EGA BOXMEER & MILSBEEK Je wilt gezond leven, er beter uit zien en meer zelfvertrouwen krijgen? De EGA-afslankmethode is veilig en volkomen verantwoord. Met de EGA eetwijzer leer je hoe je op een gezonde manier je eetwijze kunt aanpassen, we hebben allemaal een stok achter de deur nodig en met steun van je leidster en je medecursisten voel je die steun. Ik wil je daar graag bij helpen.
donderdag 31 maart 2011
Tosti
Als de kinderen tussen de middag hongerig uit school komen, willen ze vaak maar 1 ding: een tosti. Geef ze eens ongelijk want zo'n tosti is lekker warm, hartig en knapperig. Neem per persoon 2 sneden volkorenbrood. (Wit brood kan natuurlijk ook, en is tostigewijs een stuk klassieker, maar bevat minder vezels en vitamines.) Besmeer het brood aan de buitenkant dun met boter. Beleg de tosti met een plakje ham, een plak kaas en een tomaat in dunne plakjes. Leg de sneetjes brood op elkaar en bak ze aan beide kanten even in de koekenpan. Bij gebruik van een tosti-ijzer is het besmeren met boter niet eens nodig.
hier nog een site met tosti recepten klik hier.....
tosti met tonijn klik hier....
pas ze wel even aan onze eetwijzer. je kunt ook bij ons Grilzakjes krijgen waar je de tosti in kunt doen dan heb je helemaal geen boter nodig en je gril of tosti ijzer wordt niet vies. vraag het aan de cursusleidster.
dinsdag 29 maart 2011
Zo gezond is wandelen
Door de natuurlijke beweging van de training is de kans op blessures zeer gering. Wandelen belast de gewrichten minimaal. Bovendien vindt er geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij rennen en springen. Dit maakt dat deze training voor iedereen heel goed te beoefenen is. Wandelen is bovendien een ideale manier om weer in conditie te komen na een tijd niets sportiefs gedaan te hebben.
Verhoog het tempo
Conditioneel wandelen wordt ook wel sportief wandelen, fitwalk of powerwalk genoemd. Dit betekent allemaal fanatiek wandelen. Wandel je om echt fitter te worden, dan moet je stevig doorwandelen met een tempo van rond de 6 à 7 kilometer per uur.
Door een krachtige armbeweging en een sterke afzet met de voet zijn veel spieren tegelijk actief. De hartslag komt hiermee op een niveau dat nodig is om conditioneel vooruit te gaan. Zo'n sportieve wandeling is een simpele manier om meer te bewegen en gezond te blijven.
Waarom is conditioneel wandelen zo gezond?
Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
Het verbetert de conditie van hart en bloedvaten.
Het verlaagt het cholesterolgehalte.
Het heeft een bloeddrukverlagend effect.
Het helpt het lichaamsgewicht op peil te houden.
Het vermindert de kans op osteoporose (botontkalking).
Het verbetert het algemene uithoudingsvermogen en het fitheidsgevoel.
Het versterkt de spieren.
Het zorgt voor mentale ontspanning.
Calorieverbrandende training
Elke stijl van wandelen is goed als je net begint. Maar wanneer je 30 minuten of meer aaneengesloten zonder moeite kunt wandelen, is het tijd om wat fanatieker te gaan bewegen. Als je dan toch aan het bewegen bent, waarom dan niet de intensiteit verhogen en zorgen voor een echte wandelwork-out?
zondag 27 maart 2011
lekkere salade met Bacos.
Maak een salade van:
ijsbergsla,
rucola,
tomaat,
komkommer,
bleekselderij en
stengel gesnipperde bosui (verplichte groente).
Maak een dressing van 15 gram mayonaise, 15 gram biogarde, 1 tl. mosterd, 1 tl. honing en 1 tl. salade kruiden. schenk de dressing over de salade en strooi er 25 gram bacos overheen. Neem hier 60 gram bruin stokbrood bij.
De bacos en EGA salade kruiden te verkrijgen bij je cursusleidster.
vraag er maar even naar.
zij kan je hier tips over geven.
zaterdag 26 maart 2011
vrijdag 25 maart 2011
Transvet, hoe ongezond is het? Slechter dan verzadigd vet
Naast verzadigde vetten (=verkeerd) en onverzadigde vetten (=oké), leveren sommige producten ook transvet. Dit verhoogt, net als verzadigd vet, het risico op hart- en vaatziekten.
Het LDL-cholesterolgehalte stijgt bij transvet zelfs nog sterker. Volgens de Gezondheidsraad zou je er daarom niet meer dan één procent van je calorieën per dag van binnen moeten krijgen. Dat is bij vrouwen ongeveer twee gram en bij mannen drie gram.
Bij een recent onderzoek werd overigens ook een verhoogde kans op depressie gemeten. Dat was al zo bij inname van gemiddeld anderhalve gram per dag.
Af en toe-producten
Transvet ontstaat voornamelijk tijdens de productie van eten, door het verharden van olie en vet. Zoals bij het maken van harde margarine of vast frituurvet. Verder zit het voornamelijk in bakkersproducten, koek, gebak en dus gefrituurde snacks.
Het gaat dus vooral om producten die je toch al beter niet te vaak kunt eten. Uitzondering daarop zijn de smeersels voor op brood, zoals margarine en bak- en braadproducten. Dat zijn namelijk ook hele belangrijke leveranciers van gezond, onverzadigd vet. Daarvan heb je dagelijks wat nodig. Als je kiest voor vloeibare, zachte vetten krijg je het meeste gezonde vet en het minder verzadigd vet en transvet binnen.
Nederland
In Amerika zijn een aantal steden waar de horeca bij wet geen producten met transvet mag verkopen. In Nederland vertrouwt de overheid op zelfregulering. Tot nu toe lijkt dat te werken.
In 2003 is er een TaskForce Verantwoorde Vetzuursamenstelling in het leven geroepen om transvet in Nederland terug te dringen. Daarin zaten vertegenwoordigers uit de industrie, van leveranciers van bakkerijgrondstoffen tot Horeca Nederland. Bij veel producten is de hoeveelheid transvet nu veel kleiner. Bij vetten en oliën die gebruikt worden om te frituren en als ingrediënt in snacks is het zelfs van 9,7 naar 0,7 gram per ons gegaan.
Transvet herkennen
Fabrikanten hoeven het transvetgehalte niet op de verpakking te vermelden. Sommigen doen dit juist wel, bijvoorbeeld als het gehalte flink lager ligt dan bij concurrenten.
Wel zit er vaak (wat) transvet in producten waar bij de ingrediëntenlijst staat: ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’. Natuurlijk transvet is ook schadelijk en zit in kleine hoeveelheden in zuivel en vlees.
Samenvattend
Niet te veel dierlijke producten, koek, gebak en gefrituurde snacks
Bakken in vloeibare bak- en braadproducten en oliën
Het brood smeren met zachte halvarine of margarine
woensdag 23 maart 2011
LENTE
Elke lente opnieuw trekt de aarde
haar mooiste kleren aan.
Het frisse groen over velden en weiden
Dat doet de mensen in hun hart verblijden
De bloeiende bloemen en bomen in
duizenden kleuren.
Het is sprookjesachtig met al die
heerlijke geuren.
De mooiste woorden kunnen ons
niet vertellen, wat een bloeiende
krokus over de lente zegt.
Valkuilen van de supermarkt
Voor veel mensen is boodschappen doen een noodzakelijk kwaad dat nog veel moeilijker kan worden als je wilt afslanken. Want winkeliers zijn er juist op gericht om veel te verkopen en om juist die producten te verkopen die je eigenlijk niet wilde hebben. Tegen die verleidingen moet je jezelf zien te wapenen.
Vooral in deze tijd van het jaar is dat lastig. De Paaslekkernijen liggen al weken in de winkel en het lijkt ook wel of het assortiment en de verpakkingen elk jaar groter worden. Wellicht is het u ook opgevallen ?
Enkele tips om de verleidingen in de supermarkt te weerstaan :
- Gouden regel die heel afgezaagd klinkt maar zeker waar is : ga nooit met een lege maag boodschappen doen. Als je al trek hebt is het bijna onmogelijk om de verleidingen te weerstaan !
- Maak een boodschappenlijstje en hou je daaraan. Neem desnoods bijna gepast geld mee zodat je ook niet meer kunt kopen. Laat de pinpas dan natuurlijk wel thuis !
- Laat iemand anders de boodschappen halen als je weet dat je zelf niet standvastig genoeg bent.
- Bekijk vooraf thuis wat er die week in de reclame is. Zo wordt je in de winkel niet overvallen door allerlei koopjes die je dan extra meeneemt.
- Sla de paden met lekkernijen over als je daar niets van nodig hebt. Als je het niet ziet is het beter te weerstaan !
- Ga lopend boodschappen doen. Zo kom je aan je dagelijkse beweging en weet je zeker dat je niet teveel meeneemt.
- Bedenk vooraf al wat je wilt kopen. Doe je dat pas in de supermarkt dan zie je waarschijnlijk zoveel dat je teveel koopt.
- Laat je niet verleiden als je voor de kassa staat te wachten, door alle lekkernijen die daar uitgestald liggen. De winkelier legt ze daar niet voor niets neer. Trap er niet in ! Kijk een andere kant op of maak een praatje terwijl je staat te wachten. Dat leidt af !
Ondanks al deze verleidingen kan een bezoek aan de supermarkt ook heel nuttig zijn. Wen jezelf bijvoorbeeld eens aan om verschillende producten met elkaar te vergelijken. Zo kun je ook een stuk wijzer worden en kan boodschappen doen ook leuk zijn.
Analyseer de komende week je eigen boodschap-gedrag eens en kijk of je daar nog wat aan zou kunnen veranderen, en hoe
dinsdag 22 maart 2011
Oefeningen voor een betere slaap Leer ontspannen
Veel mensen zijn te gehaast om alle dagelijkse indrukken te verwerken voor ze gaan slapen. Het gevolg hiervan? U gaat liggen piekeren en kunt de slaap niet vatten. Wilt u zichzelf hiervoor behoeden? De volgende oefeningen helpen u om helemaal in balans te komen.
Ga op uw rug liggen, strek uw armen boven uw hoofd. Leg uw voeten naast elkaar en draai langzaam uw knieën naar rechts. Blijf liggen en let goed op uw ademhaling. Adem rustig en diep. Ontspan uw lichaam helemaal. Draai uw knieën naar links en laat ze daar enkele tellen liggen en doe hetzelfde naar rechts. Herhaal dit vijf keer.
Breng uw knieën naar uw borst en sla uw armen er omheen. Wieg drie minuten van links naar rechts.
Leg uw handen op uw benen en maak rondjes met uw knieën, elk een andere kant op. Begin met kleine cirkels en maak ze steeds groter. Blijf met uw knieën rondjes maken, maar verander van richting en draai de cirkels nu steeds kleiner.
Leg uw handen op uw knieën. Schommel zachtjes met uw bovenlichaam van voren naar achteren en maak de bewegingen groter. Houd dit twee minuten vol.
Ga uitgestrekt op uw bed liggen: uw benen losjes uit elkaar, armen naast uw lichaam, handpalmen naar boven. Sluit uw ogen. Luister naar uw ademhaling en laat in gedachte uw lichaam steeds dieper in de grond zakken. Voel de ontspanning opkomen en blijf liggen zolang u wilt. U zult merken dat u bijna meteen in slaap valt.
Ochtend- of avondmens?
Wat is de invloed van zomer- en wintertijd? Hoe komt het eigenlijk dat er ochtend- en avondmensen zijn? Het heeft allemaal te maken met uw biologische klok. Interview met slaapdeskundige prof. dr. Kerkhof.
klik hier en lees verder.
zondag 20 maart 2011
Chinese spinazie uit de wok
4 personen
Ingrediënten
250 g eiermie
1 pakje Quorn-stukjes (a 350 g)
3 eetlepels zoete ketjap
2 uien
3 eetlepels wokolie (fles a 500 ml)
1/2 eetlepel sambal oelek
2 zakken panklare spinazie (a 300 g)
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes (strooibusje a 25 g)
Bereiden
Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing. Quorn mengen met ketjap. Uien pellen en in halve ringen snijden. In wok olie verhitten en quorn 5 min. roerbakken. Ui en sambal eraan toevoegen en 2 min. roerbakken. Spinazie in delen erbij scheppen en roerbakken. Volgende deel van spinazie pas erbij doen als vorige deel is geslonken. Op smaak brengen met zout en peper. Mie over vier borden verdelen. Spinazie erop scheppen en bestrooien met sesamzaad. Lekker met emping (soort kroepoek) en koud biertje.
ook dit recept even aanpassen aan de EETWIJZER.
smakelijk
Chinese tomatensoep
4 personen
Ingrediënten
2 el olie
1 schaal kipdrumsticks (ca. 575 g)
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
1.2 liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 el bloem
2 tl gemberpoeder (djahé)
6 roma tomaten, ontveld
2 el zoetstof
1 el azijn
50 g mihoen (pakje 250 g)
2 bosuitjes (zakje 3 stuks), in ringetjes..
Bereiden
1. Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom 3 min. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij en laat 30 min. trekken. Neem de kip uit de pan en laat afkoelen. 2. Verhit de tomatenpuree met 1 el water, roer bloem en gemberpoeder erdoor en bak 5 min. Voeg met de tomaten toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat 3 min. inkoken. Pureer van het vuur af glad. Breng op smaak met suiker, azijn en peper en zout. 3. Pluk het vlees van de drumsticks. Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. Verdeel de soep, mihoen en kip over 4 kommen. Bestrooi met de bosui.
pas het evenaan onze EETWIJZER.
En denk er aan dat er ook verplichte groenten in zitten.
smakelijk eten
zaterdag 19 maart 2011
Avocado: hoe gezond is dit fruit
Ja, je leest het goed, de avocado is een vrucht. Maar het gaat er natuurlijk niet om of een avocado groente of fruit is maar wat het voor je lijf doet. Gelukkig alleen maar goede dingen. Je kunt de avocado zelfs rekenen tot één van de meest belangrijke fruitsoorten voor je gezondheid.
Een avocado is een echte smulvrucht. Snijd een avocado door de helft, een beetje peper, zout en limoensap erop en lepelen maar. Maar de vrucht combineert ook in heerlijk in allerlei gerechten en salades, kan verwerkt worden in salsa’s of functioneren als broodbeleg. Daarom is het ook zo fijn dat avocado’s supervoedzaam zijn. Je maakt je lichaam erg blij met een paar avocado’s per week.
Cholesterol
De avocado staat bekend als een “vette” vrucht, maar dit is juist een goede zaak. Het bevat namelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren die je beschermen tegen een hoog cholesterol. Specifiek gezegd zijn avocado’s rijk aan bètasitosterol. Deze stof vangt het overtollige slechte cholesterol (LDL) af en verhoogt weer het goede cholesterol (HDL). Een hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten, een TIA, beroerte of hartinfarct.
Afvallen
Er kan niet genoeg benadrukt worden dat vette voeding niet per se slecht is. Je lichaam heeft vetten juist nodig voor allerlei belangrijke processen, maar wel de goede vetten. Een avocado levert die bij uitstek. Ook als ja wilt afvallen kun je avocado’s blijven eten, ondanks het relatief hoge caloriegehalte. Een vetarm dieet blijkt namelijk niet meer gewichtsverlies te geven, dan wanneer je met mate goede vetten blijft eten. Uiteindelijk draait het om het juiste aantal calorieën.
Diabetes en bloeddruk
Avocado’s vormen een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je beschermt tegen hoge bloeddruk. Ook heeft de groene vrucht een gunstige invloed op de insulineproductie, die bij veel Nederlanders te hoog ligt. Door haar afremmende werking heb je minder kans om suikerziekte te krijgen.
Sportvoeding
Avocado’s stimuleren de maagzuurproductie voor een betere eiwitvertering. Dit komt vooral van pas bij mensen met een traag werkende maag. En ook sporters hebben hier baat bij. Bovendien is de avocado vezelarm, dus geschikt om te eten voor een training of marathon. Dan kun je beter alle producten mijden die het maagslijmvlies irriteren. De snelle koolhydraten en eiwitten en het hoge mineralengehalte in de vrucht zorgen na het sporten voor snel herstel. Verder bevat ze antioxidanten die spierschade tegengaan.
Huidmasker
Door de goede voedende eigenschappen van de avocado wordt ze ook in allerlei cosmetische producten verwerkt, met name voor huid en haar. Je kunt ook zelf een huidmasker van avocado maken: prak een halve avocado en meng dit met één eetlepel yoghurt, één eetlepel vloeibare honing en enkele druppels citroensap. Breng het mengsel aan op een gereinigd gezicht, laat het 15 minuten inwerken en spoel af met lauwwarm water. Je kunt het mengsel ook in je haar smeren, maar dan zonder de honing en citroensap en één eetlepel yoghurt meer. Laat het haarmasker 20 minuten inwerken en spoel uit met shampoo.
Een platte buik vergt hard werken en doorzettingsvermogen
Die 10 sit-ups in de week zetten echt geen zoden aan de dijk. Voor een mooie zomerbuik zul je je wat meer moeten doen. Deze 8 buikspieroefeningen pakken al je buikspieren aan.
Een vet blubberbuikje heb je binnen de kortste keren. Het is namelijk de plek waar vet zich als eerste nestelt. Maar het lichaamsdeel waar vet moeilijk is weg te trainen. Met een dieet alleen bereik je geen strakke buik. Je zult minstens om de dag buikspieroefeningen moeten doen in combinatie met de juiste voeding en cardio. Pas dan zul je opzienbarend resultaat zien. Maak een goede start door met deze buikspieroefeningen beginnen.
Buikspieroefening 1: Buikspieren aanspannen
Of je nu op je werk bent of je favoriete tv-programma kijkt. Span je buikspieren aan als het ook maar enigszins mogelijk is. Zet opzwepende muziek op en je vergeet zelfs dat je je buik aan het trainen bent. Je buik aanspannen is niet de meest effectieve buikspieroefening die er is, maar het is een goed begin en kan worden uitgevoerd tijdens allerlei werkzaamheden.
Buikspieroefening 2: Knee Raise
Met de knee raises train je de onderste buikspieren en je rechte buikspieren. Ga op je rug liggen, buig één knie, zet je voet plat op de grond, houd je andere been gestrekt op de mat. Til je bovenlichaam van de mat en buig tegelijkertijd het gestrekte been richting je hoofd. Laat je bovenlichaam weer zakken en strek je been weer, houd net boven de vloer vast. Voor het trainen van je schuine buikspieren beweeg je je rechter knie richting je linker elleboog en omgekeerd. Houd altijd je kin omhoog, je ellebogen naar buiten en je ogen gericht naar het plafond. Til je hoofd niet op, maar haal de kracht uitsluitend uit je buikspieren.
Buikspieroefening 3: Crunches
Met crunches train je de bovenste buikspieren. Ook deze voer je liggend op je rug uit met je voeten plat op de grond op schouderbreedte. Trek je benen op in een hoek van ongeveer 90 graden en ondersteun je hoofd lichtjes door die met je vingertoppen te ondersteunen of je armen over je borst te kruisen en je ellebogen naar buiten gericht te houden. Dit is je startpositie. Vervolgens til je je bovenlichaam een stukje (10 cm) richting het plafond en span je je buikspieren maximaal aan. Houd deze positie een seconde vast en zak daarna langzaam weer terug. Trek je hoofd niet met je handen omhoog, maar gebruik uitsluitend je buikspieren. Houd je kin omhoog, je ogen naar het plafond gericht en leg je bovenlichaam niet helemaal tot rust tussen twee crunches in. Voor extra weerstand kun je een gewichtsschijf op je borst leggen.
Buikspieroefening 4: Twisted Crunch
Twisted Crunches of gedraaide crunches voor de schuine buikspieren voer je hetzelfde uit als crunches voor de bovenste buikspieren. Wanneer je je bovenlichaam optilt draai je echter je linker elleboog richting je rechterknie of je rechter elleboog richting je linker knie. Probeer altijd zo dicht mogelijk bij je knie te komen. Houd deze positie een seconde vast zak langzaam weer terug richting de vloer. Een tweede variant gaat als volgt: houd je rechterhand achter je hoofd, houd je elleboog naar buiten en tik tijdens de lift met je linkerhand je linkerenkel aan. Dit wissel je natuurlijk af met je linkerhand, rechterenkel en rechterhand.
Buikspieroefening 5: Reverse Crunch
De reverse crunches zetten je onderste buikspieren flink aan het werk. Je ligt op je rug en tilt je benen omhoog totdat je voetzolen denkbeeldig het plafond raken. Zorg dat je benen en bovenlijf een hoek van 90 graden vormen. Vervolgens til je je billen van de vloer tot je onderrug loskomt van de vloer. Deze positie houd je een seconde vast. Hierbij dient de kracht vanuit je buikspieren te komen, moeten je benen gestrekt blijven en mag de rest van je lichaam niet bewegen.
Buikspieroefening 6: Hanging Knee Raise
Voor deze oefening moet je aan een stang of trap hangen. Of gebruik de hiervoor ontworpen hanging knee raise apparaat. Trek je knieën op tot je borst en laat ze beheerst weer zakken. Adem in bij het intrekken en uit bij het uitstrekken. Voor je schuine buikspieren beweeg je je beide knieën tijdens de lift ietwat naar links of rechts.
Buikspieroefening 7: Seated Twist
De seated twist is een effectieve oefening voor je schuine buikspieren. Ga op een bankje zitten, pak een stang leg hem op je schouders. Houd je handen zover mogelijk uit elkaar. Draai je schouders naar rechts en dan weer naar links. Let hierbij op dat je alleen je bovenlichaam beweegt.
Buikspieroefening 8: Leg raises
Leg raises zijn ideaal voor je lage buikspieren. Ga op je rug liggen en til je benen gestrekt de lucht in. Haal hierbij de kracht zo veel mogelijk uit je buikspieren. Na het veelvuldig doen van deze oefening, is de weerstand weg. Je kunt leg raises verzwaren door op het uiteinde van een bankje te gaan liggen. Of probeer op het moment dat je benen een hoek van 90 graden vormen met je tenen denkbeeldig het plafond te raken, zonder je schouders mee omhoog bewegen
4 effectieve oefeningen voor strakke billen
De bilspieren zijn de grootste en meest krachtige spieren van je lichaam, maar toch worden ze maar zelden getraind. Slappe bilspieren kunnen leiden tot onderrugklachten, knieklachten, heupklachten en hamstringblessures. Bovendien nadert langzamerhand het bikiniseizoen weer, en dan is het fijn om met mooie billen voor de dag te komen. Tijd om je achterste eens aan te pakken.
Als je strakke billen wilt, kun je het beste oefeningen uitvoeren die specifieke spieren in je achterste aanpakken, in plaats van de traditionele squats. Dit kwam naar voren uit onderzoek van de American Council on Exercise. Oefeningen zoals step-ups, uitstappen, leglifts op handen en knieën en heup extensies blijken de bilspieren het meest effectief aan het werk te zetten.
Uitstappen / lunges
Sta recht tegenover met je voeten op heupbreedte uit elkaar, je armen hangen recht naast je zijde. Adem in en stap met één been recht naar voren tot de voet op ongeveer een meter van je andere voet staat, buig de voorste knie door tot een hoek van ongeveer 90 graden. Zorg ervoor dat je voorste knie steeds recht boven je enkel blijft. De achterste knie moet de vloer bijna raken. Houd het bovenlichaam zo recht mogelijk. Adem uit en duw jezelf terug naar de beginpositie. Het is af te raden je voorste voet in het verlengde van je achterste voet te zetten. Het is dan een stuk moeilijker om balans te houden. Zet je voeten gewoon recht naar voren, zodat ze op schouderbreedte staan. Herhaal de oefening zo’n 8 tot 12 keer. Wissel van been. Ga voor 1 tot 3 setjes
Step-ups
Step ups zijn een variatie op het trappenlopen. Je stapt op een verhoging van ongeveer 20 tot 40 centimeter en je stapt er weer vanaf. Sta recht voor de step. Adem uit en plaats je rechtervoet in het midden van de step. Stap op terwijl je je lichaam voor 1 tot 2 seconden in evenwicht houdt op je rechterbeen. Je linkerbeen moet passief achter je hangen. Adem in en stap van de step af. Je linkerbeen eerst naar de grond, dan je rechterbeen. Herhaal dezelfde kant zo’n 8 tot 12 keer. Wissel van kant. Ga voor 1 tot 3 setjes.
Leg lifts op handen en knieën
Begin op je handen en knieën, je handen moeten direct onder je schouders taan en je knieën recht onder je heupen. Houd je buikspieren aangespannen, om je onderrug te beschermen tegen blessures. We beginnen met het rechterbeen. Houd je knie gebogen, adem uit en lift je rechterbeen totdat het onderbeen parallel is aan de vloer. Je voet is plat, parrallel aan het plafond en je knie is gebogen in een hoek van 90 graden. Adem uit en laat je been langzaam zakken tot de uitgangspositie. Herhaal dezelfde kant zo’n 8 tot 12 keer. Wissel van kant. Ga voor 1 tot 3 setjes.
Heup extensies
Sta rechtop en pak met je handen de vensterbank vast. Adem uit en strek je rechterbeen langzaam vanaf de grond omhoog. Houd deze positie 1 tot 2 seconden vast, adem uit en keer terug naar de beginpositie. Herhaal dezelfde kant zo’n 8 tot 12 keer. Wissel van kant. Ga voor 1 tot 3 setjes.
maandag 14 maart 2011
Spinazie
Spinazie kun je niet opwarmen. Feit of fabel?
klik hier voor het antwoord erop???
Rode peper is super gezond
Rode pepers zijn super gezond. Alhoewel veel mensen ze liever niet eten vanwege de hete smaak, zijn ze erg gezond en goed voor je lichaam.
Rode pepers helpen om pijn te verlichten bij huidziekten als psoriasis, gordelroos, artritis en ernstige brandwonden.
Chilipepers verzachten en reinigen het spijsverteringssysteem. Verder stimuleert het de productie van goede verteringssappen en zou het helpen af te vallen omdat bepaalde bestanddelen het metabolisme een boost geven.
Rode chilipepers bevatten veel veel caroteen en vitamine C, meer dan citroenen zelfs. Daarnaast zijn ze een goede bron van vitamine B6 en zitten ze boordevol magnesium, kalium en ijzer, zo versterken ze het immuunsysteem.
Het klinkt gek, maar chilipepers helpen je af te koelen wanneer je het erg warm hebt, met name in de zomer. Rode pepers zorgen ervoor dat je gaat zweten waardoor het bloed naar je gezicht stroomt. Het zweet verdampt waardoor je uiteindelijkafkoelt.
Als je pepers eet, stimuleert de capsaïcine pijnreceptoren in de mond en keel. Als die geactiveerd zijn, sturen de receptoren een boodschap naar de hersenen, waarop deze reageren door de hartslag te verhogen, zweet te produceren en endorfine aan te maken. Deze stof stimuleert de productie van gelukshormonen, wat de natuurlijke pijnstillers van je lichaam zijn.
Als laatste blijkt dat de pepertjes ervoor zorgen dat slechte cholesterol minder snel hartziekten veroorzaakt.
www.healthylives.nl
Tomaten verkleinen risico op dodelijke ziekten
Het eten van tomaten kan helpen het risico op kanker, osteoporose en hart- en vaatziekten te verkleinen. Dat tonen Amerikaanse wetenschappers aan.
Volgens de wetenschappers zijn gekookte of verwerkte tomaten eigenlijk nog beter dan rauwe.
De onderzoekers ontdekten dat een tomaat de grootste bron van het krachtige antioxidant lycopeen is. In tegenstelling tot andere groenten en fruit hebben tomaten een grotere potentie nadat ze gekookt zijn.
Wetenschappers van het Nationaal Centrum voor Voedsel en Veiligheid in Illinois zeggen dat lycopeen beschermende mechanismen heeft die helpen ontstekingen en bloedstolsels te voorkomen.
Het onderzoek onderstreept de relatie tussen de consumptie van tomaten en een verminderd risico op kanker, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. ‘Het bewijs suggereert ook dat de consumptie van tomaten wordt aanbevolen vanwege de voedingswaarde en omdat het een eenvoudige en effectieve strategie kan zijn voor het verhogen van de totale groenteconsumptie’, aldus de wetenschappers.
gevonden op de site van www.healthylives.nl
GASTENBOEK
zondag 13 maart 2011
Franse boerenomelet
hoofdgerecht bereiden25 min 4 personen
Ingrediënten
6 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
1 rode paprika, in blokjes
1 courgette, in blokjes
1 blik tomatenblokjes (400 g), uitgelekt
8 eieren
1 doosje camembert (kaas, 240 g), in blokjes
6 sneetjes donker volkorenbrood.
Bereiden
In wok 2 el olie verhitten en ui, paprika en courgette omscheppend 5 min. bakken. Tomatenblokjes toevoegen en nog 2 min. bakken. Zout en peper naar smaak toevoegen. Groenten op laag vuur warm houden. Eieren loskloppen met zout en peper. In koekenpan 1 el olie verhitten en van kwart van eimengsel omelet bakken. Met rest van ei en olie zo nog 3 omeletten bakken. Warm houden in aluminiumfolie. Omeletten op vier borden leggen. Groenten op onderste helft van omeletten scheppen en camembert hierover verdelen. Omeletten over vulling vouwen en serveren met volkorenbrood.
even aan de ega EETWIJZER aanpassen
Caribische ananassalade
bijgerechtbereiden 15 min4 personen
Ingrediënten
4 el zonnebloemolie
1 limoen, uitgeperst
1/2 bakje bieslook (a 25 g), fijngesneden
1 pakje gerookt ontbijtspek (ca. 125 g)
1/2 ananas, geschild
100 g verse spinazie
200 g geitenkaas 55+ (Bettine Blanc)..
Bereiden
1. Meng 3 el olie, het limoensap en de bieslook tot een dressing. 2. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak het ontbijtspek in ca. 4 min. uit, keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. 3. Verwijder de harde kern van de ananas. Snijd het vruchtvlees in zo dun mogelijke plakken. Verdeel over 4 borden. 4. Maak de spinazie aan met de dressing en breng op smaak met peper en zout. Meng met het ontbijtspek en de ananas. Verkruimel de geitenkaas erover. Serveer direct. Lekker met gegrilde kipfilet en rijst.
Dit recept komt uit de allerhande van Albert Hein.
pas het even aan onze eetwijzer en breng het mee naar de cursus.
zaterdag 12 maart 2011
Nog altijd te veel zout in voedsel
Dat wijst onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) uit. Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in voorverpakt brood, soep, kaas, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, chips en zoutjes, koek en banket, vleeswaren en snacks in 2010 niet veranderd is ten opzichte van 2009.
DEN HAAG - Er zit nog altijd te veel zout in veel levensmiddelen. De voedingsindustrie beloofde eerder minder zout toe te voegen, maar maakt haar belofte niet waar.
Ook bestaan de in 2009 geconstateerde grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten nog steeds.
De levensmiddelenindustrie beloofde het zoutgehalte in 2010 met twaalf procent terug te brengen ten opzichte van het jaar ervoor. De VWA heeft 984 producten onderzocht en geconstateerd dat het gemiddelde zoutgehalte niet significant is gedaald.
Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk, wat op termijn kan leiden tot een beroerte of hartinfarct. Zout is op die manier de oorzaak van enkele duizenden vermijdbare sterfgevallen per jaar.
Nederlanders eten per dag ongemerkt gemiddeld 9 gram zout. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks niet meer dan 6 gram zout te nuttigen.
vrijdag 11 maart 2011
lekker fietsen
Nu het weer steeds beter wordt en het zonnetje zelfs doorbreekt, heeft u misschien wel weer zin om te gaan fietsen. Doe dat ook zeker want fietsen is gezond. Het helpt tegen diabetes, stress en hart- en vaatziekten
Nergens in Europa wordt er zoveel gefietst als in Nederland. De OV-fiets (de fiets die u kunt huren bij NS-Stations) is nog steeds razend populair. De onlangs gehouden Wandel- en Fietsbeurs trok weer duizenden bezoekers en het aanbod aan fietsroutes, fietsknooppunten en fietsvakanties is nog nooit zo groot geweest.
Beginnende diabetes terugdraaien
Intussen toont het ene na het andere onderzoek aan dat fietsen direct veel gunstige effecten heeft op de gezondheid. Zo meldde TNO dat fietsen naar het werk het ziekteverzuim vermindert. Regelmatig fietsen kan beginnende diabetes type 2 terugdraaien. Deze en andere opvallend positieve effecten van fietsen bracht de Fietsersbond er toe een boekje uit te brengen met de titel Fietsen als Medicijn.
Uit dit boekje komen de volgende 5 redenen om te gaan fietsen:
1. Fietsen houdt diabetes op afstand
Bijna de helft van alle Nederlanders kampt met overgewicht. Door overgewicht en weinig beweging is diabetes type 2 een groeiend probleem. Oud-schaatser en hoogleraar Harm Kuipers zegt in Fietsen als Medicijn dat het proces van een beginnende diabetes type 2 omkeerbaar is.
“Als u meer eet dan nodig, wordt de overtollige energie opgeslagen als vet. De rest blijft aanwezig als glucose in het bloed. Door de overvloed aan glucose worden lichaamscellen er minder gevoelig voor en stijgt ook het insulinegehalte.” Wie op tijd gaat bewegen, zegt Kuipers, kan die foute energiehuishouding weer herstellen. “Minder en anders eten beperkt het energieoverschot, maar bewegen is belangrijker en werkt bovendien sneller. De spieren worden door bewegen gevoeliger voor insuline, ze nemen suiker op en er is vervolgens minder insuline nodig. Dat effect duurt ook na een fietstocht nog even voort.” Nog een voordeel: het actieve spierweefsel neemt door het fietsen toe, waardoor de energiehuishouding verder verbetert.
2. Fietsen verbrandt vet direct
Jaap Seidell, hoogleraar voeding aan de Vrije Universiteit, ziet lichaamsvet als een levend orgaan dat slechte stoffen produceert en daardoor bijvoorbeeld de hormoonhuishouding verstoort. Diabetes, hart- en vaatziekten en kanker kunnen gevolgen zijn van te veel vet op de verkeerde plek, zegt hij. “Bewegen stimuleert de vetverbranding direct. Een half uur per dag fietsen is al genoeg om de vetverbranding aan de gang te houden”, zegt Seidell. “Mensen die veel fietsen zijn slanker en gezonder.”
3. Fietsen houdt de bloedvaten schoon
Regelmatig fietsen verbetert de samenstelling van het bloed en de stroming ervan. Dat zegt arts en onderzoeker (en fietsfanaat) Annabelle Slingerland van het Leids Universitair Medisch Centrum. “Het is ook goed voor de flexibiliteit van de bloedvaten en de toestand van de vaatwanden. Door beweging worden afvalstoffen beter afgevoerd en neemt de kans op dichtslibbende vaten af. Een half uur fietsen per dag is voldoende, maar als de vaatwanden al zijn aangetast, is het beter elke dag een uur te fietsen.” Als u vindt dat het te veel tijd kost, dan raadt Slingerland aan het fietsen in te bouwen in het dagelijks leven, zoals fietsen naar het werk. Met fietsen wint u ook weer tijd terug, zegt Slingerland. De uitleg daarbij is dat u zich fitter gaat voelen en meer zin heeft om dingen aan te pakken.
4. Fietsen vermindert stress
Chronische stress maakt dat het lichaam hormonen aanmaakt zoals adrenaline en cortisol. Voor korte tijd is dat niet erg. Maar chronische stress leidt uiteindelijk tot dezelfde soort ontstekingsreacties in de bloedvaten als te veel vet, zegt Annabelle Slingerland. Langdurige stress is ook slecht voor de hersenen. Regelmatig actief bewegen helpt uw lichaam en uw geest goed te ontspannen.
5. Fietsen beschermt je hersenen
Bewegen gaat het verval van ouder wordende hersenen tegen, blijkt uit onderzoek. Het is bovendien gunstig voor de plasticiteit van het brein, het vermogen om zich aan te passen aan de omstandigheden. De verschillende delen van de hersenen kunnen dankzij actieve lichaamsbeweging ook beter onderling communiceren. Dat zegt hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn.
Bewegen is verder gunstig voor het geheugen en het vermogen om te plannen. Het heeft ook effect op de stemmingen die uw brein produceert, zegt Sitskoorn, doordat blijmakende neurotransmitters zoals endorfinen vrijkomen.
Hardlopen is een erkende mogelijke therapie voor mensen die last hebben van depressie, maar stevig fietsen heeft volgens Sitskoorn hetzelfde effect. Het voordeel van fietsen boven andere sporten is volgens de Fietsersbond dat u uw gewrichten er niet mee belast, zoals dat bijvoorbeeld met hardlopen wel het geval is.
Geschreven: 11.03.2011 door Redactie margriet.nl
donderdag 10 maart 2011
Hoe goed kent u uw hart?
Steeds meer mensen krijgen hartproblemen. Dit kan komen door erfelijkheid en ziekte maar ook simpelweg door levensstijl. Maar liefst tachtig procent van hart- en vaatziekten is te voorkomen door een gezonde levensstijl. Hoe goed kent u uw belangrijkste orgaan?
klik hier en doe de quiz
Is de anti-aanbaklaag ongezond?
Gemak dient de mens. Een lapje vlees of een stukje vis bak je snel en eenvoudig in een pan met anti-aanbaklaag. Maar hoe veilig is die anti-aanbaklaag eigenlijk?
Een anti-aanbaklaag is een laagje kunststof in een pan dat aanbakken voorkomt. Veel Nederlanders maken graag en veel gebruik van zo’n pan. Geen aankoekende aardappels meer, geen gerommel meer met je kipfilet die aan de pan blijft plakken. Maar al tijden rijzen er twijfels over de gezondheid van die anti-aanbaklaag. Zijn die twijfels terecht?
Minder vet nodig
Om te beginnen moet gezegd dat je door een anti-aanbaklaag minder vet of olie nodig hebt om een product te bakken. Dat kan al zo’n 10 gram vet per persoon schelen. Wie zich druk bezighoudt met calorieën, kan aan een pan met anti-aanbaklaag een handige hulp hebben. Hamburgers en gehaktballen kun je zelfs zonder vet bakken als de pan op de juiste temperatuur is.
Controleer dan eerst die temperatuur met een paar druppels water. Als de waterdruppels op de bodem dansen en snel weer verdampen, is de juiste temperatuur bereikt. Indirect kan een anti-aanbaklaag dus een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.
Veilig volgens wetenschap
Maar de kritiek rond de anti-aanbaklaag spitst zich juist toe op die kunststof laag zélf. Die is doorgaans gemaakt van teflon, een soort plastic. Het smeltpunt van teflon ligt op 327 graden, maar het materiaal verandert al van structuur vanaf 150 graden. Je kent het verschijnsel misschien wel: een langzaam maar zeker beschadigende anti-aanbaklaag.
Dat beschadigen gaat nog een stuk sneller door het gebruik van messen, vorken en ander stalen kookgerei. Wie een pan met anti-aanbaklaag dus goed wil gebruiken, moet altijd zorgen voor een matige temperatuur bij het bakken en voor houten keukengerei. Hiermee verleng je de levensduur van je pan. Onveilig is de al dan niet beschadigde anti-aanbaklaag in elk geval niet, althans, volgens de wetenschap van dit moment. Als je al stukjes plastic binnen zou krijgen, dan verdwijnen die vanzelf weer uit je lichaam met de ontlasting, zonder ziektes te veroorzaken.
Gevaarlijke gifstoffen?
Een teflon-laag bespaart het gebruik van vet, en is volgens de wetenschap niet schadelijk, zelfs niet als die laag kapot is. Dat klinkt goed, maar toch blijven er twijfels kleven aan de laag. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met perfluoroctaanzuur (PFOA), de meest gebruikte plaklaag voor teflon, waarvan de productie vanaf 2015 verboden is. Door dit zuur ontstaan namelijk gifstoffen bij de productie van teflon-pannen, en die zijn ongezond en milieubelastend.
Gemak dient de mens. Een lapje vlees of een stukje vis bak je snel en eenvoudig in een pan met anti-aanbaklaag. Maar hoe veilig is die anti-aanbaklaag eigenlijk?
Het is nog de vraag of dergelijke gifstoffen niet ook ontstaan bij het bakken op hoge temperaturen en zo ja, hoe gevaarlijk ze dan zijn. Voorlopig is de conclusie dat een teflon-pan een veilige pan is, op voorwaarde dat je hem goed gebruikt. En goed gebruik wil zeggen: bak op een niet te hoge temperatuur.
Duurzame alternatieven
Wie zoekt naar alternatieven, kan een pan kopen met thermolon, een nieuw soort anti-aanbaklaag. De pan is van gelijke kwaliteit als de teflon-pan, alleen ontbreekt het discutabele en milieuonvriendelijke perfluoroctaanzuur.
Thermolon smelt ook pas bij 450 graden, waardoor de pan minder snel beschadigd raakt dan de teflon-pan. De thermolon-pan is dus duurzaam in verschillende opzichten: de levensduur is langer, en hij is milieuvriendelijker geproduceerd. Een GreenPan is een voorbeeld van een pan die met thermolon is gemaakt.
Bij EGA Nederland zijn ook Panfitvelletjes te verkrijgen vraag er bij u cursusleidster naar die geeft u graag informatie over het panfitvelletje.
Van Velzen treedt op in Milsbeek
heb je zin in een uitje.
en heb je 19 maart niks te doen, kom dan naar Van Velzen bij De Haas te Milsbeek.
Roel van Velzen, het fraaie zanggeluid van de winnende coach van the Voice of Holland, is op zaterdag 19 maart te horen in Milsbeek. De kleine artiest met groot stemgeluid treedt op in de evenementenhal van horecaverhuurbedrijf De Haas.
Van Velzen is bekend van de hits; Baby Get Higher, Deep en Lovesong en liet onlangs tijdens The voice of Holland zijn muzikale klasse zien. Met Ben Saunders wist hij deze songcontest te winnen.
De rasartiest in hart en nieren is bezig met zijn theatertour Hear me Out en heeft voor zaterdag 19 maart Milsbeek in zijn agenda staan. In het voorprogramma staat de Rolling Stone coverband Heart of Stone. De muzikale omlijsting tijdens deze avond is in handen van DJ Bart Wijnhoven.
De voorverkoopdressen zijn in Milsbeek De Haas Verhuur en zaal Trefpunt. In Gennep is dat Verhasselt Mannenmode en in Groesbeek bij Café Hopmans. Voor meer informatie bel (0485) 51 67 97 of (0485) 51 64 33.
Banaan: verboden voedsel?
Ik hoor regelmatig om me heen dat je tijdens een dieet geen bananen moet eten, want ‘er zitten zoveel calorieën in’. En hoewel er inderdaad zo’n 125 calorieën in één banaan zitten, is er eigenlijk geen beter tussendoortje te vinden, óók als je op dieet bent, of misschien zelfs juist als je op dieet bent.
De banaan heeft heel veel gezonde voordelen. In een banaan zitten namelijk drie soorten suikers: fructose, glucose en sucrose, gecombineerd met veel vezels. En juist die combinatie maakt de banaan gezond: je krijgt de energie van de suikers, maar de suikers worden niet zo snel als vet opgeslagen door de vezels.
Je lichaam moet ook veel moeite doen om de vezels te verteren. Daardoor verhoog je jouw stofwisseling die vervolgens de vetverbranding stimuleert.
Daarnaast bevatten bananen tryptofaan, een stof die in je lichaam omgezet wordt in serotonine. Serotonine op z’n beurt zorgt weer voor een opwekkend en positief gevoel. Vandaar dat ook veel antidepressiva het serotonine niveau in je hersenen verhogen.
Dus als je weer eens een lusteloos gevoel hebt tijdens het diëten: neem gerust een banaan per dag en luister niet naar de verhalen van anderen
Nog steeds denken veel mensen dat een banaan een verboden vrucht is. Alleen omdat een banaan nét even wat meer calorieën levert dan een sinaasappel of een kiwi. Onzin natuurlijk! Pel gerust een banaan als je daar trek in hebt. Een banaan is rijk aan kalium en vitamine B6 en is een fantastische snack voor of na het sporten.
Bij Ega kunnen we gewoon bananen eten.
60 gram banaan is 1 x fruit.
kijk in de EETWIJZER waar de banaan thuis hoort in groep 1 of groep 2.
Raapstelen
Info:
Raapstelen zijn vooral in het voorjaar verkrijgbaar.
Raapstelen worden meestal in bosjes van 100 gram verkocht. De stelen en het blad worden beide gegeten.
Bewaren:
1 - 2 dagen in de groentelade van de koelkast.
Schoonmaken:
Eerst wassen.
Voor stamppot de raapstelen goed droog slaan ( is voor gekookte raapstelen niet nodig).
De worteltjes er af snijden en de stelen en het blad in reepjes van circa 1 centimeter breed snijden.
Raapstelenstamppot met gemarineerde kip
Hoofdgerecht 4 personen
Ingrediënten
400 gram kipfilet (biologisch)
1 dl ketjap manis
peper, zout
900 gram aardappelen (kruimig kokende)
600 g raapstelen
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
ca. 100 ml melk
2 eetlepels boter
Bereiding
Snij de kipfilet in blokjes en vermeng deze met de ketjap, peper en zout. In de koelkast bewaren tot gebruik. Schil de aardappelen en kook deze in weinig water gaar. Maak de raapstelen schoon en snij de bladeren met de stelen in reepjes. Pel het teentje knoflook. Laat de kipfilet uitlekken (vocht opvangen). Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de kipfilet rondom bruin. Voeg de ketjap toe en laat de kipfilet ongeveer 10 minuten pruttelen in een pan zonder deksel, af en toe omscheppen.Giet ondertussen de aardappelen af en stamp deze fijn met een pureestamper. Roer de melk, boter, peper en zout door de puree. Pers het teentje knoflook erboven uit. Schep de fijngesneden raapstelen door de puree. Enkele minuten goed doorwarmen zodat de stamppot goed heet is en de raapstelen wat geslonken. Dien de stamppot op met de ketjapkip er apart bij.
Pas dit recept aan onze EETWIJZER en breng het mee naar de cursus.