGT-datum en de THT-datum. Hieronder lees je alles over de verschillen tussen deze vermeldingen. En ook over producten waarop helemaal geen datum staat...



TGT: te gebruiken tot
Op sommige producten staat de TGT-datum, dat staat voor 'te gebruiken tot'. De datum die vermeld wordt, is de uiterste datum waarop je het product kunt eten. Dus als er staat 'TGT: 21 oktober', betekent dat dat je het product tot en met 21 oktober kunt eten.

Na de datum is het product niet meer betrouwbaar. Deze datum kun je vinden op bederfelijke producten, denk aan vlees, vis, kip, kant-en-klaarmaaltijden, pakken voorgesneden groenten en dergelijke.


THT: ten minste houdbaar tot
De THT-datum is een heel ander soort datum. THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Deze datum heeft niets te maken met de veiligheid en betrouwbaarheid van een product, maar met de kwaliteit. Als er staat 'THT: 17 maart', betekent dat dat de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert tot en met 17 maart.

Na deze datum kan de kwaliteit achteruitgaan. Mogelijk wordt de smaak minder, maar normaal gesproken word je niet ziek door het eten van een product na de THT-datum.

De THT-datum staat op minder bederfelijke producten, zoals blikgroente, koekjes, pasta en rijst. Maar ook op melk en eieren staat zo'n datum, dat zijn producten die iets bederfelijker zijn. Die laatste producten kun je ook wel eten of drinken na de THT-datum, maar niet té lang daarna.


Verpakking geopend?
Let op! De TGT-datum en de THT-datum gelden alleen als je de verpakking niet hebt geopend en als je het product bewaart volgens de instructies op de verpakking. Als je de verpakking wel hebt geopend of als je het product bijvoorbeeld te warm bewaart, dan is de houdbaarheid korter. Ter illustratie: een pak melk dat een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is een dag minder lang houdbaar.

Vaak staat er op een verpakking 'na openen koel bewaren'. De meeste van deze producten kun je nog ongeveer drie dagen eten (tenzij je in die periode de TGT-datum overschrijdt). Lang houdbare zure producten, zoals augurken, en gekonfijte producten, zoals jam, zijn na opening ongeveer een maand houdbaar. Zie je schimmels ontstaan op brood of jam? Gooi het dan weg.

Bij schimmel op harde kaas (zoals Goudse kaas) ligt dat anders. Snij de schimmel ruim weg, dan kun je de rest van de kaas nog eten. Tip: Voor geopende producten geeft de 'Bewaarwijzer' van het Voedingscentrum handige richtlijnen.


Geen datum en kliekjes
TGT- en THT-datums staan op verpakkingen vermeld. Maar sommige producten worden pas verpakt nadat je ze gekocht hebt. Denk aan vlees van de slager, kaas van de kaasboer of eten van de markt. Vraag in zo'n geval de verkoper naar de houdbaarheidsdatum. Ook op resten van eerder klaargemaakte gerechten staat uiteraard geen datum.

Voor kliekjes geldt kortweg:

Snel afkoelen. Nooit in koelkast of vriezer, maar bijvoorbeeld in een bak koud water.
Verpakken. Bijvoorbeeld in een bewaarbakje.
In koelkast of vriezer zetten.
Niet te lang bewaren. In de koelkast maximaal twee dagen, in de vriezer maximaal drie maanden.

Veilig omgaan met eten en drinken

Hygiënisch boodschappen doen en bewaartips

Op een veilige manier met eten omgaan is belangrijk, omdat het ziektes voorkomt. Veiligheid en hygiëne zijn niet alleen een issue als je eten gaat klaarmaken. Nee, voedselveiligheid begint al in de winkel.





Handen wassen voordat je eten gaat klaarmaken en voordat je gaat eten. Rauwe en al klaargemaakte voedingsmiddelen gescheiden houden. Vlees goed verhitten. Het is allemaal erg belangrijk in de strijd tegen voedselvergiftigingen en -infecties, die zo'n half miljoen keer per jaar voorkomen in Nederland en die erg vervelend zijn.

Maar jouw rol in het veilig omgaan met je voedsel begint al veel eerder, in de winkel om precies te zijn. Daar koop je je eten en daar begint jouw verantwoordelijkheid. En eenmaal thuis zorg je ervoor dat je je voedsel veilig bewaart.


Boodschappen doen
Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden als je boodschappen doet, om bederf te voorkomen.

Verpakking
Check altijd even de houdbaarheidsdatum op de verpakking, voordat je iets koopt. Als je inderdaad van plan bent om het product te gaan eten of drinken voordat de houdbaarheidsdatum verlopen is, dan kun je het product kopen. Bij twijfel: niet doen.

Koop bijvoorbeeld ook geen grote verpakkingen/porties als je denkt dat je die niet opkrijgt voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Dat is zonde, want je loopt dan het risico op een voedselinfectie, of je zult het product moeten weggooien. Een ander 'verpakkingspuntje': kijk goed of de verpakking van een product niet beschadigd is. Een beschadigde verpakking versnelt het bederf.

Gekoelde producten en diepvriesproducten
Hiervoor geldt: last in, first out. Met andere woorden, koop deze producten (vlees, vis, melk) pas aan het eind van je ronde door de supermarkt en doe ze het liefst in een koeltas. Eenmaal thuisgekomen moet je deze producten juist als eerste weer opbergen.

Ga na het boodschappen doen zo snel mogelijk naar huis en berg alle boodschappen thuis meteen op.


Bewaren
Ook opbergen en bewaren is belangrijk in het proces van veilig omgaan met je eten en drinken. Bewaaradviezen kun je op het etiket van een product lezen.

Hieronder staan verschillende plaatsen waar je je voedsel kunt bewaren. Bij alles geldt dat het erg belangrijk is dat die plaatsen stuk voor stuk schoon zijn en dat het voedsel goed is verpakt. Op die manier geef je bacteriën en insecten zo min mogelijk kans.

donderdag 16 juni 2011

Voeding bij stress

Het natuurlijke mechanisme in je lichaam zorgt ervoor dat je onder stress minder eet. Dat is niet bij iedereen zo. Tijdens stressvolle periodes grijpen sommige mensen juist vaak naar makkelijk eten zoals snacks en snoep. Terwijl deze voedingsmiddelen je juist een lusteloos gevoel kunnen geven en ervoor zorgen dat je minder goed om kunt gaan met stress.




De voeding die je het beste kunt eten bij stress is een vetarme, vezelrijke en koolhydraatrijke voeding met veel groente en fruit. Deze voeding kalmeert zonder energie te verminderen en geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt om het immuunsysteem te versterken. We zetten de voedingsmiddelen op een rijtje die je het beste kunt nemen in stressvolle situaties en voedingsmiddelen die je beter niet kunt nemen.



Wel eten:
Vezelrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koolhydraten ervoor zorgen dat de hersenen meer serotonine aanmaken, dit hormoon zorgt ervoor dat mensen ontspannen. Voorbeelden van gezonde voeding tegen stress zijn onder meer aardappelen, peulvruchten en rijst.


Groente en fruit
Stress kan ervoor zorgen dat je lichaam minder energie heeft om tegen ziektes te vechten. Door meer groente en fruit te eten, waar veel antioxidanten in zitten, kun je je immuunsysteem stimuleren. Wortelen bijvoorbeeld, zijn een uitstekende bron van het antioxidant bèta-caroteen. En citrusvruchten bevatten veel vitamine C, een ander stressbestrijdende antioxidant.


Vermijden
Vetrijke voedingsmiddelen zoals gehakt en kaasgerechten en veel gebakken gerechten kunnen ervoor zorgen dat je je moe en lusteloos voelt. Deze kun je dus beter laten staan als je gestresst bent.

Cafeïne
Veel mensen grijpen als ze slecht geslapen hebben door stress naar producten als energiedrank, koffie en cola. De cafeïne die in deze producten zit, blijft langer in het lichaam zitten dan de meeste mensen denken. Minder cafeïne gebruiken kan juist helpen zowel slaapproblemen en nervositeit te verminderen.

Suiker
Dit is een koolhydraat en zou ons daarom juist moeten kalmeren. Het probleem met suiker is alleen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en weer daalt. Dit geeft je kort extra energie, maar dit is erg snel weer voorbij. Het beste kun je daarom vezelrijke koolhydraten nemen, zoals aardappelen, volkorenpasta, bonen en linzen.

Kortom: Wanneer je in een stressvolle situatie zit, probeer dan gewoon gezond te eten en geen gebruik te maken van ‘zogenaamd’ stimulerende producten. Deze producten kunnen juist alleen maar een tegengestelde reactie geven en dat is het laatste wat je op dat moment kunt gebruiken.

Zorg dat je voldoende eet. Als je honger hebt kun je je minder goed concentreren. Eet drie maaltijden per dag en drie gezonde tussendoortjes zoals fruit, ontbijtkoek, een krentenbol of een boterham. Probeer ook echt te gaan zitten voor je maaltijden en hier gelijk een moment van ontspanning van te maken.

Door: Anne de Graaf

Barbecuen: zo gezond als je maar wilt veilig gezond en lekker


Met mooi weer is het heerlijk om buiten te eten. Lekker barbecuen! Tips voor een gezonde, veilige en smakelijke barbecue.

Er zijn bij barbecuen verschillende veiligheidsaspecten waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld met betrekking tot het voedsel of brandgevaar. Voor de buitenkokers hier een handig overzicht met gezonde tips!


Etenswaar
Zeker in de zomer moet je uitkijken met de houdbaarheid van eten. Ook als het buiten warm is, moet je opletten dat het eten niet te lang ongekoeld blijft staan. Je wilt je gasten immers geen voedselvergiftiging op laten lopen.
Haal vlees en vis zo kort mogelijk voor de bereiding uit de koelkast.
Zorg dat rauw vlees of vis niet met elkaar in aanraking komt, maar ook niet met bereid vlees of vis.

Gebruik aparte schalen en bestek en pak niks met je handen aan.
Maak het rooster grondig schoon voor aanvang.
Als je van plan bent groot vlees, zoals spareribs of een halve kip, klaar te maken, kun je het vlees in de keuken alvast voorgaren.
Zet kleine porties eten op tafel. Zo krijgt het niet de kans om op te warmen en bacteriën te ontwikkelen.
Zout onttrekt vocht aan het vlees, waardoor het geen mooi korstje krijgt. Strooi er dus pas zout op na de bereiding.

Gezond barbecuen
Variatie is het succes van een barbecue. Hoewel veel mensen het nog bij worstjes, saté en stokbrood houden, kun je heel goed verschillende groentes, vispakketjes en andere culinaire hoogstandjes buiten bereiden. Het is ook gezonder niet altijd hetzelfde te maken en te eten. Vooral als je vaak barbecuet.


Met aanmaakblokjes en brandgel
Gebruik alleen houtskool waarvan op de verpakking staat dat het geschikt is om te barbecuen. Aansteken moet je nooit met (geverfd of ongeverfd) hout of petroleum doen. Het verbrandt namelijk nooit helemaal en zo kunnen schadelijke stoffen ontstaan.

Gebruik aanmaakblokjes of brandgel, dat is het veiligst voor je gezondheid. Leg er pas vlees op als de houtskooltjes gloeien en een wit laagje as hebben. Dat duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Dan is de barbecue op de juiste temperatuur.



Verbrand vlees
Barbecuen zou kunnen leiden tot een hoger risico op kanker, bijvoorbeeld als je vaak vlees eet dat verbrand is en er zwart geblakerd uitziet.

Het zou voornamelijk komen door Pca: polycyclische aromatische koolstoffen. Dat is een giftige stof die vrij komt bij roosteren op houtskool. Als je zorgt dat het vlees niet verbrandt en je het op de juiste temperatuur bakt, dan beperk je het ontstaan van het giftige Pca tot een minimum.

Een aantal tips om het ontstaan ervan te minimaliseren:

Hoe groter de afstand tussen het rooster en de hete houtskool hoe beter.
Laat vlees, vis, groenten en brood nooit in contact komen met vlammen.
Als je vet vlees hebt of vlees of vis dat gemarineerd is, kun je met een aluminium schaaltje het vet opvangen. Snij het overtollige vet aan vlees weg en gebruik weinig olie. Als het vet op de houtskolen komt, ontstaat door verbranding Pca.
Verbrand vlees is niet goed voor je door de verhoogde concentratie Pca. Het is echt aan te raden dit niet te eten.
Elektrisch barbecuen is een stuk gezonder, maar of het net zo leuk is?

Brandveiligheid
Buiten koken op een barbecue brengt een brandrisico met zich mee, maar als je de veiligheid in acht neemt, kan er weinig gebeuren. We geven je alvast wat handige tips, zodat je zomerse barbecue niet in het bluswater valt.

Een aanzienlijk aantal brandwondengevallen komt door onveilig barbecuen. Even niet opletten of een huisdier dat ergens tegenaan stoot; een ongelukje zit in een klein hoekje.
Houd de barbecue in de gaten, ook als het bakken en braden klaar is en de houtskool alleen nog smeult. Het is nog steeds erg heet!
Gebruik nooit (brand)alcohol op het vuur. Grote steekvlammen zijn levensgevaarlijk.
Kinderen en huisdieren zijn onvoorspelbaar en moet je uit de buurt houden van het vuur.

Let op je schort of blouse en zorg dat ze niet overhangen.
Vetspetters kunnen venijnige brandwondjes veroorzaken. Niet met blote armen of benen barbecuen is een manier om dit te voorkomen.
Het is geen goed idee om een brandende barbecue te verplaatsen.
Blus een smeulende barbecue nooit met water. Door het temperatuurverschil kan de vuurkorf springen.

Originele BBQ-tips
Fruit is heel geschikt om te roosteren. Bijvoorbeeld ananas op een stokje of aardbeien en peer in folie. Lekker als toetje!
Barbecuen kan lijnvriendelijk zijn. Vervang de sausjes door yoghurtvarianten, eet meer salade dan vlees, gebruik mager vlees of vis en gebruik matig olie.
Kies eens voor noten-, meergranen-, volkoren- of bruinbrood in plaats van gewoon wit stokbrood. Dergelijke broden leveren meer voedingsstoffen en een meer verzadigd gevoel door de hoeveelheid voedingsvezels.

Veggie BBQ'en voor beginners


Als je vegetariër bent, kun je toch prima barbecuen! Groentespiezen zijn makkelijk om te maken, maar ook tofu kun je grillen. Lees onderstaande tips voor een geslaagde veggie BBQ.
Leg vleesvervangers zoals tofu, tempeh en seitan ongebakken in een marinade en dan op de BBQ.
Omdat groente, tofu en veggieburgers minder vet bevatten dan vlees, is het nodig om je rooster goed in te vetten. Doe dat met goede olie, zoals koud geperste olijfolie van tweede persing of kokosvet (ook koud geraffineerd).
Van seitan kun je lekkere spiezen maken. Wel eerst een nachtje marineren en dan roosteren.
Leg eens een maiskolf op de BBQ.
Veggieburgers en -worsten kun je meteen op de barbecue leggen. Kies wel stevige exemplaren, die niet uiteenvallen in de kolen. Of gebruik een visklem.
Maak verrassingspakketjes! Snij je favoriete groenten in stukken en mix ze met kruiden. Leg de groenten op een stuk aluminiumfolie en vouw het goed dicht, zodat je een pakketje krijgt. Laat één rand nog even open, zodat je er wat bouillon, witte wijn of olie bij kunt gieten. Vouw dan ook deze rand goed dicht. Leg het pakketje op de barbecue, zodat de groenten kunnen garen.
Rol kleine aardappelen in folie (elk apart) en leg ze in de hete kolen. Na een half uurtje zijn de aardappelen gaar. Prik voor de zekerheid even met een vork in de aardappel om te voelen of 'ie gaar is. Haal de aardappels uit de folie, snij ze half open en steek er een stukje kruidenboter in.
Ook heel lekker is deze geroosterde portobello!

woensdag 15 juni 2011

lekkere boterhammen



Forel met ei en twee geroosterde boterhammen

1 ei
50 gram gerookte forel
beetje biogarde
beetje ijsbergsla
beetje gerapste wortel
2 geroosterde boterhammen

smeer de boterhammen in met een beetje biogarde
leg daar op het ei en dan de sla dan de forel en dan beetje wortel.
je kunt ook nog een beetje mayonaise erop doen.
dan smullen maar.



ZOMER



zaterdag 11 juni 2011

Beweeg ik wel voldoende?

Met behulp van deze test kun je erachter komen in hoeverre je voldoende beweging krijgt in je dagelijks leven.



klik hier voor de test

Wat voor type eter ben jij?



Sommige mensen genieten van eten, voor anderen is het eerder een noodzaak. Doe de test en je weet wat voor type eter jij bent!

klik hier voor de TEST.

Je eten bepaalt je slaap

Voeding die de slaap verstoort
Wel een glas melk, maar geen kop koffie. Waarschijnlijk weet je wel dat je geen cafeïne moet drinken vlak voor je gaat slapen. Maar er zijn nog meer voedingsstoffen die je slaap verstoren óf juist bevorderen.



Er zijn stoffen die je maar beter kan mijden als je lekker wilt doorslapen. Hieronder drie stoffen die veel mensen uit hun slaap houden.

Cafeïne
Het drinken van veel koffie is één van de bekendste oorzaken van een verstoorde nachtrust. Dit komt door de werkzame stof cafeïne. Deze heeft een stimulerend effect op de hersenen, nieren, maag en darmen.

Cafeïne verdrijft vermoeidheid en daardoor val je moeilijker in slaap. Probeer daarom een aantal uur voordat je gaat slapen geen cafeïnehoudende dranken en voedingswaren meer te nuttigen. Dus ook geen thee, cola en chocolade. Kruidenthee kan wel gedronken worden.


Nicotine
Naast cafeïne heeft ook nicotine een opwekkend effect. Onderzoek wijst uit dat rokers een langere inslaapduur hebben dan niet-rokers. Ook slapen rokers over het algemeen minder diep en worden vaker wakker. Toch kan een enkel sigaretje wel helpen; een klein beetje nicotine maakt juist slaperig.


Alcohol
Lekker slaapmutsje voor het slapengaan? Al val je misschien sneller in slaap, na ongeveer drie uur is het effect uitgewerkt. Grotere hoeveelheden alcohol kunnen de nachtrust juist verstoren. Probeer het gebruik van alcohol voor het slapen dus te matigen. Door alcohol ga je akelig dromen, zweten en krijg je hoofdpijn.

Gelukkig zijn er ook dingen die je wel mag eten en drinken. Onderstaande producten kunnen je zelfs helpen om beter te slapen.


Triptofaan
De stof triptofaan zit in een allerlei voedingswaren. Door deze stof voel je je plezierig en slaperig. Het zit bijvoorbeeld in bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt. Als je dit een half uur voordat je gaat slapen eet, ben je rustig genoeg om goed in slaap te vallen.


Serotonine
In volkorenbrood of volkorencrackers zitten veel koolhydraten. Deze zorgen voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger. Een lichte snack met koolhydraten kan je helpen makkelijker in slaap te komen.


Tijdstip
Nu weet je wat je wel en niet moet eten. Maar ook het tijdstip kan verschil maken. 's Ochtends kan je lichaam het beste voedsel verteren. Later op de dag is er minder tijd voor de vertering. Hierdoor bestaat de kans dat wat je laat op de avond eet, 's nachts half verteerd in je maag achterblijft. Dit kan de nachtrust verstoren.

Een uitgebreid ontbijt, matige lunch en een lichte avondmaaltijd is het best. Zorg dat er minstens drie uur tussen de avondmaaltijd en het tijdstip van slapengaan zit.

Slapen met een lege maag valt ook niet mee. Als je vlak voor het slapengaan nog honger hebt, kun je een lichte snack eten. Probeer de verleiding van chips, koekjes en andere vette of zoete etenswaren te weerstaan.

Ook pikant voedsel kun je beter mijden. De kans is groot dat je wakker ligt met brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel. Een glas melk, een cracker of kruidenthee zijn goede alternatieven.

zondag 5 juni 2011

Jong door grapefruit


Stop de trucjes om er jonger uit te zien! Neem een parfum met grapefruit erin; dat werkt minstens net zo goed. Want mannen schatten vrouwen die naar grapefruit ruiken maar liefst zes jaar jonger.

Dat heeft Alan Hirsch van het Geur en Smaak Instituut in Chigago ontdekt. Hij onderzocht welke geuren bepalend zijn voor de indruk die vrouwen op mannen maken.

Hirsch smeerde een groep vrouwen van middelbare leeftijd in met verschillende fruitsoorten, groenten en kruiden, zoals broccoli, banaan, munt en lavendel. Geen van die geuren veranderden de indruk die de mannen van de vrouwen kregen.

Behalve de geur van grapefruit. Alleen die vrucht is in staat mannen te misleiden als het gaat om de leeftijd van een vrouw. Alle mannen schatten de met grapefruit ingesmeerde vrouwen namelijk een stuk jonger dan ze waren, zeker zes jaar! Hoe dat komt, weet Hirsch niet.


Maar dat maakt ook niet uit. Neem een geurtje met grapefruit erin, en je kunt weer heerlijk jong door het leven. DKNY Woman Summer 2011, bijvoorbeeld. Of Joy of Pink van Lacoste. Ook de Bodyshop heeft een geurtje met grapefruit erin, dat een stuk minder duur is: Kistna Eau de Toilette. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een grapefruit pellen en daarna je handen niet wassen. Bijkomend voordeel: als je de schoongemaakte grapefruit opeet, ben je ook nog eens heel gezond bezig!


Andersom werkt het trouwens niet: vrouwen schatten mannen die naar grapefruit ruiken niet jonger.

vrijdag 3 juni 2011

Komkommers niet de bron van besmetting EHEC-bacterie


De Nederlandse groenten noch de Spaanse komkommers zijn verantwoordelijk voor de EHEC-uitbraak, waardoor al zestien mensen om het leven zijn gekomen. Daarmee blijft de bron van EHEC onbekend.



Uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit is gebleken dat de EHEC-bacterie niet afkomstig blijkt te zijn van Nederlandse groenten. De dienst nam 168 proefmonsters bij supermarkten, groothandelaren en telers ter controle op de aanwezigheid van de EHEC-bacterie. Naast komkommers, zijn ook paprika's, aubergines, tomaten en sla gecontroleerd. Op geen van die producten werd de gevaarlijke bacterie aangetroffen.

Spaanse komkommers
En ook de Spaanse komkommers blijken vrij van blaam. De Duitse autoriteiten wezen twee Spaanse telers aan als de bron van de EHEC-bacterie. Maar de Frankfurter Allgemeine meldt dat de EHEC-besmetting niet uit Spanje afkomstig is. Dat zou laboratorium-onderzoek hebben uitgewezen. Daarmee blijft de bron van de EHEC-bacterie ongeïdentificeerd, wat slechts nieuws is.

Rabarber werkt laxerend


Zit je verstopt? Eet dan een stengel rabarber. Deze groente werkt laxerend, diuretisch, maagversterkend, galdrijvend en eetlustopwekkend. Bovendien is rabarber erg gezond.



Maar weinig Nederlanders eten rabarber, het merendeel van onze Hollands geteelde rode stengels verdwijnt naar Engeland. Dat is jammer, want rabarber is een gezonde seizoensgroente.

Vroeger viel rabarber als voedsel nog niet in de smaak, maar wel als medicijn om haar onbetwistbaar laxerende werking. Pas toen ontdekt werd dat de jonge stelen, in tegenstelling tot het grote blad, helemaal niet giftig zijn, maakte zij opgang als eetbare plant. Ooit werden ook de jonge bloemen gegeten. De giftige bladeren kregen een andere bestemming. Zij werden met groene zeep gekookt tot een sproeimiddel tegen bladluizen.

Gezond
Rabarber is een ideale groente als je kampt met verstopping, maar ook als je last hebt van bloedarmoede. De groente is namelijk rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals kalium , calcium en magnesium. Rabarber reinigt de lever en is dus ook gunstig bij geelzucht. Bovendien bevat het veel vitamine B1, B2, B6, en C. Nog een voordeel van rabarber: het is caloriearm en bevat veel vezels.

Zuur
Rabarber dankt zijn zure smaak aan het aanwezige oxaalzuur. Die stof zit ook in zuring en in spinazie. Jonge stelen kunnen ongeschild worden gebruikt en hoeven niet veel suiker of zoetstof in de bereiding. Stelen van 1,5 tot 2 maanden oud bevatten meer oxaalzuur. Oxaalzuur bindt zich met calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor vermindert. Daarom raden ze rabarber af, als je last hebt van reuma, jicht of nierstenen.

Om het effect van oxaalzuur tegen te gaan of te minderen, kun je de rabarber schillen, de stukken kort koken en het kookvocht weggieten. Je kunt ook calciumcarbonaat toevoegen. Dat is bij de drogist te koop onder de vorm van krijt. Het is smaakloos en neutraliseert ook voor een deel de zure smaak. Zo hoef je minder suiker of zoetstof te gebruiken.

Hoe gezond zijn courgette


De courgette is licht verteerbaar, zit boordevol vezels en mineralen en is makkelijk te verwerken in vele gerechten. Bovendien bevat de groente weinig calorieën. Deze afstammeling van de komkommerachtigen is dus een echte aanrader.



De courgette komt oorspronkelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten en uit Mexico. In de 16e eeuw maakte Europa kennis met deze groene rakkers. Vooral Zuid-Europa smulde ervan en pas vrij recent zijn courgettes ook in de noordelijke streken bekend. Courgettes worden ook wel eens aangeduid als zomerpompoenen omdat ze jong en onrijp geoogst worden. Als je courgettes laat groeien, worden ze net zo groot als pompoenen. Augurken, meloenen en komkommers zijn allemaal familie van de courgette.

Licht
Een portie van 150 gram courgette levert slechts 50 calorieën, terwijl het toch een grote hoeveelheid vezels bevat. Een courgette heeft oplosbare en onoplosbare vezels, die goed door de darmen worden verdragen. Als de groente nog jong is, zijn de vezels zachter en zitten er binnenin nog geen of heel weinig zaadjes. Een aanrader dus als je een gevoelig spijsverteringsstelsel hebt.

Mineralen
Courgettes zijn als verse groente bijna onverslaanbaar als het aankomt op het hoge gehalte aan mineralen. Ze zijn rijk aan kalium en arm aan natrium. Ook bevatten ze veel magnesium, vitamine B1 en, met name veel vitamine B9. Hierdoor hebben ze een bloeddrukverlagend effect en helpen ze bij de preventie of bij de behandeling van hart- en vaatziekten. Onderzoek toont aan dat vitamine B9, ook wel foliumzuur genoemd, vrouwen beschermt tegen darmkanker. Ook verkleint het slikken van extra foliumzuur de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby. Daarom is de courgette een ideale groente voor vrouwen die aan kinderen denken of die net zwanger zijn geworden.

Bakken of stomen?
Met een courgette kun je de voedingswaarde van een gerecht dus flink opkrikken, zonder de calorieteller te laten stijgen. Om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen te behouden, kun je de groente het beste stomen of stoven. Bak ze liever niet in te veel olie. Een courgette werkt - net als een aubergine – als een soort vetspons. Wees dus zuinig met olie, dan verteert de groente ook beter.

Koel
Het courgetteseizoen loopt van juli tot september, maar de groente is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Let erop dat de courgette een groene egale kleur heeft, en dat het vrij is van beschadigingen. De schil moet gaaf zijn en stevig aanvoelen. Bewaar de groente op een koele plaats, maar niet in de koelkast.

Gezonde tussendoortjes die toch niet zo gezond zijn


Ze doen het slim die voedingsfabrikanten, ze hullen een tussendoortje in een vrolijke wikkel, melden dat het ‘verantwoord’ is of ‘boordevol fruit’ zit en zo vliegen de Liga’s en Sultana’s de toonbank over. Maar zijn deze tussendoortjes echt zo gezond als producenten beweren? Vaak niet. Zo zit er volgens Foodwatch in FruitKick eXtra Framboos, de reep ‘vol fruit’, nauwelijks één framboos.



De FruitKick eXtra Framboos wordt gepresenteerd als een gezond tussendoortje. Maar Bart van Opzeeland, directeur van Foodwatch meent dat achter de FruitKick serieuze risico’s schuilen: ‘De glucosefructosestroop in FruitKick is discutabel. De langetermijneffecten van dit goedkope ingrediënt kunnen slecht uitpakken voor consumenten.’

Welgeteld één framboos
De producent van FruitKick, Kraftfood, meldt op de verpakking dat deze reep ‘46% fruitvulling’ heeft. Daarnaast noemt Kraft de Fruitkick een ‘heerlijk en verantwoord tussendoortje’ en prijst het aan met de woorden ‘vol fruit’. Volgens Foodwatch klopt deze informatie niet. Hij stelt dat het woord ‘fruitvulling’ niet bij de wet beschermd is en dat de vulling dus niet volledig uit fruit hoeft te bestaan.

‘Liga heeft in de ‘fruitvulling’ 6,7% fruitachtige producten (‘stukjes framboos’ ‘puree’ en ‘concentraat’) gestopt, maar de rest is vulmiddel, suiker en de glucose-fructosestroop’, aldus Foodwatch in zijn persbericht. ‘Een FruitKick bevat omgerekend 1,8 gram fruit, dat is net aan één framboos!’ aldus Foodwatch in zijn persbericht.

Obesitas
Ook legt Foodwatch in het persbericht uit dat de uit maïs gewonnen glucosefructosestroop nadelen heeft ten opzichte van suiker. Het stelt dat de goedkope stroop het hoofdingrediënt is van de fruitvulling, waarmee de fabrikant geld bespaart. ‘De suikers in de stroop bevatten niet minder calorieën maar stimuleren het verzadigingsgevoel pas laat, waardoor mensen er al gauw meer van eten. Onderzoek wijst uit dat fructose obesitas en extra buikvet veroorzaakt, wat een risicofactor is bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.’

Andere tussendoortjes
Van tussendoortjes als Wasa Sandwich of Sultana werd al een jaar eerder aangetoond dat ze minder verantwoord zijn als producenten beweren. De Consumentenbond nam 23 tussendoortjes van A-merken onder de loep. De producten werden vergeleken op basis van aantal calorieën en de aanwezigheid van slechte vetten, suiker, zout en voedingsvezels. Ook de informatievoorziening op de verpakking werd beoordeeld.

Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op. Verder scoorden Wasa Sandwich, Verkade Crunchsticks en Zonnatura Chocorijstwafels een onvoldoende op het gebied van verzadigde vetten.

Per drie verpakt
Veel tussendoorkoeken zijn dus niet zo gezond als ze in reclames worden neergezet. Bovendien zitten koeken zoals Liga, Evergreen of Sultana per twee of meer verpakt. Je eet automatisch zo’n heel pakje op, terwijl daarmee het hele idee van een tussendoortje eraan gaat. Één Sultanakoekje bevat zo’n 55 calorieën, dus een pakje Sultana levert 165 calorieën.

Wat is dan wel goed?
Je kunt het beste een boterham, een schaaltje yoghurt met cruesli of een stuk fruit als tussendoortje nemen. Deze voedingsmiddelen bevatten meer gezonde voedingsstoffen en minder calorieën dan bijvoorbeeld een pakje Sultana. Heb je daar geen zin in? Dan is er nog een lichtpuntje…
De test van de Consumentenbond wees ook winnaars uit. Zoals Snack-a-Jacks van Quaker. Per rijstwafel worden slechts 27 kilocalorieën geconsumeerd. Ook het suikergehalte is laag. Tevens zijn de Happers van Peijnenburg verantwoord. De snacks bevatten relatief weinig verzadigd vet en zouten. De Mueslireep van Ravensbergen was volgens de Consumentenbond de beste koop, gezien de lage prijs van 93 eurocent en het lage gehalte slecht vet en zout.

Hoe gezond zijn wortels?


Arme peentjes, ze worden voornamelijk geassocieerd met chagrijnig hongerlijden tijdens een afslankdieet. Maar wortels zijn meer dan alleen een magere groente. Ze zijn hartstikke lekker en reuze gezond. Hoe gezond? Lees het hier.



Het hoogseizoen der wortels is tussen april en juli, dus de oranje rakkers zijn momenteel volop verkrijgbaar. Verse wortels zijn feloranje met een pluim van frisgroen loof bovenop. Als de wortels aan de bovenkant nog wat groen zijn, betekent dit dat ze nog niet helemaal rijp zijn. Als het onderste gedeelte gerafeld is, betekent dit dat je ze minder lang kunt bewaren.

Ogen
Het meest bekende gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A wat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis. Nachtblindheid kan dus het gevolg zijn van een langdurig en ernstig tekort aan vitmine A. Vitamine A komt overigens ook voor in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, melk en eidooier.

Darmwerking
Betacaroteen doet trouwens nog meer goede dingen. Je krijgt er een mooie huid van als je op regelmatige basis wortels eet. Maar overdrijf niet, dan zit je straks met een geeloranje teint opgescheept.
Ook je darmwerking krijgt een boost van wortels. Dit komt niet alleen door de betacaroteen, maar ook door het hoge vezelgehalte in wortels. Als klap op de vuurpijl werken peentjes cholesterolverlagend.

A,B,C,E
Wortels bevatten tal van vitaminen. Om precies te zijn vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt. Wortelen hebben een positieve werking op je hart en stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.

Bewaren
Wortels kun je het beste in de groentebak bewaren. Je kunt ze beter niet bij fruit of groenten bewaren die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappels, omdat ze daardoor sneller oud en bitter worden. Wil je optimaal van al het goeds van wortels profiteren? Eet ze dan rauw. Met koken en persen gaan er wat voedingsstoffen verloren.

Kip in vijfkruidenmarinade voor 2 pp.


Ingrediënten
2 eetlepels sojasaus of ketjap
1 theelepel vijfkruidenpoeder (mengsel van steranijs, sechuanpeper, venkel, kaneel en kruidnagel)
1 teentje knoflook
2 kleine kipfilets
2 eetlepels olie

Bereiding
1.Maak een marinade van de sojasaus, het vijfkruidenpoeder, het uitgeperste teentje knoflook en wat peper.
2.Snijd de kipfilets in de lengte in tweeën.
3.Bestrijk de stukken filet met het mengsel en laat dit in de koelkast afgedekt enkele uren intrekken.
4.Verwarm de olie in een koekenpan met een antiaanbaklaag en bak hierin de stukken filet in 15 minuten gaar en bruin

PAS HET AAN DE EETWIJZER.

GASTENBOEK




SCHRIJF EENS IN ONS GASTENBOEK.

Eten is om op te eten


Per persoon verspillen we gemiddeld 40 kilo voedsel per jaar. Dat kost ons jaarlijks ongeveer € 135 per persoon en ruim € 300 per huishouden. Zonde van het geld, maar ook zonde van de energie die het gekost heeft om het eten op je bord te krijgen.

Gelukkig is er wat aan te doen: niet meer eten kopen en bereiden dan je nodig hebt! Op deze pagina lees je hoe je dat doet.
KLIK HIER

donderdag 2 juni 2011

'Kiwi beter dan vitamine C supplement'


Dat kiwi's rijk zijn aan vitamine C wordt nu weer door onderzoek bevestigd. De vrucht blijkt zelfs een effectievere bron dan een vitamine C supplement.

De onderzoekers van de Nieuw Zeelandse University of Otago vergeleken de vitamine C opname in muizen na het eten van kiwi's en het nemen van een supplement. De opname van de natuurlijke vitaminebron bleek vijf keer effectiever dan die van kunstmatige supplementen.


Verkrijgen uit voeding
Volgens hoofdonderzoeker Margreet Visser hebben mensen vitamine C nodig om alle weefsels en organen gezond te houden. Ons lichaam zelf is niet in staat om de bacterie aan te maken, dus is het noodzaak om dit uit het voedsel of voedingssupplementen te verkrijgen.


Onderzoek
In het experiment werden muizen met een vitamine C tekort gedurende een maand gevoerd. De ene groep kreeg kiwi, de andere een gelijkwaardige hoeveelheid pure kunstmatige vitamine C.

De muizen die de kiwi aten waren veel beter in staat om de vitamine C op te nemen. Daarbij bleef de vitamine ook beter opgenomen. Dit suggereert dat de vrucht een bepaalde stof bevat die zowel het opnemen als blijven verbetert.

Visser: "De resultaten van het muizenexperiment kunnen een belangrijke uitwerking hebben op de menselijke voeding." Vandaar dat Visser en haar onderzoeksteam nu een soortgelijk onderzoek bij mensen uit gaan voeren.

Hoe gezond is soja?


Goed voor het cholesterolgehalte

Sojaproducten als tempé en tofu komen in Nederland steeds vaker als vleesvervanger op het menu. De sojaboon is gezond, maar hoe zit het precies met de fyto-oestrogenen in soja?

Sojaproducten worden gemaakt van de sojaboon, een peulvrucht. Soja levert voornamelijk eiwitten, essentiële aminozuren en onverzadigde vetten. Er kan een groot aantal producten mee worden gemaakt.

Behalve vleesvervangers als tempé en tofu zijn dat melk, room, margarine en yoghurt. De ‘gehaktballetjes’ in blikken soep bestaan vaak voor een deel uit soja. Er is soja-ijs en sommige vruchtendranken hebben soja als basis.



Cholesterolgehalte
Soja wordt al vele honderden jaren gegeten in China. Ook in Japan is soja populair. Soja wordt vooral geroemd om zijn effecten op de gezondheid. De meest bekende eigenschap is wel dat het goed is voor het cholesterolgehalte. Uit diverse onderzoeken blijkt dat soja bij geregeld gebruik het slechte (ldl) cholesterolgehalte inderdaad iets kan verminderen.


Fyto-oestrogenen
Naar soja wordt veel onderzoek gedaan vanwege de isoflavonen die in de boon voorkomen. Deze flavonen maken fyto-oestrogenen aan: genisteïne en daidzeïne. Deze stoffen lijken sterk op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Wie veel soja eet, krijgt dus veel oestrogeenachtige stoffen binnen. Ondanks alle wetenschappelijke studies is er weinig bekend over wat die stoffen in het lichaam doen. Enkele andere groenten en granen bevatten ook fyto-oestrogenen, maar in veel mindere mate dan in soja.


Soja en kanker
Uit onderzoeken blijkt dat mannen iets minder kans hebben op prostaatvergroting en prostaatkanker als ze regelmatig soja eten. Soja zou ook aderverkalking tegengaan. Daar is echter nog geen hard bewijs voor geleverd. Duidelijk is wel dat in landen waar veel soja wordt gegeten, bepaalde soorten kanker iets minder dan gemiddeld voorkomen dan elders.

Behalve prostaatkanker gaat het om borstkanker en bepaalde soorten darmkanker. Een voorbeeld is het Japanse eiland Okinawa, waar tofu vaak op het menu staat. De levensverwachting van mensen op Okinawa is een van de hoogste ter wereld. Maar critici wijzen er op dat dat ook kan komen door andere oorzaken in de leefwijze en het voedingspatroon.


Borstkanker
In de afgelopen jaren is soja geregeld negatief in het nieuws gekomen. Soja zou de werking van de schildklier belemmeren en het zou borstkanker kunnen verergeren. Hoewel er nogal wat onderzoeken zijn die elkaar op deze punten tegenspreken, lijkt de voorlopige conclusie toch te zijn dat geen van deze vermoedens kloppen.


Soja tegen opvliegers
De oestrogeenachtige stoffen in soja zouden de ernst van opvliegers bij vrouwen in de menopauze verminderen. Maar verscheidene studies laten op dit punt tegengestelde resultaten zien. Bij sommige vrouwen zou een klein gunstig effect tegen opvliegers kunnen ontstaan na minimaal twaalf weken van dagelijkse consumptie van sojaproducten. Een ander verondersteld gunstig effect van soja op botontkalking kan niet door onderzoek gestaafd worden.


Spermacellen
Volgens enkele statistische studies in 2006 en 2008 zou soja bij mannen een remmende werking hebben op de productie van spermacellen. Maar latere klinische onderzoeken hebben geen verband aangetoond tussen mannelijke vruchtbaarheid en geregelde consumptie van soja.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FD) concludeert op basis van een reeks van recente onderzoeken dat sojaproducten veilige voedingsmiddelen zijn met in elk geval bewezen kleine gunstige effecten op het bloedcholesterolgehalte en prostaatkanker.