dinsdag 23 oktober 2012

Touwspringen voor afvallen!

Touwtjespringen behoort niet alleen tot de simpelste vormen van cardiotraining die je kunt doen, maar ook tot de meest effectieve als het aankomt op calorieverbranding. Je verbrandt namelijk al snel 800 à 1000 kilocalorieën per uur als je fanatiek tekeergaat met je springtouw. Touwspringen kent overigens beduidend meer voordelen dan de efficiënte verbranding van calorieën...





Hierbij een kleine opsomming:
  • Relatief snel en gemakkelijk te leren
  • Nauwelijks attributen voor nodig…
  • …Dus goedkoop
  • Ideale vorm van thuis-fitness…
  • …Dus géén sportschoolabonnement vereist
  • Op 1m² uitvoerbaar
  • Neemt geen permanente ruimte in beslag
  • Ook voor je lichaam kent touwspringen vele voordelige effecten naast een verhoogd calorieverbruik. Zo zorgt een robbertje touwtjespringen voor:
  • Ideale manier van vetverbranding
  • Conditie c.q. uithoudingsvermogen optimaliseren
  • Optimalisatie van je hartlongfunctie
  • Toning” van je spieren

“Speed Rope”

Koester jij het serieuze voornemen om fanatiek te gaan springtouwen? Dan is een zogenaamde “speed rope” absoluut de moeite waard. De speed rope is speciaal gemaakt voor mensen die touwtjespringen beoefenen als vorm van cardiofitness. Een speed rope draait beduidend sneller en soepeler dan een “normaal” springtouw, waardoor je minder vaak de fout in zult gaan en dus efficiënter zult trainen. Bekijk het filmpje hieronder maar eens… 


 



 
Al met al is touwtjespringen vooral een kwestie van heel veel oefenen en er handigheid in krijgen.

Tot slot

Trek bij touwtjespringen allereerst goede sportschoenen aan met schokabsorberende demping in de voorvoet.Span tijdens het springen je buikspieren aan, houd je bekken en rug recht en je knieën lichtjes gebogen. Wissel iedere 5 minuten springen af met 5 minuten lopen. Oefen liever langdurig en langzaam dan snel en kort. Let bovendien op de belasting van je knieën; hoe lichter de impact, des te beter je traint!

maandag 22 oktober 2012



   
 Wintertijd
      In de nacht van 
27 op 28 oktober!

Een uur terug
De wijzers achteruit
De wintertijd gaat in
Het zal nu eerder donker zijn
Schemerlampen en kaarsen aan
Zo is deze tijd ook wel weer fijn

WEES JE ZELF


Aanbieding EGA Aardbeienjam.


Aanbieding EGA aanbieding .

Als u 5 potjes EGA aardbeien jam bestelt krijgt u het 6e potje gratis.
mooi meegenomen toch!! 50 gram EGA jam staat gelijk aan één keer fruit.
Lekker op brood, in de yoghurt of lekker op een zelfgemaakte pannekoek.

Of kijk voor meer Ega Producten op www.egannederland.nl
of klik hier

ook te bestellen bij jou Cursusleidster.

donderdag 11 oktober 2012

Pompoen: een typische herfstgroente

Boordevol vezels, vitamines en mineralen

In het sprookje van Assepoester wordt de pompoen omgetoverd tot een koets. Maar deze typische herfstgroente is zoveel meer dan een potentieel vervoermiddel. Pompoen is namelijk ontzettend lekker en vooral ook heel gezond. Voor je ogen bijvoorbeeld, maar ook voor de prostaat.

pompoen, groente, herfst, vitamines, mineralen, vezels, ogen, prostaat, blaas,


Op het eerste gezicht zou je het misschien niet zeggen, maar de pompoen is familie van de komkommer, augurk en courgette. Deze groenten heten officieel de Curcubitacea-familie: de komkommerachtigen. De vruchten groeien aan planten laag bij de grond.

Soorten

Ieder kent de grote oranje reuzepompoen, maar er zijn veel verschillende soorten. In Nederland vind je vooral ook veel kleinere soorten op de groenteafdeling, zoals bijvoorbeeld de pattison (wit en ovaal), winterpompoen (bleekoranje met wasachtige schil), eikelpompoen (hartvormig, donkergroen met oranje vlekjes) en spaghettipompoen (langwerpig, bleekgeel, langdradig vruchtvlees).

Vezels en vitamines

Als groenten zijn pompoenen in Nederland nog niet zo lang bekend, de meeste mensen gebruiken pompoenen vooral als decoratie. Dat de pompoen heerlijk en ook nog eens ontzettend gezond is begint langzaam door te dringen. De vrucht heeft een lage energetische waarde (weinig calorieën), maar bevat veel vezels. Hartstikke goed voor de spijsvertering. Pompoen is ook rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E.

Vooral de oranje pompoen zit vol met bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Deze vitamine is goed voor de huid, maar helpt ook om goed te zien. Een tekort aan deze vitamine kan namelijk leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht.

Pompoenpitten

Ook de pompoenpitten zijn erg gezond. De pitten komen we tegenwoordig vaak in brood tegen, maar ze zijn ook los verkrijgbaar of in pompoenpittenolie. Daarnaast worden pompoenpitten vaak verwerkt in voedingssupplementen voor een gezonde blaas- of prostaatfunctie. Dit is niet zonder reden: pompoenpitten versterken namelijk de blaas en prostaat.

Kopen en bewaren

Pompoenen zijn volop te koop in de herfst en winter. Bij het kopen van een pompoen moet je er op letten dat de vrucht stevig is en geen zachte plekken vertoont. Vervolgens bewaar je de hele pompoen op een koele droge plek, niet kouder dan 8 graden. Op die temperatuur is de pompoen tot wel twee maanden houdbaar. Een stuk gesneden pompoen kun je, verpakt in aluminium- of vershoudfolie, in de koelkast drie tot vijf dagen goed houden. Eventueel kun je pompoen ook invriezen.

Schoonmaken en bereiden

Voor de bereiding van pompoen is het belangrijk om de pompoen goed te wassen. Halveer de pompoen vervolgens en snij de pompoen in schijven. Verwijder de draden en de pitten met een lepel of mesje. Snij het vruchtvlees in blokje. Schillen is niet nodig. De schil kan meegegeten worden en wordt goed zacht bij verhitting. Reken bij het koken of roerbakken van pompoen op een bereidingstijd van vijf tot tien minuten.

zondag 7 oktober 2012

Makreelpakketje uit oven



Een heerlijk recept. Alleen nog even aanpassen aan de EETWIJZER.
En dan smullen maar
 

woensdag 3 oktober 2012



Voor alle jarige van Oktober

Een hele fijne dag gewenst.
En nog heel veel gezonde jaren toegewenst
liefs EGA Boxmeer en Milsbeek

Yoghurt & bacteriën: onafscheidelijk duo


Waarom levende yoghurtbacteriën goed zijn

Zuivelproducten met toegevoegde bacteriën voor een goede spijsvertering. Sommige mensen griezelen van het idee. Maar weinig mensen realiseren zich dat er in bijvoorbeeld yoghurt van nature al levende bacteriën zitten. En die zijn goed voor onze darmflora.


yoghurt, bacterie, yoghurtbacterie, zuivel, functional food, Lactobacillus, Streptococcus salivarius



We willen allemaal gezond en gevarieerd eten. Zuivel mag in een gezond voedingspatroon zeker niet ontbreken. Een schaaltje yoghurt draagt bij aan het gevoel van 'lief zijn voor je lijf'. En terecht, want yoghurt is leverancier van tal van gezonde voedingsstoffen. En - van nature - ook van goede bacteriën.
Yoghurt is een melkproduct dat op gecontroleerde manier gefermenteerd en verzuurd is. Het woord komt van het Turkse yoğurt dat samenhangt met het bijvoeglijk naamwoord 'yoğun' ('dik') en het werkwoord yoğurmak, dat 'kneden' betekent.

Gefermenteerd

Yoghurt is gefermenteerd. Dat wil zeggen dat de lactose door melkzuurbacteriën is omgezet in melkzuren. Hierdoor is het wat makkelijker te verteren, wat gunstig is voor de darmflora en de darm. De fermentatie van de yoghurt gebeurt door het toevoegen van twee melkzuurbacteriën, de zogenaamde levende yoghurtcultuur:
- De staafvormige Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
- De bolvormige Streptococcus salivarius ssp. thermophilus
Als er teveel of te weinig van één van bovenstaande stoffen in zit, dat wordt het gefermenteerde melk of gefermenteerde melkdrank genoemd en mag het eindproduct geen yoghurt heten.

Makkelijker te verteren

Zoals gezegd is yoghurt makkelijker te verteren dan bijvoorbeeld melk, dit komt door de werking van beide bacteriën in de yoghurt. Yoghurt bevordert de vertering van lactose of melksuiker bij personen met melkintolerantie. Dat niet alleen, want het versnelt ook de maaglediging en stimuleert de darmpassage. En als laatste ondersteunt yoghurt het werk van de darmflora.

Wat zijn probiotica?

De term probiotica komt uit het Grieks. Het komt van 'pro bios' en betekent 'ten gunste van het leven'. Probiotica worden aan zuivelproducten toegevoegd om de darmflora te verbeteren. Tot deze groep behoren Bifidusbacteriën, Streptococcus enLactobacillussoorten die van nature ook in de darm van de mens voorkomen. Van deze bacteriën wordt gezegd dat ze beter overleven in het menselijk spijsverteringsstelsel dan yoghurtbacteriën. Ook prebiotica en synbiotica worden aan sommige van deze gefermenteerde melkproducten toegevoegd.

- probiotica

Levende micro-organismen die de maag en dunne darm overleven en gunstig inwerken op de darmflora en/of de darmfunctie.

- prebiotica

Onverteerbare voedingsbestanddelen (bijvoorbeeld vezels) die de groei of de activiteit van de probiotica in de dikke darm stimuleren.

- synbiotica

Producten waar probiotica én prebiotica in zitten.

Functional food

Zuivelpoducten waaraan probiotica zijn toegevoegd, noemen we functional food. Op de verpakking van producten met probiotica staan soms claims zoals het verlichten van darmklachten. Andere veelgehoorde gezondheidseffecten die aan probiotica worden toegeschreven zijn:
- Remmen van ongewenste bacteriën, zoals E.coli
- Voorkomen van diarree door rotavirussen en Salmonella
- Verminderen effecten van Candida infecties
- positief beïnvloeden van het cholesterolmetabolisme
- Remmen, direct of indirect, van het ontstaan van darmkanker
- Bevorderen van de immuunrespons
- Verbeterde stoelgang
- Bevorderen van de opname van mineralen, met name calcium
- Afbraak van lactose, van belang bij lactose-intolerantie
Met name de claims voor diarree, het helpen bij lactoseintolerantie, het verbeteren van de stoelgang en het remmen van candida-infecties zijn uitgebreid bestudeerd en wetenschappelijk goed onderbouwd. Experts zijn daarnaast zeer enthousiast over de werking van probiotica bij darmaandoeningen als de ziekte van Crohn, bij ADHD en bijvoorbeeld vlak voor of tijdens een antibioticakuur. Op dit moment is het wetenschappelijke bewijs daarvan voor de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (ESFA) nog onvoldoende om deze claims te mogen voeren. Vaak ligt dit aan de omvang van de gevoerde studies of het feit dat er nog niet voldoende studie is verricht op (voldoende) mensen.
Fabrikanten mogen alleen een claim gebruiken, als deze op een lijst van goedgekeurde claims voorkomt. De lijst met goedgekeurde claims wordt samengesteld EFSA.

Gezondheidsvoordelen van yoghurt

Natuurlijk is bovenstaande niet de enige reden om yoghurt te eten. De voedingsstoffen in dit zuivelproduct zijn erg belangrijk voor het lichaam: vitamine B2, B11, B12 en mineralen zoals calcium, fosfor en zink.

Vetten in yoghurt

Het geconjugeerd linolzuur (CLA) in volle yoghurt kan niet door het menselijk lichaam aangemaakt worden en dient via de voeding te worden opgenomen. Het heeft een goede invloed op hart- en vaatziekten, vermindert de opslag van lichaamsvet en heeft een gunstige invloed op het slechte cholesterolgehalte.
Verder wordt yoghurt onderscheiden door het vetpercentage:
Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet.
Halfvolle yoghurt bevat 1 tot 3% vet.
Magere yoghurt bevat minder dan 1% vet.

's Avonds eten maakt niet

Dat blijkt uit een nieuw Duits onderzoek. Wetenschappers van het Duitse Instituut voor Humane Voeding in Potsdam hebben geconstateerd dat het niet uitmaakt op welk tijdstip op de dag je eet. Alleen de hoeveelheid voedsel die je eet is belangrijk.

Want wie 's ochtends heel veel eet en 's avonds honger lijdt, heeft uiteindelijk net zoveel calorieën tot zich genomen dan iemand die zijn eten gewoon over de hele dag verspreidt. Mensen die willen afvallen moeten volgens de onderzoekers dus ook niet denken dat dat lukt door 's avonds een maaltijd over te slaan.

Ook de oude wijsheid dat je twee uur voor het naar bed gaan beter niet meer kunt eten, trekken de Duitsers in twijfel. Wie 's avonds laat of 's nachts eet, verbrandt de calorieën gewoon de volgende ochtend, zeggen ze.

Toch is 's avonds laat eten geen goed idee, maar dat heeft vooral met de nachtrust te maken: doordat de spijsvertering dan volop op gang is, slapen de meeste mensen onrustiger.

Het probleem in 's avonds eten zit 'm meestal in het snacken. Als je probeert af te vallen en je overdag aan een gedisciplineerd eetpatroon houdt, krijg je 's avonds voor de tv meestal trek. Het is moeilijk om van de chips of chocolade af te blijven. Veel mensen gaan dan de fout in en van dat gesnack op de bank kom je enorm aan.

Dus eigenlijk is het beter om 's avonds gewoon een stevige, gezonde maaltijd te nemen zodat je geen honger meer krijgt voor je naar bed gaat. Dan weet je zeker dat je niet in de verleiding komt toch wat lekkers te pakken!


Van 's avonds na het diner nog eten word je dik, wordt altijd gezegd. Maar dat blijkt onzin. Het maakt niet uit wanneer je eet, als je maar niet meer calorieën tot je neemt dan je verbrandt. Dan word je ook niet dik.

zaterdag 15 september 2012

Venkel, eenmaal bekend... vurig bemind

Venkel blijft een beetje een nobele onbekende. En toch, eenmaal de groente de weg naar de keuken vindt, blijft deze een vaste waarde op het menu. De zachte anijssmaak die bijna ogenblikkelijk Mediterraanse herinneringen oproept, de vele kansen op culinaire variaties, de niet te onderschatten gezondheidsaspecten en bovendien superlichtgewicht als het om calorieën gaat - ondanks de bolvorm - maakt dat venkel steeds meer aandacht krijgt.
Venkel verdient de aandacht die het verdient. Want de groente brengt de zomer binnen, ook in het najaar.
Gemakkelijk te bereiden, een fantastische kans tot garnering dankzij de venkelveertjes, de aparte smaak die ook bij de jongsten aan tafel in de smaak valt. Venkel is een must voor wie het leven pittig (en gezond) wil beleven!
Een frisgroene frisse groente
Venkel is noch knol noch bol: de knolvenkel kent een bolvormig uitzicht door een verdikking van de bladstengel. Knolvenkel hoort thuis in de familie van schermbloemigen. Dille is verwant met venkel,net als de wortel.
De groente werd reeds om haar culinaire en helende eigenschappen gegeerd om en rond de Middellandse Zee ten tijde van de Romeinen. Pas in het begin van de 18de eeuw kwam venkel in onze contreien op tafel. Geen wonder dat men soms hoort zeggen 'in elke hap proef je een warme bries uit de Middellandse Zee'.
De venkelveertjes, de fijne donkergroene blaadjes aan de smallere stengeldelen, kunnen gebruikt worden als smaakversterker of als garnering.
De naam is afkomstig van het Latijnse 'foenum', wat 'hooi' betekent. De Romeinen vonden dat de groente een aroma had vergelijkbaar met dat van hooi.
Bij ons wordt venkel meestal in de vollegrond gekweekt. Een beperkt gedeelte van de oogst komt uit serres met het oog op het vervroegen of verlaten van het seizoen. Venkel is verkrijgbaar van juni tot december, met topmaanden van juli tot en met september.

Enkel venkel smaakt zo heerlijk
Typisch aan venkel is de frisse anijssmaak, een vrij aparte smaak voor een groente. Wie dat aspect van de smaak versterkt wil zien, kan bij warme bereidingen een scheutje pastis toevoegen. Dus nee, voor de smaak van anijs hoef je echt geen ticket meer te boeken richting zuiden...
Venkel koop je zuiver van kleur zonder bruine vlekken. Het loof is fris, de groente is mooi gevormd, zonder schot of zijscheuten. De knol is uniform bolvormig en voelt stevig aan. Bij venkel wordt het loof bovenaan gedeeltelijk afgesneden.
Venkel bewaar je best in de groentelade van de koelkast, bij een temperatuur tussen o en 5° C. Venkel kun je zowat een week bewaren. Bij een te lange bewaartijd is er een te groot verlies aan smaak.
Bij de bereiding worden de bovenste holle bladstengels afgesneden. Het loof wordt apart gehouden om naderhand de schotel te versieren. Er wordt een plakje van een zijkant van de bol gesneden, waarop de knolvenkel dan wordt recht gezet. Daarna kunnen fijne plakjes of reepjes gesneden worden, of je deelt de knol in vieren.
Venkel is gaar wanneer je er gemakkelijk met een satéstokje kunt in prikken.
Van bol naar lijn...
venkel, een groente goed voor de lijn!
Venkel is een gezonde groente: geen wonder dat de frisgroene groente steeds meer op tafel komt. 100 gram venkel vertegenwoordigt 31 kcal, en daarmee is glashelder aangetoond dat venkel thuishoort in een gezond en mager dieet. Voor een persoon van 75 kg vraagt deze portie slechts 7 minuten wandelen aan een tempo van 5 km per uur. Met andere woorden: een licht verteerbare groente die caloriearm is en zonder problemen kan 'afgewerkt worden'. Daarenboven is venkel rijk aan vitamines A en C en worden er elementen als kalium, natrium, calcium en fosfor aangetroffen. Daarenboven bezit de groente een niet onaardige hoeveelheid vezels, een surplus voor een gemakkelijke darmtransit. De groente helpt de spijsvertering.
Vis & venkel, verrassend & verrukkelijk!
Venkel laat zich zowel koud als warm smaken. Salades, soepen, sausjes en warme schotels met vis, lam of kip krijgen door venkel een aparte smaaktoets. Wit vlees (kip, kalf..), lam en vis laten zich graag met venkel combineren. Pittige gerechten met zuiderse tint, is het motto.
Venkel kun je stomen, stoven, bereiden in de wok, pureren, gratineren, grillen, frituren, in soep verwerken of gewoon koken. Bij dat soort bereiding wordt de smaak van knolvenkel zachter.
Venkel frituren doe je best op zo'n 180°C gedurende 5 minuten. Gecombineerd met een kruidig yoghurtsausje of een pesto met dille heb je best een apart en zomers aperitiefhapje klaar! Wat eveneens leuk is voor amateurchefs: de bol van de venkel kun je opvullen met een selfmade pasta van venkel, een gekookt en geplet eitje, wat kip of lam, wat gestoofde paprika.
Wie venkel rauw verwerkt, verwijdert best de kern van de bol. Rauw staat venkel bekend als stimulans voor de eetlust.
Ook venkelthee wordt gesmaakt en zou een probaat middel zijn tegen migraine, obstipatie en een gevoel van opgeblazenheid.
Voor de zoetemondjes onder de lezers hebben we een typische verrassing in petto: zelfs een venkelcake met grapefruitglazuur is niet te versmaden!
En voor wie schoonheid niet alleen van binnen zit, kan venkelblaadjes ook gebruiken als schoonheidsmiddel tegen rimpels. In industriële toepassing wordt venkel o.a. ook in tandpasta en zeep gebruikt wegens haar smaakeigenschappen.

vrijdag 7 september 2012

Thee: een kopje gezondheid?

De magie van de ingrediënten in thee

Als theeleut lees je graag de kranten. Dat bakje warm vocht wordt namelijk in het nieuws nog wel eens superkrachten toegeschreven. Thee bevat allerlei ontzetttend gezonde stofjes. Zeggen ze. Maar is dat ook zo? En wat zit er eigenlijk in thee?

Thee voorziet je lichaam van vocht en zonder suiker levert het geen calorieën. Dat komt doordat thee een verwaarloosbare hoeveelheid koolhydraten, vet en proteïnes bevat.

Flavonoïden
Zowel groene als zwarte thee zijn rijk aan polyfenolen. Polyfenolen komen voor in allerlei plantaardige voedingsmiddelen zoals groente en fruit en zijn krachtige antioxidanten. Vooral de flavonoïden.
De soorten en hoeveelheden flavonoïden verschillen per theesoort. De variatie in blaadjes, de groeiomgeving, de bewerking en de grootte van de theestukjes hebben hier allemaal invloed op. Groene thee bevat vooral simpele flavonoïden (catechines), terwijl zwarte thee meer complexe (theeflavine en theerubigine) bevat.

Hoewel thee nooit een vervanging kan zijn voor groente en fruit, zijn er onderzoeken die stellen dat de antioxiderende werking van flavonoïden in thee sterker is dan die in groente en fruit. En dat zou dan weer zorgen dat thee beschermt tegen hart- en vaatziekten, kanker en een slechte mondhygiëne. Maar hier geldt dat vervolgonderzoek echt nog nodig is.

Looizuur/stoffen
Tannines, ook wel looistoffen genoemd, zijn een tweede groep polyfenolen. De naam looistof komt voort uit de leerlooierij. Huiden worden gelooid tot leer door het toevoegen van tannines. Veel mensen denken dat thee ook looizuur (tanninezuur) bevat, maar dat is niet het geval. Als er op een theeverpakking looizuurvrij staat, verwijst dit meestal naar de afwezigheid van tannines.

De hoeveelheid tannines in een kopje thee is afhankelijk van hoe lang je de thee laat trekken. De eerste twee tot drie minuten lossen vooral de geur-, smaak- en opwekkende stoffen op. Pas daarna komen de tannines. Als je een thee langer dan zes minuten laat trekken is de hoeveelheid looistoffen aanzienlijk toegenomen. Je merkt dit ook aan de smaak. De tannines zorgen voor het licht-wrange, samentrekkende effect in de mond. Vooral bij het drinken van rode wijn is het samentrekkende effect van tannines goed merkbaar.

De rustgevende werking van thee op de maag en het darmstelsel danken we aan de tannines. Maar ze kunnen ook constipatie veroorzaken. Een beetje melk in de thee kan dan uitkomst bieden. Melk bindt de tannines en remt daardoor de werking. Tannines kunnen ook de opname van mineralen als ijzer, calcium, zink en magnesium verhinderen.

Fluoride
Thee met suiker is slecht voor de tanden. Als je dagelijks meer dan vier keer per dag thee met suiker drinkt heb je een hoger risico op tandcariës of gaatjes door plaquevorming. Daar tegenover staat wel dat thee fluoride bevat. De theeplant Camellia sinensis haalt fluoride uit de grond en verzamelt dit in de blaadjes. En fluoride maakt tanden harder: het zit niet voor niks vaak in tandpasta of mondwater.

Een teveel aan fluoride kan voor kinderen onder zes schadelijk zijn. Maar de hoeveelheid in thee is over het algemeen niet schadelijk.

Mangaan
Naast fluoride zit er ook veel mangaan in thee. Mangaan is een sporenelement dat onderdeel is van een aantal enzymen betrokken bij de stofwisseling. Er is weinig bekend over de effecten van een mangaantekort, maar een overschot kan neurologische klachten veroorzaken. Dit komt echter zelden voor.

Theïne
Net als koffie, kan thee een opwekkend effect hebben. Het vermindert vermoeidheid en zorgt voor een alert gevoel. Dit komt door de aanwezigheid van theïne. Cafeïne en theïne zijn exact dezelfde stoffen, maar in thee wordt het theïne genoemd.

In een kopje thee zit ongeveer 30 mg theïne, afhankelijk van de soort thee. Kruidenthee bevat helemaal geen theïne. In vergelijking met koffie (75 milligram) of cola (35 milligram) bevat thee veel minder. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen beter niet meer dan acht kopjes thee per dag drinken, maar een normaal gebruik van cafeïne levert over het algemeen geen gezondheidsproblemen.

Maakt pasta dik of toch niet? – 3 weetjes over pasta



klik hier voor meer info

zondag 2 september 2012

zalmsalade


benodigdheden:

100 gram gerookte zalm,

125 gram verplichte groente (50 gram doperwten en 75 gram ui)

rucola sla,

taugé,

paprika en tomaat.

Schep alles door elkaar en maak een dressing van ketjap asin met wat water, 1 el. chili olie, piripiri kruiden en verse basilicum blaadjes en schenk dit over de salade. Neem hierbij 60 gram bruin stokbrood.

Kip Kerrie met rijst


Kip kerrie met rijst
Benodigdheden per persoon:
135 gram kipfilet in blokjes (heren 185 gr.), 45 gram ui, 1/3 bakje champignons, 1/3 rode paprika, ½ appel, 50 gram ananas, kipkruiden, knoflook en sperziebonen gekookt in de bouillon,
Voor de saus: 15 gram roomboter, 15 gram bloem, melk, bouillon, kerriepoeder, koenjit, knoflook/peper kruiden, ketjap, bouillonpoeder
Bak de ui en de knoflook en voeg de kip,met kipkruiden ingesmeerd, toe. Daarna de paprika en champignons.
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Maak een roux en voeg langzaam wat water en melk toe tot er een saus ontstaat. Goed blijven roeren anders gaat het klonteren.
Voeg de kruiden en ketjap toe en schep de saus bij het kip groente mengsel.
Eet hierbij 100 gram rijst en de sperziebonen.
Eet smakelijk!!!

Ega Nederland

Wilt u meer weten over gezonde voeding en afvallen klik hier, hoeft u niet af te vallen, en u wilt een gezond eetpatroon volgen ook dan kunt u terecht op een van onze cursussen.
Laat u op een van onze cursussen inspireren om uw eetpatroon aan te passen. Leer om de heerlijkste gerechten te maken op een gezonde en verantwoorde manier. Gezond en fit door het leven wil toch iedereen.

Water drinken tijdens het lijnen

Houd je vochtgehalte op peil
Bij veel diëten wordt aangegeven dat voldoende water drinken van belang is. In totaal heb je elke dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Maar veel mensen hebben hier moeite mee. Daarom een aantal tips om voldoende te drinken. De 1,5 tot 2 liter vocht die je per dag nodig hebt, kan bestaan uit verschillende soorten vocht: thee,
water, melk, (light)limonade, sap en ook koffie.

Niet te veel koffieVan koffie kan je beter niet meer dan vijf kopjes per dag drinken in verband met de cafeïne die erin zit. Het is een fabeltje dat
koffie vocht onttrekt aan je lichaam. Wel moet je na het drinken van koffie met cafeïne wat sneller naar de wc, maar je plast niet meer dan normaal. Ook al lijkt dit af en toe wel zo! Veel mensen hebben moeite om elke dag voldoende vocht binnen te krijgen. Sommigen halen het drinken van 1 liter per dag al nauwelijks. Het gevolg? Hoofdpijn en sufheid.
Je weet dat je
te weinig hebt gedronken als je urine erg geel is. Er zitten dan te veel afvalstoffen geconcentreerd in te weinig vocht. Vooral bij vrouwen die er gevoelig voor zijn, kan dit leiden tot een blaasontsteking.

Tips om meer te drinken

  • Zet een glas of een flesje water in de keuken (desnoods in de koelkast). Elke keer als je in de keuken komt, neem je een paar slokjes. Dit kan natuurlijk ook op je werk, bijvoorbeeld met een flesje water op je bureau, in de auto of op een ander strategisch punt.

  • Drink op vaste tijden een glas water extra. Je eet toch ook vaak op vaste tijden? Bijvoorbeeld een uur na je lunch. Een glas water even snel leegdrinken is zo gedaan.

  • Het klinkt misschien gek, maar van thee uit mokken drinken krijg je sneller meer vocht binnen. In een kopje zit ongeveer 125-150 ml. In een mok zit al snel 200-250 ml. De moeite waard toch?

  • Niet zo dol op water? Doe er eens een partje citroen of limoen in. Dit geeft een extra fris smaakje. Zeker als het warm is.

  • Wissel tijdens het drinken van alcohol regelmatig af met een glas water. Dit houdt je vochtbalans beter op peil (zeker als je te veel alcohol drinkt). Hierdoor kan je een kater voorkomen. Minder alcohol is natuurlijk de beste keuze!

  • Neem een glas water bij je avondmaaltijd. Zo drink je meer en zit je sneller vol. Heel handig tijdens een dieet!

 

water, lijnen, koffie, vocht, sap, drinken, cafeïne, plas, liter, hoofdpijn, urine, afvalstoffen, glas, water, kop, mok, vochtbalans, dieet, vol

donderdag 30 augustus 2012

EGA Nederland Filmpje



Kijk het Filmpje leuk om te zien.

Venkelsalade


 

v  125 gr venkel

v  50 gr ananas

v  ½ sinaasappel

v  25 gr mayonese

v  ½ dl yoghurt

v  peper en zout en een beetje   zoetstof

 

v  alles klein snijden de venkel en de ananas en de sinaasappel

v  maak sausje van mayonese en yoghurt en de kruiden en zoetstof.

v  Meng alles onder elkaar.

11 tips voor een snelle stofwisseling

Zo verhoog je je metabolisme
Hoeveel energie je verbrandt is voor iedereen verschillend. De ene persoon lijkt alles te kunnen eten zonder een gram aan te komen, terwijl een ander zich na een taartje al direct een stuk zwaarder voelt. De snelheid van je stofwisseling is hiervoor bepalend, want zelfs in rust verbruikt iemand met een snel metabolisme meer energie. Met deze tips geef je je stofwisseling een boost.
De stofwisseling (het metabolisme) is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met het produceren van energie als doel. De snelheid van de stofwisseling is dus eigenlijk de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt om zich zelf te onderhouden. Je hoort nog wel eens dat mensen hun stofwisseling de schuld geven van eventueel over- of ondergewicht. En dat is misschien ook niet helemaal onterecht.

Het stofwisselingsproces wordt beïnvloedt door verschillende factoren. Zo hebben mannen gemiddeld meer spiermassa en een lager vetpercentage, waardoor zij meer energie verbruiken. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol: jonge cellen vernieuwen zich sneller en daar is meer energie voor nodig. Daarnaast hebben lange mensen meer energie nodig voor het verwarmen van een grotere oppervlakte, heeft de hormoonhuishouding een belangrijke invloed op de stofwisseling en speelt ook erfelijkheid een rol.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Je kunt de snelheid van je metabolisme namelijk wel verhogen. Niet met pillen die wonderen beloven, wel met simpele leefstijlaanpassingen. Doe je voordeel met de volgende 11 tips.

1) Ontwikkel spieren

Het is algemeen bekend dat spiermassa meer energie verbrandt dan vet, ook als je in rust bent. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je rustmetabolisme op te krikken. Een halve kilogram spier verbruikt op een dag 6 kilocalorieën om zichzelf te onderhouden, bij vet is dit slechts 2.


2) Beweeg intensief

Ook cardiotraining is een goede manier om je stofwisseling te verhogen. Het zal je geen grotere spieren opleveren, maar zorgt wel dat je meer energie verbruikt in de uren na de training. Het effect van een intensieve training is daarbij groter. Kies dus eens voor een intervaltraining of neem minder rustpauzes.


Twee trainingen van 30 minuten zijn trouwens effectiever voor een verhoogde stofwisseling dan één training van een uur. Pak elke mogelijkheid om je hartslag te verhogen aan: ga op de fiets naar je werk of neem de trap of.

3) Drink water

Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Daarnaast zorgt water ervoor dat de organen optimaal functioneren. Drinken, en dan vooral water, is dus ontzettend belangrijk. Er wordt gezegd dat je door ijskoud water te drinken je stofwisseling nog extra stimuleert.


4) Eet vaker

Drie grote maaltijden op een dag zorgen ervoor dat je tussen de maaltijden door je stofwisseling vertraagt. Het is daarom beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Met 5 tot 7 kleine maaltijden houd je je metabolisme constant. Vergeet vooral niet te ontbijten. Niet alleen jij, maar ook je stofwisseling moet wakker worden.


Ook 's avonds na de hoofdmaaltijd is het goed om nog een gezonde snack te pakken. Als je de vijf of zes uur voor het slapen niets meer eet, zal het metabolisme in die uren ook vertragen.

5) Kruid je eten

Met peper breng je niet alleen je maaltijd op smaak, maar kun je ook nog eens je stofwisseling een beetje versnellen. Groene en rode chilipepers verhogen het metabolisme met 20 procent gedurende een half uur na de maaltijd. Geen spectaculair effect, maar alle beetjes helpen.


6) Eet eiwitten

Eiwitten zijn in het lichaam moeilijker af te breken dan vet of koolhydraten, dit kost dus meer energie. Dat wil echter niet zeggen dat je je tot eiwitten moet beperken. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is van groot belang. Het is belangrijk dat wat je eet voldoende bouwstoffen bevat en je stofwisseling heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om optimaal te functioneren.


Gezonde eiwitten vind je in tofu, eieren, vis, mager varkens- en rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.

7) Drink je koffie zwart

Een koffiedrinker ervaart 's ochtends na zijn eerste kopje koffie vaak een kleine energieboost en dit klopt wel. Als je koffie met mate drinkt kan het een licht stimulerend effect hebben op je stofwisseling. Zwarte koffie wel te verstaan, want melk en suiker doen dit effect weer te niet.


8) Drink groene thee

Groene thee staat ook bekend als middel om je stofwisseling te verhogen. Zowel de cafeïne als de catechine in de thee geven je metabolisme gedurende enkele uren een boost. Verwacht geen wonderen van de groene thee of producten met groene thee-extract. Ze vormen vooral een goede ondersteuning.


9) Vermijd crashdiëten

Crashdiëten met minder dan 1000 calorieën zijn desastreus voor je stofwisseling. Deze diëten zorgen er vaak voor dat je snel afvalt, maar dit gaat ten koste van een gezonde voeding en van je spieren. Doordat je veel spiermassa verliest daalt ook je stofwisseling. Een crashdieet leidt dan ook tot een lichaam dat minder calorieën verbrandt (en dus sneller aankomt) dan het lichaam dat je had voor het dieet. Bij een normaal voedingspatroon zullen de kilo's er dan ook weer aanvliegen.


10) Slaap voldoende

Te weinig slaap kan je stofwisseling flink verstoren. Het tast vooral de koolhydraatverwerking aan met mogelijk glucose-intolerantie, honger en een vertraagde stofwisseling tot gevolg. Daarbij kan vermoeidheid er ook voor zorgen dat je meer gaat eten.


11) Pas je omgeving aan

Warmteproductie is een belangrijke energieverbrander van het lichaam. Als je het lichaam dwingt om meer warme te produceren zal het lichaam dus harder moeten werken en zal de stofwisseling versnellen. De verwarming wat lager zetten of een trui minder aan trekken, is dus helemaal nog niet zo'n slecht idee.

Weet jij alles over chocola?

Zoja of zonee??
klik hier en doe de test


Slank en gezond met vis

Eet twee keer per week vis
Voor een land dat aan zee ligt eten wij Nederlanders maar weinig vis: gemiddeld 70 gram per week. Dit komt overeen met eens in de 2 weken een stukje vis. En dat terwijl vis onmisbare voedingsstoffen bevat en meestal weinig calorieën. Dus doe je figuur en je gezondheid een plezier en zet wat vaker vis op tafel.
De Gezondheidsraad adviseert al jaren om twee keer per week vis te eten. Vis levert onder meer B-vitamines en mineralen en goed verteerbaar eiwit. Vis eten is vooral belangrijk vanwege de visvetzuren. Deze helpen hart- en bloedvaten gezond te houden. Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het concentratievermogen. In veel diëten staat regelmatig vis op het menu, omdat het voedzaam en gezond is en maar weinig vet bevat ten opzichte van vlees.

Mager én vet

Er zijn twee soorten vis: magere vis en vette vis. Probeer ze allebei minstens één keer per week te eten. Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïne en bevatten weinig vet en calorieën.

De vette, olierijke vissen als ansjovis, haring, makreel, zalm, sardine, sprot, tonijn en forel zijn wellicht nog belangrijker voor je gezondheid. Deze vissoorten bevatten de goede vetsoorten die ervoor zorgen ervoor dat je lijf gezond blijft en je bloedvaten schoon. Ook zorgen ze voor een goede cholesterolverhouding.

Lekker vers

Koop vis altijd van een goede visboer, van een supermarkt met een visafdeling of uit het vriesvak. Leg de vis thuis direct in de koelkast en bereid het nog dezelfde dag. Om te controleren of de vis gaar is, kun je het best een scherp mes in het dikste gedeelte van de vis steken. Als je mes er gemakkelijk doorheen gaat en de vis uit losse delen bestaat, is het gaar. Gebakken vis verliest zijn doorzichtige kleur en wordt massief wit of roze.

Volop variatie

Veel mensen vinden het lastig om vis klaar te maken en laten het daarom links liggen. Ga eens zoeken op internet naar lekkere visrecepten en je zult zien dat het best meevalt. Er is veel variatie in slanke recepten. Kies dan wel voor een magere bereidingstechniek zoals roerbakken, bakken in de oven of grillen. Paneer de vis liever niet, dan zuigt hij extra veel vet op. Laat de kibbeling en lekkerbekjes dus maar even staan. Vis kan ook goed in de oven worden gemaakt, bijvoorbeeld in een pakketje. Daar is weinig extra vet voor nodig. Dat geldt ook voor stomen en bereiden in de magnetron.

Risico’s

Er zitten ook enkele risico’s aan het eten van vis, zo meldt het Voedingscentrum. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis, zoals dioxines, PCB’s en toxafeen. Het Voedingscentrum adviseert daarom niet meer dan 4 porties vette vis per week (maximaal 600 gram) te eten. Vis kan bovendien besmet raken met listeria, een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en ouderen. Zij kunnen beter geen voorverpakte gerookte vis eten, zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel.

Smakelijk eten

Toch wegen de nadelen niet op tegen de grote voordelen van vis. Wat denk je, vanavond een stukje zalm of toch maar kabeljauw uit de oven? Eet smakelijk in ieder geval.

dinsdag 28 augustus 2012

Pak de draad weer op na de vakantie.

De vakantieperiode is voor de meeste mensen weer (bijna) voorbij.

Dat betekent dat het normale leven weer begint met de dagelijkse activiteiten van werk, sporten, huishouden, eten en boodschappen doen. De draad oppakken van het gewone en gestructureerde leven kan soms moeilijk zijn. Veel mensen hebben moeite om weer in het gewone ritme te komen en het eet- en leefpatroon weer in het gareel te krijgen.


Om verder gewicht te gaan verliezen is het wel noodzakelijk het dagelijkse ritme van een goed eetpatroon weer op te pakken. Maar wat houdt dat precies in ?

Hieronder staan een aantal belangrijke aspecten :


Eet regelmatig verdeeld over de dag. Een patroon van 3 maaltijden en de nodige tussendoortjes, zoals het EGA programma aangeeft, is prima. Dat activeert de stofwisseling, voorkomt snaaihonger en het biedt houvast.
Laat geen voedingsmiddelen weg. De voeding is dan niet meer volwaardig. Het lichaam komt tekort en het ontregelt de stofwisseling waardoor het afvallen zeker niet meer lukt.
Drink minstens 2,5 liter vocht per dag. Dat is o.a. nodig om afvalstoffen goed te kunnen afvoeren. Die 2,5 liter is inclusief koffie, thee en zuivel maar pas op met te veel koffie drinken! dit kan hoofd en maagpijn opwekken. Daarnaast kan je door te veel koffie drinken ook een gejaagd gevoel krijgen!
Sta weer eens stil bij de basis van gezond eten. Haalt u de hoeveelheden voedingsmiddelen die geadviseerd worden zoals boterhammen, fruit, zuivel en groenten ? Analyseer waar het aan ontbreekt en hoe dat in te passen is in je dagelijkse eetpatroon.
Sta eens stil bij de portiegroottes. Weeg als test eenmalig de hoeveelheden die u neemt bij de warme maaltijd. Eet u wel voldoende groenten en is het portie vlees echt niet meer dan 100 gram, ((rauw 135 gram) 150 gram voor heren (rauw 185 gram) ? En hoeveel rijst en deegwaren eet u ? Weet u nog hoeveel 100 gram ook alweer was?
Laat lekkernijen en alcoholische dranken staan. Het is heerlijk maar telt echt behoorlijk aan.



Als u moeite heeft weer in het ritme te komen bouw het dan langzaam uit. Pak bijvoorbeeld eerst de boodschappen aan. Koop weer bewuster in . Concentreer u op het drinken. Haalt u wel 2,5 liter vocht per dag ? Neem de dagen erna uw portiegroottes onder de loep. Weeg alles wat is aangegeven met hoeveelheden af. En zo gaat u verder. Op deze manier blijven de aanpassingen te overzien en komt u toch stap voor stap dichter bij uw doel.

zijn er nog meer vragen vraag het op de cursus wij kunnen er allemaal oplossingen voor vinden samen.

Vrouwen krijgen zwakkere botten door cola


Botten van vrouwen die veel cola drinken, lijden zwaar onder de consumptie van de populaire frisdrank. Ze worden zwakker en zullen sneller breken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Opvallend is dat de botten van mannen niet door cola worden aangetast.

verkoudheid, griep, soa, vaccin, zelftest, hart, menselijk lichaam, ziekte, medicijn, geneesmiddel, encyclopedie, overgang, darmkanker, borstkanker, allergie, rugpijn, ziekenhuis, hooikoorts, blaasontsteking, reuma, urineverlies, vaccinatie, griep, diabetes


Vooral vrouwen in de overgang zien hun botten verzwakken wanneer ze iedere dag een glas cola drinken. Veel vrouwen krijgen te maken met botontkalking als ze in de overgang zijn. Volgens de onderzoekers wordt dat effect door het drinken van cola versterkt.

De wetenschappers zijn er nog niet uit welke stoffen in cola de botten verzwakken. De frisdrank bevat zowel fosforzuur als cafeïne. Beide bestandsdelen kunnen de versnelde botontkalking veroorzaken.

Grillen zonder vet

Grillen zonder vet met de Grill-Fit
Grillen zonder vet is nu mogelijk door gebruik te maken van het Grill-Fit zakje. Het te bereiden en op smaak gebrachte voedsel gaat zonder toevoeging van vetstoffen in het grill-fit zakje. De grilltijd komt overeen met de gebruikelijke grilltijd. Aanbakken is vrijwel uitgesloten omdat het zakje 100% antikleef is. Het voedsel wordt mooi bruin gegrild, is caloriearm en sappig van smaak.

De Grill-Fit gedraagt zich volledig neutraal en werkt op geen enkele wijze in op het gerecht: je grilt dus puur natuurlijk. De Grill-Fit is ideaal voor het grillen van vlees, vis, groenten, tosti, etc. Na gebruik kan het zakje gewassen worden in een sopje of de vaatwasser, waarna het gewoon weer gebruikt kan worden. Dankzij het zakje blijft de grill netjes. Met de Grill-Fit zijn aangebakken etensresten voorgoed voorbij!
Voordelen van de Grill-Fit op een rij
�� ideaal voor diëten en voor wie gezond wil eten
�� smaak en vitaminen blijven perfect bewaard
�� 100% antikleef, geen last van aanbakken meer
�� meermaals bruikbaar
�� eenvoudig te reinigen
�� grill blijft schoon

Verkrijgbaar via EGA of je cursusleidster.
De Grill-Fit is geschikt voor gebruik in alle soorten vlakke grillen, is verpakt per twee stuks (17 x 19 cm en 25 x 19 cm)

KORTING

korting
Als u zich inschrijft op één van onze cursussen in de maand September dan krijgt u 25% korting op het inschrijfgeld. U betaalt dan geen 10 euro inschrijfgeld maar 7,50. Mooi meegenomen toch!!

Lunch: Courgettesoep + Broodje met Hüttenkäse




Benodigdheden:
125 gram courgette in blokjes, stukje gesnipperde prei, 1 vleestomaat in stukken, 250 ml. kruidenbouillon, 2 theelepels mosterd, 2 theelepels honing, verse peterselie, peper, staafmixer.

Bereiding:
 Kook de courgette, prei en tomaat gaar in de bouillon. Pureer daarna alles met de staafmixer en voeg de mosterd, honing en kruiden toe.


Beleg een volkoren pistoletje (60 gram) met 10 gram boter, 100 gram Hüttenkäse, stukjes tomaat, augurk, tuinkers, peper en (kruiden)zout.


Voor alle jarigen in September

 
 
 
Hartelijk Gefeliciteerd
 en maak er een hele mooie dag van.